op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κως Ασπίς Ιπποκρατικός Κήπος ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

Αστικοί Λαχανόκηποι, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

"Όλοι εμείς που συναποτελούμε τον Ιπποκρατικό Κήπο θέτουμε ως γνώμονα της λειτουργίας μας την έρευνα, το σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος και την πολύπλευρη προσφορά στην τοπική κοινωνία.

Όραμα

Ο Ιπποκρατικός Κήπος αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κω και έχει ως όραμα την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Κω με γνώμονα το σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος και την πολύπλευρη προσφορά στην τοπική κοινωνία.


Αποστολή

Σκοπός μας είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και της κοινωνικής ανάπτυξης μέσω της ισότιμης συνεργασίας και συνεχούς επιμόρφωσης των μελών μας. Η επιχείρηση μας επιδιώκει την ανάδειξη των Ιπποκρατικών βοτάνων στο ευρύ κοινό μέσα από τη δημιουργία επισκέψιμου ερευνητικού Βοτανόκηπου και την πρώτη στο νησί οργανωμένη καλλιέργεια και εμπορία βοτάνων και άλλων ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων. Λειτουργώντας πάντα στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας, στοχεύουμε στην επανεπένδυση των κερδών μας, στην ανάληψη ανταποδοτικών για την κοινωνία δράσεων και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Επιστημονική Έρευνα

Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή της Κοινωνικής Οικονομίας μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα υγιούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας. Γι'αυτό ένα τμήμα του Βοτανικού Κήπου είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη διεξαγωγή έρευνας. Θέλουμε να ελέγξουμε την δυνατότητα καλλιέργειας στο νησί μας καινοτόμων καλλιεργειών που θεωρούνται το μέλλον της γεωργίας. 


Καταγράφοντας τη ανάπτυξη και την παραγωγική τους απόδοση, θα είμαστε σε θέση να τις προτείνουμε ως εναλλακτική επιλογή στους ντόπιους αγρότες. Με την ίδια φιλοσοφία θα καλλιεργήσουμε παραδοσιακές βρώσιμες ποικιλίες οπωροκηπευτικών με στόχο να επανεντάξουμε κάποιες από αυτές στο νησί, διαθέτοντας φυτά ή σπόρους. Μία χαρακτηριστική δυνατότητα είναι η επανένταξη ειδών που χαρακτήριζαν κάποτε το νησί μας όπως το ντόπιο ντοματάκι και καρπούζι.


Περιβαλλοντική Ευθύνη

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτηθήκαμε σαν ομάδα βάλαμε σαν στόχο τη διάσωση ελληνικών και ιδιαίτερα ντόπιων παραδοσιακών σπόρων. Έχουμε ήδη δημιουργήσει τη δική μας τράπεζα παραδοσιακών σπόρων. Αν και μετράει λίγο χρόνο ζωής, η συλλογή αυτή την στιγμή αριθμεί περίπου 70 διαφορετικά είδη και εμπλουτίζεται συνεχώς χάρη στην πολύ καλή συνεργασία με ελληνικές τράπεζες σπόρων αλλά και των ιδιωτών που στηρίζουν την προσπάθειά μας. Αν διαθέτετε παραδοσιακούς σπόρους που θέλετε να ανταλλάξετε, μη διστάσετε να μας στείλετε σχετικό email από την ενότητα επικοινωνία.

Εκπαίδευση & Ευαισθητοποίηση

Η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και η κατανόηση της σημασίας που έχει ο σεβασμός στη φύση είναι δύο πράγματα που έχουμε χρέος να μεταφέρουμε στην κοινωνία και ειδικότερα στα παιδιά μας. Παράλληλα θέλουμε να καταδείξουμε ότι είναι απολύτως συμβατή η παραγωγή προϊόντων πρωτογενούς τομέα με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές και μέσα.


Έχουμε ήδη ξεκινήσει εκπαιδευτικές ομιλίες και παρουσιάσεις σε σχολεία.
Προγραμματίζουμε σεμινάρια για τους επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες αγρότες του νησιού σχετικά με τη βελτιστοποίηση των μεθόδων παραγωγής, πειραματικές καλλιέργειες, περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές γεωργίας κ.ά. Ευελπιστούμε σύντομα να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε θέσεις πρακτικής εκπαίδευσης στον Βοτανικό Κήπο για νέους συμπατριώτες μας απόφοιτους γεωπονικών σχολών.
Στην ενότητα «Νέα» μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις σχετικές δράσεις μας.


Εταιρική ευθύνη

Αναπόσπαστο τμήμα της αποστολής μας είναι η εταιρική ευθύνη και κοινωνική προσφορά. Θέλουμε να πρεσβεύουμε ουσιαστικά τις αρχές της κοινωνικής ισότητας και της αειφόρου ανάπτυξης. Γι'αυτό όλες οι δράσεις μας έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι ανταποδοτικές προς την κοινωνία. Δράσεις διάδοσης του Ιπποκρατισμού, συνεργατισμού και εθελοντισμού
Δράσεις ενημέρωσης των ντόπιων αγροτών από εξειδικευμένους φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα για εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής.

Ανάδειξη της κωακής και ελληνικής χλωρίδας

Διάθεση βρώσιμων προϊόντων καλλιέργειας σε ομάδες πληθυσμού που τις έχουν ανάγκη
Προσβασιμότητα και ελεύθερη είσοδος για ΑΜΕΑ Στο σχεδιασμό του Κήπου έχουν προβλεφθεί όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να κάνουν όσο το δυνατό πιο ευχάριστη τη διαμονή του επισκέπτη Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τη λειτουργία των παρακάτω υποδομών. Οι υπηρεσίες μας θα εμπλουτίζονται συνεχώς στα επόμενα στάδια ανάπτυξης του χώρου.


Αναψυκτήριο

Ο χώρος ανάπαυσης που θα συναντήσετε μέσα στον Κήπο. Εδώ θα μπορείτε να δροσιστείτε με χυμό από φρεσκοκομμένα πορτοκάλια ή λεμόνια από τον οπωρώνα μας, παγωμένο τσάι δικής μας παραγωγής ή αναψυκτικά και ποτά που παράγονται στην Κω, αλλά και να δοκιμάσετε νοστιμότατα μεζεδάκια φτιαγμένα με αγνά υλικά.


Πωλητήριο

Εδώ θα βρείτε ποικιλία ποιοτικών προϊόντων για αγορά. Αξίζει να δείτε και να επιλέξετε κάποια από τα πολλά προϊόντα που παράγονται στο νησί μας. Μεταξύ αυτών το ονομαστό από την αρχαιότητα μέλι της Κω, παραδοσιακά γλυκά και τοπικά αναμνηστικά. 
Ιδιαίτερο κομμάτι θα κατέχουν τα προϊόντα δικής μας παραγωγής, όπως συσκευασίες βοτάνων και τσαγιών τις Κω, κρέμες, αιθέρια έλαια αλλά και το ξεχωριστό ανθολόγιό μας με φυτά του νησιού. Τέλος αναζητήστε τα αναμνηστικά με το λογότυπό μας όπως μπλουζάκια, μολύβια, καρτ ποστάλ και κούπες.


Παιδική χαρά

Ειδικά διαμορφωμένος χώρος για δημιουργική απασχόληση παιδιών. Κούνιες, τσουλήθρα και οικολογικά παιχνίδια που συνεχώς θα εμπλουτίζονται, με ασφαλή τάπητα για προστασία από χτυπήματα."
Στοιχεία επικοινωνίας:
Πισάνδρου 5-7, Κως 853 00, Ελλάδα
Πεισάνδρου 5-7, Κως 85300 Τηλ: 22420 22467 Email: info@hippocraticgarden.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×