op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ιεραποστολικό Κέντρο - Διακονία Αγάπης Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αλμυρού

Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Ταμεία Αλληλεγγύης

"Το Ιεραποστολικό Κέντρο - Διακονία Αγάπης Αγίου Δημητρίου Αλμυρού αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στη Θεσσαλία. Στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας, και κάτω από το βάρος της έλλειψης των αναγκαίων προς επιβίωση για πολλούς συμπολίτες μας, η τοπική Εκκλησία μέσα από την ενορία του Αγίου Δημητρίου δημιούργησε το «Σπίτι Γαλήνης» (στο πρόχειρο Ναό που κατασκευάστηκε το έτος 1980 με το καταστρεπτικό σεισμό) και ανέλαβε να καλύψει τις ανάγκες αυτές.

Η προσπάθεια άρχισε με τη σίτιση ανθρώπων που βρίσκονταν στα όρια της φτώχειας και στην πορεία κάλυψε και προβλήματα άλλων, όπως μοναχικών ή κατάκοιτων ανθρώπων, που δεν μπορούσαν να μαγειρέψουν και να εξυπηρετηθούν και αντί κάποιου ποσού είχαν κι αυτοί το καθημερινό φαγητό τους. Το έργο απλώθηκε από τις Μικροθήβες έως τη Σούρπη παρέχοντας καθημερινά περίπου ογδόντα πέντε μερίδες φαγητού.

Κατά το έτος 2006 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου αποφάσισε να αλλάξει το Καταστατικό λειτουργίας του «Σπιτιού Γαλήνης» και να δημιουργήσει έναν πιο αναβαθμισμένο φορέα προβλέποντας τις εξελίξεις και τις ανάγκες της επαρχίας μας.

Η νέα μορφή με την οποία και σήμερα λειτουργεί είναι  «ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ - ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ»  με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Της Ελλάδος (δημοσιευμένη στο περιοδικό «Εκκλησία») και του Ελληνικού Κράτους (ΦΕΚ 1899/29.12.2006).

Το νέο καταστατικό προβλέπει αναλυτικά τον κανονισμό συστάσεως και λειτουργίας του Εκκλησιαστικού αυτού Ιδρύματος και παρέχει μέσα από αυτόν μεγάλες ευκαιρίες κοινωνικής προσφοράς.

Πρωταρχική μέριμνα του Κέντρου ήταν να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί η  παροχή των συσσιτίων. Σήμερα διανέμονται μηνιαίως περί τα 1200 πακέτα πλήρους γεύματος (μερίδα φαγητού, σαλάτα, τυρί, φρούτο ή γλυκό) σε πολύ καλή ποιότητα και σε καθημερινή βάση από Δευτέρα έως Παρασκευή με πρόνοια για το Σαββατοκύριακο.

Τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια και το Πάσχα, οπότε και υπάρχει πρακτική αδυναμία να λειτουργήσει η κουζίνα του Κέντρου, διανέμονται ποσότητες τροφίμων ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών κατά την περίοδο των εορτών.

Τώρα πλέον το Κέντρο προσφέρει τις υπηρεσίες του και κατά τη θερινή περίοδο. Κατά δεύτερον το Κέντρο ασκεί και άλλες  δραστηριότητες, όπως η συγκέντρωση και διανομή στους έχοντες την ανάγκη ρουχισμού, υποδημάτων, κλινοσκεπασμάτων, ειδών προσωπικής υγιεινής, παιχνιδιών, καθώς και η παροχή φαρμάκων και η κάλυψη ιατρικών εξετάσεων.

Το έργο αυτό δεν θα επιτελούνταν χωρίς τη συμπαράσταση των μελών της Εκκλησίας, όλων αυτών που από την πρώτη στιγμή εμπιστεύτηκαν και αγάπησαν την κίνηση αυτή. Είναι όλα τα μέλη των συμβουλίων που διακονούσαν τα χρόνια αυτά από μια τιμητική, αλλά άμισθη θέση.

Είναι όλες αυτές οι γυναίκες εθελόντριες που παρασκεύαζαν και παρασκευάζουν τα γεύματα. Είναι οι εθελοντές που για χρόνια διεκπεραίωναν τις κατ' οίκον διανομές φαγητού στην περιοχή μας. Τα τελευταία χρόνια αυτή την διακονία έχουν με χαρά αναλάβει οι κυρίες που εργάζονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στην αρχή με δικά τους οχήματα και έξοδα και πρόσφατα με υπηρεσιακά οχήματα.

Το έργο αυτό στηρίζεται πάνω στην καλή διάθεση και προαίρεση συμπολιτών μας, σε έναν εθελοντισμό που πολλές φορές μας έχει συγκινήσει, σε ανθρώπους που προσφέρουν εργασία παρά τα προσωπικά τους προβλήματα και τις οικονομικές τους δυσχέρειες και σε άλλους που το στηρίζουν οικονομικά από το υστέρημά τους, σε ανθρώπους που δεχόταν από εμάς βοήθεια και όταν κάτι τους περίσσευε το επέστρεφαν για να το πάρει κάποιος άλλος.

Όλα τα παραπάνω γίνονται στα πλαίσια μιας προσπάθειας στήριξης της προσφοράς της Εκκλησίας, που οφείλει να παρέχει, προς τον όποιο άνθρωπο που σε συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του έχει την ανάγκη υποστήριξης υλικής ή και ηθικής."

Στοιχεία επικοινωνίας:
ιερα μητροπολις δημητριαδος
Τηλ: 2422021244
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×