op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Γιορτές Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας - Οικογιορτή Κατερίνης ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Χωρίς Μεσάζοντες, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Αλληλέγγυα Παιδεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Συνεργατισμός, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Εθελοντικές Οργανώσεις, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Οικογιορτές


Εργαστήριο με την μεθοδολογία OPEN SPACE!


"TI EINAI TO OPEN SPACE 


Είναι μία τεχνική αυτό-οργάνωσης που χαρακτηρίζεται από εσωτερική πειθαρχία και συλλογική δράση η οποία ελευθερώνει την εγγενή δημιουργικότητα και την ηγετική ικανότητα, προσκαλώντας τους ανθρώπους να αναλάβουν ευθύνη για αυτό που «έχουν πραγματικό ενδιαφέρον» για αυτό που έχουν πάθος. 
Ο σκοπός είναι, σε μικρό χρονικό διάστημα με έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων (10-2000) να έχουμε συλλέξει την μέγιστη πληθώρα των πιθανοτήτων και επιλογών , από τις πιο απλές - τις απτά καθημερινές - έως εκείνες που η διαχείριση τους ανήκει στη σφαίρα των φαντασιακού η ακόμη του οραματισμού για το μέλλον.Ο χώρος ανοίγει για κάθε πιθανότητα γύρω από το κύριο ερώτημα ...της θεματικής.... Στο open space δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη. Όλα προγραμματίζονται από την πρώτη στιγμή απ’όλους. Στην αρχή όλοι κάθονται σε κύκλο και αν είναι πολλοί , σε ομόκεντρους κύκλους.Μετά από μία σύντομη εισαγωγή γύρω από τις αρχές και τον νόμο του Οpen space , αυτοί που θέλουν και έχουν την έμπνευση , πάνε στο κέντρο του κύκλου για να ονομάσουν την 
ιδέα , το θέμα, την έμπνευση που βγαίνει από την καρδιά τους , που τους καίει πραγματικά, και για την οποία είναι ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ και να εργαστούν για αυτό μαζί με άλλους. 

Όταν αναρτηθούν τα θέματα στον τοίχο της ΑΓΟΡΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΘΕΜΑΤΑΓΟΡΑΣ, τότε σημειώνει ο καθένας το όνομά του στις λίστες των ομάδων στις οποίες θα ήθελε να ενταχθεί. Ο κάθε σύνεδρος μπορεί να διαλέξει ένα ή και περισσότερα θέματα. Από αυτή τη στιγμή οι ομάδες εργάζονται αυτόνομα. Διαμορφώνονται τόσες ομάδες εργασίας, όσες οι οικοδεσπότες , άρα όσες ιδέες ακούστηκαν…. και έχουν διαφορετικό αριθμό ατόμων 3,5,10, 20 ανάλογα με τις προτιμήσεις που δείχνει το σύνολο των συμμετεχόντων στη συνάντηση 

Οι άνθρωποι κινούνται σαν τις μέλισσες –επικονιάζοντας τα θέματα και συχνά εμβαθύνοντας σε αυτά και άλλες φορές σας πεταλούδες, μπολιάζοντας τις ομάδες μεταξύ τους . 

Η κάθε ομάδα συνοψίζει μόνη της το πόρισμα των εργασιών, μέσω του οικοδεσπότη που φιλοξένει ένα θέμα, πόρισμα το οποίο μετά κατατίθεται στον Πίνακα της σοδειάς όπου όλοι μπορούν να δουν τα τελικά αποτελέσματα όλων των ομάδων ακόμη και εκείνων για τις οποίες δεν έχουν δείξει εξ αρχής προτίμηση.


Εδώ ξεκινά καινούργιος γύρος διαπραγματεύσεων στο πεδίο της ΑΓΟΡΑΣ….ΟΙ νέες πληροφορίες γεννούν νέες δυναμικές που οφείλουν όλοι να ξεδιαλύνουν με οργανωτικά παιχνιδιάρικα τεχνάσματα….. 

Το όλο σύνθετο οικοδόμημα του OPEN SPACE ξετυλίγεται «ως έκρηξη υπερθεάματος αγοράς θεμάτων’ είναι το κίνητρο για την αυτό-οργάνωση και την αυτενέργεια, φαινόμενο που παρακινήθηκε από τις συνέργειες που δημιουργούνται κατά τις διαδικασίες της διάδρασης. 

Αυτό μεταδίδεται έπειτα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, στην εργασία στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής μας .

Το πώς συμβαίνει δεν είναι ακόμη γνωστό αλλά είναι αρκετό να φωτίσει τα μοντέλλα ΑΥΤ-ΟΡΓΆΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ., ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΏΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. 

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ; 

ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ, ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ , ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΔΙΏΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ Η ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΖΩΉ ΑΥΤΟΠΡΑΓΜΑΤΩΝΕΤΑΙ ."
               Τι είναι η οικογιορτη.
 
Ελεύθερα πανεπιστήμια, 
Οικο-δίκτυα, Οικοχωρια. 

Οι γιορτές οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας είναι μια μεγάλη συνάντηση διαφορετικών ανθρώπων από όλη την 
Ελλάδα , που τους ενώνει η αγάπη για την φύση και για τον άνθρωπο.  

Όλες οι εργασίες για την διοργάνωση γίνονται εθελοντικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες . Σκοπός αυτής της μεγάλης συνάντησης είναι η ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών σε τομείς όπως η γεωργία , η μεταποίηση , η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον , η ποιότητα ζωής , το δίκαιο εμπόριο , οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας , οι θεραπευτικές ιδιότητες φυτών και βοτάνων , η φυσική δόμηση , και πολλά άλλα , που ευνοούν την δημιουργία αυτάρκειας και απεξάρτησης από το σύγχρονο βιομηχανοποιημένο μοντέλο ανάπτυξης σε όλα τα παραπάνω .Οι γιορτές οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας είναι μια υπέροχη ευκαιρία στο να δημιουργήσουμε γέφυρες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών , μεταξύ παράλληλων ομάδων , μεταξύ αλληλέγγυων ανθρώπων . Η γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια για να μας γεμίσει γνώσεις και ελπίδα, για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως μπορούμε να ζούμε με αυτάρκεια και αρμονία με το φυσικό μας περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας δημιουργώντας. Στηρίζουμε την άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, την καθαρή και ποιοτική τροφή για όλους, την τοπικότητα των προϊόντων, την ανασύνδεση του ανθρώπου με την κοινωνία και την φύση, και την αποσύνδεση μας από τη βιομηχανοποίηση και από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.Δεν έχουμε καμία σχέση με εκθέσεις βιολογικών προϊόντων κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προβάλλουν το σύγχρονο «πράσινο» καπιταλισμό όπου μεγάλες εταιρίες με γνώμονα το κέρδος ανακαλύπτουν μια νέα αγορά για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα πλούσια κέρδη τους. Λειτουργούμε με βάση την αυτό – οργάνωση και την εθελοντική προσφορά . 

Προτάσσουμε και προωθούμε τα καθαρά οικολογικά προϊόντα, τις προσιτές και δίκαιες τιμές τους, τη μικρή παραγωγή και οικοτεχνία, τη μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, τα συλλογικά εγχειρήματα και τις συνεργασίες.

Δεν ζητάμε πιστοποιήσεις, άδειες και σφραγίδες.

Ζητάμε αληθινές ανθρώπινες σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης. Μιλάμε για Οικολογική Γεωργία και όχι για βιολογικά εμπορεύματα. 

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε σημαντικά προβλήματα της γεωργίας, του περιβάλλοντος και του ανθρώπου γενικότερα, προτείνοντας νέους δρόμους, φέρνοντας σε άμεση επαφή και ζύμωση παραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και γενικότερα ανθρώπους με κοινό όραμα για ένα καλύτερο κόσμο.

Διαλέξαμε ένα τρόπο ζωής κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον, κοντά στις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, μέσα στον κόσμο, δίχως να βάζουμε ταμπέλες.

Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι η ζωή δεν μπορεί να χειραγωγηθεί, ότι η ελευθερία δεν μπορεί να σκλαβωθεί. 

Πιστεύουμε στην ελευθερία, στην ειρηνική στάση ζωής, στην αλληλεγγύη, στην ήπια χρήση και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, σε ένα καλύτερο κόσμο για όλους. 
Η ειλικρινής ανάγκη να μείνουμε άνθρωποι σε σχέσεις εμπιστοσύνης, ελευθερίας, αλληλεγγύης και αρμονίας, απειλείτε από τον ψυχρό καθεστώς με την άδικη νομοθεσία που καταστρέφει, ελέγχει και καταδυναστεύει κάθε καλή δημιουργία, ενδυναμώνοντας τους ισχυρούς και αφανίζοντας τους ασθενέστερους και αυτό το γεγονός μας επιβάλει να συσπειρωθούμε.Μαζί με την δική σου ενεργή συμμετοχή μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους, να φέρουμε τον καλύτερο κόσμο που οραματιζόμαστε πιο κοντά μας.Εμείς έχουμε την δύναμη της αλλαγής, με τις σκέψεις και με τα λόγια, με τις πράξεις και με τις επιλογές μας διαμορφώνουμε αυτό που ζούμε. Αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο.

 Πανελλαδικό δίκτυο οικολογικών γιορτών"

                    
                      Συμμετοχή

"Ως διοργανωτές μπορούν να αναλάβουν την διοργάνωση της οικογιορτής μόνο ήδη συμμετέχοντες, και έπειτα από απόφαση της ανοιχτής γενικής συνέλευσης που γίνετε στην προηγούμενη πανελλαδική οικογιορτή .

Η οικογιορτή δεν δέχεται σπόνσορες , ούτε μπορεί να οργανωθεί από εταιρία ή άλλη μη κυβερνητική οργάνωση.

Διατηρεί πάντα την ανεξαρτησία και ελευθερία της.

Παράλληλα αγκαλιάζει και προωθεί , πάντα ως διοργανώτρια αρχή , όλες τις ομάδες με δράσεις παράλληλες προς τις αρχές της .Για συμμετοχή ως παραγωγός και χειροτέχνης θα πρέπει

1.Δύο ήδη συμμετέχοντες να σε συστήσουν ως σύμφωνο με τις αρχές της οικογιορτής.

2.Να μην χρησιμοποιείς  χημικά φάρμακα και λιπάσματα στις καλλιέργειες , ούτε τροποποιημένους σπόρους .

Ιδανικά να καλλιεργείς ντόπιες ποικιλίες .

3.Να μην χρησιμοποιείς χημικά χρώματα , πετρέλαιο παράγωγα , βαρέα μέταλλα στις χειροτεχνίες.

4.Κατά την όλη παραγωγική διαδικασία να αφήνεις το ελάχιστο πράσινο αποτύπωμα (να μην μολύνεις ).

5.Να μην κάνεις εκμετάλλευση των εργατών σου.

6.Να είσαι μικρός παραγωγός , η οικογιορτή έγινε για να στηρίξει τους μικρούς , όχι τους μεγάλους βιομηχάνους .

7.Να είσαι εσύ αυτός που παράγει τα προιόντα .Κάθε μεταπώληση αποκλείεται .

8.Να προσφέρεις όσο μπορείς από την ενέργεια σου για την οργάνωση της γιορτής.

9.Να διατηρείς σχέση αλληλεγγύης και συνεργατικότητας με τους γύρω σου .

Η οικογιορτή δεν είναι ανταγωνιστικό παζάρι .

10.Η συσκευασία των προιόντων σου να έχει όσο το δυνατών ελάχιστο πλαστικό , να αφήνει τα ελάχιστα σκουπίδια και να ανακυκλώνεται.

Σε κάθε γιορτή υπάρχουν ειδικά ερωτηματολόγια για κάθε ιδιότητα συμμετοχής. 

Αν κατά την διάρκεια της γιορτής παρατηρηθεί ότι κάποιος έδωσε ψευδή στοιχεία , θα του ζητηθεί να αποχωρίσει άμεσα ."Εθελοντισμός

Η  γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας διοργανώνεται για να αναδείξουμε έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στις αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, του κοινοτισμού, του σεβασμού προς την φύση.

Παράλληλα είναι αυτοοργανωμένη και αυτοδιαχειριζόμενη. 

Δηλαδή χρειάζεται τη βοήθεια του καθενός και της καθεμιάς μας για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του εγχειρήματος. 

Έτσι θα είμαστε όλοι οργανικά μέρη ενός συνόλου που έχει ένα σκοπό. Να αναδείξει το δικό της πολιτισμό. Και ο τρόπος που οργανώνουμε τις γιορτές μας σίγουρα είναι μέρος και δείγμα του πολιτισμού μας.

ΚΟΥΖΙΝΑ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
ΦΥΛΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΦΥΛΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ"
                     ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ


Πανελλαδική γιορτή:

http://oikogiorti.gr/

Οικογιορτή Βόλου :

http://oikogiortivolos.blogspot.gr/

Οικογιορτή Θεσσαλονίκης:

oikogiortithessalonikis.blogspot.gr

Οικογιορτή Κατερίνης:

http://oikogiorti-katerini.blogspot.gr/

Οικογιορτή Ηρακλείου Κρήτης

http://en-oiko.blogspot.com/

Κοινότητα Πελίτι

http://peliti.gr/

Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία

http://www.aegilops.gr/live/
Στοιχεία επικοινωνίας:
Δημοτικό Πάρκο 7ης Μεραρχίας και Νοσοκομείου, Κατερίνη 601 00, Ελλάδα
oikogiortipierias@yahoo.gr. oikogiortivolos@gmail.com kyttaroneasgis@yahoo.com https://www.facebook.com/Oikogiortes https://www.facebook.com/oikogiortiallileggiis2013 https://www.facebook.com/oikogiortiallileggiis2013 https://www.facebook.com/oikogiortiallileggiis2013
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×