op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Νομαδική κουζίνα Συνεργατικού Καφενείου Ακαδημία Πλάτωνος

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Χωρίς Μεσάζοντες, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Συνεργατισμός, Ανακύκλωση - Επαναχρησιμοποίηση, Εθελοντικές Οργανώσεις, Δίκτυα Συνεργατικότητας και Ανάπτυξης Καινοτομίας, Εργασιακές Κολεκτίβες

"Κάποια στιγμή του 2009 μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να σκαρώσει μια ανοιχτή γιορτή στο πανέμορφο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Η γιορτή έγινε, όλοι τα περάσαμε όμορφα και γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους. Την επόμενη, μετά τα μαζέματα, ήπιαμε όλοι μαζί ένα καφεδάκι στον καφενέ απέναντι από το πάρκο όπου υπήρχε ένα πωλητήριο...

Κάπως έτσι πρωτο-μπήκε το μικρόβιο να λειτουργήσουμε συνεργατικά έναν χώρο κοινωνικοποίησης, ένα πείραμα κοινωνικής οικονομίας, ένα βήμα για δρώμενα και συζητήσεις.

Μετά από αρκετές συζητήσεις, προβληματισμούς και ειλικρινή προσπάθεια για συναίνεση ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Μάϊο του 2010. Με εργαλείο την "European Village" και με την νομική μορφή της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα βαλθήκαμε να αποδείξουμε ότι και ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο επιχείρησης μπορεί να είναι βιώσιμο και υγιές σε αντίθεση με αυτό που προβάλλεται απο το υπάρχον σύστημα που εκμεταλλεύεται και καταστρέφει.

Ένα μοντέλο συνεργατικής, φιλικής προς το περιβάλλον, κοινωνικής (μη κερδοσκοπικής) και αλληλέγγυας οικονομίας.

Μέσα απο την λειτουργία του καφενείου προσπαθούμε για:

Την προώθηση της κοινωνικής, αλληλέγγυας οικονομίας.

Την άμεση, αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τον παραγωγό.

Προϊόντα που σέβονται τον εργαζόμενο, την γη και το περιβάλλον.

Την μείωση του «εγώ» μας μέσα απο την συνεργασία, τον διάλογο, την συναίνεση.

Θέλουμε το καφενείο να αποτελέσει ένα «αστικό εργαστήριο» μετάβασης απο το οικονομικό μοντέλο που βιώνουμε σε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο.

Βέβαια αγνοούμε πολλά πράματα και μέσα απο πειραματισμούς και λάθη προσπαθούμε να διακρίνουμε το σωστό απο το λάθος, τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ιδεολογία, ηθική και ανάγκη. Προχωράμε σκοντάφτοντας. Δεν τρέχουμε αλλά αργά και σταθερά υλοποιούμε ιδέες και πετυχαίνουμε στόχους.

Απο το Μάϊο του 2010 μεταφέρθηκε στο χώρο του καφενείου και το γραφείο της οργάνωσης οπότε το πιθανότερο είναι ότι εκεί θα βρείτε και κάποιον να σας ενημερώσει και για τα υπόλοιπα προγράμματα που υλοποιούμε και για τυχόν δυνατότητες συμμετοχής σε προγράμματα κινητικότητας.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως το καφενείο θέλουμε να λειτουργεί ως ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος και ώς ένα βήμα για δρώμενα και συζήτηση. Θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ και θα μας έδινε μεγάλη χαρά να μοιραστεί κάποιος ή μια ομάδα ανθρώπων κάποια ιδέα για δράση.

Κάποια παραδείγματα θα μπορούσε να ήταν: προβολές, συζήτηση, κουκλοθέατρο, βιωματικά και πρακτικά εργαστήρια, ασκήσεις στο πάρκο απέναντι, μουσικές βραδιές, παρουσίαση χορτοφαγικών συνταγών ... και φυσικά ο κατάλογος είναι ατελείωτος και επαφύεται μόνο στην φαντασία μας.Οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος μας είναι
:

Η κοινωνική (μη κερδοσκοπική) και αλληλέγγυα οικονομία,
Ο αντιπραγματισμός,
Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο,
Η βιοποικιλότητα και ο σεβασμός του φυσικού         περιβάλλοντος,
Η βιολογική γεωργία,
Η ηθική κατανάλωση,
Η αυτάρκεια και οι πρακτικές D.I.Y γενικότερα,
Η βιωματική / μη τυπική εκπαίδευση,
και, - τα εναλλακτικά μοντέλα διαβίωσης / οικο-κοινότητες.

Οφείλουμε όλοι και όλες απο εμάς να δημιουργήσουμε τις νέες κοινωνικές δομές που θα διαδεχτούν αυτό το απάνθρωπο και αχόρταγο οικονομικό σύστημα που βιώνουμε.  Όπως σε κάθε μεγάλη στροφή της ιστορίας μπορεί να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι που θα καταλήξουμε αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαστε πλέον βέβαιοι για το τι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας και αυτά είναι: η πλεονεξία, ο ατομισμός, τα υπέρμετρα ΕΓΩ, η βία, η καταπίεση απο άνθρωπο σε άνθρωπο και απο τον άνθρωπο προς την ζωή γενικότερα.

Η προσέγγιση πάνω στα προβλήματα των καιρών δεν μπορεί να είναι αποσπασματική αλλά ολιστική όπως ολιστική θα πρέπει να είναι και η απαξίωση του παλιού οικονομικού μοντέλου.
Τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα είναι στην βάση τους προβλήματα συνείδησης και έτσι θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μέσα απο την συνεργασία και τον διάλογο.
Εμείς σαν οργάνωση προσπαθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι, την πραγματικότητα που θέλουμε θα την χτίσουμε όλοι και όλες εμείς οι "χωριάτες" του πλανητικού χωριού."

Η Νομαδική κουζίνα Συνεργατικού Καφενείου Ακαδημία Πλάτωνος είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική.


Στοιχεία επικοινωνίας:
Μοναστηρίου 140, Αθήνα 104 42, Ελλάδα
Τηλ.: 2112217260 info@european-village.org evs@european-village.org mobility@european-village.org kafeneio@european-village.org
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×