op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Γεωπόνοι του Κόσμου

Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Εθελοντικές Οργανώσεις, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Δίκτυα Συνεργατικότητας και Ανάπτυξης Καινοτομίας

"Οι Γεωπόνοι του Κόσμου αποτελούν δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Ιδρύθηκε Επιστημονική μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρία με την επωνυμία «ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» (ΓτΚ) (Agronomists of the World - AGWO) από ομάδα πρωτοβουλίας Ελλήνων Γεωπόνων, Δασολόγων, Αρχιτεκτόνων Τοπίου, Βιολόγων, Μηχανικών, Ειδικών άλλων Επιστημονικών κλάδων, Επιχειρηματιών, Ερευνητών, Ακαδημαϊκών, Αγροτών και ευαισθητοποιημένων Πολιτών με επαρκή εκπροσώπηση στην Ελλάδα (52 Ιδρυτικά Μέλη) και χώρες του εξωτερικού (12 Ιδρυτικά Μέλη - Σύνδεσμοι Εξωτερικού στον Καναδά τις ΗΠΑ, τη Μ. Ανατολή και Ευρώπη) και με διασυνδέσεις με συγγενείς οργανώσεις, ιδρύματα και Ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, Επαγγελματικές Ενώσεις και Συνδέσμους.


Η σαρωτική οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα γεννά για την ελληνική ύπαιθρο και τους ανοικτούς χώρους μέσα και γύρω από τις πόλεις, την ανάγκη για άμεσο επαναπροσδιορισμό της προοπτικής και του ρόλου των Γεωπονικών και των συγγενών προς αυτή Επιστημών, στην ανάκαμψη της Εθνικής οικονομίας μέσα από σύγχρονες & εναλλακτικές πρακτικές στην παραγωγική διαδικασία, την αποκατάσταση της αυτάρκειας των αγαθών, τη διασφάλιση της διατροφικής υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία της αυθεντικότητας του ελληνικού Τοπίου, του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων, την τραγική ανεπάρκεια του Αστικού Πρασίνου, τη διατήρηση της λαϊκής Παράδοσης και του Πολιτισμού.

Για πολλές δεκαετίες ο πολίτης «εξαναγκάζεται» σε ρόλο ανήμπορου θεατή «πυροσβεστικών», «επικοινωνιακών» «αναχρονιστικών & περιπτωσιακών» παρεμβάσεων της Πολιτείας χωρίς Εθνική στρατηγική για τη Γεωργία, τα Δάση, τη Διατροφή, τους Φυσικούς πόρους και τον Αστικό και Περιαστικό ανοικτό Χώρο Πρασίνου.

Τα φαινόμενα συνδέονται με τη διαρκή απαξίωση και αποθάρρυνση του επιστημονικού κόσμου, ιδιαίτερα των νέων που εξωθούνται «στη νέα μετανάστευση», φαινόμενα που συνδέονται και με ένα σύστημα παιδείας ασύμβατου προς τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις δομές της αγοράς το οποίο στερείται ευκαιριών, «ελευθερίας», επάρκειας πόρων, επαγγελματικής προοπτικής και του δικαιώματος για άσκηση εφαρμοσμένης επιστήμης και έρευνας σε όφελος των πολιτών και του τόπου.

Οι «ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» πιστεύουμε ότι με δυναμικές αιχμές

• την αγροτική οικονομία σε νέες διαρθρωτικές βάσεις (Πρωτογενής Τομέας)

• τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τη διαχείριση του τοπίου και των φυσικών πόρων με πνεύμα «επαναφοράς τους σε διαχειρίσιμο φυσικό ή ημιφυσικό επίπεδο» (Προστασία του Περιβάλλοντος & Αποκατάσταση του Τοπίου)

• και την παράλληλη ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του πολίτη ποσοτικά, ποιοτικά και τιμολογιακά με γνώμονα τη σωστή παραγωγή & ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων, την διατροφική συμπεριφορά και την υγεία του πληθυσμού,

μπορούμε να αμβλύνουμε, ακόμη και να απαλείψουμε αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον μέρος των αρνητικών διαπιστώσεων και μιας σειράς «ανησυχητικών προοπτικών» που εκπέμπει η σημερινή γενική εικόνα της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας.

Όλα αυτά με ουσιαστική Στήριξη και Επιστημονική συμμετοχή όσων γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται «την τέχνη» και είναι σε θέση να εντοπίζουν εφικτές λύσεις και προτεραιότητες, να συμμετέχουν, να αναδεικνύουν και να αναβαθμίζουν με κάθε τρόπο και κόστος, αντί να πνίγουν τον ενθουσιασμό και τη θέληση, ιδιαίτερα των νέων.

Από το Σεπτέμβριο του 2010, έχουν συσταθεί και εργάζονται οι πρώτες επτά (7) ομάδες εργασίας των «Γεωπόνων του Κόσμου»


1. «Αστικό Τοπίο και Αστικό Πράσινο»

2. «Θεραπευτικοί Κήποι και Τοπία»

3. «Αγροτική Πολιτική – Παραγωγή & Εμπορία – Αγροτικό Ισοζύγιο»

4. «Βιότοποι & Βιοποικιλότητα»

5. «Τρόφιμα και Διατροφικές Συνήθειες»

6. «Αγροτική Βιοτεχνολογία vs. Συμβατή και Παραδοσιακή Γεωργία»

7. «Η Παραγωγή του Φυτού για Αναπλάσεις και Κηποτεχνικές Χρήσεις» Περισσότερες Ομάδες είναι υπό ίδρυση για Θέματα «Υδάτινων Πόρων», «Νέων Αγροτών», «Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης», «Υδατοκαλλιεργειών» κλπ.

Οι εγγραφές Εταιρικών Μελών και Απλών Μελών και οι συμμετοχές σε ομάδες εργασίας, είναι ανοικτές και συνεχίζονται (e-mail επικοινωνίας: sl-sekl@otenet.gr)

Με τιμή, Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου «ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»: Δρ Σταμάτης Λ. Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος ΑΠΘ – Αρχιτέκτων Τοπίου (PhD, Birmingham, UK) Ο Γραμματέας των «ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»: Κώστας Τάτσης, Γεωπόνος ΓΠΑ

Στοιχεία επικοινωνίας:
Βουτσινά 59, Παπάγος Χολαργός 155 61, Ελλάδα
sl-sekl@otenet.gr agronomists.o.w@gmail.com 210 6563962
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×