op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Φαρμακοποιοί του Κόσμου WORLD PHARMACISTS

Αλληλέγγυα Υγεία , Κοινωνικά Φαρμακεία, Εθελοντικές Οργανώσεις, Συνεργατικά - Αυτόνομα ΜΜΕ, Εκδόσεις, Εναλλακτικά Έντυπα - Ιστοσελίδες

"Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου αποτελούν δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Η Oργάνωση "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" ιδρύθηκε το 1996 στην Αθήνα από μια ομάδα 24 Ελλήνων Φαρμακοποιών, ενώ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν ανεξάρτητη Μη κυβερνητική Ανθρωπιστική Οργάνωση (ΜΚΟ) στις 27 Νοεμβρίου του 1997.

Τα ιδρυτικά μέλη οδηγηθήκαν στην απόφαση δημιουργίας της, συνειδητοποιώντας ότι ο σημερινός κόσμος χαρακτηρίζεται πολλές φορές από ατομικισμό ή και αδιαφορία και ότι η επιθυμία προσφοράς είναι ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, ενώ είναι αναγκαίος ο συντονισμός των προσπαθειών πρός την κατεύθυνση αυτή.
Χωρίς να διεκδικούν τίτλους ότι είναι κάτι μοναδικό, οι "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" πιστεύουν ότι καλύπτουν ένα κενό που αφορούσε τον εθελοντισμό και τους Φαρμακοποιούς της χώρας μας.

Εκτός από επιστήμονες, οι Φαρμακοποιοί έχουν δυνατότητα να προσφέρουν Κοινωνικό έργο κινητοποιώντας και άλλους ενδιαφερόμενους ευαισθητοποιημένους πολίτες, καταθέτοντας το μερίδιο ανθρωπιάς που τους αναλογεί προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμών (παιδιά, γυναίκες, πρόσφυγες).Βασικοί στόχοι της Οργάνωσης που λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, είναι:

Η συλλογή, αγορά, ο έλεγχος και η συσκευασία ιατροφαρμακευτικού υλικού με σκοπό να προωθηθεί δωρεάν σε άτομα, ομάδες η Νοσηλευτικούς Φορείς εντός και εκτός της χώρας, μέσω συνοδευόμενων Αποστολών από μέλη της Οργάνωσης.

Αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας ή άλλων κοινωνικών προβλημάτων, ανεξάρτητα, ή σε συνεργασία με άλλους Φορείς και Οργανώσεις.

Μελέτη και επιστημονική καταγραφή τέτοιων προβλημάτων αλλά και ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών με Εθνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Εκπαίδευση και συμμετοχή των μελών αλλά και οποιυδήποτε άλλου ενδιαφερόμενου, στην άμεση αντιμετώπιση υγειονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν.

Συστηματική προσπάθεια για την κινητοποίηση των φαρμακοποιών και των υπόλοιπων υγειονομικών (ή μη) της χώρας μας, στην προσφορά γενικώτερου ανθρωπιστικού έργου.

 Οι "Φαρμακοποιοί του Κόσμου", λειτουργούν σαν απόλυτα αυτόνομη ΜΚΟ και βαθμιαία αναπτύσσουν συνεχώς την δράση τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ συνεργάζονται με άλλες παραμφερείς Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς (Παγκόσμιος Οργάνισμός Υγείας / WHO, Ερυθρός Σταυρός, κ.ά).


Είναι γνωστό ότι η γενική εκτίμηση προς μια εθελοντική Οργάνωση, αναγνωρίζεται από την συνεχή κοινωνική παρουσία της και ολοκληρώνεται με την τελική αποδεδειγμένη αναγνώριση του έργου της.

Σε μία καμπή για την εξελικτική πορεία των μη κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), οι "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" πιστεύουν ότι η κινητοποίηση του ευαισθητοποιημένου ανθρώπινου δυναμικού και όχι ο απόλυτος επαγγελματισμός, είναι που μπορεί να διατηρήσει ελκυστικό το όραμα του εθελοντισμού.


Τα μέλη των "Φαρμακοποιών του Κόσμου" υπερβαίνουν πλέον τα 550 (Κύπρος, Ζάμπια, Τανζανία, ΗΠΑ, Ν. Αφρική) σε ομάδες ή μεμονωμένα μέλη, αλλά και με εκπροσωπήσεις και Παραρτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Το επταμελές Διοκητικό Συμβούλιο που εκλέγεται ανά 3ετία, εκπροσωπεί την Οργάνωση και αποφασίζει για τις δραστηριότητες και τις Αποστολές της. Το περιοδικό των "Φαρμακοποιών του Κόσμου" εκδίδεται κάθε 3 μήνες και αποστέλεται σε όλα τα μέλη, Υπουργεία, Ιδρύματα. άλλες ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ύλη του καλύπτει την παρουσίαση των ανθρωπιστικών Αποστολών και των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης, ενώ δημοσιεύει και άρθρα ιατροφαρμακευτικού, ανθρωπιστικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Μέλος της Οργάνωσης "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε επιθυμεί με αίτησή τους ανεξάρτητα από την επιστημονική ή επαγγελματική του απασχόληση.

Τα έσοδα των "Φαρμακοποιών του Κόσμου" προέρχονται απο συνδρομές μελών και φίλων της Οργάνωσης.

 Επίσημες εκπροσωπήσεις των "Φαρμακοποιών του Κόσμου" υπάρχουν ήδη σε πόλεις της Ελλάδας (Θεσ/νίκη, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Βόλο, Ρόδο) αλλά και στο εξωτερικό. Τα 2 επίσημα αναγνωρισμένα Παραρτήματα των "Φ.τ.Κ." που έχουν ήδη ιδρυθεί είναι στην Κύπρο (Λευκωσία) και στην Ζάμπια (Λουσάκα)."

Διεύθυνση επικοινωνίας:

Υψηλάντου 41 - Γλυφάδα 166 75
Τηλ.: 210-9623845 / 210-3816720
Φάξ: 210-9652386
email: worldpharmacists@yahoo.com, serio@hol.gr    
website: http://www.worldpharmacists.org

Γραφεία:
Χαλκοκονδύλη 1 - Αθήνα 10677
Τηλ./Φάξ: 210-3816720
e-mail: worldpharmacist@ath.forthnet.gr
Τα γραφεία των "Φαρμακοποιών του Κόσμου" παραμένουν ανοικτά για πληροφορίες, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 17:30 - 20:30.


ΝΕΑ


•Ολοκληρώθηκε η Ανθρωπιστική Αποστολή των Φ.τ.Κ. τον Οκτώβριο του 2010 σε Νοσοκομεία και Ιδρύματα της Ζάμπια και Τανζανίας. Παραδόθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό στα Νοσοκομεία της Ζάμπια "Chainama College Hill Hospital", "Our Lady's Hospice" (με συνεργασία μελών του τοπικού Παραρτήματος της Οργάνωσης στη Λουσάκα) και στα "Ocean Road Cancer Institute", "Muhimbili National Hospital" και "Kidamali Clinic" της Τανζανίας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επαφές με τις υγειονομικές Αρχές, για καταγραφές των υγειονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των δυο χωρών.

Τα μέλη της Αποστολής (Σ. Σερεμίδης, Δ. Μανωλάκου), έγιναν επίσημα δεκτά στο Προεδρικό Μέγαρο στην Λουσάκα, απο τη σύζυγο του Προέδρου κα. Thandiwe Banda και μέλη της Κυβέρνησης.

     

• Επ' ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου), οι "Φ.τ.Κ" στέλνουν μήνυμα για παγκόσμια προσπάθεια εξάλειψης της μάστιγας του HIV και ανθρωπιστική συμπαράσταση προς τους φορείς της νόσου και τις οικογένειές τους σε ολόκληρο τον Κόσμο.


• Φωτογραφική έκθεση. Οι "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" και η "Τεχνόπολις" Δήμου Αθηναίων, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Οδοιπορικό Ανθρωπιστικών Αποστολών" 3 με 8 Σεπτεμβρίου 2010 στην αίθουσα "Αγγελος Σικελιανός", Πειραιώς 100, Γκάζι.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη και κατα τη διάρκεια της έκθεσης, υπήρξαν και πολιτιστικά δρώμενα.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί απο τον επόμενο μήνα και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους.

• Τα νέα Γραφεία Βορείου Ελλάδας των "Φ.τ.Κ" για πληροφορίες για την Οργάνωση, εγγραφή νέων μελών, συλλογή υλικού (Υπεύθυνη γραφείων: Αγγ. Τσιαπραντά Φαρμ/ποιός-αντ/δρος) στεγάζονται στην οδό Αλεξ.Σβώλου 30, Θεσσαλονίκη 54622. Τηλ: 2310-276120/268268 , Φαξ: 2310-244930, email: info@angelline.gr .

• Ολοκληρώθηκε η Αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού των "Φ.τ.Κ" στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με τη συνεργασία της Οργάνωσης Pemideico/Congo , καθώς και οι επίσημες επαφές του Προέδρου Σπ. Σερεμίδη με το Υπουργείο Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και με τοπικές ΜΚΟ στην Πρωτεύουσα Κινσάσα.

Μελετάται η προετοιμασία προγράμματος για υποβολή στο ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ απο τους "Φ.τ.Κ" με τη συνεργασία της Οργάνωσης "Fair Planet" για την καταπολέμηση της ελονοσίας στην περιοχή της Κινσάσα και Equateur.

• Κατα τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας, οι "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" απέστειλαν υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των Νοσοκομείων της περιοχής με το ειδικά μισθωμένο πλοίο του ΥΠΕΞ.

Η νέα Αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2010 σε συνεργασία των "Φ.τ.Κ" (Υβόνη Χασιώτη) και της Οργάνωσης "Fair Planet"

• Η Αποστολή των "Φ.τ.Κ." - με ευγενική υποστήριξη της "British Airways", της "Power Health" - και συνεργασία με μέλη του Παραρτήματος της Οργάνωσης (Worldpharmacists-Zambia) προσέφερε ιατροφαρμακευτικό υλικό σε Νοσοκομεία και Ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής της Lusaka, και πραγματοποίησε επίσημες επαφές με τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Η Αποστολή ολοκληρώθηκε με την μετάβαση στην Τανζανία (Dar-es-Salaam/προσφορά φαρμακευτικού υλικού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ORCI). Επίσης έγινε μετάβαση στην περιοχή της Iringa/Kitamali (Ιεραποστολή Ειρηνουπόλεως 650χλμ Νοτιοδυτικά του Dar-es-Salaam/προσφορά βιταμινών για τον παιδικό πληθυσμό της περιοχής).

• Οι "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" οργάνωσαν την Ημερίδα με γενικό τίτλο "Οικιακά Φάρμακα - Υγεία και Περιβάλλον" κατά την διάρκεια της 4ης Διεθνούς Ιατρικής Έκθεσης Medicexpo. Η Ημερίδα αφορούσε θέματα και διαδικασίες συλλογής, διαχείρισης και ανακύκλωσης/καταστροφής των ατομικών και οικιακών μας κυρίως φαρμάκων πού ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Με πρωτοβουλία της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων προετοιμάζεται πρόγραμμα συλλογής/καταστροφής "οικιακών φαρμάκων".

Η Οργάνωση έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις απο ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπ. Υγείας για πρόβλεψη ενσωμάτωσης διαχείρησης των "οικιακών φαρμάκων" στο προετοιμαζόμενο νομοσχέδιο.

• Ο Πρόεδρος των "Φαρμακοποιών του Κόσμου", καθώς και η Οργάνωση, βραβεύτηκαν για την ανθρωπιστική τους δράση, απο τον Φαρμακευτικο Σύλλογο Λάρισας, την Δημοτική Κίνηση Πολιτών "Καλημέρα Κερατσίνι", το Ιδρυμα "Εργαστήρι", Ε.Ο.ΝΕ.Φ. και τους Ροταριανούς Ομίλους Θεσσαλονίκης.


• Με πρωτοβουλία και συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, των "Φαρμακοποιών του Κόσμου" και άλλων Φορέων, απο τον Δεκέμβριο του 2008 λειτουργεί το "Κοινωνικό Φαρμακείο" για άτομα/κατοίκους της Αθήνας που στερούνται παντελώς οικονομικών πόρων και οποιασδήποτε ασφάλισης.

Το "Κοινωνικό Φαρμακείο" στο οποίο οι "Φ.τ.Κ" χορηγούν και φαρμακευτικό υλικό, στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου και δέχεται συνταγές μόνο απο τα Δημοτικά Ιατρεία. Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου "Κοινωνικού Φαρμακείου" του Δήμου Αθηναίων προκάλεσε σειρά αιτήσεων για συνεργασία με άλλους Δήμους Ελληνικών πόλεων.

• Με την έναρξη της εμπλοκής στη Γεωργία και Ν.Οσετία, οι "Φ.τ.Κ" ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχαν με φαρμακευτικό υλικό στην Αποστολή με το C-130, το οποίο προσγειώθηκε στην Τιφλίδα. Τα εφόδια προωθήθηκαν άμεσα απο την Υπάτη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ.

Ειδική αναφορά για την προσφορά των "Φ.τ.Κ" και των άλλων Ελληνικών Φορέων στην εν λόγω Αποστολή, έκανε η Υπουργός Εξωτερικών και στην ειδική Σύσκεψη της Ευρωπ. Ένωσης για την κρίση στον Καύκασο.

Σημειωτέον οτι η Οργάνωση έχει πραγματοποιήσει παλαιότερα 2 συνοδευόμενες Αποστολές στη Γεωργία και στην Αρμενία.

• Με ομιλητές μέλη του Δ.Σ των "Φ.τ.Κ", πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με τίτλο "Ιστορία, Δράση και Προσφορά των Φ.τ.Κ" στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης ,με οπτικοακουστικές παρουσιάσεις από θέματα πού αφορούσαν την ενημέρωση και υλοποίηση των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων και Αποστολών της Οργάνωσης, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

• Η ετήσια Ημερίδα των "Φ.τ.Κ" με τίτλο : "Χθές και Σήμερα : Οδοιπορικό Ελληνικών Αποστολών σε Αφρικανική Χώρα", πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα "Αντ.Τρίτση" του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, με την παρουσία διακεκριμένων ομιλητών, εκπρωσώπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ΜΚΟ, καθηγητών πανεπιστημίων κλπ. Παρουσιάστηκαν προβολές / οδοιπορικά απο Μ. Τσόκλη (ΝΕΤ), Χ. Σάμου (ΕΤ3), Σ. Σερεμίδη (Φ.τ.Κ.). Συντονίστρια Σ. Παπαϊωάνου (ΣΚΑΪ)

     
• Προωθήθηκαν ποσότητες φαρμάκων και παραφαρμακευτικού υλικού των "Φ.τ.Κ", (ποσότητα ινσουλινών και άλλων ειδικών φαρμάκων) στην Uganda, στή Δημοκρατία του Congo, Κένυα, Κονγκό-Μπραζαβιλ και Αιθιοπία.


• Οι Ενημερωτικές Συναντήσεις - Σεμινάρια για Εθελοντισμό , Ανθρωπιστικές Αποστολές κ.λ.π , θα συνεχιστούν στη νέα περίοδο στα Γραφεία της Οργάνωσης.

Επίσης μπορούν να πραγματοποιηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις (PowerPoint) σε Σχολεία, Πανεπιστήμια και Φορείς.
Πληροφορίες - Αιτήσεις συμμετοχής "Φ.τ.Κ" Υψηλάντου 41-Γλυφάδα 16675 Τηλ. 210-3816720/211-0101635 , Φαξ. 210-9652386, κιν. 6937-440959 6945-434005 , email serio@hol.gr και worldpharmacist@ath.forthnet.gr

• Στην περιοχή George (Ν. Αφρική), λειτουργεί το πρόγραμμα των "World Pharmacists - S. Africa" με την Οργάνωση "Bolton Food for Life" που υιοθετήθηκε από τις τοπικές Αρχές. Ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ και δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της περιοχής.


• Γίνονται δεκτές προτάσεις για συνεργασία σε κοινωνικά και ανθρωπιστικά προγράμματα με Δήμους, Φορείς και άλλες ΜΚΟ στην Αττική ή την περιφέρεια. (πληροφορίες: Δ. Μανωλάκου 6974-904855, Ε. Παπασπυροπούλου 6937-440959, Θ. Μπαμπάλης 6974-406646).

• Το 3μηνιαίο περιοδικό των "Φ.τ.Κ." δέχεται για δημοσίευση ενυπόγραφα κείμενα ιατροφαρμακευτικού, ανθρωπιστικού, ή κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Τα κείμενα πρέπει να είναι εκτυπωμένα σε Α4, να μην ξεπερνούν τις 300 λέξεις - και αν είναι δυνατόν - να συνοδεύονται από σχετική φωτογραφία με το κείμενο.

Τα άρθρα προς έγκριση, πρέπει να αποστέλλονται μέχρι το πρώτο 20 ήμερο του προηγουμένου μηνός, από την έκδοση.

Πληροφορίες / Αποστολή προς Εκδότη (Σ. Σερεμίδης) Τηλ.: 210-9623845 Φαξ: 210 - 9652386 e-mail: serio@hol.gr - "Φ.τ.Κ" : Υψηλάντου 41, Γλυφάδα 16675"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Υψηλάντου 41, Γλυφάδα 166 75, Ελλάδα
210-9623845, 210-8835411, 210-3816720, 6945434005, 6937440959 , Fax: 210-9652386 , Email: Worldpharmacists@yahoo.com serio@hol.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×