op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων - Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Δίκτυα Συνεργατικότητας και Ανάπτυξης Καινοτομίας

" Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Η Εταιρεία Επικοινωνιακής και Πολιτικής Έρευνας (ΕΤΕΠΕ) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), πιστοποιημένη από την ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών (αα 306 στο Μητρώο ΜΚΟ). Αποκλειστική της δραστηριότητα είναι η διαχείριση των προγραμμάτων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) –που ιδρύθηκε το 1992-,  Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) –που ιδρύθηκε το 1993 από μέλη της ΕΟΔΜ- και των Συνεργαζόμενων Οργανώσεων και Κοινοτήτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ) –που ιδρύθηκε το 2001 από την ΕΟΔΜ, το ΕΠΣΕ και μια εικοσάδα κοινοτήτων ή οργανώσεων Ρομά. Η ΕΤΕΠΕ διευθύνεται και εκπροσωπείται νόμιμα από το διαχειριστή της Παναγιώτη Δημητρά.

Η ΕΟΔΜ συνεργάζεται από το 1992 με τη Διεθνή Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (MRGI). Το ΕΠΣΕ αποτελεί από το 1993 την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHF). ΕΠΣΕ και ΕΟΔΜ έχουν από το 1997 ένα «Πρόγραμμα για τα Δικαιώματα των Ρομά», στα πλαίσια του οποίου δημιουργήθηκε το ΣΟΚΑΔΡΕ το 2001. Το 1998, το ΕΠΣΕ έγινε μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ανταλλαγής Πληροφοριών για Θέματα Ελευθερίας της Έκφρασης (IFEX). Το 1998, επίσης, ΕΠΣΕ και ΕΟΔΜ συνίδρυσαν το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τις Μειονότητες στην Ευρώπη - Νοτιανατολική Ευρώπη (CEDIME-SE), το οποίο υπήρξε το 2000 συνιδρυτής του Κονσόρτιουμ Πηγών Πληροφοριών για Μειονότητες (COMIR). Το 2000, το ΕΠΣΕ έγινε μέλος του Ευρω-Μεσογειακού Δικτύου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (EMHRN) και της Οργάνωσης ΜΜΕ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMO), και το 2001 του OneWorld.Net και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT).

Σήμερα, το ΣΟΚΑΔΡΕ έχει τα ακόλουθα 35 μέλη:

Κοινότητες Ρομά (29): Αγίας Παρασκευής (Αττικής), Αγκινάρας (Κάτω Αχαγιάς - Αχαΐας), Αιτωλικού (Αιτωλοακαρνανίας), Άργους (Αργολίδας), Ασπροπύργου (Αττικής), Αργοστολίου (Κεφαλονιάς), Καρακόνερου (Ρόδου), Καλαμάτας (Μεσσηνίας), Καμαρίου (Κορινθίας), Λαμίας–περιοχή Πλατανακίου (Βοιωτία), Λαμίας–περιοχή Παγκρατίου (Βοιωτία), Λιβαδειάς–περιοχή νοσοκομείου (Βοιωτία), Λιβαδειάς- όπισθεν Πρώτου Ενιαίου Λυκείου (Βοιωτία), Μακρυγιάννη (Πάτρας), Μελισσίου (Κορινθίας), Ναυπλίου (Αργολίδας), Νέας Αλικαρνασσού (Ηρακλείου Κρήτης), Νεάπολης Βόλου (Μαγνησίας), Νέας Κίου (Αργολίδας), Ολυμπιακού Σταδίου – Λεωφόρου Κύμης (Μαρουσίου Αττικής), Ολυμπιακού Σταδίου – Λεωφόρου Σπύρου Λούη (Μαρουσίου Αττικής), Ρηγανόκαμπου (Πάτρας), Ντριβέικων (Κάτω Αχαγιάς - Αχαΐας), Πέλικας Κατερίνης (Πιερίας), Σαγέϊκων (Αχαΐας), Σοφάδων (Καρδίτσας), Σπάτων (Αττικής), Χαλανδρίου (Αττικής), Χαλάστρας (Θεσσαλονίκης), Χανίων (Κρήτης).

Οργανώσεις Ρομά (2): Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Ρομ “Η Ελπίδα” (Χαλάνδρι), Παγκρήτιος Πολιτιστικός Σύλλογος Ρομ “Η Ελπίδα.”

Οργανώσεις Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (3): Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιού και Οικογένειας).

Οι ΜΚΟ που διαχειρίζεται η ΕΤΕΠΕ ασχολούνται με θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και μειονοτήτων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια με παρακολούθηση της εφαρμογής των διεθνών συνθηκών, σύνταξη εκθέσεων, παρεμβάσεις στις κυβερνήσεις και στους διακυβερνητικούς φορείς, δημοσίευση άρθρων, βιβλίων και εντύπων, παραδοσιακών και ηλεκτρονικών. Διατηρούν τη σημαντικότερη ιστοσελίδα για δικαιωματικά θέματα στα Βαλκάνια (http://www.greekhelsinki.gr) και δύο λίστες για δικαιωματικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και βαλκανικού ενδιαφέροντος. 

Σε πολλούς από τους τομείς αυτούς, οι ΜΚΟ έχουν παρέμβει για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν γενικότερα τις ευάλωτες ομάδες (τακτοποίηση αστικοδημοτικής κατάστασης Ρομά, πρόσβαση στην εκπαίδευση κοινοτήτων Ρομά, παρεμπόδιση παράνομων εξώσεων κοινοτήτων Ρομά, βελτίωση συνθηκών κράτησης αλλοδαπών και αιτούντων άσυλων, έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας θυμάτων διακίνησης γυναικών κτλ.).

Οι ΜΚΟ έχουν εκπονήσει λεπτομερείς εκθέσεις για όλες τις εθνικές, εθνογλωσσικές και τις μεγαλύτερες θρησκευτικές μειονοτικές κοινότητες στην Ελλάδα, καθώς και για τις ελληνικές μειονότητες σε Αλβανία και Τουρκία, άλλες μειονότητες σε αρκετές βαλκανικές χώρες, και για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Έχουν επίσης συντάξει και παρουσιάσει εκθέσεις στα όργανα του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των παιδιών, την καταπολέμηση του ρατσισμού, τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τα βασανιστήρια. Οι εκθέσεις αυτές έχουν αποτελέσει τη βάση των συστάσεων προς της Ελλάδα των οργάνων αυτών, καθώς και των εκθέσεων των οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κτλ) για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Τέλος, έχουν προσφύγει στη ελληνική και διεθνή δικαιοσύνη για λογαριασμό μελών ευάλωτων ομάδων (κυρίως Ρομά) και για την καταπολέμηση του ρατσισμού και, από το 2002, ασχολούνται με θέματα διακίνησης γυναικών προς καταναγκαστική πορνεία. "

Στοιχεία επικοινωνίας:
15304 Γλυκά Νερά, Ελλάδα, Τ.Θ. 60820
Tηλ. 2103472259, Fax: 2106018760 e-mail: office@greekhelsinki.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×