op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕ.Θ.Ε.Α ΕΞΟΔΟΣ Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης

Αλληλέγγυα Υγεία , Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Εθελοντικές Οργανώσεις, Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Δίκτυα Συνεργατικότητας και Ανάπτυξης Καινοτομίας

"Το Κέντρο Θεραπείας ΚΕ.Θ.Ε.Α ΕΞΟΔΟΣ- Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Λάρισα. Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης αντιμετωπίζει το ζήτημα της χρήσης ουσιών ως ένα σύμπτωμα που δεν αφορά μόνο τον χρήστη αλλά ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα.

Διεθνείς έρευνες αλλά και η μακρόχρονη εμπειρία του ΚΕΘΕΑ έδειξαν ότι, ανεξάρτητα από τον ενδεχόμενο ρόλο της οικογένειας στη δημιουργία και διατήρηση της εξάρτησης, η συμμετοχή της στη θεραπευτική διαδικασία μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης.
Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης παρέχει ενημέρωση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και στήριξη σε ενδιαφερόμενους γονείς, αδέλφια και συζύγους / συντρόφους, ανεξάρτητα από το αν το ίδιο το εξαρτημένο άτομο έχει ενταχθεί σε θεραπεία.

Στόχοι του αποτελούν η ενημέρωση γύρω από τη χρήση και την εξάρτηση, η κατανόηση του καθοριστικού ρόλου της οικογένειας για τη θετική έκβαση της θεραπευτικής προσπάθειας, η προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων μέσα από ομάδες θεραπείας και η εξομάλυνση των δυσλειτουργιών στο οικογενειακό σύστημα.

Επιδιώκεται με αυτό τον τρόπο η υποστήριξη των γονέων για την κινητοποίηση των παιδιών τους, ώστε να ενταχθούν σε θεραπεία, αλλά και η εκπαίδευση των γονέων στη δημιουργία περιβάλλοντος το οποίο θα ενισχύσει την αποχή του εξαρτημένου μέλους από τη χρήση.

Οι υποστηριζόμενοι γονείς και οι λοιποί συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, σε ομάδες αλληλοβοήθειας. Μέσα από αυτές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στη λειτουργία του χώρου, ο οποίος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βιώνεται ως δικός τους.

Τα προγράμματα οικογένειας διαρκούν περίπου όσο και η θεραπεία του εξαρτημένου μέλους της στο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Διεύθυνση: Πηνειού 10 (1ος όροφος) Τ.Κ.: 41222 - Λάρισα

Τηλ.: 2410 237811 & 2410 555473 Fax: 2410 237811

E-Mail:Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης""Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ υπήρξε η πρώτη μονάδα του προγράμματος που δημιουργήθηκε.

 Ξεκίνησε τη λειτουργία της το Νοέμβριο του 1989, κάτω από αντίξοες συνθήκες, στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, στη Λάρισα.


Μια μεγάλη ομάδα μελών, οι οποίοι προέρχονταν από τη Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ του ΚΕΘΕΑ, εγκαταστάθηκαν στο χώρο και με τη βοήθεια ορισμένων έμπειρων μελών του προσωπικού του οργανισμού, ίδρυσαν το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.

Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής υπήρξε έντονη και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να καμφθεί.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Δημοτικής Αρχής που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την προσπάθεια αυτή.
 
Αρχές - Φιλοσοφία

 

Η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ δεν διαφέρει από την φιλοσοφία που διέπει τις Θεραπευτικές Κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Βασίζεται στην πεποίθηση ότι η εξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες είναι το σύμπτωμα άλλων προβλημάτων του ατόμου, τα οποία μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει με έναν υγιή τρόπο.

Στην Κοινότητα έχουν πρόσβαση όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος δεκτός είναι να είναι ενήλικας, εξαρτημένος από ψυχοτρόπες ουσίες και χωρίς κάποια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Δεν χορηγούνται υποκατάστατα σε καμία φάση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Η οικειοθελής συμμετοχή είναι απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας.


 

Λειτουργία
 

Η Κοινότητα αποτελεί κοινόβιο ατόμων οι οποίοι, μέσα από τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα κοινά τους προβλήματα και να επιτύχουν την προσωπική τους αλλαγή.

Η παρακολούθηση του προγράμματος της Θεραπευτικής Κοινότητας διαρκεί 12 μήνες περίπου.

Στο χρονικό αυτό διάστημα κάθε άτομο που παρακολουθεί το πρόγραμμα συμμετέχει:
   
Σε ομάδες αυτοβοήθειας, όπου αναπτύσσεται η αλληλοβοήθεια και η αμοιβαία υποστήριξη για την αντιμετώπιση των προσωπικών δυσκολιών του καθένα.
   
Σε ομάδες εργασίας, όπου οικοδομείται η ομαδικότητα και η συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος.
   
Σε εκπαιδευτικές ομάδες προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά στην ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.
   
Σε αθλητικές και δημιουργικές ομάδες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
Τα μέλη του προσωπικού λειτουργούν ως μοντέλα ρόλου και είναι οι εμψυχωτές και οι οδηγοί της θεραπευτικής διαδικασίας. 
 
Δραστηριότητες
 

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί παρεμβάσεις:

Οικολογικού χαρακτήρα.

Ενημερωτικού χαρακτήρα.

Κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

καθώς και εκδρομές εναλλακτικού τουρισμού (σκι, ορειβασία, rafting)


Στοιχεία επικοινωνίας:
Πηνειού 10, Λάρισα 412 22, Ελλάδα
Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης Τηλ.: 2410 237811 και 2410 555473 Fax: 2410 237811
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×