op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Σέσκλου - Το Φτάσμα

Συνεργατισμός, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Συνεταιριστικά / Συνεργατικά Εγχειρήματα, Γυναικείοι Συνεταιρισμοί Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Σέσκλου ΤΟ ΦΤΑΣΜΑ

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Σέσκλου Το Φτάσμα, ιδρύθηκε το 2009, αποτελείται από 44 μέλη, εδρεύει στη Μαγνησία και το αντικείμενο εργασίας του είναι η παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων (πίτες, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά). Δραστηριοποιείται και στη λειτουργία παραδοσιακής ταβέρνας.

Ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Σέσκλου Το Φτάσμα ιδρύθηκε το 2008, στο Σέσκλο Μαγνησίας από γυναίκες εργατικές, με θέληση και μεράκι. Σκοπός του Συνεταιρισμού από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, αποτελεί η ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και της τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας, ανά την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από την ανάδειξη των τοπικών γεύσεων, αποσκοπεί και στην εξερεύνηση του τόπου μέσα από τις γεύσεις, προσδίδοντας έτσι στον επισκέπτη μια πιο σφαιρική εικόνα για τον βλάχικο πολιτισμό και την βλάχικη παράδοση.

Εκτός από την συμβολή του στην τοπική γαστρονομική παράδοση και κουλτούρα, είναι γεγονός και ότι ο Συνεταιρισμός συμβάλλει και αυτός με την σειρά του στο οικογενειακό εισόδημα, απασχολώντας γυναίκες που αξιοποιούν εποικοδομητικά την καθημερινότητά τους. Επιπλέον, στην προσπάθεια του να ενισχύσει τον τόπο και τα προϊόντα, συμβάλλει και στην τοπική οικονομία.

Ο Συνεταιρισμός, ειδικεύεται στην παρασκευή παραδοσιακών βλάχικων πιτών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Βλάχοι φημίζονται για τις πολυποίκιλες πίτες τους, ένα έδεσμα που σύμφωνα με τους πολλούς αντικατοπτρίζει όλο το μεγαλείο του πολιτισμού τους.

Φυσικά από τα παραγόμενα προϊόντα, δεν θα μπορούσε να λείπει ο τραχανάς, ένα κατεξοχήν παραδοσιακό ζυμαρικό. Γλυκός, ξινός ή λαχανικών, ο τραχανάς του Συνεταιρισμού Σέσκλου παρασκευάζεται με πάθος και μεράκι χωρίς την χρήση μηχανημάτων ενώ, στεγνώνει φυσικά κάτω από το φως του ηλίου.

Στον κατάλογο του Συνεταιρισμού συγκαταλέγονται προϊόντα όπως μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, κουλούρια και σαμπλέ και εποχιακά γλυκά.

Θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι ο Συνεταιρισμός έχει κάνει βήματα προόδου και στον χώρο του catering.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εμπιστεύονται τα εδέσματα που παρασκευάζει, για τις πιο ιδιαίτερές τους στιγμές ή για επαγγελματικές συναντήσεις.

Από το 2008 μέχρι το 2011, ο Συνεταιρισμός, διατηρούσε ταβέρνα παραδοσιακών γεύσεων στην οποία συστεγαζόταν και το τότε εργαστήριό του.

Η αφοσίωση όμως στα παραδοσιακά προϊόντα ανάγκασε τα μέλη του Συνεταιρισμού να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού σε ένα μεγαλύτερο εργαστήριο, στο οποίο δεν θα λειτουργούσε ταβέρνα αλλά θα είχε εκθετήριο, ένας χώρος που απουσίασε μέχρι πρότινος.

Έτσι, ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Σέσκλου, συνεχίζει την εξέλιξη του, προσθέτοντας στον κατάλογο του νέα προϊόντα τα οποία έρχονται για να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο ενώ αναζητεί διαρκώς νέες μεθόδους για το πώς θα γίνει το χωριό Σέσκλο και ο εξαιρετικής ιστορικής σημασίας νεολιθικός οικισμός του (Λόφος Καστράκι), πιο γνωστός στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Σέσκλου Το Φτάσμα είναι δίκτυο της Κοινωνικής, Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας το οποίο εδρεύει στο Σέσκλο Μαγνησίας.


Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Σέσκλου ΤΟ ΦΤΑΣΜΑ_village

Στοιχεία επικοινωνίας:
Σέσκλο 385 00, Ελλάδα
T 24210–95076 E info@ftasma.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×