op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Επάνοδος Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων

Εθελοντικές Οργανώσεις, Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Δίκτυα Συνεργατικότητας και Ανάπτυξης Καινοτομίας

"Η Επάνοδος Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ δημιουργήθηκε για να διευκολύνει και να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αποφυλακιζομένων.

«Όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να επωφελούνται από τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για να υποστηρίξουν την επάνοδό τους στην ελεύθερη κοινωνία μετά την απόλυση». Ευρωπαϊκοί Σωφρονιστικοί Κανόνες, Κανόνας 33.3. Σύσταση Rec (2006) 2 της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για την εκπλήρωση του σκοπού της η ΕΠΑΝΟΔΟΣ:

Οργανώνει προγράμματα, ήδη μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, που προετοιμάζουν τους κρατούμενους για τη ζωή «έξω από τα κάγκελα της φυλακής» και στοχεύουν στην ομαλή επανένταξη τους στην ελεύθερη κοινωνία.

Υλοποιεί δράσεις για τη δημιουργική απασχόληση και κατάρτιση των κρατουμένων.

Υλοποιεί δράσεις επιμορφωτικού και  πολιτιστικού χαρακτήρα που σκοπό έχουν να φέρουν εικόνες της ελεύθερης ζωής μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Συνεργάζεται με τις κοινωνικές υπηρεσίες των σωφρονιστικών καταστημάτων και παρέχει στους κρατουμένους συμβουλευτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν νομικά ζητήματα και νομικές εκκρεμότητες που τυχόν έχουν, και παράλληλα παρέχει στήριξη και κοινωνική αρωγή στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Ενημερώνει κρατουμένους και αποφυλακιζομένους για τα εργασιακά τους δικαιώματα, για επιδόματα και οικονομικά βοηθήματα που δικαιούνται, για τα τρέχοντα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και για την υπάρχουσα προσφορά και ζήτηση εργασίας, σε συνεργασία πάντα με τον ΟΑΕΔ και άλλους αρμόδιους φορείς.

Εξασφαλίζει προσωρινή φιλοξενία και σίτιση στους αποφυλακιζομένους, καλύπτει τις άμεσες ανάγκες τους και τους συμπαραστέκεται στην επίλυση των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

 Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί εργοδότες και επιχειρήσεις, και ενθαρρύνει την κατά προτεραιότητα πρόσληψη αποφυλακιζομένων.

Υποστηρίζει τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων από τους ίδιους τους αποφυλακιζομένους.

Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έχουν εμπλοκή με το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης και, ειδικότερα, οι ανήλικοι παραβάτες.

Ενισχύει κάθε δράση ιδιωτικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων που αποβλέπει στην καταπολέμηση του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με ποινικό  παρελθόν.

Συνεργάζεται με το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών, με τις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, με τους Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής και τους Επιμελητές Ανηλίκων, συμμετέχει στο δίκτυο «Ορέστης» του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων και δραστηριοποιείται στη μετασωφρονιστική μέριμνα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών.

Υποβάλλει ετήσια έκθεση πεπραγμένων στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταθέτει προτάσεις για τη λήψη θεσμικών μέτρων και την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της μετασωφρονιστικής μέριμνα.Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ  συμμετέχει σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και προγράμματα:

European Offender Employment ForumCEP The European Organization for Probation ExoCop Ex-Offender Community of Practice GrundtvigΣΚΟΠΟΣ – ΣΤΟΧΟΙ

Σύμφωνα με το ιδρυτικό Προεδρικό Διάταγμα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, σκοπός της είναι η επαγγελματική κατάρτιση φυλακισμένων και αποφυλακιζομένων, η αποκατάσταση, η οικονομική συμπαράσταση, καθώς και η προετοιμασία και προώθηση της εν γένει κοινωνικήςτους  επανένταξης  (ά. 81 § 2 ΣΚ).

Μεταξύ των δράσεών της περιλαμβάνεται η ενθάρρυνση, η ενίσχυση και η αξιοποίηση κάθε δράσης και πρωτοβουλίας ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή εθελοντικών οργανώσεων που αναπτύσσεται στον τομέα του κοινωνικού αποκλεισμού  (ά. 2 περ. γ’ του π.δ. 300/2003 [ΦΕΚ Α’ 256]).

Το έργο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ περιλαμβάνει την προετοιμασία και υποστήριξη των αποφυλακιζόμενων ενηλίκων και ανηλίκων για την κοινωνική επανένταξη και την προώθησή τους στην αγορά εργασίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο φορέας παρέχει ψυχοκοινωνική, νομική και επαγγελματική συμβουλευτική και στήριξη των ατόμων που αποφυλακίζονται.


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η  ΕΠΑΝΟΔΟΣ παρέχει υπηρεσίες στους αποφυλακιζομένους στα γραφεία της, που βρίσκονται επί της οδού Δεριγνύ 28-30 στη Βικτώρια (τηλ. 210-8815904 και 210-8815032).

Ειδικότερα, κάθε αποφυλακιζόμενος μπορεί να δέχεται ψυχολογική στήριξη, νομική συμβουλευτική, συμβουλευτική για ζητήματα απασχόλησης, μέριμνα για θέματα υγείας και γενικότερη υποστήριξη στα πρώτα του βήματα εκτός φυλακής, ακόμη και με παραπομπή για ολιγοήμερη διαμονή σε συμβεβλημένο ξενοδοχείο, με εισιτήρια συγκοινωνιών και με τηλεκάρτες.

 Στο ίδιο πλαίσιο επιδιώκεται (μέσω διαμεσολάβησης ή παραπομπής σε αρμόδιους φορείς) η ανεύρεση εργασίας και στέγης για τους αποφυλακιζομένους, η κατά προτεραιότητα ένταξη των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία, η εξεύρεση επιδοτήσεων για αυτοαπασχόληση και άλλα παρόμοια."


Στοιχεία επικοινωνίας:
Δεριγνύ 28, Αθήνα 104 34, Ελλάδα
panodos@epanodos.org.gr Τηλ/ Φαξ 2108815904 , 2108815032 / 210 8251109
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×