op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κοινή Δράση Μακρυχωριτών

Χωρίς Μεσάζοντες, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Αλληλέγγυα Παιδεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός


Η Κοινή Δράση Μακρυχωριτών αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Θεσσαλία. "ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΤΩΝ ονομάζεται η συνεργασία της Ενορίας του Αγίου Θωμά Μακρυχωρίου Λάρισας με τον Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου Λάρισας. 

Η συνεργασία αυτή εγκαθιδρύθηκε το έτος 2011 με μοναδικό σκοπό την παροχή κοινωνικού και πολιτιστικού έργου στην τοπική μας κοινωνία.
Από τότε στην όμορφη έδρα του Δήμου Τεμπών λειτουργούν πέντε τμήματα Παραδοσιακού Χορού, Ενισχυτική Διδασκαλία σε παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου, θεατρικό και Καλλιτεχνικό εργαστήρι, Σκακιστική Ομάδα, μαθήματα Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής.

 
Κοινωνικό Θεατροπωλείο Κοινής Δράσης Μακρυχωριτών 
Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται οικονομικά εξ’ολοκλήρου από την Ενορία του Αγίου Θωμά Μακρυχωρίου και τον Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου με τις εκθέσεις παραδοσιακών και χειροποίητων προϊόντων."
 "Το 2011 νέοι και νέες του χωριού μας, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μια πολιτιστική  συνεργασία.
Έργο της συνεργασίας αυτής είναι η εθελοντική παροχή μόρφωσης, άθλησης και πολιτισμού, με τη μορφή Φροντιστηριακών μαθημάτων, Εργαστηρίων Παραδοσιακού Χορού, Θεάτρου και Καλλιτεχνικών, καθώς και τμημάτων Βυζαντινής Μουσικής, μαθημάτων Ιππασίας, Αγιογραφίας, παιδικής εκκλησιαστικής Χορωδίας κ.α.

Εκπρόσωπος των κοινών δράσεων ορίστηκε για το 2011 - 2012 , με κοινή απόφαση ο κ. Αλέξανδρος Τσιτούρας. 

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν για όλους μόνιμους κατοίκους Μακρυχωρίου.

Καρδιά των δράσεων είναι η ανιδιοτελής προσφορά εθελοντικής εργασίας."
"26-7-2012

Η πρώτη συνάντηση αντιπροσώπων κινήσεων πολιτών Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Οι εκπρόσωποι κινήσεων από Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα και Μακρυχώρι Λάρισας που έχουν παρουσιάσει δραστηριότητα στις διανομές προϊόντων Ελλήνων παραγωγών, αλλά και σε άλλες κοινωνικές δράσεις, αντάλλαξαν εμπειρίες, συζήτησαν προβλήματα και αναζήτησαν λύσεις.Ορισμένα από τα ζητήματα που εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση των εθελοντών στο «Φρούριο» ήταν μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της παρουσίας εθελοντών στις δράσεις, κριτήρια ποιότητας στις παραγγελίες προϊόντων,   η συνέπεια των πολιτών που έχουν κάνει ηλεκτρονικές παραγγελίες, οι σχέσεις με τους εμπόρους και άλλους επιχειρηματίες, η σχέση με την Τ.Α., η νομική κάλυψη των κινήσεων κ.α.

Μετά από εκτενή συζήτηση αποφασίστηκε η συνεργασία των μελών εθελοντικών κινήσεων σε όλα τα επίπεδα (παραγγελιών, οργανωτικό, νομικό κ.α.) προς όφελος των πολιτών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη δημιουργία ηλεκτρονικού φόρουμ όπου θα ανταλλάσσονται θετικές και αρνητικές εμπειρίες, θα υποβάλλονται προτάσεις κοινής δράσης και θα ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ των εθελοντών πολιτών Θεσσαλίας. 

Επίσης, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία κοινού μετώπου μεταξύ των κινήσεων εθελοντών σε επίπεδο Θεσσαλίας, απέναντι σε μεθοδεύσεις, αρνητικές συμπεριφορές προμηθευτών και υπερβάσεις ρόλων.

Όλοι οι παραβρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα κινήματα πολιτών έχουν μέλλον δεδομένων των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν και ότι ο ρόλος τους δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στις δράσεις τροφίμων, αλλά να πάρει και άλλες –ευρύτερες -διαστάσεις στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της εθελοντικής προσφοράς.

Στη συνάντηση μετείχαν αντιπροσωπείες των μελών κινήσεων πολιτών «ΑΝΩΣΗ –ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΒΟΛΟΥ», «ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ», «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ» και «ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΤΩΝ».   "Ανακοινώνεται από την Θεατρική Ομάδα της Κοινής Δράσης Μακρυχωριτών, ότι θα γίνουν και φέτος μαθήματα θεάτρου από τον γνωστό και καταξιωμένο ηθοποιό και φίλο του χωριού μας, Σταύρο Νικολαϊδη. 

'Oσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην θεατρική μας ομάδα (Β' Λυκείου και άνω, καθώς και ενήλικες), να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος το αργότερο εώς 10 Οκτωβρίου 2013 στα τηλέφωνα: 2495300432 και 6974096708."

"ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΕΝΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ «Το κοινόν» των Μακρυχωριτών: Ένα μάθημα ζωής...* Οι δράσεις τους άλλαξαν τη ζωή της κοινωνίας των 1.500 κατοίκων

Της Λένας Κισσάβου 

Σε καιρούς χαλεπούς, όταν μεταξύ άλλων οι πολιτιστικές και κοινωνικές δομές, γίνονται «σφάγια» στον βωμό της οικονομικής κρίσης, μια μικρή κοινωνία διδάσκει ότι ο εθελοντισμός μπορεί να κάνει θαύματα και να καταφέρει πολύ περισσότερους στόχους και από την καλύτερη χρηματοδοτούμενη δράση.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, στο Μακρυχώρι, η ζωή των 1.500 κατοίκων, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, άλλαξε ριζικά, απ΄ τη στιγμή που πίστεψαν στους εαυτούς τους και αποφάσισαν να ανατρέψουν τη μελαγχολική εικόνα που δημιουργούν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, δίνοντας λύσεις και διεξόδους.

Περνώντας από την αδράνεια, στην ενεργό δράση, με τις δυνατότητες που είχε ο καθένας, βγαίνοντας από τα στενά όρια του σπιτιού τους, αποφάσισαν ότι ο ατομικισμός δεν τους εκφράζει ως κοινωνία και πορεύθηκαν πάνω σε μια βασική αρχή: συλλογικότητα για την κοινωνική προσφορά. 

Αυτή ήταν και η «αιτία» που άλλαξε τις ζωές τους, με υποκινητές της ενεργοποίησης και εμπνευστές ιδεών και δράσεων, που υλοποιούνται προς αυτό το στόχο, τον πατέρα Ιωάννη Τομαρά, τον Αλέξανδρο Τσιτούρα και την Πόπη Νάστου. 

Οι τρεις αυτοί άνθρωποι βέβαια, δεν θα μπορούσαν να καταφέρουν τίποτα αν δεν συντασσόταν πλάι τους σιγά -σιγά όλο και μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων, που στηρίζουν και βοηθούν απ΄ την πλευρά του καθένας, σε ό,τι μπορεί, ξεπερνώντας πολλές φορές τους εαυτούς τους. 

Η δυναμικότητα που αναπτύχθηκε και η ενέργεια που απελευθερώθηκε, μέσα από αυτή τη μικρή κοινωνία, είναι αν μη τι άλλο τουλάχιστον θαυμαστή και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες.Καταρχήν, το πρώτο βήμα ήταν να ιδρυθεί η «Κοινή δράση Μακρυχωριτών», που θα συντόνιζε όλα αυτά που φιλοδοξούσαν να οργανώσουν. 

Έτσι η ένωση των δυνάμεων της Ενορίας του Αγίου Θωμά, του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Μακρυχωρίου, έγινε η κινητήριος δύναμη. 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους: «Έργο της συνεργασίας αυτής είναι η εθελοντική παροχή μόρφωσης, άθλησης και πολιτισμού, με τη μορφή φροντιστηριακών μαθημάτων, εργαστηρίων παραδοσιακού χορού, θεάτρου και καλλιτεχνικών, καθώς και τμημάτων βυζαντινής μουσικής, μαθημάτων ιππασίας, αγιογραφίας, παιδικής εκκλησιαστικής χορωδίας κ.ά.

Φέτος ξεκίνησαν και οι συναντήσεις νέων της δράσης, που έχουν σκοπό να τους φέρουν πιο κοντά, να μοιραστούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και να έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με καταξιωμένους και έμπειρους ανθρώπους, στους τομείς που απασχολούν τον νέο άνθρωπο».


Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν για όλους τους μόνιμους κατοίκους Μακρυχωρίου, καθώς στηρίζονται στην ανιδιοτελή προσφορά εθελοντικής εργασίας. Στο σύνολό τους σήμερα οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται σε τακτική βάση είναι πενήντα πέντε και μεταξύ αυτών καθηγητές που διδάσκουν χορό, εικαστικές τέχνες... κ.ά., που κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα της διδακτικής ύλης του σχολείου, άτομα που οργανώνουν άλλες δράσεις, άλλοι που βοηθούν να υλοποιηθούν, ενώ όλη η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια και δηλώνει «έσω έτοιμη» να... βάλει ένα χεράκι, σε ό,τι χρειαστεί.

Για παράδειγμα κάτοικοι έχουν παραχωρήσει αίθουσες, για τη λειτουργία εργαστηρίων και διάφορων τμημάτων, επίσης έχει παραχωρηθεί το γυμναστήριο του σχολείου για τα μαθήματα χορού... κ.ά. 

Όσον αφορά στα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας της σχολικής ύλης (φροντιστήριο), οι εκπρόσωποι της δράσης μάς είπαν ότι δημιουργήθηκαν για τις οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για να στείλουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια της Λάρισας. 

Από πέρυσι που λειτουργούν έχουν βοηθήσει αρκετά παιδιά να κατακτήσουν τους στόχους τους και να περάσουν σε σχολές ιδρυμάτων της χώρας μας.

Επίσης, στα τμήματα εικαστικών εργαστηρίων, παραδοσιακών χορών, αγιογραφίας και θεάτρου, βρήκε διέξοδο και μια δημιουργική απασχόληση, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών, διάφορων ηλικιών, του Μακρυχωρίου. 

Μέχρι και πέρυσι δεν υπήρχαν δράσεις στο χωριό που θα βοηθούσαν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, αλλά ούτε και άλλες ευκαιρίες που θα απορροφούσαν την αστείρευτη ενέργειά τους. Σήμερα πορεύονται πλέον μέσα στη μικρή τους κοινωνία, πάνω σε άλλες βάσεις εξέλιξης και ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. 

Δημιουργούν, είναι ευτυχισμένοι, ψυχαγωγούνται σαν να είναι όλα μια μεγάλη παρέα, αναπτύσσοντας παράλληλα ικανότητες και δεξιότητες.Οι κάτοικοι του Μακρυχωρίου μάς δίνουν ένα μάθημα ζωής.

 Ένα μάθημα που οι ίδιοι θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας μέσα από τη δική μας δράση. Αυτοί απλά μας θυμίζουν ότι: «Το εθελοντικό έργο συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ευημερία. Συνδυάζει τα στοιχεία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής με την ένταξη σε ένα πρόγραμμα δράσης. Ως ελεύθερη απόφαση είναι προσωπική υπόθεση, είναι τρόπος ζωής. 

Η εθελοντική δράση είναι ο δείκτης τού πολιτισμού μιας κοινωνίας και μέσω αυτής επιτυγχάνει τα εξής: Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και βοηθάει να διευθετηθούν τα κοινωνικά προβλήματα στη βάση.

Eνισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες. 

Eνδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ενηλίκων. Aυξάνει τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία. Aποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνοντας την απασχόληση.

Οδηγεί στην εσωτερική ολοκλήρωση του πολίτη-εθελοντή και στη συνολική μετεξέλιξη της κοινωνίας από άκρως ατομικιστικής σε κοινωνία αλληλεγγύης»."

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στοιχεία επικοινωνίας:
Μακρυχώρι 400 06, Ελλάδα
Τηλ.: 2495300432 και 6974096708
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×