op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κέντρο Ημέρας Αστέγων Κλίμακας, Πολυχώρος Στέκι Πρώτης Γραμμής, Παρέμβαση στον δρόμο STREET­WORK

Αλληλέγγυα Υγεία , Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Εθελοντικές Οργανώσεις, Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα

"Το Κέντρο Ημέρας Αστέγων Κλίμακας, Παρέμβαση στον δρόμο STREET­WORK αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Το Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων περιλαμβάνει την λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Αστέγων.

Το Κέντρο λειτουργεί ως ένας πολυχώρος «στέκι πρώτης γραμμής» για τους συμπολίτες μας που διαβιούν στους δρόμους της Αθήνας.

Το Κέντρο Ημέρας βρίσκεται κτίριο επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 30 στον Κεραμεικό (210 3410462, homeless@klimaka.org.gr) και συστεγάζεται με τον Ξενώνα Αστέγων.
Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 –21:00 με ανοικτές δραστηριότητες για όλους τους ενδιαφερόμενους.


Οι δράσεις του Κέντρου περιλαμβάνουν:

Ιατρικές υπηρεσίες από συνεργάτες ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων Ψυχιατρική εκτίμηση, θεραπεία και παρακολούθηση (follow-​up).

Ψυχολογική υποστήριξη (ατομική και ομαδική συμβουλευτική).

Υποστήριξη στη διεκπεραίωση κοινωνικο-προνοιακών και νομικών ζητημάτων Οριζόντια συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς και παραπομπή των περιστατικών στις κατάλληλες υπηρεσίες Ξεκούραση και φροντίδα προσωπικής υγιεινής (χώροι για λουτρό, ξύρισμα, πλύσιμο ρούχων).Παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (ρουχισμός, υπόδηση, κουβέρτες, φάρμακα, κ.λ.π Δείπνο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ καθημερινά προσφέρονται συμπληρώματα διατροφής (γάλα, γιαούρτια, φρούτα, χυμοί) καθώς επίσης καφές, αναψυκτικά και τσιγάρα (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα).

Διοργάνωση κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εκδρομών, διακοπών.

Επιμόρφωση σε θέματα αγωγής υγείας ‘Αμεση βοήθεια και φιλοξενία σε επείγοντα προβλήματα υγείας (π.χ εμπύρετες καταστάσεις, μικροτραυματισμοί κ.λ.π).

Φιλοξενία και φροντίδα αστέγων σε 24ωρη βάση σε ημέρες καύσωνα ή παγετού Εβδομαδιαίως 350 περίπου άτομα εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας Αστέγων.

Δεδομένης της κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας καταγράφεται μία συνεχόμενη αύξηση των ατόμων που αναζητούν υποστήριξη μέσα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προγράμματος.

Επιπλέον το πρόγραμμα παρεμβαίνει και στηρίζει άτομα ή και οικογένειες υψηλού κινδύνου (άνεργοι, άποροι, πρόσφυγες- μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λ.π) που είναι εν δυνάμει άστεγοι.

Προπονήσεις της Ποδοσφαιρικής ομάδας του Κέντρου Ημέρας Αστέγων Ενημέρωση και πρώτες βοήθειες σε εξόρμηση street­work


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ : ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ- STREET­WORK

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης λειτουργεί η Ομάδα Παρέμβασης στο Δρόμο πραγματοποιώντας εξορμήσεις streetworking σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά όπου διαβιούν άστεγοι.

Η Παρέμβαση αφορά στην παροχή ειδών ά ανάγκης και ά βοήθειας, ενημέρωση για τις υπηρεσίες του προγράμματος όπως και καταγραφή των προβλημάτων διαβίωσης στο δρόμο, χαρτογράφηση των περιοχών κ.λ.π.


Κοιμηθείτε μαζί μας ΜΙΑ νύχτα έξω εθελοντικά…… για να μην υπάρχουν οι άλλοι που κοιμούνται ΚΑΘΕ νύχτα έξω…. αναγκαστικά.

 
TO "SLEEP OUT" ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ
 
 
 
Το SLEEP OUT είναι η ευκαιρία του καθενός  να αναλάβει δράση  για να κοινοποιήσει στον κόσμο ότι, όσο υπάρχουν άστεγοι και πεινασμένοι δεν  πρέπει να  μένει θεατής.

Με τη δέσμευση να κοιμηθείτε συμβολικά έξω, μαζί μας, μόνο για μία νύχτα, συμμετέχετε ενεργά στον αγώνα  για τον τερματισμό της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα.

Πρώτο και  σπουδαιότερο, το Sleep Out, είναι μία ευκαιρία να σταθούμε αλληλέγγυοι στους χιλιάδες  άστεγους  που αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία να κάνετε ένα ταξίδι εθελοντικά στη ζωή ενός αστέγου, μαζί με χιλιάδες άλλους , σε μία ένδειξη υποστήριξης.


EKΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

 Παρέχεται εκαπίδευση σε επαγγελματίες υγείας & εθελοντές σε θέματα που άπτονται του κοινωνικού αποκλεισμού, προσεγγίσεων αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης, της μεθοδολογίας του streetwork κ.λ.π"Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Αστέγων της «ΚΛΙΜΑΚΑ», δυναμικότητας 10 ατόμων, παρέχει τη δυνατότητα βραχύχρονης διαμονής σε ενήλικα άτομα που διαβιούν εκτός στέγης ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΛΙΜΑΚΑ, συνεπής στις αρχές και στην φιλοσοφία της για την ισότιμη συνύπαρξη των ανθρώπων πέρα από κάθε διάκριση, προχώρησε σε μια καινοτόμο ενέργεια δίνοντας, σε αστέγους να χρησιμοποιούν ως κατάλυμα τα γραφεία στις διάφορες δομές της.


Προτεραιότητα στη δυνατότητα φιλοξενίας στον Ξενώνα δίνεται σε αστέγους με προβλήματα ψυχικής υγείας με την προϋπόθεση ότι ανταποκρίνονται στη θεραπευτική διαδικασία και ότι η ύπαρξη ψυχικής διαταραχής δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία του Ξενώνα.

Ο Ξενώνας Αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ο μοναδικός ψυχιατριακός ξενώνας αστέγων που λειτουργεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Ο Ξενώνας λειτουργεί μέσα από ένα θεραπευτικό πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με σκοπό την ενδυνάμωσή των ενοίκων του στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα πολυσύνθετα προβλήματά τους και με απώτερο στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση τους στην κοινότητα .


Προσφέρει, εκτός από προσωρινή στέγη, πολύπλευρη υποστήριξη επιχειρώντας να καλύψει το σύνολο των αναγκών των αστέγων (στέγη, διατροφή, ένδυση, ψυχολογική — (ψυχ) ιατρική φροντίδα — φαρμακευτική αγωγή, επίλυση διαπροσωπικών προβλημάτων, επίλυση κοινωνικοπρονοιακών ζητημάτων, νομική αρωγή, κοινωνικοποίηση, επαγγελματική αποκατάσταση, κ.λ.π) η οποία είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε φιλοξενούμενου.


Ο Ξενώνας δεν αποτελεί παροχή ενός μόνιμου καταλύματος στους ενοίκους του αλλά μία περίοδος «ανασυγκρότησης» προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν οι παράγοντες που οδήγησαν στην απώλεια στέγης (ανεργία, ιατρικά — ψυχιατρικά προβλήματα, έξεις, διαπροσωπικές σχέσεις κ.λ.π). με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.""Αγαπητοί μας φίλοι

Κάτω από τις πολύ δύσκολες  κοινωνικοοικονομικές συνθήκες  τις οποίες όλοι ζούμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας βιώνουν καθημερινά την ακραία φτώχεια μη μπορώντας να καλύψουν βασικές τους ανάγκες ενώ πάρα πολλοί οδηγούνται στο δρόμο ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ προσπαθώντας να ανταποκριθεί στην ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη υποστήριξης ατόμων και οικογενειών  που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας καλεί  όλους   όσους έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν στην ενίσχυση του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων του οποίου η λειτουργία είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ.Η οποιαδήποτε προσφορά σας (σε είδη ά ανάγκης ή/και  οικονομική ενίσχυση) στο Πρόγραμμα  Στήριξης Αστέγων της «ΚΛΙΜΑΚΑ» συμβάλλει  στην βιωσιμότητα της δράσης  κάνοντας  δυνατές τις προσπάθειές μας για την στήριξη της πλέον ευάλωτης και κοινωνικά αποκλεισμένης ομάδας όπως είναι οι άστεγοι συμπολίτες μας. (παρατίθεται  λίστα αναγκών) σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την έμπρακτη αλληλεγγύη σας λίστα αναγκαίων αυτή την εποχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.


Τρόφιμα :

(Καφές (φίλτρου ή nes cafe), Ζάχαρη, τοματοπολτός, πελτές τομάτας), γάλα, κονσέρβες διάφορες, τυριά (φέτα, κεφαλοτύρι) πατάτες (προτηγανισμένες ή φρέσκες), κατεψυγμένα λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι.

Νωπά και κατεψυγμένα κρεατικά:

(χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, κιμά μοσχ.)
Ψάρια νωπά ή κατεψυγμένα.

Είδη καθαρισμού και απορρυπαντικά γενικά:

(σκόνη πλυντηρίου, μαλακτικό ρούχων, απολυμαντικό υγρό, χλωρίνες, υγρό δαπέδου, σκούπες, σφουγγαρίστρες,VETEX μεγάλα, σφουγγάρια, σακούλες απορριμμάτων,  γάντια μίας χρήσης )

Είδη προσωπικής υγιεινής:

(αφρόλουτρο, σαμπουάν, ξυραφάκια μιας χρήσης, αφρός ξυρίσματος, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σφουγγάρια, ενυδατικές κρέμες κ.λ.π)

Χαρτικά: (Χαρτί υγείας και κουζίνας, χαρτοπετσέτες)

Πλαστικά αναλώσιμα σερβιρίσματος:

(μπολ αλουμινίου με καπάκι (μιας χρήσης), πιρούνια, κουτάλια, πιάτα, ποτήρια,)

Ρούχα  εποχιακά (γυναικεία και ανδρικά):  κάλτσες και εσώρουχα, μπουφάν, πουλόβερ, παντελόνια, φόρμες, παπούτσια κ.λ.π

Κουβέρτες, sleeping bags, πετσέτες, σεντόνια κ.λ.π

Για κατάθεση δωρεών:
Αρ.Λογ. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
138/48010248

 (ή σε συννενόηση με το λογιστήριο 210 5242160)

για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα:

210 3417162-3
210 3410462
6981056460 (Αλαμάνου Άντα)
"


Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων.

"Οι Αστεγοι στην Ελλάδα  του σήμερα, το φαινόμενο της έλλειψης στέγης μετρά ήδη τρεις δεκαετίες και περισσότερους από 20.000 συμπολίτες μας που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, βιώνοντας την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης στέγης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που πλήττει σχεδόν όλες τις ηλικίες και τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης , το πρόβλημα των αστέγων τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αναδεικνύοντας τώρα, περισσότερο από ποτέ, το έλλειμμα κοινωνικών, στεγαστικών και προνοιακών πολιτικών στην χώρα μας.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, η σοβαρότητα του προβλήματος δείχνει να είναι υποτιμημένη και από την κοινή γνώμη και από τους αρμοδίους.

Οι άστεγοι δεν έχουν αναγνωριστεί ως ειδική — ευάλωτη κοινωνική ομάδα που χρήζει ειδικών μέτρων προστασίας, η πλειονότητα των παρεχομένων υπηρεσιών αφορούν φιλανθρωπικού τύπου παροχές ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει θεσμοθετημένη καμία δράση που να αφορά την πρόληψη του φαινομένου και κυρίως την ένταξη αστέγων στην αγορά εργασίας και την αποκατάστασή τους στον κοινωνικό ιστό.

Η εφαρμογή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στη στέγη παραμένει ακόμα και σήμερα ζητούμενο από την ελληνική πολιτεία αφήνοντας χιλιάδες αστέγους εγκλωβισμένους στον φαύλο κύκλο του κοινωνικού περιθωρίου.
ΚΛΙΜΑΚΑ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ (2001−2011).

Ένα σημαντικό μέρος των δράσεών μας αφορά τη στήριξη συμπολιτών μας οι οποίοι διαβιούν στο δρόμο ή σε ανεπαρκείς ή ακατάλληλες συνθήκες στέγασης.

Από το 2011 υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, που περιλαμβάνει έρευνα, πρόληψη, ευαισθητοποίηση, αγωγή κοινότητας, εκπαίδευση, street work, κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης(φιλοξενία, σίτιση, ιατρική- ψυχιατρική στήριξη, συμβουλευτική, νομική αρωγήκ.λ.π) και υπηρεσίες για την εργασιακή αποκατάσταση και επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό.

Παράλληλα ο φορέας παρεμβαίνει με προτάσεις του προς αρμόδιους φορείς της πολιτείας στο πλαίσιο σχεδιασμού πολιτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης στέγης.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση της ΚΛΙΜΑΚΑ, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, δεν αποσκοπεί στην παροχή φιλανθρωπικού τύπου βοήθειας αλλά στην υποστήριξη των εξυπηρετούμενων μέσα από μια ολιστική προσέγγιση με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ατομικής τους προσπάθειας για βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της «ΚΛΙΜΑΚΑ» λειτουργεί με πρωτοβουλία του φορέα και στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε χορηγίες όπως και σε εθελοντική εργασία μελών του φορέα καθώς και ευαισθητοποιημένων πολιτών.

 Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι μέλος της FEANTSA (Euro­pean Fed­er­a­tion of National Orga­ni­za­tion work­ing with the Home­less) με συμμετοχή σε 2 ομάδες εργασίας:  — Data col­lec­tion (Συλλογή Δεδομένων)  — Health and Social Protection (Υγεία και Κοινωνική Προστασία)

Κέντρο Ημέρας Αστέγων.

Ξενώνας Αστέγων.

 Εργαστήριο Ανακύκλωσης Χαρτιού.

 Έρευνα για περισσότερες πληροφορίες για το φαινόμενο της έλλειψης στέγης επισκεφτείτε το blog: www​.aste​goi​-kli​maka​.blogspot​.com


Στοιχεία επικοινωνίας:
Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 30,Κεραμικός, Αθήνα 118 54, Ελλάδα
210 3410462, homeless@klimaka.org.gr 210 3417162-3 210 3410462 6981056460 Αλαμάνου Άντα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×