op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Χανίων

Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες

"Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στα Χανιά. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» του ΕΣΠΑ εντάχθηκε η δημιουργία και λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στον Δήμο Χανίων.

Ο ξενώνας, που θα λειτουργει από τον Δήμο Χανίων,  θα παρέχει υπηρεσίες ασφαλούς φιλοξενίας-διαμονής για γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους (κυρίως ενδοοικογενειακής βίας και trafficking).

Το προσωπικό του ξενώνα θα παρέχει και συμβουλευτική υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας.

Παράλληλα δε στο πλαίσιο λειτουργίας του ξενώνα πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών τους.

Ο ξενώνας θα λειτουργήσει για μία τουλάχιστον τριετία, με καταληκτική ημερομηνία συγχρηματοδότησης την 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ το μέγιστο κόστος δημιουργίας και τριετούς λειτουργίας, με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί, ανέρχεται στα 700.000 ευρώ.

Πρόκειται «για μια πολύ σημαντική κοινωνική δομή που θα συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών τους» δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, επισημαίνοντας πως «το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών -είτε από ενδοοικογενειακή βία είτε από trafficking- είναι υπαρκτό και σε τοπικό επίπεδο».

«Η δημοτική αρχή καταβάλλει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας μια πολύ σημαντική και τεκμηριωμένη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, διευρύνοντας το δίκτυο των κοινωνικών υποδομών» ανέφερε ο κ. Σκουλάκης και πρόσθεσε πως «μετά τη λειτουργία δύο νέων ΚΑΠΗ -σε Βαμβακόπουλο και Δαράτσο- την ίδρυση και λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου και την ένταξη στο ΕΣΠΑ του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, ο Δήμος Χανίων σχεδιάζει τη δημιουργία ενός γραφείου διαμεσολάβησης-συμβουλευτικής υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τη δημιουργία υπνωτηρίου αστέγων»

ΠΗΓΗ www.madata.gr/

"Πρόνοια, Κοινωνική Πολιτική, Προστασία ΑΜΕΑ, Ισότητα , Εθελοντισμός

Ο Δήμος Χανίων οργανώνει την κοινωνική πολιτική στα Χανιά με σχέδιο και όραμα, καθώς θεωρούμε την πρόνοια, την υγεία και την κοινωνική προστασία δημόσια αγαθά που οφείλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες.

Εξαιτίας της διοικητικής μεταρρύθμισης που εφαρμόστηκε στο Δημόσιο με το σχέδιο «Καλλικράτης» και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή τής προσπάθειας διατήρησης της συνοχής τού κοινωνικού ιστού και ταυτόχρονα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας.

Ειδικά σε σχέση με την κοινωνική προστασία και τη στήριξη όσων συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, το έλλειμμα της κρατικής πολιτικής είναι σημαντικό και ο ρόλος των Δήμων στην κάλυψή του βασικός, καθώς η πολυεπίπεδη κρίση έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων, αναγνωρίζοντας τις συχνά δυσβάσταχτες συνέπειές της, επιχειρεί να μετριάσει την αρνητική επίδρασή της στη ζωή των συμπολιτών μας με κάθε πρόσφορο μέσο.

Η Κοινωνική Υπηρεσία δέχεται, καταγράφει και υποστηρίζει όλες τις περιπτώσεις που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που απευθύνονται σε αυτήν. Υποστηρίζει μετά από κοινωνική έρευνα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δομών της που διαθέτει ο Δήμος ή παραπέμπει και συνεργάζεται με άλλους Κοινωνικούς Φορείς.

Παράλληλα η υπηρεσία έχει τη συνδρομή και υποστήριξη εκατοντάδων εθελοντών που επιθυμούν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους μας, καθώς και χορηγών-υποστηρικτών, επιχειρηματιών και απλών Χανιωτών, που οργανώνουν μια σειρά από δράσεις, προκειμένου να ανακουφίσουν κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Κύριο μέλημά μας αποτελεί, πέρα από την παραγωγή ποιοτικού έργου, η εξασφάλιση της συνέχειας και η κατά το δυνατό ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων με έμφαση στην προοπτική· δεν ασχολούμαστε δηλαδή μόνο με το παρόν, μα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα σταθερό, ασφαλές και, γιατί όχι, καλύτερο αύριο.

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας αποτελείται από τέσσερα γραφεία:


 Tο γραφείο Σχεδιασμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης Κοινωνικών Πολιτικών και προώθησης της Ισότητας − Εθελοντισμού.

Το γραφείο Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας.

Το γραφείο Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και

Το γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.


Επιπλέον έχει αναπτύξει τις εξής δομές\δράσεις
:

    Κοινωνικό Παντοπωλείο
    Κοινωνικό Φροντιστήριο
    Δημοτικός Λαχανόκηπος
   Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ
    Δράσεις προληπτικής ιατρικής
    Δράσεις εθελοντισμού
    Φιλοξενία αστέγων
    Κοινωφελής εργασία
    Κατασκηνωτικό πρόγραμμα παιδιών


Στοιχεία επικοινωνίας: 
Γραφείο αρμόδιου Αντιδημάρχου:
κα Χατζηδάκη Χρυσούλα,
Τηλ. γραφείου: 2821341626

Τηλέφωνα Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας:
Ταχ. Δ/νση    : Κυδωνιάς 29 (ισόγειο Δημαρχείου)
Ταχ. Κωδ.     : 73135
Τηλέφωνο     : 2821341691 έως 697
Fax               : 2821341698,  2821093300
Email            : t-pronoia@chania.gr"Στοιχεία επικοινωνίας:
Κυδωνίας 29, Χανιά 731 35, Ελλάδα
2821341691 έως 697 Fax : 2821341698, 2821093300 t-pronoia@chania.gr Χατζηδάκη Χρυσούλα Τηλ: 2821341626
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×