op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου

Συλλογική Διαχείριση Κοινωνικών Αγαθών, Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

Τους κινδύνους που υπάρχουν σε περίπτωση που γίνει πράξη το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση έργου εκτροπής νερού από πηγές του Αώου στη λίμνη Παμβώτιδα, αλλά και τις σοβαρές αντιρρήσεις που υπάρχουν από τις τοπικές κοινωνίες επισημαίνει η "Κίνηση για την προστασία του Αώου", ένα δίκτυο Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας.

"Πάτησαν πετάλι για τον Αώο

Ένα δυνατό μήνυμα για την προστασία του Αώου έστειλαν οι αθλητές που συμμετείχαν στο Ultra MTB Protect Aoos, στον ποδηλατικό αγώνα των 120 χλμ. στο Ζαγόρι, με επίκεντρο τη Βοβούσα που αποτέλεσε την αφετηρία και τον τερματισμό.του Αποστόλη Τζελέτα από την "Ελευθερία"

Το κάλεσμα των Χρόνη και Δημήτρη Δρούγια και των συνεργατών του βρήκε συμπαραστάτες αθλητές από όλη την Ελλάδα, που συμμετέχοντας και στον παράλληλο αγώνα των 30 χλμ. για τους λιγότερο μυημένους στο σπορ, δήλωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα για την διάσωση του Αώου και της ευρύτερης περιοχής.
Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του αγώνα ο παγκόσμιος πρωταθλητής Περικλής Ηλίας του Κρόνου Νίκαιας που τερμάτισε πρώτος ολοκληρώνοντας τη διαδρομή σε χρόνο 5:22:25. Τον ακολούθησαν οι Παναγιώτης Σκυλοδήμος της ομάδας ΑΕΚ Specialized με χρόνο 5:47:40 και Γιώργος Δάντος της Fifth Element με χρόνο 6:09:29.

Στη διαδρομή των 30 χλμ. στην κατηγορία των ανδρών, την πρώτη θέση κατέλαβε ο Αλέξανδρος Βροχίδης με χρόνο 1.12.30, τη δεύτερη ο Απόστολος Αγγέλης, με χρόνο 1.14.08 και την τρίτη ο Νίκος Γοτυχίδης με 1.14.31. 

Στις γυναίκες πρώτη έκοψε το νήμα η Έλενα Κλαπανάρα με 1.32.00, δεύτερη η Νικόλ Ντρίγκελ με 1.44.35 και τρίτη η Μάρα Καλογήρου με 1.45.46.

Φυσικά νικητές ήταν και οι περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες στους δύο αγώνες, καθώς πέρα από την ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε έναν ιδιαίτερα σκληρό και τεχνικό αγώνα, γνώρισαν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Ανατολικού Ζαγορίου σε μια διαδρομή κάτω από τον Γυφτόκαμπο, στο Φλαμπουράρι, στη Λίμνη Αώου, ενώ οι ποδηλάτες πέρασαν και από τη θέση «Λάκκος Παππά», εκεί από όπου σχεδιάζεται να γίνει το φράγμα.

Παρά τη δυσκολία του αγώνα, λίγες ήταν οι εγκαταλείψεις και οφείλονταν κυρίως σε τεχνικά προβλήματα. Στις ιδιαίτερες στιγμές του αγώνα, που ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, ήταν ο τερματισμός μετά από 11 ώρες του τελευταίου ποδηλάτη στη διαδρομή των 120 χλμ, τον οποίο περίμενε μια βουτιά στα νερά του Αώου. 

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο αγώνας Kid Cross 3athlon, ο οποίος απευθυνόταν σε παιδιά κάτω των 14 ετών. 30 παιδιά συμμετείχαν στον πρωτότυπο αυτό αγώνα, που περιελάμβανε 50 μ. κολύμβηση στην Θέση «Κολύμπι», 1700 μ. ποδηλασία μέχρι την θέση «Σάλα» και 600 μ. τρέξιμο από Θέση «Σάλα» μέχρι την πλατεία της Βωβούσας.""Μια εναλλακτική πρόταση για την αναζωογόνηση της Β. Πίνδου

Ο Ν. Χρυσόγελος και οι Πράσινοι υποστηρικτές πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Βοβούσα στο πλαίσιο των δράσεων «Αώος, πηγή ζωής για τη φύση και τον άνθρωπο»


Η περιοχή της Βόρειας  Πίνδου διαθέτει όχι μόνο το κατάλληλο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να προωθήσει μια παρόμοια αναγέννηση της περιοχής, όπως διαπιστώθηκε από τις εξαιρετικές εκδηλώσεις που οργάνωσε η καλλιτεχνική ομάδα Phasma2, με την επιμέλεια του Καμίλο Νόλλα (που κατάγεται από την περιοχή), σε συνεργασία με την Κίνηση για την προστασία του Αώου παράλληλα με τις άλλες εκδηλώσεις για την προστασία του Αώου, το Σάββατο 29 Ιουνίου στη Βωβούσα. 

Ο Νίκος Χρυσόγελος και η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξαν τις εκδηλώσεις για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.

Ένα μικρό, λοιπόν, δείγμα για τις δυνατότητες της Βοβούσας  να μετατραπεί σε ένα εναλλακτικό, πολιτιστικό κέντρο, αντιπροσωπεύουν αυτές ακριβώς οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που μπορεί να είναι εφάμιλλες παρόμοιων εκδηλώσεων που γίνονται σε διάφορες ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές στην υπόλοιπη Ευρώπη:

- Ομαδική έκθεση φωτογραφίας των μαθητών του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Βοβούσας " τι αγαπώ και τι δεν θέλω να χάσω", με την στήριξη της καλλιτεχνικής ομάδας phasma2 στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου (χτίσμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής)

- Ομαδική έκθεση φωτογραφίας "Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη", των Αλέξανδρου Σταματίου, Γιώργου Δέτση, Νίκου Παλαιολόγου στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της αποθήκης ενός από τα εναπομείναντα ξυλουργεία της περιοχής.

- Έκθεση φωτογραφίας "Ένας για όλους και όλοι για έναν" του Καμίλο Νόλλα, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο ενός στάβλου
- Έκθεση φωτογραφίας "Δίπτυχα", άνθρωποι και αντικείμενα - φύση, του Γιώργου Βιτσαρόπουλου στοΚαφενείο LaPunti

- Έκθεση φωτογραφίας "Ανθρωποι και φορεσιές", της Ανδρονίκης Χριστοδούλου στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοβούσας, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους του χωριού.

Προβλήθηκαν, επίσης, η εξαιρετική ταινία-ντοκυμαντέρ για την εκτροπή του Αχελώου, "Ο Ηρακλής, η γιαγιά μου και ο Αχελώος", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, καθώς και ένα βίντεο για τον Αώο, με επιμέλεια του Βασίλη Νητσιάκου.

Από τις εξαιρετικές στιγμές που απόλαυσαν τόσο οι κάτοικοι κάθε ηλικίας όσο και οι επισκέπτες, συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ήταν και η συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών (Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιόλα, Παναγιώτης Τζιώτης, βιόλα, Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο, Πάρις Αναστασιάδης, βιολί) στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοβούσας που οργανώθηκε με την ευγενική χορηγία του Στέφανου Νόλλα."

πηγή: http://www.chrysogelos.grΣτοιχεία επικοινωνίας:
Πίνδος, Εθνικό Πάρκο Πίνδου, Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, Πάπιγκο 440 04, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×