op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο Τοπικών Ανταλλαγών Ηρακλείου Κρήτης - Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα Πόντος

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα, Χωρίς Μεσάζοντες


"Τι είναι τα lets;


Το Δίκτυο Τοπικών Ανταλλαγών Ηρακλείου Κρήτης αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στο Ηράκλειο. Τα LETS – Local Exchange Trading Systems, ή Τοπικά Συστήματα Εμπορικών Ανταλλαγών στα ελληνικά είναι τοπικά δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς χρήματα, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό νόμισμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μέσα στο τοπικό δίκτυο.
το ΛΕΤΣ (LETS)

είναι τοπικό

είναι αμεσοδημοκρατικό

είναι ομαδικό

είναι μη κερδοσκοπικό

είναι ένα κοινοτικό νόμισμα

είναι άμεσα διαθέσιμο

είναι άτοκο

υπάρχει σε επαρκή ποσότητα

παραμένει μέσα στην κοινότητα

είναι φιλικό, απλό, σίγουρο

εκδίδεται από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν

δεν εκδίδεται απο ένα κεντρικό φορέα (Τράπεζα) π.χ Ευρωπαική Τράπεζα

δεν κεφαλαιοποιείται

κανείς δεν μπορεί να μονοπωλήσει το απόθεμα χρημάτων

μπορεί να ξεκινήσει άμεσα χωρίς να χρειάζεται κανείς κεφάλαιο, μπορεί να εφαρμοστεί από ομάδες ολιγομελείς (5-9 ατόμων) αλλά και μεγαλύτερων (30 – 50 άτομα)

στηρίζεται σε υγιείς ανθρώπινες σχέσεις

επειδή δεν είναι μετατρέψιμο δεν μπορεί να παρασυρθεί από τον γενικότερη οικονομική “καταστροφή”

σαν τοπικό νόμισμα περιορίζει τις “Διαρροές” χτίζοντας ένα φράγμα γύρω από την τοπική οικονομία

προέρχεται από τα κάτω & δεν είναι αντικείμενο ηγετικών ομάδων

Είναι κοινωνικό και η ενυπάρχουσα αγάπη μεταξύ των μελών του το θρέφει.ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Το σύστημα μπορεί να οργανωθεί από οποιαδήποτε τοπική ομάδα (ολιγομελή π.χ 5-9 άτομα ή πολυμελή π.χ 30-50 άτομα ).

Μια ομάδα ατόμων συγκεντρώνεται σε μια συνάντηση δημιουργεί έναν κατάλογο με τις δεξιότητες, τις υπηρεσίες και τα αγαθά που μπορεί να προσφέρει ο καθένας, καθώς και αιτήματα για οτιδήποτε θέλουν να αγοράσουν, να δοκιμάσουν ή ακόμη και να δανειστούν.

Ό,τι βρίσκεται στον κατάλογο μπορεί να ανταλλαχθεί μέσω ενός υπολογιστικού συστήματος, χειρονακτικού ή ηλεκτρονικού που καταχωρεί τους λογαριασμούς των μελών (αγορές – πωλήσεις) σε τοπικό επίπεδο.

Συνήθως η αξία μιας τοπικής μονάδας LETS είναι περίπου ισοδύναμη με 1 € ευρώ (ή 1 δολάριο, ή 1 λίρα, ή μια δραχμή κ.λπ.). Κάθε ομάδα διαλέγει ένα όνομα για τη μονάδα μέτρησης της. π.χ κεραυνός…

Σε επόμενη συνάντηση, εκλέγεται η οργανωτική ομάδα του συστήματος. Η οργανωτική ομάδα, παραμένει ανοιχτή, αμεσοδημοκρατική, υπόλογη στην ομάδα – κοινότητα.

Οι θέσεις της είναι θέσεις τιμής και όχι εξουσίας, τη στιγμή που η οργανωτική ομάδα στερείται του δικαιώματος, λήψης αποφάσεων που παραμένει στην Γενική Συνέλευση των μελών.

Οι θέσεις της οργανωτικής ομάδας, εναλάσσονται ανα τρίμηνο απο τα επόμενα μέλη.

όλοι οι λογαριασμοί ξεκινούν από το μηδέν

όλες οι πιστώσεις και οι οφειλές δεν έχουν τόκο (δεν τοκίζονται)

Μόνο ο κάτοχος του λογαριασμού μπορεί να εκδίδει νόμισμα LETS από τον λογαριασμό του

Όλοι οι λογαριασμοί είναι ανοιχτοί, δημοσιεύσιμοι και προσβάσιμοι στα μέλη καθώς και όλα τα υπόλοιπα έγγραφα διαχείρισης.

οι τζίροι δημοσιοποιούνται στα μέλη ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα μέλη μπορούν να αρνηθούν οποιαδήποτε πρόσκληση για συναλλαγή.

Το σύστημα δεν είναι κερδοσκοπικό και δεν καλύπτει θέσεις έμμισθες της οργανωτικής ομάδας.

Καλύπτει τα διοικητικά του έξοδα μέσω χρεώσεων των λογαριασμών των μελών στο τοπικό νόμισμα που δημιουργήθηκε π.χ κεραυνός.

Οι λογαριασμοί τηρούνται με αξιοσέβαστο τρόπο.

Ο λογαριασμός του ίδιου του συστήματος πρέπει να τηρείται σε ισοσκελισμό.

τα έξοδα να τηρούνται σε ελάχιστο επίπεδο.

Ονομασία νομίσματος: Πόντος


Το κοινωνικό νόμισμα δεν έχει ισοτιμία με κανένα πραγματικό νόμισμα.

Το κοινωνικό νόμισμα δεν φορολογείται και δεν τοκίζεται.

Κάθε νέο μέλος αποκτά αυτόματα έναν νέο ηλεκτρονικό λογαριασμό για την αποτύπωση των συναλλαγών/ χρεοπιστώσεων μέσα στο ανταλλακτικό δίκτυο  και μια κάρτα μέλους με τον αντίστοιχο αριθμό.

Όλοι οι λογαριασμοί ξεκινάνε από το μηδέν και ο λογαριασμός κάθε μέλους κινείται με μέγιστο πιστωτικό όριο +400 νομίσματα και μέγιστο χρεωστικό όριο -100 δηλαδή το κάθε μέλος έχει περιθώριο συναλλαγής συνολικό 500 νομισμάτων . Σε περίπτωση που υπάρχουν ανάγκες αύξησης ή μείωσης των ορίων αυτό πραγματοποιείται έπειτα από γενική συνέλευση. Έτσι δεν χρειάζεται να χει κανείς κεφάλαιο για να συν αλλαχθεί (χρεωστικό όριο), και κανείς δεν μπορεί να συσσωρεύσει το νόμισμα αφού ο σκοπός του είναι να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων. (Πιστωτικό όριο)

Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται ηλεκτρονικά και οι λογαριασμοί των μελών είναι ορατοί από όλους.

Κανένα μέλος του Δικτύου δεν είναι υποχρεωμένο να δεχτεί να κάνει μια συγκεκριμένη συναλλαγή την οποία δεν επιθυμεί για οποιονδήποτε λόγο.

Η Συντονιστική Ομάδα μπορεί να αρνηθεί να καταχωρήσει αγγελία προσφοράς ή ζήτησης που έχει ρατσιστικό, φυλετικό, αντιπεριβαλλοντικό ή παράνομο χαρακτήρα. Σε περίπτωση που μια τέτοια καταχώρηση γίνει με ευθύνη του μέλους η Συντονιστική Ομάδα μπορεί να τη διαγράψει.

Στην ιστοσελίδα του Δικτύου δημοσιεύονται αγαθά και υπηρεσίες των μελών του. Την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα αυτών την έχουν τα συναλλασσόμενα μέλη.

Οι συναλλαγές των μελών εκτός της άμεσης ανταλλαγής γίνονται αποκλειστικά με κοινωνικό νόμισμα. Καμία πρόσμιξη με το ευρώ δεν επιτρέπεται διότι θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το δίκτυο. 

Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις , όπως το κόστος βενζίνης που χρησιμοποιείται από μια υπηρεσία που παρέχεται. Το ποσό της φορολογίας ενός ιδιοκτήτη ακινήτου εφόσον το ενοικιάζει σε κοινωνικό νόμισμα και διάφορες άλλες που θα αποφασιστούν σε γενική συνέλευση.

Τα μέλη του Δικτύου έχουν την αποκλειστική ευθύνη σχετικά με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με άλλα μέλη του Δικτύου.

Όταν κάποιος θέλει να αποχωρήσει από το δίκτυο πρέπει να επαναφέρει το λογαριασμό του στο 0.

 Για να μπορεί κάποιος να κάνει μια συναλλαγή θα πρέπει πρώτα να είναι μέλος του δικτύου και να δηλώσει τι προσφέρει.
Όροι εγγραφής

Το Δίκτυο Εναλλακτικής οικονομίας Ηρακλείου αποτελεί Ένωση φυσικών που δραστηριοποιούνται στη περιοχή του Ηρακλείου με σκοπό τη διευκόλυνση φιλικών ανταλλαγών χρησιμοποιώντας ως μέσο την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα που είναι ο πόντος.

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση του χρήστη με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Τα μέλη του Δικτύου αποδέχονται τα στοιχεία που αφορούν τις συναλλαγές τους να είναι προσβάσιμα από την Ομάδα Διαχείρισης της ιστοσελίδας www.lets.net.gr και αυτό καθαρά για λόγους ασφάλειας.


Τα μέλη του Δικτύου μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους και να καταγράφουν τις συναλλαγές στον ειδικό ιστοχώρο χρησιμοποιώντας σαν μέσο συναλλαγής τη μονάδα 'πόντος'.

Για κάθε μεταφορά πόντων από ένα λογαριασμό σε ένα άλλο που πραγματοποιείται σε εξουσιοδοτημένα σημεία πρόσβασης απαιτείται γραπτή εξουσιοδότηση του δικαιούχου του λογαριασμού με υπογραφή.

Όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά και πόντοι δεν υπάρχουν σε άλλη μορφή. Μόνο οι συναλλαγές σε πόντους θα καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του Δικτύου.

Δεν υπάρχει χρέωση τόκων στους λογαριασμούς Ωστόσο, κάθε λογαριασμός χρεώνεται αυτόματα από το σύστημα με δύο (2) πόντους μηνιαίως για την κάλυψη εξόδων του Δικτύου. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Δικτύου μπορεί να αποφασίζεται επιπλέον χρέωση ή και πλήρη κατάργηση της χρέωσης.

Τα μέλη του Δικτύου μπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Ομάδας και να κάνουν παρεμβάσεις. Τα μέλη έχουν το δικαίωμα να θέσουν οποιοδήποτε θέμα προς συζήτηση και απόφαση τόσο στη Συντονιστική Ομάδα όσο και στη γενική συνέλευση.

Η Συντονιστική Ομάδα έχει την εξουσιοδότηση να ζητήσει από μέλος του Δικτύου εξηγήσεις για συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους σκοπούς του Δικτύου και εφόσον κριθεί αναγκαίο να διαγράψει μέλος από το Δίκτυο.Οργανωτικά θέματα, διαδικασία αποφάσεων

Ανώτατο όργανο του Δικτύου αποτελεί η γενική συνέλευση των μελών η οποία συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, όπου κάνει τον ετήσιο απολογισμό δράσης και εγκρίνει τις πολιτικές και την στρατηγική για το επόμενο έτος. 

Η γενική συνέλευση εκλέγει τη συντονιστική ομάδα η οποία αποτελείται από  9 μέλη. Η συντονιστική ομάδα από τα μέλη της επιλέγει το συντονιστή με εξάμηνη διάρκεια που μπορεί να ανανεωθεί. 

Η συντονιστική ομάδα έχει πλήρη εξουσιοδότηση για χειρισμό όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του δικτύου και συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα και εκτάκτως όταν απαιτείται. Ο συντονιστής έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία του Δικτύου.

Η συντονιστική ομάδα ορίζει υπεύθυνο διαχειριστή συστήματος. Ο διαχειριστής συστήματος μπορεί να είναι μέλος της συντονιστικής ομάδας και μετά από απόφαση της Συντονιστικής ομάδας να απασχολείται με μερική ή πλήρη απασχόληση αμειβόμενος/η με ΤΕΜ.

Διαφάνεια και λογοδοσία

Οι συνεδριάσεις της συντονιστικής ομάδας του Δικτύου είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη. Οι αποφάσεις της συντονιστικής ομάδας και της γενικής συνέλευσης θα αναρτώνται στον ιστοχώρο του Δικτύου και θα είναι προσβάσιμες. Ανοικτή θα είναι η πρόσβαση όλων των μελών στα προφίλ των άλλων μελών με δυνατότητα αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών."


Στοιχεία επικοινωνίας:
Στράβωνος 22, Ηράκλειο 713 05, Ελλάδα
antallages@let.net.gr Τηλ.: 2810-247502
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×