op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κατάληψη Rosa Nera

Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Καταλήψεις , Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες

Πάνω απ το παλιό λιμάνι των Χανίων, στον Λόφο Καστέλι δεσπόζει το επιβλητικό κτήριο όπου τα τελευταία 10 χρόνια λειτουργεί η κατάληψη Rosa Nera.

Στην κατάληψη λειτούργησαν και λειτουργούν

-συλλογική κουζίνα

-αντιεμπορευματικό καφενείο χωρίς  τιμοκατάλογο (αν έχεις κι αν θέλεις αφήνεις κάτι για τα έξοδα)

-αυτοοργανωμένο παιδικό στέκι

-θεατράκι όπου γίνονται παραστάσεις με σχήματα από όλο τον ελλαδικό χώρο

-ηχομονωμένο στούντιο μουσικής 

-βιβλιοθήκη

-χαριστικό αντιπαζάρι που βγαίνει πότε πότε  και στους δρόμους (φέρνεις ότι δεν σου  χρειάζεται και παίρνεις ότι σου χρειάζεται  χωρίς αντίτιμο)

-κινηματογραφική λέσχη κάθε Τετάρτη χωρίς  αντίτιμο (που παίρνουν κι αυτές καμιά φορά τους δρόμους)

-γυμναστήριο

-αίθουσες εκδηλώσεων
  
-ξενώνες φιλοξενίας όπου εκτός από τους κατοίκους που επιλέγουν να διαβιούν συλλογικά, έχουν φιλοξενηθεί  προσωρινά άτομα (κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες) με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και για μεγάλα διαστήματα δραστηριότητες της ομάδας αυτοβοήθειας – αποασυλοποίησης.Σε αυτό το χώρο έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες 
κοινωνικές πολιτιστικές και πολιτικές ομάδες, μετανάστες απεργοί πείνας μετά τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους, θύματα ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων, κούρδοι πρόσφυγες που έφτασαν με σαπιοκάραβα στις ακτές μας, φτωχοί έλληνες και μετανάστες, μέλη της αποστολής στη Γάζα.Στην κατάληψη γίνονται  μαθήματα κεραμικής, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, θεωρητικά μαθήματα μουσικής (σολφέζ), πρακτικά μαθήματα μουσικής, μαθήματα ριζίτικου τραγουδιού,  μαθήματα capoeira, σκοποβολής με αεροβόλο, μαθήματα απόσταξης ρακής, πρακτικά μαθήματα κουράς, σφαξίματος, γδαρσίματος και μελίσματος αμνοεριφίων, μαθήματα μαγειρικής και μαθήματα παρασκευής ψωμιού.  ποιητικές βραδιές, μουσικές θεματικές βραδιές,παρουσιάσεις βιβλίων και ταινιών συλλογικοτήτων από τις ίδιες  κ.λπ.

Λειτουργούν επίσης   εργαστήριο επισκευής ποδηλάτων, εργαστήρι κούκλας, εργαστήρι-μαθήματα ζωγραφικής.  εκθέσεις αφίσας, φωτογραφίας, καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών κηπευτικών χωρίς χημικά, ξυλουργείο.

Το κτήριο της κατάληψης κτίστηκε γύρω στο 1890 από τους Tούρκους για χρήση του πασά. Ο πασάς έφυγε με την επανάσταση του 1897-8 και στο ίδιο κτήριο θρονιάστηκε ο «πρίγκιπας» Γεώργιος ως ύπατος αρμοστής. Έφυγε κι αυτός νύχτα, κρυφά και με βάρκα από τα Ταμπακαριά με την επανάσταση του 1905.

Επί κατοχής εγκαταστάθηκε εκεί Κομαντατούρα και Γκεστάπο (στα υπόγεια κελιά του βασανίστηκαν πολλοί). Επί χούντας, Στρατιωτική διοίκηση και Ε.Σ.Α. (Κι άλλα βασανιστήρια).

"Το 1984 παραχωρήθηκε στο πολυτεχνείο και από τότε ρήμαζε άδειο, αχρησιμοποίητο, εγκαταλειμμένο μέχρι τον Ιούνη του 2004 που το καταλάβαμε και το ανακηρύξαμε απελευθερωμένο χώρο για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Βγάλαμε τόνους μπάζα και σκουπίδια, το καθαρίσαμε – επισκευάσαμε – συντηρούμε βάζοντας προσωπική δουλειά και τα υλικά με δικά μας έξοδα.

Δεν διεκδικούμε την ιδιοκτησία του, θεωρούμε όμως δικαίωμα την κοινωνική χρήση ενός αχρησιμοποίητου επί χρόνια κτηρίου και υποστηρίζουμε όλες τις καταλήψεις που λειτουργούν σε κάποια από τα εκατοντάδες χιλιάδες ακατοίκητα κτήρια του Ελλαδικού χώρου."

Η Rosa Nera συμμετείχε στο πανελλαδικό συντονιστικό αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες και φιλοξένησε στα Χανιά το 2° συνέδριο του συντονιστικού. 

Φιλοξένησε τα πληρώματα των πλοίων που πέρασαν από Χανιά για να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Συμμετέχει στην πανελλαδική κίνηση ενάντια στα μεταλλαγμένα και σε άλλες πανελλαδικές και παγκρήτιες κινήσεις.

Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για να γίνει πάρκο το στρατόπεδο Μαρκόπουλο, για να σωθεί το φαράγγι της Καντάνου, για τη λεηλασία των κορυφών της Κρήτης από εταιρίες ανεμογεννητριών. 

Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για την Κ. Κούνεβα, για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, για την δολοφονία από ειδικούς φρουρούς στο Ηράκλειο του Ηρακλή Μαραγκάκη, στα reclaim the streets.

Συμμετείχε στους αγροτικούς αγώνες, στις ποδηλατικές κινητοποιήσεις, στις κινητοποιήσεις για τους απολυμένους της Ολυμπιακής,στι κίνημα για τις φυλακές, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στους αποκλεισμούς μεγαλοκαταστημάτων που επεκτείνουν το ωράριο ή απολύουν προσωπικό κ.λπ.

Η κατάληψη έχει οργανώσει συγκεντρώσεις ή- και διαδηλώσεις για τα αντεργατικά νομοσχέδια, για άλλα εργασιακά ζητήματα, για τις πυρκαγιές στα δάση, για αλληλεγγύη σε πολιτικούς κρατούμενους, πρόσφυγες, μετανάστες, απεργούς πείνας, απεργούς ναυτεργάτες.

Εκδηλώσεις για τους Γάλλους εξεγερμένους των προαστίων,  για το δικαίωμα στην ελεύθερη κατασκήνωση, ενάντια στα μεταλλαγμένα,   ενάντια στην κακομεταχείριση – φυλάκιση άγριων ζώων στα τσίρκο. 

Βραδιές οικονομικής ενίσχυσης διωκόμενων αγωνιστών και κινηματικών χώρων, παρουσίες με μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία της αγοράς κ.λπ. Επίσης οργάνωσε ή συμμετείχε σε καταλήψεις κρατικών κτηρίων (νομαρχία, δημαρχείο, εφορία, ε.β.ε) για διάφορα θέματα.

Οργάνωσε συγκέντρωση στο Γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε που εμπόδισε Γερμανούς ναζί και νεοναζί να γιορτάσουν την κατάληψη της Κρήτης το ‘41,

Οργάνωσε συζητήσεις  για τον καταναλωτισμό, το ποινικό σύστημα, το εργατικό κίνημα, τον κίνδυνο από τα μεταλλαγμένα, την παλαιστινιακή αντίσταση, τις φυλακές, την πολιτική – κοινωνική ανάλυση των θρησκειών, τα τυφλά χτυπήματα.

Εκδηλώσεις γιατο δικαίωμα στους ελεύθερους χώρους, τις καταλήψεις στην Ευρώπη, την εξέγερση στην Οαχάκα του Μεξικού, την ταξική πάλη στην Κίνα, τις κοινωνικές αντιστάσεις στην Γαλλία, τον οικοαναρχισμό στις Η.Π.Α, τα τοπικά κινήματα, το εκπαιδευτικό ζήτημα, τους κοινωνικούς αγώνες 1974-77, το ελεύθερο λογισμικό, τις κατασταλτικές στρατηγικές του κράτους, την επιβολή των φαρμακοβιομηχανιών στην υγεία, τη σχέση εξέγερσης – επανάστασης, για τα ριζίτικα τραγούδια της φυλακής, την καπιταλιστική κρίση, τις προοπτικές πολέμου, τους ζαπατίστας, τον επαναστάτη Γιάννη Ταμτάκο, τις προοπτικές μετά τον ‘’Δεκέμβρη’’ κ.λπ.

Για όλα τα παραπάνω έχει εκδώσει προκηρύξεις, αφίσες, εφημερίδες τοίχου, 2 τεύχη του περιοδικού «Καραμπογιάς», μπροσούρες για την Παλαιστίνη, ελεύθερους χώρους, το εκπαιδευτικό κ.λπ.

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Κατάληψη Rosa Nera είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας που εδρεύει στα Χανιά.


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ Rosa Nera ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Στοιχεία επικοινωνίας:
Λόφος Καστέλι, Χανιά 731 32, Ελλάδα
rosanera@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×