op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Heterotopia ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Αλληλέγγυα Παιδεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Κοινωνικά Θεατροπωλεία, Δίκτυα Συνεργατικότητας και Ανάπτυξης Καινοτομίας

Η Heterotopia ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα.

Η Heterotopia είναι κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) που ειδικεύεται στο μουσειακό θέατρο (museum theatre). Ως αποστολή έχουμε να ζωντανέψουμε την πολιτισμική κληρονομιά υποστηρίζοντας τον εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και επικοινωνιακό ρόλο των μουσείων για ενήλικες και παιδιά. Είμαστε μια ομάδα ερευνητών, εκπαιδευτών, θεατρολόγων και θεατρικών παραγωγών που δημιουργούν αυθεντικά και δυναμικά έργα και συνεργαζόμαστε με μουσεία, γκαλερί, πολιτιστικούς οργανισμούς και χώρους πολιτισμικής αναφοράς, καθώς και με την τοπική αυτοδιοίκηση και τουριστικούς φορείς.

Ιδρυτικά μέλη της Heterotopia:

Φωτεινή Βενιέρη, έρευνα, σχεδιασμός, αξιολόγηση
Παναγιώτα Κότσιρα, έρευνα, σεναριογραφία, ερμηνεία
Πάρης Τσεκούρας, έρευνα, προώθηση
Νικολέττα Δημοπούλου, θέατρο στην εκπαίδευση, θεατρολογία
Αντώνης Αντωνίου, έρευνα, ιστορική τεκμηρίωση

Η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου διασφαλίζεται μέσα από τη συνεργασία με έμπειρους επιστήμονες και καλλιτέχνες, που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων και τεχνών.

Bασικοί μας συνεργάτες είναι οι:

Rebecca Shelley, τέχνες στην εκπαίδευση, διαχείριση έργων
Μαρία Γουβέλη, εικαστικές τέχνες, εκπαίδευση
Ανδριάνη Βεντούρη, εικαστικές τέχνες, εκπαίδευση

Ευχαριστούμε πολύ τον Πολύβιο Γούζιο για την ιδέα του λογοτύπου μας και την Αλκμήνη Κοβάνη για τη σχεδίασή του.

Είμαστε σε συνεργασία με τους παρακάτω φορείς, είτε μέσω εφαρμοσμένων δράσεων είτε στο επίπεδο της έρευνας.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος
Δήμος Κιμώλου
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων
ICOM – Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων Ελληνικό ΤμήμαΜουσειακό θέατρο

Το μουσειακό θέατρο έχει πάνω από 100 χρόνια ιστορίας! Εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε κορυφαία μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς σε Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Βόρεια Ευρώπη. Ως μέσο ερμηνείας, το μουσειακό θέατρο μπορεί να αξιοποιηθεί από μουσεία κάθε είδους (επιστημονικό, λαογραφικό, ιστορικό, τέχνης κλπ).

Σε αυτό το είδος θεάτρου οι ηθοποιοί ζωντανεύουν μια εποχή ενσαρκώνοντας χαρακτήρες, πραγματικούς ή φανταστικούς, που μιλάνε από τη δική τους σκοπιά για την εποχή στην οποία ζουν. Το κοινό μπορεί έτσι να συνομιλήσει μαζί τους σαν να βρίσκεται σε ένα ταξίδι στον χρόνο.

Ως εργαλείο μουσειακής ερμηνείας διευρύνει τις αφηγηματικές δυνατότητες του χώρου, ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τη φιλοσοφία του μουσειακού ιδρύματος ή τόπου πολιτισμικής αναφοράς. Προσφέρεται σε μουσειακούς χώρους, σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, υπαίθρια ή μη, σε σχολεία, ιδρύματα, ή άλλες τοποθεσίες.

Το μουσειακό θέατρο απευθύνεται σε ενήλικες, οικογένειες, εφήβους, παιδιά, σχολικές ομάδες και ειδικές ομάδες κοινού.

Σύμφωνα με το International Museum Theater Alliance, το μουσειακό θέατρο ορίζεται ως: «ένα συγκεκριμένο είδος ερμηνείας που χρησιμοποιεί τη μυθοπλασία για να επικοινωνήσει ιδέες, γεγονότα και αντιλήψεις. Ένας ερμηνευτής μουσειακού θεάτρου υποδύεται το ρόλο ενός χαρακτήρα για να ψυχαγωγήσει το κοινό και να το εμπλέξει σε μια εκπαιδευτική διαδικασία. Οι ερμηνευτές υποδύονται συγκεκριμένους ρόλους σε συγκεκριμένες συνθήκες για να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν με άμεσο τρόπο την ιστορία και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, κάποιες διαστάσεις του μουσειακού περιβάλλοντος».Βασικά του χαρακτηριστικά:

Στηρίζεται σε εκτενή ιστορική έρευνα.
Συνιστά φορέα ερμηνείας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή των πολιτισμικών πρακτικών, αντιλήψεων και πεποιθήσεων που συναντώνται σε συγκεκριμένα κοινωνικοπολιτισμικά πλαίσια.
Παρουσιάζει συγκεκριμένους χαρακτήρες που δρουν σε συγκεκριμένες συνθήκες.
Ζωντανεύει τη μουσειακή αφήγηση, παρουσιάζοντας την υπό εξέταση θεματική μέσα από την υποκειμενική οπτική συγκεκριμένων χαρακτήρων.
Συμπληρώνει τη μουσειακή ερμηνεία.
Απευθύνεται σε όλες τις ομάδες κοινού.
Εξυπηρετεί την εκπαιδευτική, ερμηνευτική και επικοινωνιακή πολιτική του μουσείου και εναρμονίζεται με τον εκάστοτε ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό του ρόλο.
Για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τάσεις της μουσειακής ερμηνείας το μουσειακό θέατρο υιοθετεί τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Επιχειρεί να αναδείξει την πολλαπλότητα των μουσειακών αφηγημάτων και να εμπλέξει κριτικά το κοινό, προσφέροντας ευκαιρίες διαλόγου.
Χρησιμοποιείται στην ερμηνεία «δύσκολων» και «ευαίσθητων» θεματικών.
Προσαρμόζει το περιεχόμενό του σε διαφορετικές ομάδες κοινού.
Αξιοποιεί μια ποικιλία μεθόδων που προέρχονται από τη θεατρική παράδοση.
Προσανατολίζεται στην κονστρουκτιβιστική προσέγγιση στη μαθησιακή διαδικασία.
Υιοθετεί σύγχρονες ιστορικές προσεγγίσεις, κυρίως την προσέγγιση της κοινωνικής ιστορίας.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Δημοφώντος 176-178, Αθήνα 118 52, Ελλάδα
6947889608 tsekouras.paris@gmail.com, info@heteropia.gr ΒΕΝΙΕΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×