op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

energy thess

Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Πρωτοβουλίες ενάντια σε χαράτσια, κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία

"Συντονισμός οριζόντιας κοινωνικής οργάνωσης και άμεσης δράσης για τα ζητήματα της ενέργειας σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου του 2011 όταν μία ομάδα συντρόφων καλέσαμε σε συνάντηση συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης που κρίναμε ότι ενδιαφέρονται για το εγχείρημα μίας ανοιχτής πολιτικής δραστηριοποίηση σε τοπικό επίπεδο. Κρίναμε ότι  η αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα (ΔΕΗ), οι ενεργειακές ανατιμήσεις (ρεύμα, βενζίνη, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) και το ενδεχόμενο μίας απότομης αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι ζητήματα που πρέπει να εισάγουμε στην πολιτική μας ατζέντα.

Αρχική μας επιδίωξη ήταν η οργάνωση εκδηλώσεων-συζητήσεων στους χώρους όπου δραστηριοποιείται η κάθε συλλογικότητα οι οποίες θα κοινωνικοποιούσαν το θέμα και θα έθεταν στοχεύσεις σε επίπεδο περιεχομένων και μορφών οργάνωση. Θεωρήσαμε ότι με αυτό τον τρόπο ίσως μπορούμε να κάνουμε ένασημαντικό βήμα στην σύνδεση των τοπικών και ταξικών κοινοτήτων που υπάρχουν και δημιουργούνται μέσα στην συστημική κρίση που διανύουμε.

Οι πρώτες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Σε ένα πρώτο επίπεδο η κίνηση αυτή είχε καινοτόμα χαρακτηριστικά που φάνηκε, από την μία μεριά, να εμπνέει εμάς ως υποκείμενα αλλά παράλληλα να έχει σημαντική απήχηση στον κόσμο των πλατείων (Τούμπα-πλατεία Αγ. Θεράποντα, Άνω Πόλη-πλατεία Κουλέ Καφέ και πλατεία Αγ. Αναργύρων).

Επίσης, ως αντανακλαστικό, η κίνηση αυτή συνέπεσε με την γενικότερη κίνηση των “πλατειών” και αποτέλεσε ένα πόλο έλξης ανθρώπων που αναζητούσαν μία πιο δραστήρια και διεισδυτική κοινωνική μορφής οργάνωσης.Αιχμές που θέσαμε ήταν οι εξής:

- Η οργάνωση σε επίπεδο γειτονιάς

- Η αμφισβήτηση του διαχωρισμού ενεργειακού παραγωγού και ενεργειακού καταναλωτή

- Η συμβολή στην κυκλοφορία των αγώνων που άπτονται των ζητημάτων της ενέργειας

- Το ξεσκέπασμα του μύθου της πράσινης ανάπτυξης

- Η αναζήτηση μεθόδων ενεργειακής αυτοοργάνωσης

- Οι  προοπτικές της δημιουργίας αυτόνομων δομών αγώνα κοινωνικής αναπαραγωγής σε σφαίρες κοινών όπως της στέγασης, υγείας, διατροφής, μεταφορές, εκπαίδευσης, ανατροφής παιδιών κ.α.

Η συνέχεια αυτής της προσπάθειας βρίσκει την εξέλιξή της σε ευρύτερες συλλογικοποιήσεις που δημιουργήθηκαν στις γειτονιές της Άνω Πόλης (Επιτροπή Δεν τη Βγάζω Άνω Πόλης, 

http://anopoli.espivblogs.net/) και της Τούμπας (Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας, http://τουμπα.gr/)."

Η energy thess είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας για τον συντονισμό κοινωνικής οργάνωσης για τα ζητήματα ενέργειας στη Θεσσαλονίκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Αγίου Δημητρίου 70-82, Θεσσαλονίκη 546 31, Ελλάδα
energythess@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×