op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών

Εθελοντικές Οργανώσεις, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φιλοζωϊκές Οργανώσεις

"Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Φλώρινα. Η χώρα μας έχει την τύχη να φιλοξενεί τα σπάνια αυτά εμβληματικά πουλιά, τον αργυροπελεκάνο και τον ροδοπελεκάνο, κατέχοντας μάλιστα διεθνούς σημασίας ρόλο, ειδικά για την προστασία του πρώτου.

Ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Πόρτο Λάγος, οι λίμνες Βιστωνίδα, Κάρλα, Κερκίνη και Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα καθώς και οι εκβολές των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, αποτελούν σημαντικές περιοχές για τους πελεκάνους ως περιοχές φωλιάσματος, διαχείμασης ή ως σταθμοί  διατροφής και ξεκούρασης κατά τη μετανάστευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίμνη Μικρή Πρέσπα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο ξεπερνώντας τα 1.100 ζευγάρια.

Η έντονη κινητικότητα των πουλιών μεταξύ διαφορετικών υγροτόπων έχει αποδειχθεί από παρατηρήσεις μαρκαρισμένων πουλιών, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση μιας και πρόκειται για μεγάλα πουλιά που ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα μπορούν να διανύσουν μακρινές αποστάσεις. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η προστασία τους μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά μόνο μέσω συνεργασίας, τόσο εθνικής αλλά και διεθνούς μεταξύ των χωρών που «προτιμούν» οι πελεκάνοι, και έτσι προς αυτή την κατεύθυνση έχει υπάρξει σημαντική κινητοποίηση τον τελευταίο καιρό.Στο πλαίσιο λοιπόν της δημιουργίας συνεργειών σε εθνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στην Πρέσπα συνάντηση εργασίας που συνδιοργάνωσαν η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και στην οποία συμμετείχαν στελέχη από  τους Φορείς Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Λίμνης Κερκίνης, Λιμνών Πρεσπών, Υγροτόπων Αμβρακικού, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Αχέροντα-Καλαμά.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τις μεθόδους παρακολούθησης και συλλογής στοιχείων για τους πελεκάνους, καθώς και η διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης των απειλών για τους πελεκάνους σε κάθε υγρότοπο. Συγκεκριμένα τα στελέχη των Φορέων Διαχείρισης ενημέρωσαν μέσω εκτενών παρουσιάσεων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές ευθύνης τους όσον αφορά τους πελεκάνους και αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πρόγραμμα παρακολούθησης και άλλων σχετικών με τους πελεκάνους δράσεων που πραγματοποιούν.Ακολούθησε εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για σειρά θεμάτων με τη γόνιμη συνεισφορά όλων των παρευρισκομένων. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κατσαδωράκης, Πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών για τους Πελεκάνους της IUCN-WI και επιστημονικός σύμβουλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, παρουσίασε στους συμμετέχοντες καλές πρακτικές παρακολούθησης των αποικιών και καταμέτρησης των φωλιών των πελεκάνων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης σημαντικών απειλών, όπως η όχληση στις αποικίες.

Η συνάντηση έκλεισε με μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τον κοινό σχεδιασμό της παρακολούθησης και της προστασίας των πελεκάνων της χώρας. Μεταξύ άλλων συναποφασίστηκε η συστηματική συλλογή στοιχείων παρακολούθησης των πληθυσμών των πελεκάνων με κοινή μέθοδο για όλες τις περιοχές, καθώς και ο συντονισμός της δράσης όλων των εμπλεκομένων με στόχο την υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον αργυροπελεκάνο που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια.

Καθώς τα θέματα που συζητήθηκαν είναι πολλά και σύνθετα και απαιτούν συστηματική συνεργασία, κρίθηκε σημαντική η επισημοποίηση της συνεργασίας των φορέων σε πλαίσιο ενός Συμφώνου Συνεργασίας το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες."

Στοιχεία επικοινωνίας:
Άγιος Γερμανός 530 77, Ελλάδα
Τηλέφωνο: 23850 51211 - 23850 51233 Fax: 23850 51343 E-mail: spp@spp.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×