op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες Χρόνου, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Άμεση Δημοκρατία - Λαϊκές Συνελεύσεις, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

"Πέρα από κομματικές εντάξεις και ιδεολογίες, καταργώντας τα στεγανά, τα Εξάρχεια μας ενώνουν.

07 Ιαν 2008

"ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ

Δεν αρκεί να τα λέμε μεταξύ μας ή να διαμαρτυρόμαστε μεμονωμένα 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ 

Μπαίνουμε στις ομάδες 
-για την καθαριότητα και την ανακύκλωση 
-για το πράσινο και τους κοινόχρηστους χώρους, πεζόδρομους, πλατεία, λόφο του Στρέφη 
-για το παρκάρισμα και το κυκλοφοριακό 
-για την αστυνόμευση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας 
-για την ηχορρύπανση"


Τράπεζας Χρόνου Εξαρχείων ΣΥΝ ΧΡΟΝΩ

Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών με μέσο συναλλαγής τον ΧΡΟΝΟ. Ο  θεσμός της Τράπεζας Χρόνου λειτουργεί εδώ και καιρό σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Αγγλία, η Ισπανία, οι Η.Π.Α και ιδιαίτερα σήμερα έχει ύψιστη κοινωνική χρησιμότητα εφόσον μπορεί να καλύψει βασικές καθημερινές ανάγκες  του κάθε σπιτιού χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος. 

Επιπλέον, στόχος μιας Τράπεζας Χρόνου είναι η επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων, η δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης και κυρίως η ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων τους. Η καλή λειτουργία της Τράπεζας Χρόνου προϋποθέτει διάθεση για προσφορά και συνέπεια ώστε να εξασφαλίζεται ισοτιμία των συναλλαγών.

Σε ποιους απευθύνεται; Σε όλους τους άνω των 18 χρόνων κατοίκους -είτε εργάζονται είτε όχι- φοιτητές, συνταξιούχους, επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων και της Νεάπολης. 

Πώς λειτουργεί; Η Τράπεζα Χρόνου ανταλλάσσει υπηρεσίες με μονάδα συναλλαγής την ΩΡΑ. Όλες οι υπηρεσίες έχουν ίση αξία, είτε είναι χειρωνακτικές είτε πνευματικές είτε απαιτούν εξειδίκευση είτε όχι.

Για παράδειγμα:  Ο Γιώργος (μέλος της Τράπεζας Χρόνου)  βάφει  την πόρτα της Μαρίας (μέλους της Τράπεζας Χρόνου) σε 3 ώρες. 
Η Μαρία πιστώνει τον Γιώργο με 3 ώρες για την υπηρεσία του. 
Ο Γιώργος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις 3 ώρες, ζητώντας από οποιοδήποτε μέλος της Τράπεζας Χρόνου θέλει, και όχι αποκλειστικά από τη Μαρία, μια άλλη υπηρεσία. 
Έτσι ο Γιώργος μπορεί να κάνει 3 ώρες Γαλλικά με τον Δημήτρη και η Μαρία να «ξεπληρώσει» το δικό της «χρέος», φροντίζοντας τα παιδιά της Ελένης για 3 ώρες. 

Η εγγραφή κάποιου στην Τράπεζα Χρόνου προϋποθέτει τη φυσική παρουσία του -τουλάχιστον για μια φορά- στη συνέλευση διότι για να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον πρέπει πρώτα να γνωριστούμε! 
(...) Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μετά από απευθείας επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων. 
Η διαχειριστική ομάδα της Τράπεζας Χρόνου θα αναλάβει να ενημερώνει τακτικά όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για τις νέες προσφορές  και τις ανάγκες που υπάρχουν. 

Το Πάρε-Δώσε της Τράπεζας Χρόνου αφορά όσους από εμάς επιθυμούμε να καλύψουμε ανάγκες μας μέσω ανταλλαγής υπηρεσιών, αλλά κυρίως θέλουμε να γίνουν τα Εξάρχεια μια μεγάλη, ανοιχτή γειτονιά με κατοίκους που γνωρίζονται, εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, αλληλοστηρίζονται και αγωνίζονται μαζί!

Γιατί Τράπεζα Χρόνου;
Γιατί  "μονάχα ο χρόνος δε γελιέται"

Άλλες Δράσεις απο άρθρο εφημερίδας ΕΘΝΟΣ 7/1/2009

"Ζητούν απομάκρυνση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Την απομάκρυνση της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας από την περιοχή τους απαιτούν οι κάτοικοι των Εξαρχείων.


Την απομάκρυνση της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας από την περιοχή τους απαιτούν οι κάτοικοι των Εξαρχείων. 

Στη χθεσινή τους διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία προέβαλαν το χρόνιο αίτημά τους για οριστικό κλείσιμο του αστυνομικού τμήματος και τον περιορισμό στον μέγιστο βαθμό της παρουσίας των αστυνομικών στα Εξάρχεια. 

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων «αντιστέκεται στο κλίμα τρομοκρατίας που επιβάλλεται στη γειτονιά και καλεί τους κατοίκους και τους φίλους των Εξαρχείων να συμπορευτούν για μια άμεση αλλαγή στο κλίμα το οποίο επικρατεί στην περιοχή τους». 

Οι συγκεντρωμένοι από την πλατεία Εξαρχείων κατευθύνθηκαν στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα όπου σκοτώθηκε πριν από ένα μήνα ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του. 

Οι άνδρες των ΜΑΤ, που από προχθές το πρωί βρίσκονταν στο σημείο, πήραν εντολή και αποσύρθηκαν."

Ανακοίνωση, 30 Ιαν 2013

Μέρα με τη μέρα κάθε πόλη και γειτονιά βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας και η γειτονιά μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ακόμα και για τις βασικές τους ανάγκες εξαιτίας των κομμένων μισθών κ της ανεργίας. 

Συμπολίτες μας άστεγοι και πεινασμένοι ψάχνουν σε εισόδους πολυκατοικιών ένα μέρος να ξαπλώσουν και αναζητούν την τροφή τους σε κάδους σκουπιδιών. 

Ταυτόχρονα άνθρωποι άρρωστοι, εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες περιπλανιούνται στους δρόμους, θύματα μίας συγκεκριμένης πολιτικής κατάργησης των προγραμμάτων στήριξης και απεξάρτησης. 

Οι συνέπειες της κρίσης για τον καθένα μας, η φτωχοποίησή μας, η ματαίωση των σχεδίων και των ονείρων μας δεν μπορούν να γίνουν «αποδεκτά» χωρίς αυταρχισμό που ευνοείται και από ένα κλίμα φόβου. 

Πλάι στην ανησυχία της επιβίωσης και τον φόβο από τα, αρκετά συχνά, περιστατικά κοινού ποινικού εγκλήματος και τους βανδαλισμούς που συμβαίνουν στα Εξάρχεια , έρχεται και ο αυταρχισμός της αστυνομίας. Αυταρχισμός που επιβάλλεται με διμοιρίες ΜΑΤ που αποκλείουν ολόκληρους δρόμους, ρίχνουν χημικά μέσα στη γειτονιά, καταδιώκουν μετανάστες μικροπωλητές ενώ αφήνουν ανενόχλητους τους εντολοδόχους τους, που αναίτια προσάγουν και παρενοχλούν, συχνά με εξαιρετική βιαιότητα, κατοίκους και θαμώνες των Εξαρχείων.Προσπαθούν να κάνουν τη γειτονιά μας αποκρουστική. 
Μας θέλουν τρομοκρατημένους και ανίκανους να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή για όλους: 
να μην κρυώνουμε στα σπίτια μας και να μην ξεπαγιάζουν άνθρωποι στους δρόμους, 
να μην τρώμε «προσφορές» και «ληγμένα» και 
να μην ψάχνουν κάποιοι στα σκουπίδια, 
να κυκλοφορούμε ελεύθερα στη γειτονιά χωρίς φόβο και χωρίς επιτήρηση. 

Δεν θέλουν να είμαστε δημιουργικοί και αλληλέγγυοι αλλά αποχαυνωμένοι καταναλωτές ενός φανταστικού life style που θα στοχοποιούμε τους πιο ανήμπορους. 
Δεν θέλουν να δούμε πως μας κλέβουν τα πορτοφόλια και τα όνειρα, όχι τα μικροκλεφτρόνια αλλά οι μεγαλοκαρχαρίες. 

Δεν θέλουν να διαπιστώσουμε τη βία που μας ασκούν και την ανομία και ατιμωρησία τους.


Νομίζουν ότι είναι εύκολο να στοχοποιούν στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους κατειλημμένους χώρους που τους παρουσιάζουν στα δελτία ως την εστία του κακού για να κρύψουν τη βιαιότητα των μέτρων που μας επιφυλάσσουν και να φιμώσουν χώρους, που μπορούν να γίνουν στις γειτονιές, κέντρα πολιτισμού, αλληλεγγύης και δράσεων ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και το φασισμό. 

Δεν είμαστε όμως τόσο κουτοί όσο μας θέλουν. Βλέπουμε, μιλάμε, στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο και όχι απέναντί του. 

Θα υπερασπισθούμε τους χώρους ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας, τους χώρους που δρουν μακρυά από την αγοραία λογική και αμφισβητούν τα κυρίαρχα πρότυπα. 

Εμείς στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων ξεκινήσαμε το 2007 με σύνθημα «παίρνουμε τη γειτονιά στα χέρια μας». Από τότε διεκδικούμε τη γειτονιά μας και το δημόσιο χώρο και λόγο με χίλιους δυο τρόπους.

Παρεμβαίνουμε όπου και όπως μπορούμε με μόνο όπλο την συλλογικότητα έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων και των ορίων μας. 

Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με το κοινό ποινικό έγκλημα και να το εξαφανίσουμε αλλά δεν θα σταματήσουμε να κραυγάζουμε ενάντια στην  κατευθυνόμενη υποβάθμιση των Εξαρχείων και να στήνουμε δράσεις και χώρους συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων ενάντια στην αποξένωση και την εξατομίκευση, για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. 

Το κατειλημμένο κτήριο όπου στεγαζόμαστε έχει εξελιχτεί σε έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο πολιτισμού, σκέψης και δράσης. 

Εδώ και λίγο καιρό στήσαμε και υποστηρίζουμε το «Συν Χρόνω» την τράπεζα χρόνου των Εξαρχείων, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών με μέσο συναλλαγής το χρόνο. 

Στις δύσκολες τούτες μέρες ελπίζουμε να μας βοηθήσει να καλύψουμε κάποιες ανάγκες αλλά και να βοηθήσει να γίνουν τα Εξάρχεια μια μεγάλη, ανοιχτή γειτονιά με κατοίκους που γνωρίζονται, εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, αλληλοστηρίζονται και αγωνίζονται μαζί!


Η ιδέα αυτή προέκυψε από μια ανοιχτή συνέλευση, με τίτλο ¨Έξω η μαφιόζικη βία από τα Εξάρχεια¨ που διοργανώσαμε το Μάρτιο 2012. 

Μέσα από αυτή τη συζήτηση βγήκε πως η δική μας απάντηση στον φόβο, την καταστολή, στον ρατσισμό προς άτομα και κοινωνικές κατηγορίες είναι η αντίσταση και η αλληλεγγύη! Θα συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα για να δούμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε όλοι μαζί. 


Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική.

Ας μην εφησυχάσουμε, ας μην τρομοκρατούμαστε. 
Ας αντισταθούμε μαζικά και συλλογικά. 
Αν αισθάνεσθε όπως εμείς, αν έχετε ιδέες και διάθεση να προσφέρετε στη γειτονιά, ελάτε να ενώσουμε τις φωνές και τις δράσεις μας: 

Τσαμαδού 15 κάθε Δευτέρα στις 19.00"


Στοιχεία επικοινωνίας:
Θεμιστοκλέους, Αθήνα, Ελλάδα
exarchia1@gmail.com Συν-Χρόνω: synxronw@gmail.com & τηλ.6980403447 Για το ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΕΚΙ: 6972849661
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×