op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δημοβούλιο Πολιτών

Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Άμεση Δημοκρατία - Λαϊκές Συνελεύσεις, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα


"Το «Δημοβούλιο Πολιτών» είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική. Ξεκίνησε τη συγκρότησή του την Παρασκευή 11/11/11, με σημαντικές εκδηλώσεις στην Πνύκα και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου.

Η αμεσοδημοκρατική πρόταση για συγκρότηση Διαρκούς Συνέλευσης 500 πολιτών με την επωνυμία «Δημοβούλιο Πολιτών», το οποίο, παράλληλα με τη Βουλή των πολιτικών, θα εκφράζει με ψηφίσματά του τη Λαϊκή κυριαρχία και τον κοινωνικό έλεγχο στην Ελλάδα, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από πολλούς συμμετέχοντες ενεργούς πολίτες, κατόπιν τεκμηριωμένων επιστημονικών εισηγήσεων από: τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ. Κώστα Χρυσόγονο, τον καθηγητή Ευρωπαϊκών Θεσμών Πανεπιστημίου Κρήτης Νότη Μαριά, το Δικηγόρο και εκπρόσωπο του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας Γιώργο Κόκκα και το Δικηγόρο και εκπρόσωπο του Λαϊκού Κινήματος Δημήτρη Καραμήτσα. Τις εισηγήσεις πλαισίωσαν αρκετές παρεμβάσεις ενεργών πολιτών".

Αποσπάσματα από τη Διημερίδα του Δημοβουλίου Πολιτών "Συνέλευση για το Μέλλον της Ελλάδας - Νέο Σύνταγμα".
"Μήνυση κατά των τριών εκπροσώπων της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, ως «υπεύθυνων των αυτοκτονιών που έχουν συμβεί στη χώρα μας την τελευταία τριετία εξαιτίας της κρίσης» θα υποβάλουν οι άνθρωποι του «Δημοβουλίου», μιας οργάνωσης που ως διακηρυγμένο στόχο έχει τη «συγκρότηση Διαρκούς Συνέλευσης 500 πολιτών η οποία, παράλληλα με τη Βουλή των πολιτικών, θα εκφράζει με ψηφίσματά του τη λαϊκή κυριαρχία και τον κοινωνικό έλεγχο στην Ελλάδα».

Όπως λέει στο «Βήμα» η κυρία Ειρήνη Γαβαλά, ένας από τους ανθρώπους που πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, η κατάθεση της μήνυσης «στην οποία χρειαζόμαστε όσο μεγαλύτερη συμμετοχή γίνεται», δεν γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

«Θεωρούμε πως η μήνυση μπορεί να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άλλωστε ανάμεσα σε όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία περιλαμβάνονται έμπειροι νομικοί όπως ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Κασιμάτης ή ο παραιτηθείς για λόγους συνείδησης εισαγγελέας Ιωάννης Σακκάς. Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει μια καταδικαστική απόφαση ή έστω το θέμα να συζητηθεί αναλυτικά σε ένα ελληνικό δικαστήριο».

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχεδιασμός των ανθρώπων του Δημοβουλίου, τα 500 άτομα της «Λαϊκής Συνέλευσης» θα αποτελούνται από πέντε εκατοντάδες διαφορετικής προέλευσης: 100 από επιστημονικές και επαγγελματικές οργανώσεις, 100 από απόδημους Έλληνες και φιλέλληνες, 100 εκφραστές από συνελεύσεις κατοίκων σε τοπικό επίπεδο, 100 από εθελοντικές οργανώσεις και 100 από ανεξάρτητους πολίτες που θα κληρωθούν.

Επόμενος στόχος των υπευθύνων της οργάνωσης, που έχει τη νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, είναι η διοργάνωση εβδομαδιαίων «σχολείων δημοκρατίας» όπως τα αποκαλούν, προκειμένου να γίνει δια αυτού του τρόπου μια ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τις τυχόν αδυναμίες του ελληνικού Συντάγματος. «Σε μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν είναι γνωστές ή τουλάχιστον δεν θεωρούνται σημαντικές οι αδυναμίες του ελληνικού Συντάγματος. Εμείς πιστεύουμε πως το Σύνταγμα χρειάζεται αρκετές αλλαγές. Γι' αυτό τον λόγο ζητάμε την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας» δηλώνει στο «Βήμα»."Στοιχεία επικοινωνίας:
Παπάγου, Ελλάδα
dimovoulio@dimovoulio.gr 2103632000
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×