op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οικοκοινότητα Κύτταρο Νέας Γης

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες

"Είμαστε μια νεοσύστατη ομάδα ανθρώπων, ένα δίκτυο Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, που βλέποντας το μέλλον του πλανήτη να οδεύει προς την καταστροφή , αποφασίσαμε να αφοσιωθούμε στην σωτηρία του , με κάθε διαθέσιμο μέσο! 

Εδώ και χρόνια έχουμε επιλέξει να ζούμε από την γη , προσπαθώντας να έχουμε το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα . Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους ανταλλάζοντας γνώσεις , υπηρεσίες και προϊόντα , περιορίζοντας δραστικά την ανάγκη για χρηματικές συναλλαγές . Ασχολούμαστε με την οικολογική γεωργία , την αειφορία , τις φυσικές θεραπείες ,την φυσική διαβίωση , τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας , την βιωματική γνώση , την παραγωγή φυσικών προϊόντων και φυτικών σκευασμάτων . 

Καθώς τα χρόνια περνούν , και η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο , βρίσκονται νέες λύσεις , χτίζονται νέες γέφυρες , με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο που διαθέτει καθένας από εμάς .Ελάτε να γνωριστούμε από κοντά , πλησιάστε μας , ρωτήστε μας ότι θέλετε να μάθετε για το πως και το γιατί. Ακολουθήστε μας σε αυτή η όμορφη περιπέτεια ! Έχουμε κάνει τα όνειρα μας στόχους !"

Πειραματικό αγρόκτημαΞεκινάμε τις εργασίες στο πειραματικό αγρόκτημα που μισθώσαμε για πέντε χρόνια εκτάσεως 9 στρεμμάτων που βρίσκετε σε ορεινή περιοχή του Πηλίου

Προχωράμε στην εγκατάσταση των πρώτων  καλλιεργειών βοτάνων και κηπευτικών που θα μας εξασφαλίσουν τους απαραίτητους σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό που χρειαζόμαστε για τις διατροφικές ανάγκες της οικοκοινότητας  .Επίσης ξεκινάμε την γενικότερη διαμόρφωση και οργάνωση των χώρων , ώστε να μπορούν να υποδεχτούν φιλικές συναντήσεις των μελών , με παράλληλες δραστηριότητες εργαστηρίων και σεμιναρίων .

Θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε άμεσα σε ένα γενικό κλάδεμα των δέντρων από μηλιές , θα πρέπει να φτιάξουμε μια δεξαμενή συγκέντρωσης νερού στο ρεματάκι που τρέχει καθαρό νερό στα 200 μέτρα από το κτήμα , να τοποθετηθεί μια μικρή περίφραξη για προστασία της καλλιέργιας από τα αγριογούρουνα που περιφέρονται, να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση των φυτών και άλλες ενδιαφέρουσες εργασίες!

Σε αυτή την σελίδα συγκεντρώνουμε τους παραγωγούς και τους χειροτέχνες ,

αλλά και παράλληλες ομάδες που συμμετέχουν στο δίκτυο που οργανώνουμε .

Σκοπός του δικτύου είναι η αλληλεγγύη μεταξύ ομοϊδεατών ανθρώπων που παράγουν σε μικρή κλίμακα

με μεράκι ποιοτικά προϊόντα  και η προώθηση τους παρακάμπτοντας μεσάζοντες

Ελπίζουμε και με την δικιά σας συμμετοχή το δίκτυο να

μεγαλώσει και να μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη


Τρόπος λειτουργίας

Αφού βεβαιωθούμε ότι ο παραγωγός ή ο χειροτέχνης , ο θεραπευτής ή ο εκπαιδευτικός κ.τ.λ.

είναι σύμφωνος με τις αρχές της αλληλεγγύης , του δίκαιου εμπορίου ,

της αγάπης προς το φυσικό μας περιβάλλον κ.τ.λ.

σχεδιάζουμε μαζί του μια δωρεάν ιστοσελίδα ,

την οποία στην συνέχεια ενσωματώνουμε στο δίκτυο και

ξεκινάμε την προώθηση του , καθώς και ερευνούμε τους τρόπους

συνεργασίας μεταξύ των μελών που συμμετέχουν , προωθώντας κοινές δράσεις ,

ανταλλακτική οικονομία , συμμετοχή σε οικογιορτές , τοπικά εναλλακτικά νομίσματα κ.τ.λ.

Προσπαθούμε να εναρμονίσουμε το δίκτυο ώστε όλα τα μέλη να ενισχύουν τις

δραστηριότητες τους μέσα από αυτή την ένωση ,

και παράλληλα να βοηθούν την δημιουργία του οικολογικού χωριού .

Όπως έχουμε περιγράψει ….Δίκτυο αλληλέγγυων ανθρώπων με πυρήνα την οικο-κοινότητα !

Να σημειώσουμε τέλος ότι όλες οι προσπάθειες που κάνουμε παρέχονται εντελώς δωρεάν

σε όλους και είναι καρπός της αγάπης μας για τον πλανήτη και τον άνθρωπο ,

και της θέλησης μας να ξημερώσουμε μαζί μια αρμονική Νέα Γη

Για μια γενικότερη εικόνα της συνολικής μας εργασίας δείτε το:

http://kyttaroecovillage.wordpress.com/
Συλλογικός λαχανόκηπος
http://agrotespolis.wordpress.com/

Σκεφτήκαμε να αναπτύξουμε τις δράσεις μας ώστε να υπάρξει συνένωση των ανθρώπων της πόλης με το νέο μοντέλο ανάπτυξης που αναφέρεται στις αρχές της κοινότητας και παράλληλα να εξασφαλιστεί υψηλής ποιότητας τροφή , σε τιμές σχεδόν κόστους , παρακάμτοντας μεσάζοντες και βιομηχανικές πρακτικές καλλιέργειας , δίνοντας την δυνατότητα στον καθένα να έχει ένα κομμάτι βιολογικού κήπου , δημιουργόντας παράλληλα κάποιες θέσεις εργασίας για κάποιους ανθρώπους  .

Το σχέδιο δράσης για τον συλλογικό λαχανόκηπο

1 μίσθωση κατάλληλου αγροτεμαχίου με περίφραξη και νερό , όπου θα διαμορφωθεί κατάλληλα για καλλιέργια .

2 Συμμετοχές – όσοι επιθυμούν να έχουν τον δικό τους λαχανόκηπο συμβάλλουν χρηματικά , και ανάλογα με την εισφορά τους αποκτούν πρόσβαση σε συγκεκριμένη έκταση του κήπου , όπου αν θέλουν μπορούν να επισκέπτονται , να παρακολουθούν την εξέλιξη των φυτών τους , να συλλέγουν τα λαχανικά τους , να ποτίζουν , ή πάλι απλά μπορούν να έρχονται να παραλάβουν τα λαχανικά τους μια φορά την εβδομάδα .Όσα μέλη επιθυμούν πάλι να κάνουν όλες τις εργασίες , θα συνεισφέρουν μόνο το κόστος της μίσθωσης σύμφωνα με την έκταση που χρεισημοποιούν , και την ελάχιστη εισφορά λειτουργίας .Απαγορεύεται ρητώς η χρήση σπόρων υβριδίων , η χρήση χημικών λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων .

Μιλάμε αυστηρά για ντόπιες ποικιλίες φυτών και για βιολογική καλλιέργεια – όπως τον παλιό καλό καιρό .

Κάθε συμμετέχων μπορεί να προγραμματίσει τι παραγωγές επιθυμεί από την λίστα των λαχανικών που μπορούν να καλλιεργηθούν . Π.Χ.  κάποιος θέλει πολλά κρεμμυδάκια και δεν θέλει τομάτες , ή άλλος θέλει μαινδανό μόνο , ή άλλος καλαμπόκι .Ανάλογα στην έκταση γης που του ανήκει ανάλογα με την εισφορά του , γίνονται οι καλλιέργιες που επιθυμεί .

3 Δημιουργία κοινών υποδομών και αγορά απαραίτητων μηχανιμάτων , υλικών , για βελτίωση της καλλιέργειας .

Θα χρειαστεί να φτιάξουμε ένα μικρό θερμοκήπειο για σπορείο 250 τετραγωνικών , μία απλή χειροκίνητη φρέζα , κάποια δεξαμενή νερού ίσως , και σίγουρα λάστιχα ποτίσματος σταγονίδια .

Η όλη υποδομή μηχανημάτων και εργαλείων θα αποτελεί κοινή περιουσία όλων των μελών που συμμετέχουν , και κατόπιν συνεννόησης θα μπορεί να τα δανειστή για συγκεκριμένο διάστημα , για προσωπικές του ανάγκες .Το κτήμα που θα γίνει ο συλλογικός λαχανόκηπος θα μισθωθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια και θα έχει έκταση τουλάχιστον 5 στρέμματα .
Επίσεις το αγρόκτημα θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να είναι επισκέψημο , και να διοργανώνουμε γιορτές σπόρου , σεμινάρια και εργαστήρια .

Η συνδρομή των μελών είναι υποχρεωτικά χρηματική με δύο εισφορές των χρόνο και για κάθε καλλιεργητική περίοδο .

Εργασίες ή άλλες προσφορές μπορούν να γίνουν από τα μέλη ή από τρίτα πρόσωπα , πάντα σε εθελοντική δράση .

Τα σπόρια που χρειάζονται τα προσφέρει η οικοκοινότητα Κύτταρο Νέας Γης .

Τον μεγαλύτερο όγκο εργασιών για τον συλλογικό αγρόκτημα θα αναλάβουν δύο ή τρία μέλη της οικοκοινότητας Κύτταρο Νέας Γης .

Τέλος θέλω να μοιραστώ μαζί σας την φιλοδοξία μου αυτό το πλάνο να έχει μεγάλη επιτυχία , ώστε σύντομα να δημιουργηθούν πολλοί συλλογική λαχανόκηποι που να οδηγούν όλο και περισσότερους στην αίσθηση της αλληλεγγύης , της αυτάρκειας  , της ποιοτικότερης ζωής ."Στόχοι της ομάδας:

1.Δημιουργία δικτύου ελεύθερων ανθρώπων (σχεδιάζονται 12 δίκτυα, π.χ. δίκτυο καλλιτεχνών, δίκτυο θεραπευτών και άλλα)
Δίκτυο μουσικών

2.Διοργάνωση φεστιβάλ (γιορτές ελεύθερης γης, Grito Rock)

3.Δημιουργία οικολογικών χωριών (οικοκοινότητα)

4.Στήριξη ευπαθών ομάδων και παράλληλων δράσεων

5.Δημιουργία κέντρων ελευθεριακής βιωματικής μάθησης (ελεύθερο πανεπιστήμιο)

Το Κύτταρο Νέας Γης είναι αυτοδιαχειριζόμενο και όλες οι δράσεις συν-διαμορφώνονται από τα μέλη. Ελάτε στην παρέα μας να γίνετε μέλος της αλλαγής! Η ομάδα πετάει! Ελάτε στην παρέα μας!


ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ

Στοιχεία επικοινωνίας:
Πήλιο, Ζαγορά 370 01, Ελλάδα
kyttaroneasgis@yahoo.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×