op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κοι.Σ.Π.Ε. Νομού Φωκίδας

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Αλληλέγγυα Υγεία , Συνεργατισμός, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης

H Κοι.Σ.Π.Ε. Νομού Φωκίδας αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής, Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Άμφισσα.

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Νομού Φωκίδας «Γιάννης Βολίκας» είναι είναι κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με βασικό σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και άλλες κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Ιδρύθηκε το 2006 και έχει έδρα την Άμφισσα Φωκίδας. Είναι συνεταιρισμός ιδιωτικού δικαίου με εμπορική και παραγωγική ιδιότητα και μπορεί να αναπτύσσει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Παράλληλα, είναι και μονάδα ψυχικής υγείας εποπτευόμενη από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι με την λειτουργία του συμβάλλει στην κοινωνικό-οικονομική ενσωμάτωση και την επαγγελματική ένταξη ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα μέσω της εργασίας τους στις επιχειρηματικές δράσεις, που αναπτύσσει, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην θεραπεία τους και στην κατά το δυνατόν οικονομική τους αυτάρκεια.

Τα μέλη του Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας «Γιάννης Βολίκας» ανέρχονται σε 51 και προέρχονται από τις εξής κατηγορίες:


ψυχικά ασθενείς (Α Ομάδα) σε ποσοστό τουλάχιστον 35%
επαγγελματίες από τον χώρο της ψυχικής υγείας σε ποσοστό μέχρι 45%
Δήμους, Κοινότητες, φυσικά πρόσωπα, ιδιωτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις κ.λπ. σε ποσοστό το πολύ μέχρι 20%
 

Κάθε μέλος, ανεξαρτήτως κατηγορίας, συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων του Συνεταιρισμού ισότιμα με μια (1) ψήφο σύμφωνα με την αρχή της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Ιστορικό ίδρυσης
Η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ) παρέχει από το 1981 στο Νομό Φωκίδας ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας με την λειτουργία των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (οικοτροφεία-προστατευόμενα διαμερίσματα), της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας, και του Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές.

Τα στελέχη της ΕΚΨ&ΨΥ, ιδρυτικά μέλη του Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας, έχοντας μακρά εμπειρία στην λειτουργία κοινωνικών συνεταιρισμών και θεωρώντας την εργασία αναπόσπαστο κομμάτι στην προαγωγή της ψυχικής υγείας συνέβαλαν καθοριστικά στην ίδρυση και εξέλιξη του Κοι.Σ.Π.Ε. και στην εδραίωση του στην τοπική κοινωνία με την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων για την επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως τα μισά της δεκαετίας του ’90, η Δομή Φωκίδας της ΕΚΨ&ΨΥ δημιούργησε τον πρώτο συνεταιρισμό «Αυγερινό». Με την θεσμοθέτηση του πρωτοποριακού νόμου 2716/1999 (Άρθρο 12) του Υπουργείου Υγείας για την «Ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας», η ΕΚΨ&ΨΥ θεώρησε αυτονόητο και απαραίτητο να προσαρμόσει την προσπάθειά της για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Φωκίδα και δημιούργησε τον Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας «Γιάννης Βολίκας».

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000 – 2006», στον άξονα του προγράμματος για την ψυχική υγεία. Μέσα από το Επιχειρησιακό αυτό Πρόγραμμα, ο Κοι.Σ.Π.Ε. στη Φωκίδα ανέπτυξε δύο επιχειρηματικές δράσεις. Την ανάπτυξη αγροτικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργία καταστήματος πώλησης βιολογικών τροφών και οικολογικών προϊόντων. Η χρηματοδότηση των δύο αυτών έργων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σταμάτησε με τη λήξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία Πρόνοια» 2000-2006, στις 31.12.2009. Από τότε και οι δυο επιχειρηματικές δράσεις του Κοι.Σ.Π.Ε. συντηρούνται χωρίς καμία κρατική και κοινοτική χρηματοδότηση.

Στα πλαίσια της 4ης Προγραμματικής Περιόδου (Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013) και στον Άξονα 5 «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», ο Κοι.Σ.Π.Ε. υλοποιήθηκαν δύο νέες δράσεις: μία Μονάδα Παραγωγής Σαπουνιού από Ελαιόλαδο και ένα Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού.

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας σήμερα
Οι επιχειρηματικές δράσεις που έχει αναπτύξει έως σήμερα είναι:


το Κατάστημα Βιολογικών Προϊόντων «Πράσινο Σπίτι»
το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού με ειδικό σήμα ΕΟΤ και
το Εργαστήριο Παραγωγής Σαπουνιού από Ελαιόλαδο
 

Τα έσοδα που δημιουργούνται από τις επιχειρηματικές του δράσεις επανεπενδύονται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που είναι και ο καταστατικός σκοπός του Κοι.Σ.Π.Ε.

Από το Νοέμβριο 2017, για τις 2 πρώτες επιχειρηματικές δράσεις, ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Εθ. Αντιστάσεως 13, Άμφισσα 331 00, Ελλάδα
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΜΠΑΦΑΤΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×