op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

nomades artcore Πολιτιστική Θεατρική κολεκτίβα

Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Εργασιακές Κολεκτίβες

Η nomades artcore Πολιτιστική Θεατρική κολεκτίβα αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα.

Νομάδες

Τρόπος ζωής φυλών που μετακινούνται από τόπο σε τόπο, χωρίς να εγκαθίστανται πουθενά μόνιμα.

Ο νομαδισμός υπήρξε κινητήρια δύναμη της προόδου. Το μεγαλύτερο μέρος των σπουδαίων ανακαλύψεων και ανανεώσεων γεννήθηκαν απ'τό νομαδισμό. Η φωτιά, ο τροχός, τα ρούχα, τα όπλα, η τέχνη, η μουσική είναι επινοήσεις των νομαδικών λαών.


[nomáδes artcore]


Το 2011 δημιουργήθηκαν οι [nomadesartcore] με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου
σε σχέση με τις άλλες τέχνες όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Μιας και η κοινωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μετατοπίζεται αέναα, η κίνηση,
η παρατήρηση, η αλλαγή και η σύνθεση είναι τα εργαλεία μας στο δρόμο της δημιουργίας.

Προσπάθεια να βρούμε και πάλι τον λόγο και τον τρόπο των αναπαραστάσεων στις μέρες μας.

Με κέντρο τον άνθρωπο, με λόγο που γεννάται εντός μας δημιουργώντας διαλόγους, αφουγκραζόμαστε και εκφραζόμαστε μέσα από καλλιτεχνικές διαδρομές.

Η κίνηση και η ανασφάλεια είναι το μόνο σταθερό μας σημείο. Στόχος να γεμίσουμε με νέες ζωές, να συνδεόμαστε με ανθρώπους και να δημιουργούμε πυρήνες, που να μπορούν και μόνοι τους να υπάρχουν, να προτείνουν, να εκφράζονται.Διαδρομές:Κατάσταση Πολιορκίας [2011]

Μια τραγωδία σε πέντε διαστάσεις, ήταν το πρώτο θεατρικό εγχείρημα της ομάδας ,όπου ανέβηκε στο θέατρο Αλκμήνη τον Οκτώβριο του 2011.

Στη σκηνή συναντήθηκαν οι στίχοι του εθνικού ποιητή της Παλαιστίνης Μαχμούντ Νταρουίς μαζί με του δικού μας εθνικού ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, δίνοντας λόγο σε εικόνες πολιορκίας και εστιάζοντας στον αέναο αγώνα του ανθρώπου προς την ελευθερία.

Συντελεστές:


Σύλληψη: nomáδes                                              
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Σιούτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Άρτεμις Θεοδωρίδη
Διασκευή-Σύνθεση μουσικής: Κώστας Κοντοβάς, Echo Lalitsa
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σύμβουλος κίνησης: Σοφία Μαυραγάνη
Μετάφραση από τα Αραβικά: Αγγελική Σιγούρου
Video-art: Φίλιππος Κάππα
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Γιάννης Ρουμπάνης Sugahtank
Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Γιαλέλης, Καρβούνη Μαρία
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βαγγέλης Γραμμένος
Βοηθός σκηνοθέτη/παραγωγής: Στεφανία Καββαδία
Υπεύθυνη σκηνής & τεχνικών μέσων: Υρώ Τακάκη


Παίζουν:                                      Ακούγονται :
Μάρω Αγρίτη                               Άννα Βαλέρη
Κωνσταντίνα Γιασεμίδου          Καλλιόπη Τακάκη
Αγάθη Κάλτσα                             Κώστας Κοντοβάς
Πέτρος Ρούσσος
Γιάννης Σιούτης                          Ακορντεόν : Ελένη ΤσέκερηΣυμμετέχει η μικρή Λουίζα.Με το εργαστήρι Να σου πω; Να μου πεις. Μια ιστορία…[2012] ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο του 2012 μια σειρά από βιωματικές συναντήσεις στον Φ.Ο.Υμηττού με στόχο την έκφραση και την ενεργοποίηση τόσο των προσωπικών ζητημάτων όσο και των συλλογικών μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την αναπαράσταση .

Οι κύκλοι βιωματικών σεμιναρίων συνεχίζονται και στον Υμηττό και στους Θρακομακεδώνες με παιδιά , εφήβους και ενήλικες .

Επίσης με θέμα τα βασικά συναισθήματα και την έκφρασή τους, κανούμε στάση στο Πολιτιστικό χώρο Ασκητήριο.

Από το Εγώ στο Εμένα και από το Εμείς στο Μαζί. [2012-2015]

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός θεατρικού ντοκιμαντέρ όπου και πάλι εστιάζουμε στη έννοια της μονάδας και του συνόλου .Με ποιο τρόπο ολοκληρώνεται το Εγώ; Πώς γίνεσαι δημιουργικός σε μια ομάδα;

Με άξονα τα πέντε βασικά συναισθήματα Φόβος-Χαρά-Θλίψη-Θυμός και Αγωνία θα δημιουργήσουμε πέντε ερευνητικά τριήμερα σε πέντε διαφορετικούς , μη θεατρικούς – τόπους, όπου θεατές και καλλιτέχνες από πολλά πεδία θα δρουν για να αναγνωρίσουμε το κάθε συναίσθημα και να το κάνουμε σύμμαχο στην ολοκλήρωση.

Τα Τριήμερα αυτά θα βιντεοσκοπηθούν και το υλικό που θα μαζευτεί θα είναι ο κορμός ενός Θεατρικού Ντοκιμαντέρ που θα ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί μέσα στο 2014.

• Το [ project 1 ΦΟΒΟΣ ] πραγματοποιήθηκε 28,29,30 Σεπτεμβρίου 2012 στο κτήριο του πρώην Δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό σε μια διαδρομή όπου 30 καλλιτέχνες από πολλά πεδία αλληλεπιδρούσαν μαζί τους θεατές.

• Το [ project 2 ΘΥΜΟΣ ] πραγματοποιήθηκε 5,6,7 Απρίλη 2013 στο κτήριο του παλαιού Κτέλ Αθηνών στα Γιάννενα ,σε μια διαδρομή όπου 50 καλλιτέχνες από πολλά πεδία  συνέθεσαν τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής και ξεδίπλωσαν το θυμό που κρύβεται μέσα της - αλληλεπιδρώντας μαζί τους θεατές.

•  Επόμενος σταθμός ,το συναίσθημα της Θλίψης,στον παλαιό σταθμό Δραπετσώνας , στον Πειραιά.

 14,15,16 Φεβρουαρίου 2014

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Δραπετσώνας
Άγιος Διονύσιος  - Πειραιάς
Ηθοποιοί\μουσικοί\χορευτέ
ς\εικαστικοί\
φωτογράφοι\κινηματογραφιστές\εκπαιδευτικοί

Είσοδος ελεύθερη


Ένας πολιτισμός για τον οποίον η ανταγωνιστικότητα και η επιτυχία αναγνωρίζονται ως υπέρτατες αξίες ,δεν αγαπά τους θλιμμένους ,τους οποίους γεννά και οι οποίοι του θυμίζουν τον παραλογισμό της καπιταλιστικής του παραγωγής. Η θλιμμένη διάθεση προκαλεί αδιαφορία και έλλειψη θάρρους προσβάλλοντας την κοινωνική συνοχή.

Πρόσωπα θλιμμένα ,  ώμοι σκυφτοί ,  χέρια παγωμένα, βήματα που παραπατούν. Η θλίψη γεννάται από την απώλεια και οι  απώλειες σήμερα  είναι πολλές , τόσο υλικές όσο και ηθικές που  καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αντιμέτωποι. Σε αυτήν την πορεία για την κατάκτηση του Μαζί , σταματάμε με Θλίψη για λίγο ,  για να δώσουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας. Για να βρούμε το σθένος όχι απλά να συνεχίσουμε, αλλά να αντιμετωπίσουμε όσα κρύβουμε και κρύβονται.

Πολλές τέχνες θα συγκλίνουν και με πρωταγωνιστή τους θεατές θα αναζητήσουμε τη θλίψη στο ”δακρύβρεχτο σταθμό της ξενιτιάς” - όπως τον αποκαλούν -  όπου ξεκινούσαν τα καραβάνια των μεταναστών .

Σχεδόν μετά από έναν αιώνα, θλιμμένοι μετανάστες στην ίδια την πατρίδα μας επιζητούμε να βρούμε το θάρρος .

Στόχος είναι οι θεατές, μέσα από μια βιωματική διαδρομή, να δράσουν και αντιδράσουν.

Ζητούμενο είναι το κοινό να ξεκινήσει ως θεατής και να εξελιχθεί στη διάρκεια της παράστασης ως πρωταγωνιστής, λαμβάνοντας πληροφορίες για το συναίσθημα της Θλίψης. Ταυτόχρονα να μπορέσει ανακαλύψει το αντίπαλο δέος αυτού του συναισθήματος ,τη δύναμη του θάρρους.

Εάν η δυσθυμία και ο φόβος έχουν μεγάλη διάρκεια, μια τέτοια κατάσταση είναι μελαγχολική.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Νομάδες
email oi.nomades@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×