op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Κρήτης, Ομάδα Ηρακλείου

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Οικογιορτές

"Η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Κρήτης, αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στο Ηράκλειο. Η τοπική ομάδα του Ηρακλείου συγκροτήθηκε μετά από ζυμώσεις αρκετών χρόνων, τέλη του 2011. Αφορμή ήταν η δραστηριοποίηση μέσα από το Πρόγραμμα «Σχολικών κήπων» του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων οπότε και παρουσιάστηκε η ανάγκη διανομής ντόπιων σπόρων στα σχολεία που συμμετείχαν. Η αναζήτηση αυτή οδήγησε στο Βαρδάκη Μανώλη που τα προηγούμενα χρόνια εμπνευσμένος από το Πελίτι καλλιεργούσε και συντηρούσε μόνος μια σεβαστή συλλογή σπόρων ντόπιων ποικιλιών.

Η όλη κίνηση ευαισθητοποίησε το Δήμο ο οποίος παραχώρησε χωράφι 2 στρεμμάτων στον Πύργο Μονοφατσίου για τη δημιουργία Τράπεζας σπόρων και πρότυπου αγροκτήματος με μεγάλη ποικιλία φυτικών ειδών. Έγινε έτσι η αρχή για την ανάπτυξη μιας «βάσης» με στόχο την καλλιέργεια και διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, τη δραστηριοποίηση των εθελοντών γύρω από θέματα παραγωγής με μεθόδους μη συμβατικούς και την ενημέρωση για την επίτευξη μιας υγιούς αυτάρκειας στον τομέα της διατροφής.

Την Μ.Τρίτη 10/04/12 έγινε η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων του Πελίτι και του Δήμου στο χωριό Πύργος Μονοφατσίου με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου της ευρύτερης περιοχής του νομού Ηρακλείου. Δόθηκε το στίγμα της προσπάθειας για διάσωση και διάδοση παραδοσιακών ποικιλιών και φάνηκε τόσο η ανάγκη για τη διεύρυνση όσο και για τη συνέχεια του εγχειρήματος. Αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων δήλωσαν ότι μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και ορίσαμε επόμενη συνάντηση στις 29/04/12 για τη γιορτή των σπόρων.

Η συνάντηση αυτή είχε όλα τα στοιχεία γιορτής, χαράς και δημιουργίας που εκφράστηκαν καθ’όλη τη διάρκεια των εργασιών περίφραξης του χωραφιού, ξεπετρίσματος, εδαφοκάλυψης με άχυρο, τοποθέτησης του δικτύου άρδευσης, φύτευσης και σποράς παραδοσιακών λαχανικών της εποχής. Στις εργασίες αυτές συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας από το χωριό, κοντινά χωριά αλλά και από την πόλη του Ηρακλείου, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων καθώς και μαθητές του Δημοτικού σχολείου Μυρτιάς.


Μετά τις εργασίες μοιράστηκαν στους  συμμετέχοντες σπόροι παραδοσιακών καλοκαιρινών φυτών από τη συλλογή του Μανώλη Βαρδάκη. Σημαντική ήταν η παρουσία ντόπιων που πρόσφεραν με χαρά δικούς τους σπόρους ευαισθητοποιημένοι από την όλη κίνηση. Με τη βοήθεια του κόσμου, του Πολιτιστικού συλλόγου Πύργου και του Δήμου, απολαύσαμε ένα πλούσιο γεύμα, ακούσαμε κρητικά παραδοσιακά τραγούδια από ντόπιους καλλιτέχνες, χορέψαμε και χαρήκαμε για την δημιουργική αυτή συνεύρεση.

Το επόμενο διάστημα βρεθήκαμε εθελοντικά για ξεβοτάνισμα των φυτών, υποστύλωση με καλάμια, φτιάξιμο σκίαστρου. Επίσης πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση όπου δόθηκαν σε καλλιεργητές διάφορες άλλες ποικιλίες φυτών για διάσωση και συλλογή σπόρων για την επόμενη γιορτή.

Η τελευταία δραστηριοποίηση της ομάδας έγινε στην οικολογική γιορτή «Εν Οίκω» που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Γεωργιάδη στην πόλη του Ηρακλείου, 28-29-30 Ιουνίου. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία ευρύτερης ενημέρωσης λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας για τη δράση του Πελίτι καθώς και για επιπλέον διάθεση σπόρων.

Τις δράσεις της ομάδας σε κάθε συνάντηση στηρίζει εικαστικά το «Καλλιτεχνικό Φωτογραφικό Εργαστήρι Πύργου»

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε από κοινού στο χωράφι αυτό, να κρατάμε σπόρους και να τους διαθέτουμε σε όλο και μεγαλύτερη μερίδα κόσμου, να δίδονται τα προϊόντα που παράγονται σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, με απώτερο στόχο να διευρυνθεί και να εδραιωθεί η αναγκαιότητα διάσωσης και διαφύλαξης των παραδοσιακών σπόρων μέσα από τις αρχές της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον άνθρωπο και τη φύση."

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, από προσωπική του ανάγκη, ίδρυσε το 1995 το ΠΕΛΙΤΙ (που στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά) στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.

Μια οικοκοινότητα και ένα δίκτυο με στόχο τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών καθώς και την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙΤο ΠΕΛΙΤΙ είναι πλέον το μεγαλύτερο Εθνικό Δίκτυο απ’ όπου περισσότεροι από 120.000 ερασιτέχνες παραγωγοί προμηθεύονται και ανταλλάσσουν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες και οικόσιτα ζώα, υπό εξαφάνιση.Έχει οργανώσει 12 δραστήριες τοπικές ομάδες που καλύπτουν όλη την χώρα και αγκαλιάζει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Στις δραστηριότητές τους συνδράμουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ακτιβιστές, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες. Στην οικοκοινότητα λειτουργούν εργαστήρια, οργανώνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ενώ εκπαιδεύονται ομάδες μαθητών και φοιτητών.

Συμμετέχει ενεργά στο κίνημα υπεράσπισης των ντόπιων ποικιλιών στην Ευρώπη.

Τον Απρίλιο του 2011 ήταν παρών στις Βρυξέλλες, στις «Ημέρες Δράσης για την Αυτοδυναμία σε Σπόρους».Η συνάντηση αυτή το 2012 μεταφέρθηκε στο Μεσοχώρι, στη γη του Πελίτι, και έγινε μαζί με τη 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 13 χώρες και περισσότερους από 7.000 επισκέπτες.


Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης εκτός των άλλων, το 2009 τιμήθηκε από το Bioversity International και τον Δήμο της Ρώμης με το βραβείο του Φύλακα της βιοποικιλότητας της Μεσογείου.Το σήμα του "Πελίτι"

Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο. Προτάθηκε και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και μετά από την Αγγελική Καϊσέρογλού.


Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας.
Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:

Η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

Το Πελίτι είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας.
Το Φιλοσοφικό υπόβαθρο του "Πελίτι"

"Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας.

Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι γίa αυτά που ζούμε εμείς.
Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν. Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα.Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος κ.ο.κ

Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς.Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας.


Το Πελίτι στην Καντόνα του Μεξικού

Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον.

Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές.

Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τη γεωργία και πλανήτη θέλουμε."Συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών

Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.


Εξερευνητικές αποστολές

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα.

Το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα έχει διανέμει πάνω από 2000 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π.,. σε περισσότερους από 120.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

Αποστολές σπόρων

Το Πελίτι έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν .

Η περίοδος αποστολής σπόρων με το ΕΛ. ΤΑ είναι από τον Οκτώβριο ως το Φεβρουάριο.Δωρεάν σπόροι διανέμοντα και μέσα από τις εκδηλώσεις του Πελίτι.

Υπολογίζουμε ότι διανέμουμε δωρεάν πάνω από 20.000 φακελάκια με σπόρους το χρόνο.

Την περίοδο Οκτώβριος 2012 - Φεβρουάριος 2012 απαντήθηκαν 2.000 γράμματα μόνο από το γραφείο του Πελίτι, χωρίς να υπολογίσουμε τις τοπικές ομάδες και τους συμμετέχοντες στα «Κατά Τόπους Αγροκτήματα…»


Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την πρώτη συνάντηση ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών, στην Κάρπη του νομού Κιλκίς.

Αυτή η πρώτη συνάντηση μετεξελίχθηκε στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Τν Μαΐο του 2013 πραγματοποιήθηκε η 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 13 χώρες


Οι στόχοι της γιορτής είναι:

1. Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.

2. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.

3. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.

4. Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.Παράλληλα πραγματοποιούνται δεκάδες γιορτές ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιώνς σε όλη την Ελλάδα. Στην Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αλμυρό, Αθήνα, Εύβοια, Αίγινα, Ηράκλειο, κ.α.

Αυτές οι εκδήλωσεις πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας και γίνοντε πλέον στη γειτονική Τουρκία .


Κατά τόπους αγροκτήματα

Τα «Κατά Τόπους Αγροκτήματα...» είναι ένα δίκτυο καλλιεργητών.

Ξεκίνησε το 2000 από το Πελίτι με σκοπό τη ζωντανή διατήρηση, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών.

"Κατά τόπους αγροκτήματα..." ονομάζετε και το έντυπο που εκδίδει το Πελίτι που κυκλοφορεί κάθε Σεπτέμβριο όπου παρουσιάζονται όσα έγιναν και αυτά που πρόκειται να συμβούν. Τα "κατά τόπους αγροκτήματα" έχουν κι ένα χάρτη 'οπου καταγράφουν τους καλλιεργητές ανά περιοχή και τις ποικιλίες που διατηρούν.
Το 2002 ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης πρότεινε στο δάσκαλο Νίκο Δομπάζη να μοιράσουνοι μαθητές του φυτά από ντόπιες ποικιλίες στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Από αυτή την πρώτη δημόσια διανομή καθιερώθηκε η "7η Απριλίου" ως μέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες.
Τράπεζα σπόρων του Πελίτι

Από τον Απρίλιο του 2012 ξεκίνησε μια προσπάθεια οργάνωσης της συλλογής των σπόρων που έχει στα χέρια του το Πελίτι.

Στο πρόγραμμα είναι να καταγραφούν όλα τα δείγματα σπόρων σε μια βάση δεδομένων, να τοποθετηθούν σε κατάλληλες συσκευασίες και συνθήκες για την διατήρησή τους και να οργανωθεί ένα σχέδιο για την ανανέωση των δειγμάτων.
Η ανανέωση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η παλαιότητα, η σπανιότητα και το μέγεθος του δείγματος.

Η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί συνέχεια μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει πριν από 2 χρόνια που όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Για την οργάνωση της τράπεζας, ο Δήμος Παρανεστίου παραχώρησε στο Πελίτι το κτήριο του σχολείου του χωριού Καρποφόρο.

Στον συγκεκριμένο χώρο μεταφέρθηκαν όλοι οι σπόροι και ξεκίνησε μια προσπάθεια να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης (και ανάλογος των δυνατοτήτων μας). Υπολογίζουμε ότι τα δείγματα της συλλογής είναι περισσότερα από 2000."Η οργάνωση αυτή ήταν πλέον επιτακτική γιατί ορισμένα από τα δείγματα σπόρων είναι αρκετά παλιά κινδυνεύοντας να χάσουν την βλαστικότητά τους και το κυριότερο, ότι μπορεί να είναι μοναδικά.

Επίσης, αποτέλεσμα της ελλιπούς οργάνωσης ήταν η καταστροφή ενός αριθμού δειγμάτων – ευτυχώς μικρού- λόγω πλημμύρας της αποθήκης στην οποία βρίσκονταν.

Η πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος είναι μια πρόκληση μιας και είναι κάτι που στήνεται από την αρχή.

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και εμπόδια που αντιμετωπίζουμε, όπως οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και η έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού.Επίσης, λόγω της συσσώρευσης των σπόρων όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κάποια ουσιαστική καταγραφή, υπάρχουν δείγματα για τα οποία δεν έχουμε καμία πληροφορία (όνομα ποικιλίας, χαρακτηριστικά, τόπος συλλογής, ηλικία δείγματος κ.α.).
Τα δείγματα αυτά πρέπει σιγά - σιγά να τα καλλιεργήσουμε και να καταγράψουμε τα χαρακτηριστικά τους, να τα αξιολογήσουμε και να δούμε κατά πόσο διαφέρουν από τα ήδη καταχωρημένα.

Ήδη φέτος (2013) θα προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε και να χαρακτηρίσουμε περίπου 100 από τα δείγματα της συλλογής.


Ένα ακόμα πρόβλημα που παρουσιάστηκε, ήταν ότι κάποια δείγματα είχαν προσβληθεί από διάφορα έντομα. Με την μεταφορά όλων των δειγμάτων σε ένα σημείο, οι προσβολές μεταφέρθηκαν και σε άλλα δείγματα που δεν ήταν σωστά συσκευασμένα.

Ευτυχώς, υπάρχει κόσμος με εμπειρία πάνω στο θέμα της διαχείρισης σπόρων, ο οποίος είναι πρόθυμος να μοιραστεί μαζί μας τεχνογνωσία και πληροφορίες και να μας συμβουλεύει για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάζονται.
Καλό είναι να αναφερθεί ότι η τράπεζα σπόρων είναι συμπληρωματικός τρόπος διατήρησης και σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την διατήρηση των τοπικών ποικιλιών στον αγρό, η οποία υποστηρίζει τις διαδικασίες ανάπτυξης και προσαρμογής των φυτών στα περιβάλλοντα τους.

Σκοπός λοιπόν της τράπεζας σπόρων είναι η δημιουργία ενός «θησαυροφυλακίου» για περιπτώσεις κάποιας απώλειας. Τον ρόλο της διατήρησης της αγροβιοποικιλότητας εξακολουθεί να τον έχει ο γεωργός, ερασιτέχνης ή επαγγελματίας."
Η έδρα του Πελίτι είναι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο νομό Δράμας.

Το Πελίτι έχει 12 τοπικές ομάδες

1 Νομός Ροδόπης Ομάδα Κομοτηνής
2 Νομός Θεσσαλονίκης Ομάδα Βασιλικών
3 Β. Α. Αιγαίο Ομάδα Λήμνου
4 Νομός Κοζάνης Ομάδα Κοζάνης
5 Νομός Ιωαννίνων Ομάδα Ιωαννίνων
6 Νομός Μαγνησίας Ομάδα Αλμυρού
7 Ν. Ευβοίας Ομάδα Ευβοίας
8 Νομός Αιτωλοακαρνανίας Ομάδα Περατιάς
9 Νομός Αττικής Ομάδα Αίγινας
11 Νομός Κυκλάδων Ομάδα Μήλου
12 Νομός Ηρακλείου Κρήτης Ομάδα Ηρακλείου
Συνέντευξη του Παναγιώτη Σαϊτανούδη στον Ανδρέα Ρουμελιώτη - "6μέρες"Παναγιώτης Σαϊτανούδης: «Ο φύλακας της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο»

Προσκεκλημένος μας σήμερα ο Παναγιώτης Σαϊτανούδης. Ενας σύγχρονος Εθνικός ευεργέτης! Το ελληνικό κράτος παριστάνει ότι δεν τον ξέρει. Στο εξωτερικό τον βραβεύουν. Εκτός των άλλων, το 2009 τιμήθηκε από το Bioversity International και τον Δήμο της Ρώμης με το βραβείο του Φύλακα της βιοποικιλότητας της Μεσογείου.

Παναγιώτη, διάβασα πως από τις ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες που υπήρχαν το 1950 καλλιεργείται πλέον στην Ελλάδα μόνο το 3%. Γιατί συνέβη αυτό;

Σύμφωνα με τον FAO (2004), περίπου το 75% του φυτικού γενετικού υλικού παγκοσμίως και το 90% των ντόπιων ποικιλιών έχουν εκλείψει τα τελευταία 100 χρόνια, επειδή οι γεωργοί σε όλον τον κόσμο σιγά σιγά εγκατέλειψαν τις ποικιλίες που καλλιεργούσαν παραδοσιακά, για να τις αντικαταστήσουν με ομοιόμορφες βελτιωμένες ή «εξωτικές» ποικιλίες υψηλών αποδόσεων.

Αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης είναι η παγκόσμια διατροφή να βασίζεται σήμερα κατά 75% σε 12 μόνο φυτά, με κύρια το ρύζι, τον αραβόσιτο και το σιτάρι.

Η αυξανόμενη γενετική ομοιομορφία, η μείωση της γενετικής βάσης των καλλιεργειών και η γεωργική εκμετάλλευση τεράστιων εκτάσεων με μία μόνο ποικιλία οδήγησε σταδιακά στην αύξηση της γενετικής ευπάθειας των καλλιεργειών, στα εξελισσόμενα παθογόνα, με εμφανείς τις αρνητικές συνέπειες και σε πολλές περιπτώσεις την εκδήλωση επιδημιών.

Πώς χάθηκε εκείνη η ντομάτα που την έτρωγες και «κοκκίνιζε» το μάγουλό σου;

Η ντομάτα αυτή δεν χάθηκε τελείως. Μάλιστα, τα τελευταία δέκα χρόνια οι εναπομείνασες ντόπιες ποικιλίες έχουν κερδίσει έδαφος στο τραπέζι μας και στη γη μας. Είναι στο χέρι μας, μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές και συνήθειες, να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Καθημερινά ψηφίζουμε με το πιρούνι μας τι γεωργία και τι πλανήτη θέλουμε.

Πόσες ντόπιες ποικιλίες έχουν διασώσει οι τράπεζες σπόρων;

Πολύ μεγάλος ο αριθμός ποικιλιών διατηρείται σε τράπεζες σπόρων. Για παράδειγμα, μόνο για τις ντομάτες ξέρουμε ότι υπάρχουν 12.000 ποικιλίες παγκοσμίως. Οι σπόροι είναι κάτι ζωντανό και μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Το θέμα δεν είναι να διατηρούνται μέσα σε τράπεζες, αλλά να συνεχίζουν το ταξίδι τους στη γη και να μπορούν οι αγρότες να έχουν πρόσβαση σ’ αυτούς.


Τι έχει καταφέρει το δίκτυο του Πελίτι διά της σποράς, μέσω της ανταλλακτικής οικονομίας;

Το Πελίτι ξεκίνησε το 1995. Το 1999 οργάνωσε την πρώτη γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών. Το 2000 στήθηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο Διάδοσης και Διάσωσης των Ντόπιων Ποικιλιών και των Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων του Πελίτι: «Κατά Τόπους Αγροκτήματα». Ηταν το πρώτο πετυχημένο ανταλλακτικό δίκτυο στην Ελλάδα. Σήμερα συμμετέχουν περίπου 250 καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι.

Ανοίξαμε τον δρόμο και όλα αυτά τα χρόνια «σπέρνουμε» τις ντόπιες ποικιλίες παντού στην Ελλάδα και δημιουργούμε «γέφυρες» ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν ντόπιους σπόρους και σ’ εκείνους που τους αναζητούν. Η ανταλλακτική οικονομία και τα δίκτυα σαν του Πελίτι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας της τροφής μας και της καθημερινότητάς μας.
Δώσε μας μια εικόνα του κινήματος των τοποφάγων που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και της σύγκρουσης με τη Monsado και τις άλλες πολυεθνικές, οι οποίες προωθούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Το Πελίτι είναι ένα κίνημα με θετική πρόταση και όχι καταγγελτικό. Προσπαθούμε με απλές καθημερινές πρακτικές να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Μας ενδιαφέρουν τα θετικά που συμβαίνουν γύρω μας και αυτά στηρίζουμε για να ανθήσουν. Αναγνωρίζουμε τη δική μας ευθύνη για όσα συμβαίνουν και προσπαθούμε να την αναλάβουμε, γιατί μόνο έτσι μπορούν να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές.

Πολλοί φοβούνται ότι έτσι όπως εξελίσσεται η όλη… φάση, θα πεινάσουμε. Μπορούμε μόνο με τις ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, τους αστικούς λαχανόκηπους και τις τοποφαγικές αγορές απευθείας διάθεσης τροφής να ταΐσουμε τον πληθυσμό; Δεν αποτελεί πολυτέλεια να λέμε «μπλιαχ, τα υβρίδιά τους είναι άγευστα και δεν μοσχοβολάνε»;Οι παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, λόγω της αλλαγής του κλίματος και της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού. Το 2011 συμμετείχα στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Bioversity International μ’ αυτό το θέμα.

Οι ντόπιες ποικιλίες μπορούν να θρέψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό! Στις μέρες μας υπάρχει πείνα στον πλανήτη γιατί αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται.

Οταν επιλέγουμε προϊόντα από τοπικές αγορές, κάνουμε οικονομία στους φυσικούς πόρους, οπότε αφήνουμε τροφή και για τα παιδιά μας. Οι ντόπιες ποικιλίες είναι προσαρμοσμένες στην περιοχή που βρίσκονται, οπότε αντέχουν στις ασθένειες και μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα και στις κλιματικές αλλαγές. Δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε λιπάσματα και δεν καταστρέφουν τη γονιμότητα του εδάφους.

Βεβαία, θα πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς καταναλωτικές συνήθειες. Αν ζητάμε ντομάτες μέσα στον χειμώνα, φρούτα και λαχανικά απ’ όλο τον κόσμο όλο τον χρόνο, τότε σίγουρα θα οδηγηθούμε σε διατροφικό αδιέξοδο.

«Τοπική παραγωγή για τοπική κατανάλωση» μας λέει ο Γιώργος Δαουτόπουλος, πρώην καθηγητής του ΑΠΘ της Γεωπονικής Σχολής".Για περισσότερες πληροφορίες

Το γραφείο του Πελίτι είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι. Βρίσκεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του νομού Δράμας. Για να μας επισκεφθείτε θα πρέπει πρώτα να έχουμε κλείσει ραντεβού, τηλ.2524022059"Σπέρνοντας Όνειρα


«Είναι φανταστικό!!! Η Ελλάδα είναι μια καταπληκτική χώρα καθώς μπορεί να αναγνωριστεί η σπουδαιότητα του έργου σας. Η τιμή αυτή δεν θα μπορούσε να δοθεί ποτέ στη Γαλλία, δηλαδή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να τιμήσει τον Ντομινίκ Γκουλέτ για το έργο που έχει κάνει το Κοκοπελλί στη Γαλλία ή κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόσωπο....»

(επιστολή του προέδρου της οργάνωσης “Terre Humaine”, η οποία εδρεύει στη Γαλλία και στην Ελβετία, σχετικά με τη βράβευση του Πελίτι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια του θεσμού ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2013, που συνδιοργανώνεται από την Κίνηση Πολιτών και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού).

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τους ντόπιους σπόρους δεν γνώριζα τίποτε για το θέμα και τις προεκτάσεις που έχει. Σήμερα μετά από 22 χρόνια (1991-2013) ενασχόλησης με τους ντόπιους σπόρους, συνεχίζω να μαθαίνω τα μυστικά αυτού του καταπληκτικού πλούτου της Ελλάδας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιάννης Διαμαντόπουλος μου ζήτησε να αγοράσω ένα πακέτο με σπόρους που είχε φέρει από τη Λατινική Αμερική (Ιανουάριος 1991). Μέσα στο πακέτο υπήρχαν σπόροι από φυλές ινδιάνων. Οι φυλές είχαν ήδη εξαφανιστεί, οι σπόροι τους όμως συνέχιζαν να καλλιεργούνται. Αυτό με συγκλόνισε. Τότε μέσα από το "Εργαστήρι Οικολογικής Πρακτικής" στη Θεσσαλονίκη, οργανώνω την πρώτη δράση στην Ελλάδα σε μη κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών.

Το δεύτερο μεγάλο γεγονός έγινε το 1992, στο χωριό μου στη Βαμβακούσα Σερρών μοίραζα τα προσκλητήρια γάμου του αδερφού μου, σε μια αυλή είδα ένα μαύρο κοντόροκο καλαμπόκι. Ρώτησα την ηλικιωμένη κυρία τι κάνει με τα καλαμπόκια, μου είπε ότι τα κάνει ποπ κορν για τα εγγόνια της. Της ζήτησα λίγους σπόρους που μου έδωσε πολύ ευχαρίστως, μετά μου ήρθε η ιδέα σε κάθε σπίτι που θα πηγαίνω να ρωτάω τι σπόρους έχουν και να ζητάω να μου δώσουν. Γύρισα όλο το χωριό και γέμισα μια αγκαλιά με φασόλια, κολοκύθες, πεπόνια κ.λ.π.


Το 1995 σε μια στιγμή προσωπικής αναζήτησης μου ήρθε η ιδέα να κάνω ένα κέντρο για τη σωτηρία των ντόπιων ποικιλιών. Τότε ζούσα στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου, μια μεγάλη βελανιδιά που είναι στο χωριό μου έδωσε το όνομα της ομάδας, "Πελίτι" που θα πει: Πελίτ στα ποντιακά βελανιδιά. Η βελανιδιά ήταν ένα σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους του χωριού, έτσι και το δικό μου "Πελίτι" ήθελα να είναι ένα σημείο συνάντησης για όλους τους ανθρώπους.

Ξεκίνησα με τα πόδια και με ώτο-στοπ να μαζεύω σπόρους και να συναντώ ανθρώπους. Ταξίδεψα όπου μάθαινα ότι υπάρχουν άνθρωποι που κρατάνε σπόρους, δεν είχα τίποτα αλλά είχα τα πάντα, το σύμπαν μου πρόσφερε ότι χρειαζόμουν. Έζησα σε διάφορες περιοχές γι' αυτό το σκοπό τελευταίος σταθμός αυτής της περιοδείας μου (1995-2001) ήταν τα Πομακοχώρια του νομού Ροδόπης.Τότε συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να βγω στην κοινωνία και να μεταφέρω το μήνυμα των σπόρων στους ανθρώπους. Ως τότε ζούσα χωρίς να εργάζομαι (με οικονομικούς όρους), ζούσα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ταξίδευα με ώτο-στοπ.

Το 2001 οργανώνω την 4η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στην κεντρική πλατεία των Σερρών. Αυτή η γιορτή σηματοδοτεί το άνοιγμα του Πελίτι προς την κοινωνία.

Το 2002 παντρεύομαι τη Σοφία Γίδα, ο γάμος μας δυναμώνει το έργο του Πελίτι. Μαζί με τη Σοφία στήνουμε την ίδια χρονιά το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών χωρίς χρήματα. Εκδίδουμε το έντυπο "από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά" μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Την ίδια χρονιά (2002) ξεκινάμε μαζί με τον Νίκο Δομπάζη την καθιέρωση της 7ης Απριλίου ως μέρας για τους ντόπιους σπόρους στην Ελλάδα. Σήμερα πραγματοποιούνται δεκάδες γιορτές εκείνες της ημέρες, με διανομή δωρεάν σπόρων και φυτών σε όλη τη χώρα.

Το 2005 ο Άρης Παύλος ξεκινάει την πρώτη τοπική ομάδα του Πελίτι στην Αίγινα. Σήμερα υπάρχουν 12 τοπικές ομάδες σε όλη τη χώρα. (Ομάδα Κομοτηνής, Βασιλικών Θεσσαλονίκης, Λήμνου, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Αλμυρού, Ευβοίας, Περατιάς, Αίγινας, Αρχαίας Ολυμπίας, Μήλου και Ηρακλείου).

Το 2009 η οργάνωση “BioversityInternational” και ο δήμαρχος της Ρώμης, με τίμησαν ως "φύλακα της βιοποικιλότητας της Μεσογείου". Μια πολύ μεγάλη ανταμοιβή και αναγνώριση.

Το 2011 το Πελίτι συμμετέχει στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στις Βρυξέλλες, αυτή η συνάντηση μας ανοίγει το δρόμο και μας συνδέει με τις οργανώσεις της Ευρώπης για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών και μας βάζει και σ' έναν πιο κινηματικό δρόμο.

Το 2012 και το 2013 μεταφέρουμε τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο. Το μικρό Μεσοχώρι Παρανεστίου των 70 κατοίκων που είναι σήμερα η έδρα του Πελίτι, γίνεται ένα παγκόσμιο κέντρο αναφοράς για της ντόπιες ποικιλίες.

Ο Μισέλ και η Τζούντ Φάντομ, από την Αυστραλία από την οργάνωση seedsavers (www.seedsavers.net ) που εργάζονται από το 1986 για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών σε όλο τον κόσμο δήλωσαν ότι οργανώσαμε τη μεγαλύτερη ανταλλαγή ντόπιων ποικιλιών παγκοσμίως, στις διεθνείς ημέρες σπόρων στις 11, 12 και 13 Μαΐου 2013.

Μέσα από αυτές τις διεθνείς συναντήσεις που οργανώσαμε, το Πελίτι παίζει πλέον έναν παγκόσμιο ρόλο για τη διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας.

Στις 7 Οκτωβρίου 2013, στις εκδηλώσεις που οργανώσαμε για την ελευθερία των σπόρων σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το παγκόσμιο κίνημα για την ελευθερία των σπόρων ( http://seedfreedom.in) η Δρ. Βαντάνα Σίβα, απευθυνόμενοι στους Έλληνες από την πλατεία Συντάγματος, μας λέει: ότι η Ελλάδα η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και η χώρα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα της Ευρώπης κινδυνεύει να πληγεί περισσότερο, από άδικους νόμους για τη βιοποικιλότητα, και είναι η χώρα που μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών της Ευρώπης.

Το βασικό περιοδικό έντυπο του Πελίτι τα "Κατά Τόπους Αγροκτήματα....", όπου παρουσιάζουμε το Πανελλαδικό Δίκτυο Διάδοσης και Διάσωσης των Ντόπιων Ποικιλιών και των Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων, με τη φετινή του 13η έκδοση έχει ξεπεράσει τις 22.000 αντίτυπα.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε προσφέρει σπόρους σε πάνω από 120.000 καλλιεργητές ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν να διατηρήσουν ένα μέρος της διατροφικής τους αυτάρκεια όταν ήρθε η οικονομική κρίση στη χώρα. Είχαν τροφή και σπόρους που αναπαράγονταν ελεύθερα και είχαν τη δυνατότητα να κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους.

Κάθε φορά που χάνεται ένας σπόρος χάνεται ένα κομμάτι από την Ιστορία μας και τη μνήμη μας. Κάθε φορά που χάνεται ένας σπόρος χάνεται ένα κομμάτι από τη Δημοκρατία και την ελευθερία μας.

Σήμερα που ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας μας απονέμει τιμητική διάκριση για τον εθελοντισμό στα πλαίσια του θεσμού ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2013 επιλέξαμε να ανακοινώσουμε τις επόμενες τέσσερις μεγάλες δράσεις μας.

1. Διεθνές Καραβάνι αλληλεγγύης για τους σπόρους. Θα ξεκινήσει από το Πελίτι στις 27 Απριλίου 2014 και θα πάει στη Γαλλία στην οργάνωση Κοκοπελλί όπου οργανώνει φέτος τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων. Στο καραβάνι θα συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες όπως η Δρ. Βαντάνα Σίβααπό την Ινδία.

2. Όχι πατέντες στη ζωή, το Πελίτι για πρώτη φορά παίρνει μέρος σε μια καμπάνια ενάντια στη πατέντα που ζητάει η εταιρία Syngenta στην πιπεριά.

3. Αυτή την περίοδο στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αρχίσει η συζήτηση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την εμπορία των σπόρων και του υπόλοιπου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Το Πελίτι μαζί με τις οργανώσεις της Ευρώπης λέει όχι σε άδικους νόμους που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της βιομηχανίας σπόρων, (Ανοιχτή επιστολή του Πελίτι προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που είναι μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

4. Αν χάσουμε τη γη μας δεν έχουν κανένα νόημα οι σπόροι μας. Έτσι θέλουμε να ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει νόμους που θα οδηγήσουν στην αρπαγή Ελληνικής γης.

Η χώρα μας κατέχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα της Ευρώπης. Ο κάθε ένας από τη θέση που βρίσκεται θα πρέπει να την υπερασπιστεί. Η βιοποικιλότητα είναι ένα ελεύθερο αγαθό στο οποίο θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους παππούδες και γιαγιάδες, άντρες γυναίκες και παιδιά που στήριξαν το έργο του Πελίτι όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ΕΡΤ που ανέδειξαν το έργο του Πελίτι και το έκαναν γνωστό σε όλη την Ελλάδα.


"Είμαι ένας κόκκος σταριού,

κράτα με στα χέρια σου

κλείσε τα μάτια σου και άφησε με να σου διηγηθώ

την ιστορία της ζωής μου"


Καθημερινά τρώμε. Τί τρώμε, τί βάζουμε στο τραπέζι μας, από πια περιοχή έρχεται η τροφή μας, τί στηρίζουμε με το πιρούνι μας;

Είμαστε σημαντικοί και σπουδαίοι ανεξάρτητα από την πολιτική οικονομική και κοινωνική μας θέση. Ας ονειρευτούμε έναν καλύτερο κόσμο και ας βαδίσουμε κάθε μέρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σπέρνοντας τα όνειρά μας και φροντίζοντάς τα σε καθημερινή βάση, μια μέρα θα βλαστήσουν και θα καρποφορήσουν."
Στοιχεία επικοινωνίας:
Ηράκλειο, Ελλάδα
Συντονισμός: Μανώλης Βαρδάκης και Στέλλα Χατζηγεωργίου, heraclion @peliti.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×