op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Δίκτυα Αλληλεγγύης για Πρόσφυγες/Μετανάστες

"Μπροστά στην ανερχόμενη απειλή του νεοναζισμού, ένα νέο κίνημα αντίστασης, ένα δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας ξεδιπλώνεται και δίνει τη μάχη για να τους σταματήσουμε πριν είναι αργά. Στις 19 Γενάρη, στην Αθήνα αλλά και σε πάνω από 40 χώρες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του φασισμού και του ρατσισμού στέλνοντας το μήνυμα ότι η ελπίδα του αγώνα μπορεί να νικήσει την απελπισία και τον φόβο. Όλο και πιο συχνά οι κυβερνήσεις παίζουν το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας στοχοποιώντας τους μετανάστες για τα αδιέξοδα της κρίσης και της μαζικής ανεργίας.

Θέλουν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους για την χρεοκοπία τους. Οι νεοναζιστές εκτρέφονται από το ρατσισμό , την πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της FRONTEX και του κλεισίματος των συνόρων της Ευρώπης-φρούριο. Εκτρέφονται από την ένταση της αστυνόμευσης για την «πάταξη της εγκληματικότητας» που οι κυβερνήσεις την αποδίδουν στην μετανάστευση αντί για τη φτώχεια και την εξαθλίωση που σκορπάνε οι πολιτικές τους. Οι νεοναζί επιχειρούν να καρπωθούν αγανακτισμένους ψηφοφόρους που γυρνάνε την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα που καταρρέουν. Είναι ώρα να κλιμακώσουμε, να δυναμώσουμε και να συντονίσουμε πανευρωπαϊκά και στον κόσμο ολόκληρο τα κοινά βήματα αντίστασης στη φασιστική απειλή και το ρατσισμό. Καμιά ανοχή δεν μπορεί να υπάρχει στην απόπειρα των φασιστών να νομιμοποιηθούν χρησιμοποιώντας τις εκλογές για τα κοινοβούλια, την ευρωβουλή και τους Δήμους ως πλυντήριο για την εγκληματική τους δράση στους δρόμους και τις γειτονιές. Χρειάζεται να χτίσουμε τον αγώνα για να υπερασπίσουμε την ενότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα, το φύλο, το χρώμα του δέρματος , τις σεξουαλικές προτιμήσεις .

Να υπερασπίσουμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Να κάνουμε τις γειτονιές και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης μακριά από λογικές διαχωρισμών. Να μην αφήσουμε τους νεοναζί να συγκροτούν τάγματα εφόδου και να σπέρνουν τον τρόμο καίγοντας τζαμιά και συναγωγές, χτυπώντας μετανάστες πρόσφυγες και ρομά, προπηλακίζοντας ομοφυλόφιλους και στοχοποιώντας αγωνιστές της αριστεράς.  Καλούμε τα συνδικάτα, τις οργανώσεις της νεολαίας, τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις , τις κοινότητες μεταναστών, τις κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, των γυναικών, των Ρομά να δώσουμε μαζί τη μάχη για μια Ευρώπη και ένα Κόσμο χωρίς φασισμό και ρατσισμό, για να μπει φραγμός στα ψέματα , την άγνοια, τον φόβο και τις προκαταλήψεις που εκτρέφουν το ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό και στρώνουν έτσι το έδαφος για τους φασίστες.Η εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής σε ναζιστική ενέδρα συγκλόνισε εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Πριν 8 μήνες ήταν ο Πακιστανός εργάτης Σαχζάτ Λουκμάν που έχανε τη ζωή του, μαχαιρωμένος από Χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα. Τώρα η καμπάνα χτυπάει για όλους: τα παραστρατιωτικά τάγματα εφόδου των νεοναζί, με τις μαύρες μπλούζες και τις παραλλαγμένες σβάστικες, προχωράνε πλέον σε δολοφονικά χτυπήματα ενάντια σε αριστερούς, αναρχικούς, κομμουνιστές, συνδικαλιστές, ομοφυλόφιλους και αντιφασίστες. Την ίδια στιγμή, η οικονομική καταστροφή που αποτελεί το υπόβαθρο της ανάδυσης του φασισμού γίνεται όλο και βαθύτερη. Όσοι πίστευαν σε μια γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα που αντικειμενικά θα ξεφούσκωνε τη Χρυσή Αυγή διαψεύδονται. Οι σημαντικότερες προκλήσεις δεν είναι πίσω μας. Είναι μπροστά μας.

Οι ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, που συγκυβερνά με τη σκιά του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες. Χωρίς την πολιτική κάλυψη του Σαμαρά και του Δένδια, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν θα κλιμάκωναν τα ρατσιστικά εγκλήματα και τις φασιστικές επιθέσεις στο Πέραμα και το Κερατσίνι. Μόνο κάτω από το συντριπτικό βάρος των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων και της μεγαλειώδους Πανεργατικής αντιφασιστικής κινητοποίησης που βάδισε στα κεντρικά Γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση να ανοίξει την ποινική έρευνα για την εγκληματική συμμορία των νεοναζί που φόρεσε τη προβιά πολιτικού κόμματος.Ξέρουμε πως οι ιστορικές αναλογίες μπορούν συχνά να είναι αποπροσανατολιστικές. Αλλά, η κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία μπορεί να συγκριθεί μονάχα με αυτή της δεκαετίας του 30. Η Χρυσή Αυγή έχει για πρότυπό της το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα του Χίτλερ. Απέναντι σε αυτήν την απειλή, η κυβέρνηση Σαμαρά σκληραίνει την ακροδεξιά ατζέντα της, κυβερνώντας πλέον με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.  Μοιάζει να ταλαντώνεται ανάμεσα στις πολιτικές του Ντόλφους στην Αυστρία του Μεσοπολέμου και του Μπρύνιγκ στη Γερμανία της Βαϊμάρης. Ιστορικά, οι πολιτικές αυτές δεν έβαλαν φραγμό στον φασισμό, αλλά του έστρωσαν τον δρόμο.

Ο ρατσισμός έχει γίνει στην Ελλάδα επίσημη κρατική πολιτική: χιλιάδες μετανάστες κλείνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι και για 18 μήνες μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν νόμιμα χαρτιά. Η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας, αν κάποιος είναι σκουρόχρωμος, είναι επικίνδυνη, είτε εξαιτίας των επιχειρήσεων σκούπα της ΕΛΑΣ με το οργουελιανής έμπνευσης όνομα  "Ξένιος Δίας" είτε εξαιτίας των φασιστικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει την πιστή εφαρμογή των Μνημονίων λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα και καταστέλλει με αγριότητα κάθε κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων και της νεολαίας, της μοναδικής δηλαδή δύναμης που μπορεί να προσφέρει μια συλλογική εναλλακτική λύση στην άβυσσο της κρίσης. Η κυβέρνηση πριονίζει έτσι τα θεμέλια των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες, με την ανατροπή της Χούντας των συνταγματαρχών και τους αγώνες της Μεταπολίτευσης.Οι τεράστιες αντιφασιστικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν έπεσαν από τον ουρανό: έχουν πίσω τους μια επίμονη και πολύχρονη αντιφασιστική και αντιρατσιστική δράση, στις γειτονιές, στους χώρους, σε μεγάλες κινητοποιήσεις όπως αυτή της 19 Γενάρη. Είναι αυτό το κίνημα που ελέγχει τους δρόμους, όχι τα ναζιστικά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Η πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη των τελευταίων μηνών είναι η ανάδυση ενός μαχητικού αντιρατσισμού με υποκείμενο τους ίδιους τους μετανάστες, από τους εργάτες γης της Μανωλάδας και την εξέγερση των κρατούμενων της Αμυγδαλέζας μέχρι τα παιδιά δεύτερης γενιάς που διεκδικούν την ιθαγένεια."

Στοιχεία επικοινωνίας:
Αθήνα 106 77, Ελλάδα
antiracismfascism@yahoo.gr Τηλ.: 6932828964, 2103232871
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×