op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός - Ο Μααράς

Συνεργατισμός, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Συνεταιριστικά / Συνεργατικά Εγχειρήματα, Γυναικείοι Συνεταιρισμοί o_maaras_gas

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ο Μααράς ιδρύθηκε το 1998, αποτελείται από 9 μέλη, εδρεύει στη Δράμα και το αντικείμενο εργασίας του είναι η παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων (ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, πίτες), παρέχοντας και υπηρεσίες τροφοδοσίας.

Ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοκκινογείων, ασχολείται με την παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών, γλυκών, ηδύποτων, μαρμελάδων, φρέσκων (νωπών) φύλλων για πίττα και διάφορες πίτες. Τόσο τα ζυμαρικά που παράγει ο συνεταιρισμός όσο και οι πίτες και τα φύλλα για τις πίτες δεν παράγονται από καμιά βιομηχανία και είναι εντελώς ιδιαίτερα.

Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1998 από 21 γυναίκες του χωριού των Κοκκινογείων, χωρίς καμιά υποδομή και οι οποίες δεν είχαν καμιά εμπειρία σε θέματα συνεταιρισμού και επιχειρηματικότητας. Οι σκέψεις και οι στόχοι των γυναικών αυτών, ήταν η μετάδοση της παράδοσης που έφεραν από τις περιοχές των γονιών τους, στις νεώτερες από αυτές γενιές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Ταυτόχρονα ήταν και μια προσπάθεια συμπλήρωσης του οικογενειακού εισοδήματός τους. Οι πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν στον συνεταιρισμό, ήταν και από την πρώτη γενιά των προσφύγων που γεννήθηκαν στον τόπο αυτό. Μαζί τους συμμετείχαν και οι κόρες τους. Οι γυναίκες αυτές είχαν την γνώση των συνταγών για τα προϊόντα που σκόπευαν να κάνουν από τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους που είχαν γεννηθεί στην Ανατολή, και είχαν συνηθίσει να τα έχουν στην κουζίνα τους σε καθημερινή βάση τουλάχιστον στα παιδικά τους χρόνια. Σήμερα η πρώτη αυτή γενιά έχει αποσυρθεί, μεταβιβάζοντας όμως τα μερίδια της στις εγγονές τους, καθώς κοντεύουν πια τα 80 χρόνια ζωής και αφού βέβαια έχουν μεταφέρει όλη τη πολύτιμη γνώση τους στις κόρες και τις εγγονές τους που παραμένουν στον συνεταιρισμό.

Ο πρώτος μικρός εξοπλισμός μαγειρικής και οι αρχικές πρώτες ύλες, αγοράσθηκαν με τα χρήματα που εισέφερε κάθε μια από τις γυναίκες αυτές στον συνεταιρισμό κατά την έναρξη λειτουργίας του. Ελλείψει χώρου για την παραγωγή, χρησιμοποιήθηκαν οι κουζίνες και οι αυλές των σπιτιών τους. Οι εργασία γινόταν κάτω από κακές συνθήκες, άλλοτε στο κρύο του χειμώνα και άλλοτε κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Μεγάλες ποσότητες των πρώτων υλών μαζεύονταν από τις ίδιες της γυναίκες (λαχανικά, άγρια φρούτα και χόρτα κάτι που κάνουν ακόμη και σήμερα) αλλά ακόμη και τα ξύλα για τον φούρνο έπρεπε να μαζευτούν από το βουνό για εξοικονόμηση χρημάτων. Η προσοχή όμως τόσο στην αγνότητα των υλικών όσο και στην καθαριότητα της διαδικασίας ήταν πάντα σχολαστική. Μαζί με όλα αυτά είχαν να αντιμετωπίσουν και την δυσπιστία της τοπικής κοινότητας αλλά και της ίδιας της οικογένειάς τους, κυρίως ως προς το αποτέλεσμα και το μέλλον του συνεταιρισμού.

o_maaras_gas_cover1

Η παρουσίαση των προϊόντων ξεκίνησε σε τοπικές γιορτές και συναντήσεις, σε αυτοσχέδιους πάγκους και η παραγωγή εκτός από αυτές τις παρουσιάσεις διοχετεύονταν σε κατοίκους του χωριού ή και σε συγχωριανούς που είχαν μετοικήσει σε άλλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και επισκέπτονταν το χωριό τους κατά τις ημέρες των διακοπών τους. Καθώς αντιλήφθηκαν αμέσως ότι το πρόβλημα του χώρου ήταν σημαντικό, πέρασαν γρήγορα στην αγορά ενός μικρού οικοπέδου για την δημιουργία του εργαστηρίου τους. Στα τέλη του 1999 μέσω του προγράμματος Leader ήρθε η πρώτη επιχορήγηση. Ετσι η δημιουργία του χώρου που ζητούσαν έγινε πραγματικότητα στα τέλη του 2001. Εν τω μεταξύ άρχισε η διακίνηση των προϊόντων και στην αγορά της πόλης της Δράμας, στον δημόσιο χώρο της Νομαρχίας της Δράμας, αλλά και με την πώληση σε παντοπωλεία της πόλης. Οι κάτοικοι όλης της περιοχής αγκαλιάζουν τα προϊόντα, επιβραβεύοντας την προσπάθειά τους. Η ζήτηση και η παραγωγή αρχίζει να αυξάνεται και οι ώρες εργασίας αντίστοιχα. Ο χώρος εργασίας πλέον επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο στην ποιότητα και την υγιεινή της παραγωγής αλλά και τον μεγαλύτερο όγκο αυτής. Η διάθεση των προϊόντων μεγαλώνει όπως και οι πελάτες από την περιοχή. Επί τέλους φθάνει το 2002 που είναι η χρονιά που για πρώτη φορά ο συνεταιρισμός γίνεται κερδοφόρος και δίνει την πρώτη οικονομική ανταμοιβή στις γυναίκες που εργάσθηκαν γι’ αυτό. Αυτό δίνει επιπλέον κουράγιο στις γυναίκες και με την ματιά στραμμένη στο μέλλον το 2003 προχωρούν στην αγορά ενός μεγαλυτέρου οικοπέδου που συνορεύει με το δικό τους προβλέποντας αύξηση των του συνεταιρισμού.

Στην διετία 2004-2005 γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αύξησης τις διακίνησης των προϊόντων, τόσο στην Δράμα όσο και σε ευρύτερες περιοχές. Αρχίζει η συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια και μέσα από αυτή ο δειγματισμός των προϊόντων σε μελλοντικούς πελάτες. Ταυτόχρονα ξεκινά και η συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας με σκοπό να αποκτήσουν μελέτες και να είναι έτοιμες για συμμετοχή σε μελλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών ήταν να κλειστούν συμφωνίες με πελάτες στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και τελικά με έτοιμες τις μελέτες το 2006 γίνεται η ένταξη του συνεταιρισμού και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα Leader Plus. Πριν το τέλος του ίδιου χρόνου είναι έτοιμα το νέο εργαστήριο με πλήρη πια εξοπλισμό και άνετους χώρους, καθώς και οι αποθήκες πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων. Παράλληλα δημιουργείται από τις ίδιες και ο δικός τους χώρος έκθεσης και πώλησης των προϊόντων τους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2007 υπάρχουν πλέον πελάτες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη) αλλά και στην Κύπρο, το Βέλγιο, το Ντουμπάι και την Γερμανία. Τον Οκτώβριο δε του 2007 κατορθώνουν να πάρουν την πιστοποίηση για παραγωγή τροφίμων HACCP 22000. Ταυτόχρονα ξεκινά και η συμμετοχή σε δύο δίκτυα (cluster). Στα ταιρεία Ανάπτυξης Εναλλακτικού Τουρισμού νομού Δράμας και Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδας.

Για το μέλλον οι γυναίκες του συνεταιρισμού, έχουν σαν στόχους την εύρεση και άλλων παραδοσιακών συνταγών, από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από όπου και αν προέρχονται αυτοί (ντόπιοι ή πρόσφυγες) και η διάδοση των συνταγών αυτών στο ευρύ κοινό, η συνέχιση της παραγωγής και της παράδοσης στις νέες γενιές (σήμερα στον συνεταιρισμό συμμετέχουν γυναίκες από 25 ως 62 χρονών). Σημαντικό για αυτές είναι η δημιουργία δυνατότητας σταθερής απασχόλησης για όλες τις γυναίκες του χωριού τους και θεωρούν τον συνεταιρισμό σαν έναν θεσμό εργασίας που θα αφήσουν στα παιδιά τους. Έτσι η συνεχής αύξησης της παραγωγής τόσο σε είδη όσο και σε ποσότητες είναι πρωταρχικής σημασίας εφόσον όμως είναι δυνατόν να είναι διασφαλισμένη η ποιότητα των παραγομένων προϊόντων.

Μέσα στα λίγα χρόνια της δουλειάς τους έχει αλλάξει κατά πολύ η μορφή της γεωργικής απασχόλησης των κατοίκων του χωριού τους αλλά και ενός μέρους της ευρύτερης περιοχής. Πλέον οι αγρότες της περιοχής, έχοντας έναν σίγουρο πελάτη δίπλα τους, τον συνεταιρισμό, φροντίζουν να δουλεύουν για να παράγουν την μορφή, την ποσότητα και την ποιότητα που αυτός ο πελάτης επιθυμεί. Όλοι οι αγρότες της περιοχής γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ετήσιες απαιτήσεις του συνεταιρισμού αλλά και τις προδιαγραφές που αυτός έχει βάλει και έχουν σαν πρώτο μέλημα την κάλυψη αυτών των αναγκών. Ο συνεταιρισμός αυτός δηλαδή έδωσε δουλειά συνεχώς αυξανόμενη σε όλους τους αγρότες της περιοχής του.

Οι δυσκολίες και η αρχική αμφισβήτηση που πέρασαν οι γυναίκες αυτές τις έχει δυναμώσει και μάλιστα έχουν επιδείξει ιδιαίτερη οργάνωση και μεθοδικότητα στην δουλειά τους. Φρόντιζαν πάντα να είναι έτοιμες πριν από κάθε μελλοντική τους κίνηση. (είχαν έτοιμες τις μελέτες πριν την έναρξη του προγράμματος Leader Plus). Έχουν επιδείξει ιδιαίτερη σπουδή στις συνεργασίες τόσο με τα μέλη των δικτύων όσο και σε αυτές με τους προμηθευτές τους. Μέσα από τα δίκτυα κατάφεραν να βρουν νέους πελάτες και αγορές αλλά και να αποκτήσουν μεγάλες εμπειρίες για την προώθηση των προϊόντων τους ενώ έχουν βρει προμηθευτές ακόμη και εκτός Ελλάδας –για φθηνότερα αλλά και ποιοτικότερα υλικά συσκευασίας-. Γενικά φαίνεται να κάνουν πρότυπη και παραδειγματική δουλειά διατηρώντας την παράδοση και σεβόμενες την αγνότητα των υλικών της φύσης. Το μέλλον τους ανήκει.

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ο Μααράς είναι δίκτυο της Κοινωνικής, Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας ο οποίος εδρεύει στην Κοκκινόγεια της Δράμας.

o_maaras_gas_cover2

Στοιχεία επικοινωνίας:
Κοκκινόγεια 662 00, Ελλάδα
T 2522060456 / 6979118845
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×