op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕ.Θ.Ε.Α ΠΙΛΟΤΟΣ

Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Αλληλέγγυα Υγεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Εθελοντικές Οργανώσεις, Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Δίκτυα Συνεργατικότητας και Ανάπτυξης Καινοτομίας

'Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων-ΚΕ.Θ.Ε.Α ΠΙΛΟΤΟΣ αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στον Βόλο. Το Θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ αποτελεί συνέχεια μιας ευρύτερης προσπάθειας του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) να αναπτύξει στη Θεσσαλία ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, θεραπείας και επανένταξης, για όλους τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους στη Θεσσαλία.


Η δράση του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ ξεκίνησε το 2003 μέσα από τη δομή του Συμβουλευτικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, που μέχρι τότε λειτουργούσε (από το 1991) ως Μονάδα του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΕΞΟΔΟΣ και απευθυνόταν αποκλειστικά σε ενήλικους χρήστες
.


Από τον Μάιο του 2004 σταδιακά εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη, που είχε επανειλημμένα επισημανθεί από την τοπική κοινωνία, για τη δημιουργία υπηρεσιών που να απευθύνονται σε μικρές ηλικίες.

Το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες (από 14 χρονών) και τις οικογένειές τους και αποτελεί μία συνδυασμένη θεραπευτική παρέμβαση εντατικής και μη εντατικής εξωτερικής υποστήριξης που λειτουργεί με βάση τις αρχές και τις πρακτικές των θεραπευτικών κοινοτήτων.
Γιατί να επικοινωνήσω;

Μόλις αντιληφθούμε ότι έχουμε πρόβλημα ή μόλις αντιληφθούμε τα πρώτα σημάδια ή έχουμε τις πρώτες υποψίες για χρήση ουσιών είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε με το Θεραπευτικό Πρόγραμμα και να μην αφήσουμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Και επειδή ο ίδιος ο άνθρωπος ο οποίος κάνει χρήση δύσκολα θα κάνει την επαφή, γονείς, αδέλφια, συγγενείς, φίλοι είναι σημαντικό να φέρουν τις πληροφορίες για να ξεκινήσει η διαδικασία κινητοποίησης της οικογένειας.

Πολλοί γονείς ξεκινάν να συμμετέχουν σε ομάδες και στη συνέχεια καταφέρνουν να κινητοποιήσουν το παιδί να κάνει την 1η επαφή με το Θεραπευτικό πρόγραμμα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο, τηλ 24210-80246 (για την 1η επαφή και πληροφορίες).

Μονάδα Οικογένειας, τηλ. 24210-36412 (για την 1η επαφή γονιών και συγγενών και πληροφορίες).

Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης, τηλ 24210-23863, 23439


Προύσσης και Μυριοφύτου
Πλατεία Εθνικών Αναμνήσεων
Τ.Κ. 348 46 Νέα Ιωνία Βόλου
Τηλέφωνο: 24210 80246, 77055
Fax : 24210 64615
Ε-mail: cc@kethea-pilotos.gr

Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα

Μεταμορφώσεως 27
Τ.Κ. 383 33 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 23863, 23563
Fax: 24210 23626
Ε-mail: tc@kethea-pilotos.gr

Σέφελ 46 & Σοφοκλέους
Τ.Κ. 383 33 Βόλος
Τηλ: 24210 36412, 36404
Fax: 24210 36405
Ε-mail: family@kethea-pilotos.gr
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


Οι γενικές αρχές λειτουργίας των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ είναι:

- Δωρεάν παροχή υπηρεσιών

 - Παροχή υπηρεσιών χωρίς διακρίσεις

- Αντιμετώπιση της εξάρτησης χωρίς τη χρήση ουσιών

- Οικειοθελής προσέλευση

- Ενεργητική συμμετοχή


ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η κλασσική δομή του θεραπευτικού προγράμματος περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

Η πρώτη αφορά την υποδοχή των νέων, την αξιολόγηση των προβλημάτων τους και την παροχή αρχικής συμβουλευτικής στήριξης στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η δεύτερη και κύρια φάση είναι πιο μακρόχρονη και εντατική.

Στόχος της είναι να ενδυναμωθούν οι νέοι, ώστε να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ή τις προσωπικές ελλείψεις που τους οδήγησαν στη χρήση ουσιών, αλλά και να επανασυνδεθούν με την εκπαίδευση.

Στην Τρίτη φάση, πραγματοποιείται η κοινωνική επαναδραστηριοποίηση των νέων που έχουν ολοκληρώσει το κύριο στάδιο θεραπείας.

Τα ειδικά πλαίσια διαμορφώνουν τη δομή τους με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά της περίπτωσης και τη θεραπευτική παρέμβαση.

 Κεντρικοί στόχοι της πολυεπίπεδης παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ αποτελούν οι:

- Πλήρης αποχή των νέων από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

- Ενίσχυση της αυτοαποτελεσματικότητας του ατόμου με την απόκτηση δεξιοτήτων επικοινωνίας, επίλυσης συγκρούσεων και διαχείρισης προσωπικών προβλημάτων.

 - Επανασύνδεση των νέων με την εκπαιδευτική ή και επαγγελματική τους ζωή και απεμπλοκή τους από παραβατικές δραστηριότητες.

 - Αποκατάσταση της επικοινωνίας και της λειτουργικότητας της οικογένειας. - Δικτύωση και συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες της ευρύτερης Κοινότητας.


Πολυδύναμο Συμβουλευτικό κέντρο


Απευθύνεται σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών από 14 ετών και άνω.

Στο συμβουλευτικό κέντρο Βόλου παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και υποστήριξης μέσα από τις διαδικασίες των ατομικών ραντεβού, των ομάδων αυτοβοήθειας , των σεμιναρίων, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όπως και της συνεργασίας με δημόσιους φορείς που παρέχουν τη δυνατότητα για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις.

 Επίσης, στο κέντρο γίνεται η προετοιμασία για ένταξη στις δομές Κύριας Φάσης Θεραπείας (Ενηλίκων και Εφήβων) του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο Βόλο, όπως και η προετοιμασία για ένταξη στην θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα.

Λειτουργεί σε δύο ζώνες, πρωϊνή ζώνη για τους ενήλικες και απογευματινή ζώνη για τους εφήβους.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, όπως και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης χρηστών στο δρόμο (street-work).


Δ/νση: Προύσσης & Μυριοφύτου
Πλ. Εθνικών Αναμνήσεων, Ν. Ιωνία Βόλου
Τηλ. 24210 80246, 2421077055. Fax: 2421064615
e-mail: cc@kethea-pilotos.gr


ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Απευθύνεται στις οικογένειες (γονείς, συντρόφους, αδέρφια) των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών. Παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής, υποστήριξης και θεραπείας. Επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή των μελών της οικογένειας στη διαδικασία της απεξάρτησης πραγματοποιούνται ομάδες αυτοβοήθειας γονέων, αδερφών και συντρόφων, οικογενειακές συνεδρίες και ατομικά ραντεβού υποστήριξης. Παράλληλα, αναπτύσσεται δίκτυο εθελοντισμού και προσφοράς τόσο στο επίπεδο των αναγκών των μελών του προγράμματος όσο και στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας.

Δ/νση: Προύσσης & Μυριοφύτου
Πλ. Εθνικών Αναμνήσεων, Ν. Ιωνία Βόλου
Τηλ. 2421036412 Fax: 2421036405
e-mail: family@kethea-pilotos.grΜονάδα Θεραπείας & Κοινωνικής Υποστήριξης


Η Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Υποστήριξης υποδέχεται τα άτομα και τις οικογένειες τους που έχουν ανάγκη υποστήριξης για να διαχειριστούν συμπεριφορές εξάρτησης από οποιαδήποτε ουσία.

Παρέχει δωρεάν, στεγνή – χωρίς υποκατάστατα , εθελούσια ψυχοκοινωνικού τύπου υποστήριξη που βασίζεται στο μοντέλο των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Λειτουργεί ως ένα πολυδύναμο κέντρο με δύο κύριες ζώνες λειτουργίας στις οποίες εντάσσονται ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής με τη χρήση, την ηλικία και την ύπαρξη υποστηρικτικού οικογενειακού δικτύου.

Αποσκοπεί -στην αποχή από τη χρήση, στην ψυχολογική απεξάρτηση μέσα από την κατανόηση των αιτιών της χρήσης και στο χτίσιμο μιας νέας λειτουργικής ταυτότητας.

Η εξατομικευμένη παρέμβαση που σχεδιάζεται από μια κλινική ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων καθορίζει τη συχνότητα , το πλαίσιο , τον βαθμό εμπλοκής της οικογένειας και όλες τις άλλες παραμέτρους (κανόνες , τρόπους διαχείρισης της καθημερινότητας) που θα συναποτελέσουν το θεραπευτικό συμβόλαιο με τον άνθρωπο που ζητά βοήθεια.

Απώτερος σκοπός να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να καλύπτονται οι πολλαπλές και διαφορετικές θεραπευτικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων π.χ. Ομάδα ενηλίκων με μεγάλη εμπλοκή και ανάγκη συστηματικής καθημερινής βοήθειας, ομάδες ενηλίκων με μικρότερη εμπλοκή και άλλα χαρακτηριστικά που συνάδουν σε άλλου τύπου βοήθεια σε λιγότερο συστηματική βάση (2-3 φορές την εβδομάδα),ομάδες εφήβων στα πλαίσια ενός δομημένου προγράμματος έγκαιρης παρέμβασης(3 φορές την εβδομάδα), έφηβοι ή νεαροί ενήλικες σε εξατομικευμένα θεραπευτικά συμβόλαια κ.α.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει:

- Ψυχοθεραπευτικές ομάδες

- Ατομικές συναντήσεις

- Ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες

- Οικογενειακές συναντήσεις σε τακτική βάση καθώς και

- Συναντήσεις με συγκεκριμένο θεματικό περιεχόμενο ανάλογα με τις ανάγκες (ομάδα γυναικών, συναντήσεις ζευγαριού , αδερφών )

- Ομάδες δράσης (μαγειρική , καθαριότητα)

- Δημιουργικές ομάδες (καλλιτεχνικές και αθλητικές)

- Συναντήσεις συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού

 Όταν κατακτηθεί ένα πρώτο επίπεδο διαχείρισης των εξαρτητικών συμπεριφορών , ακολουθεί μια επόμενη φάση , η φάση της κοινωνικής υποστήριξης.

Αποσκοπεί στη σταθεροποίηση των αλλαγών που έχουν επιτευχθεί ως τώρα, στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων που θα εξασφαλίσουν πιο υγιείς επιλογές και, κατά συνέπεια, στο χτίσιμο μιας λειτουργικής και επιθυμητής για τους ίδιους τους ανθρώπους, ζωής απαλλαγμένης από εξαρτήσεις.

Στη φάση αυτή σταδιακά η εμπλοκή με το πρόγραμμα μειώνεται , ενθαρρύνεται η αυτοδιαχείριση των κρίσεων με την αξιοποίηση των αλλαγών που έχουν αναπτυχθεί, και δοκιμάζονται νέα δίκτυα υποστήριξης του ατόμου και της οικογένειας.

Η οργάνωση και η εκπόνηση ενός πιο συγκεκριμένου σχεδίου ζωής με εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δραστηριότητες και δημιουργικό ελεύθερο χρόνο αποτελεί βασικό μέλημα αυτής της φάσης με αρωγό το Τμήμα Εκπαίδευσης και το Club εργασίας.

Η τελευταία φάση της θεραπευτικής πορείας είναι το Follow up ή μεταθεραπευτική φάση, στην οποία το άτομο και η οικογένειά του έχει πια εκπαιδευτεί ώστε να αυτοδιαχειρίζεται πλήρως την καθημερινότητα.

Σταδιακά απεμπλέκεται από τη θεραπευτική σχέση με το πρόγραμμα μέχρι το κλείσιμο αυτής που σηματοδοτείται από την αποφοίτηση από το ΚΕΘΕΑ (πραγματοποιείται για τα μέλη των προγραμμάτων από όλη την Ελλάδα δυο φορές τον χρόνο).

 
Αν είσαι ενήλικος


Αν είσαι ενήλικος και είσαι εξαρτημένος ή κάνεις συστηματική χρήση οποιασδήποτε ουσίας ,θα ενταχθείς σε ένα πρόγραμμα εντατικής υποστήριξης προκειμένου να αντιληφθείς, να κατανοήσεις και να αλλάξεις τις εξαρτητικές σου συμπεριφορές. Αυτό μπορεί να προσαρμοστεί στο θεραπευτικό «συμβόλαιο» που θα κάνεις εσύ με το πρόγραμμα και μόνο από αυτό εξαρτάται το πόσο συχνά και με ποιους στόχους θα εμπλακείς…

Αν είσαι έφηβος

Αν είσαι έφηβος και κάνεις συστηματική ή και πειραματική χρήση ουσιών θα ενταχθείς σε ένα πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης προκειμένου να κατανοήσεις περισσότερο τον εαυτό σου, να δραστηριοποιηθείς για να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου, να καταπολεμήσεις τις φοβίες και ανασφάλειες σου, να αναπτύξεις ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους και την οικογένειά σου.


Τμήμα Εκπαίδευσης & Έρευνας


Προκειμένου να υποστηριχτούν οι άνθρωποι που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, στο να ανακαλύψουν τι τους αρέσει και τι τους ταιριάζει και πώς να το διεκδικήσουν στην καθημερινή τους κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή, το Τμήμα Εκπαίδευσης ενεργοποιείται στα εξής:

- Υποστηρίζει συμβουλευτικά τους ανθρώπους για να διαμορφώσουν μία πρώτη ικανοποιητική εικόνα του εαυτού τους.

- Αναπτύσσει δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες , όπως εικαστικά, tae Kwon do, εκθέσεις, εθελοντικές δράσεις κ.α., και ωθεί τους ίδιους να συμμετέχουν σε αυτές εντός και εκτός του Προγράμματος.

- Ενισχύει τη μαθητική/φοιτητική πορεία των εφήβων και των ενηλίκων για να συνεχίσουν και να τελειώσουν τα σχολεία και τις σχολές τους και όσους το χρειάζονται για την απόκτηση τίτλων του απολυτηρίου Γυμνασίου ή Λυκείου ή/και τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ (στο Μεταβατικό σχολείο του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ).

- Υλοποιεί προγράμματα προκατάρτισης (π.χ. αγγλικά για σερβιτόρους, βελτίωση γραφής και ανάγνωσης κ.α.) και επαγγελματικής κατάρτισης (πχ. στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στην αγιογραφία, σε ΙΕΚ ζαχαροπλαστικής κ.α.), για να μπουν στην αγορά εργασίας.

- Προετοιμάζει για την είσοδο στην αγορά εργασίας, μέσω του κλαμπ εργασίας, σε τεχνικές εύρεσης εργασίας (βιογραφικό, συνέντευξη επιλογής κ.α.), την πληροφόρηση για θέσεις εργασίας και εργασιακά θέματα, την υποστήριξη για τη διαχείριση προβλημάτων και δυσκολιών στον εργασιακό χώρο (και στην περίοδο της ανεργίας) κ.α.

 
Παράλληλα το Τμήμα υλοποιεί δράσεις σε σχέση με:

• την εκπαίδευση των στελεχών.

• την αξιοποίηση εθελοντών, την υλοποίηση πρακτικών ασκήσεων και την εύρεση πόρων.

• τη δικτύωση, ενημέρωση-ευαισθητοποίηση κοινωνικών ομάδων σε ζητήματα εξαρτήσεων και προβολή.

• τα προγράμματα ευρωπαϊκής ένωσης.

• τη δημιουργία βιβλιοθηκών (επιστημονική βιβλιοθήκη, λογοτεχνική κ.α.) και υλικών προβολής.

• την παραγωγή εργαλείων για την αξιολόγηση, την υλοποίηση δράσεων κ.α.

 Επίσης το Τμήμα ασχολείται με τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, που αφορούν κυρίως στην καταγραφή και επεξεργασία των χαρακτηριστικών των εφήβων και ενηλίκων χρηστών που προσεγγίζουν το πρόγραμμα καθώς και των οικογενειών τους, σκιαγραφώντας το προφίλ και τις ανάγκες τους και συνεισφέροντας στο σχεδιασμό νέων θεραπευτικών παρεμβάσεων ή την αναδιαμόρφωση αυτών που ήδη υπάρχουν καθώς και στην ανατροφοδότηση των επί μέρους μονάδων του Προγράμματος.

Κλαμπ εργασίας

Με την ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, η επαγγελματική αποκατάσταση των μελών αποτελεί το σημαντικότερο στόχο. Ένα άτομο που τελειώνει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε υποτροπή εάν συνεχίσει να παραμένει χωρίς εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση οι πρώην εξαρτημένοι είναι η ανυπαρξία κοινωνικών δεξιοτήτων, η έλλειψη διασυνδέσεων και πληροφόρησης, η έλλειψη καθοδήγησης και επαγγελματικού προσανατολισμού, τα χαμηλά τυπικά προσόντα καθώς και η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας. Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και η εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας στους νέους κάτω των 30 ετών.

Το Κλαμπ Εργασίας και Εθελοντισμού ιδρύθηκε το 2011 από το Τμήμα Εκπαίδευσης, έχοντας ως βασικό στόχο την υποστήριξη των μελών του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ώστε να προετοιμαστούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Μέσα από διαδικασίες συμβουλευτικής και εκπαιδευτικού και επαγγελματικού προσανατολισμού, τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την επαγγελματική τους ταυτότητα, να αναγνωρίσουν ανάγκες για εκπαίδευση-κατάρτιση και να αρχίσουν να τις ικανοποιούν, να εκπαιδευθούν σε τεχνικές εύρεσης εργασίας (βιογραφικό, συνέντευξη επιλογής κ.α.).

Ταυτόχρονα μπορούν να πληροφορηθούν για θέσεις εργασίας και εργασιακά θέματα, να μάθουν να συμπληρώνουν αιτήσεις, να υποστηριχτούν για τη διατήρηση μιας θέσης εργασίας, να διαχειριστούν προβλήματα και δυσκολίες στον εργασιακό χώρο αλλά και στο χρόνο ανεργίας κ.


Παράλληλα το Κλαμπ Εργασίας δραστηριοποιείται με:

- τη δημιουργία δικτύου αλληλοϋποστήριξης για την ανεύρεση εργασίας, μεταξύ γονέων, φίλων, εθελοντών, δικτύων, οργανώσεων και ιδιωτών π.χ. με την προσφορά θέσεων εργασίες για τη συγκομιδή καρπών, θέσεων σε τουριστικά καταλύματα, κ.α.

- την οργάνωση και αξιοποίηση δικτύου εθελοντών που προσφέρει κοινωνικό έργο, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα τα μέλη στην απόκτηση δεξιοτήτων και την ανάπτυξη συναισθήματος αλληλεγγύης.

- την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, φορέων και ιδιωτών για τα θέματα που αφορούν τους απεξαρτημένους και τη δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών προγραμμάτων προώθησης στην απασχόληση, προγραμμάτων προκατάρτισης και κατάρτισης κ.α.

Εάν κάποιος ιδιώτης , φορέας, οργανισμός, ή επιχείρηση ενδιαφέρεται να προσφέρει πληροφορίες ή/και θέσεις εργασίας ή να συνδράμει στην προσπάθεια του Κλαμπ, προσφέροντες εκπαίδευση (π.χ. επιχειρηματικότητα) ή κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει με το 24210-23439, 23684 ή να στείλει μήνυμα στη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί του.'

                      Τι είναι το ΚΕΘΕΑ


"Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983.


Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

To KEΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.

Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα.

Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.
Το ΚΕΘΕΑ εφαρμόζει επίσης προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας σε εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων, ομάδες υψηλού κινδύνου για χρήση ουσιών και τις τοπικές κοινωνίες.

Αποτελεί δραστήριο οργανισμό εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα των εξαρτήσεων με προγράμματα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Σε ποιους απευθύνεται

Το ΚΕΘΕΑ έχει δημιουργήσει προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες ατόμων που διαφέρουν ως προς την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, το βαθμό εμπλοκής με τις ουσίες, το είδος της εξάρτησης κ.λπ. Σήμερα, το ΚΕΘΕΑ απευθύνεται:

• σε εφήβους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα θεραπείας λιγότερο ή περισσότερο εντατικής μορφής, ανάλογα με το βαθμό εμπλοκής τους με τη χρήση,

• σε ενήλικες, με προγράμματα διαμονής και εξωτερικής παρακολούθησης,

• σε εργαζόμενους χρήστες, με προγράμματα που λειτουργούν τις απογευματινές ώρες,

• σε εξαρτημένους γονείς ανήλικων παιδιών, παρέχοντας συγχρόνως υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας των παιδιών τους,

• σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις νέες ή τις «νόμιμες» εξαρτήσεις, όπως το διαδίκτυο και τα video games, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια,

• σε διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, μετανάστες και πρόσφυγες, με προγράμματα διαπολιτισμικής προσέγγισης που σέβονται τα γλωσσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων,

• σε χρήστες που κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα ή έχουν αποφυλακιστεί,

• σε χρήστες που βρίσκονται στο δρόμο, με προγράμματα street-work και μονάδες άμεσης πρόσβασης.

Όλα τα προγράμματα προσφέρουν υποστήριξη και στις οικογένειες των εξαρτημένων.


Θεσμικό πλαίσιοΤο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ (Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά 3459/2006),  διασφαλίζει τη διοικητική του αυτονομία, τη δυνατότητα να επιτελεί το έργο του χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις και τη συμμετοχικότητα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

Το ΚΕΘΕΑ είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
 


Ανώτατο θεσμικό του όργανο είναι η Γενική του Συνέλευση, όπου συμμετέχουν περισσότερα από 900 άτομα από όλη τη χώρα: οι εργαζόμενοι, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, οι Σύλλογοι Οικογένειας (Δ.Σ.) των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και τα  επίτιμα (τέως μέλη) του αιρετού Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.


Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης προτείνουν τις υποψηφιότητες για τα 9 από τα 11 τακτικά μέλη και τα για τα 3 αναπληρωματικά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ και αποφασίζουν για τη σύνθεσή του με ψηφοφορία. Τα δύο μη αιρετά μέλη του Δ.Σ. προέρχονται από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας και το το Δ.Σ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το Συμβούλιο έχει διετή και άμισθη θητεία και είναι επιφορτισμένο με τη γενική εποπτεία  της λειτουργίας του οργανισμού. Ορίζει επίσης το Διευθυντή ΚΕΘΕΑ, ο οποίος φέρει τη διοικητική και θεραπευτική ευθύνη για το ΚΕΘΕΑ.

Το Συμβούλιο Πολιτικής ΚΕΘΕΑ (ΣΠΟΚ) απαρτίζεται από την ολομέλεια των εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης σε όλη την Ελλάδα (πάνω από 100 άτομα). Ρόλος του είναι η χάραξη των κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής του οργανισμού.

 Το ΚΕΘΕΑ τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΘΕΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γεράσιμος Νοταράς, κοινωνιολόγος, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας. 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Τμήματος Νομικής. 

ΜΕΛΗ

Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. 

Τόνια Τζαννετάκη, επίκουρη καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής του  Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ηλίας Μαμαλάκης, οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα γαστρονομίας. 

Γιώργος Μπαρδάνης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, οικογενειακός θεραπευτής. 

Νίκος Κωνσταντάρας, δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης της Καθημερινής.

Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Μανώλης Χάρος, ζωγράφος. 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Νίκος Μουζέλης,  ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics. 

Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Εισαγγελέας Εφετών ειδικευμένος στις Ποινικές Επιστήμες και το Σωφρονιστικό Δίκαιο. 

Ιωάννης Μπέκας, καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Σύμφωνα με το νόμο, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ συμμετέχουν και δύο μη αιρετά μέλη, τα οποία θα οριστούν από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).


Άνθρωποι


Κινητήρια δύναμη του ΚΕΘΕΑ είναι το προσωπικό και οι εθελοντές του. Οι περισσότεροι απασχολούνται στην «πρώτη γραμμή», την παροχή υπηρεσιών στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ προέρχονται κυρίως από το χώρο των κοινωνικών επιστημών, της ψυχολογίας και της ψυχικής υγείας, και έχουν ενταχθεί στον οργανισμό ύστερα από συστηματική θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση. Ποσοστό 20% είναι απόφοιτοι αναγνωρισμένων θεραπευτικών προγραμμάτων.

Στο δύσκολο και υψηλών απαιτήσεων χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους τους όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, εφαρμόζοντας σύστημα παροχής κινήτρων, κυρίως σε θέματα υγείας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και μέριμνας για την πατρότητα-μητρότητα. Ειδικά θεσμοθετημένα όργανα και διαδικασίες αποσκοπούν στη διασφάλιση και προαγωγή της δεοντολογίας στον οργανισμό και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Το έργο του οργανισμού υποστηρίζεται από ευρύ δίκτυο εθελοντών: Το αιρετικό εθελοντικό διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, τους 11 Συλλόγους Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων και δεκάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα.


Πόροι

Τα έσοδα του ΚΕΘΕΑ προέρχονται από τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από δωρεές, από τα εργαστήρια και τις παραγωγικές μονάδες του και από προγράμματα της Ε.Ε. Η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει σημαντικό μέρος των δαπανών των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, καθώς ο οργανισμός παρέχει τις υπηρεσίες του στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους δωρεάν, χωρίς τη συνεισφορά ασφαλιστικών ταμείων.

Στο ΚΕΘΕΑ το κόστος θεραπείας περιορίζεται σημαντικά χάρη στην αξιοποίηση εθελοντών, και ιδίως των εθελοντικών Συλλόγων Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων, αλλά και χάρη στην απουσία βοηθητικού ή φυλακτικού προσωπικού. Οι εργασίες που είναι απαραίτητες για τη διαβίωση στα θεραπευτικά προγράμματα γίνονται από τους συμμετέχοντες και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας (καθαριότητα, προετοιμασία γευμάτων, επισκευές, αγορές κ.ά.).

Στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ λειτουργεί Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ ο οργανισμός ελέγχεται σε ετήσια βάση από εταιρεία ορκωτών ελεγκτών. Η ετήσια έκθεσή τους υποβάλλεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


Διεθνείς σχέσεις

Από το 2001 το ΚΕΘΕA είναι ο πρώτος ελληνικός οργανισμός με συμβουλευτική σχέση σε θέματα ναρκωτικών με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC). Το ΚΕΘΕΑ ανήκει επίσης στους ειδικούς συνεργάτες της Διεύθυνσης Πληροφόρησης (DPI) του ΟΗΕ και μετέχει ενεργά σε διεθνείς οργανισμούς και fora που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Είναι μέλος:
  • του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC) και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ πρόεδρος της  Επιστημονικής της Επιτροπής.
  • του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (EFTC) και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ είναι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας
  • της Διεθνούς Ομοσπονδίας μη Κυβερνητικών Oργανισμών για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (IFNGO)
  • του διεθνούς δικτύου πρόληψης RADAR (Regional Alcohol and Drug Awareness Resource)
  • του Διεθνούς Συμβουλίου για το Πρόβλημα του Αλκοόλ και των Εξαρτήσεων (ICAA)
  • της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειακής Θεραπείας (ΕFTA), από την οποία έχει πιστοποιηθεί ως φορέας παροχής εκπαίδευσης στην οικογενειακή θεραπεία (certified member of the Training Institutes Chamber)
  • του ευρωπαϊκού δικτύου ENA για τις εξαρτήσεις (European Network of Addiction)
  • της Διάσκεψης  των ΜΚΟ με Συμβουλευτική Σχέση με τον ΟΗΕ (CοNGO)
  • της Επιτροπής των ΜΚΟ στη Βιέννη για τα Ναρκωτικά (VNGOC)


Πώς γίνεται η θεραπεία

Τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ακολουθούν ψυχοκοινωνική κατεύθυνση και δεν χορηγούν φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Στόχος της θεραπείας είναι να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το σύνολο των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία και διατήρηση της εξάρτησης, αποκόπτοντας οριστικά το άτομο από το φαύλο κύκλο της. Για το σκοπό αυτό η θεραπευτική διαδικασία λαμβάνει υπόψη και εμπλέκει το άτομο, το διαπροσωπικό του δίκτυο αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. 

Στο πλαίσιο αυτό ο εξαρτημένος δεν αντιμετωπίζεται ως «ασθενής» που υποβάλλεται παθητικά σε θεραπεία, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτήν. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελούσια, δεν πραγματοποιούνται αναγκαστικές εισαγωγές και ο θεραπευόμενος διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή.  Από τη στιγμή που το άτομο αποφασίζει να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρόγραμμα, απαιτείται η ενεργητική συμμετοχή του στις καθημερινές θεραπευτικές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες.

Η  πολύπλευρη θεραπευτική παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ περιλαμβάνει υπηρεσίες ενημέρωσης, μείωσης της βλάβης, συμβουλευτικής υποστήριξης, φροντίδας της υγείας, ψυχικής απεξάρτησης, οικογενειακής θεραπείας εκπαίδευση και κατάρτισης, νομικής στήριξης, επανένταξης στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας.

Τελικό στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα και το χτίσιμο ενός νέου τρόπου ζωής με ισότιμη και δημιουργική ένταξη του ατόμου στην κοινωνία.  

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν  στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους και χωρίς διακρίσεις."

 

Το ΚΕΘΕΑ υιοθετεί τον Κώδικα Δεοντολογία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων, ενώ έχει διαμορφώσει και δικό του περισσότερο αναλυτικό Κώδικα Δεοντολογίας.

ΚΕΘΕΑ
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
Σορβόλου 24
11636 Αθήνα

τηλ.: 210 9241993 - 6
φαξ: 210 9241986


info@kethea.gr

www.facebook.com/KETHEA

www.twitter.com/ KETHEAGRΣτοιχεία επικοινωνίας:
Σοφοκλέους και Σέφελ, Βόλος 383 33, Ελλάδα
e-mail: family@kethea-pilotos.gr Τηλ: 24210 36412, 36404 Fax: 24210 36405 Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο, τηλ 24210-80246 Μονάδα Οικογένειας, τηλ. 24210-36412 Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης, τηλ 24210-23863, 23439
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×