op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ομάδα Καλλιέργειας Πανεπιστημίου Κρήτης Ζιζάνια

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Φυσική Δόμηση

"Ποια είναι τα Ζιζάνια; Η Ομάδα Καλλιέργειας «ΖΙΖΑΝΙΑ»,είναι ένα δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας που δραστηριοποιείται από τον Οκτώβρη του 2011 και αποτελεί πολιτιστική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ). Εφαλτήριο για τη δημιουργία της υπήρξε η ανάγκη εφαρμογής μεθόδων περιαστικής καλλιέργειας με στόχο τη διατροφική ανεξαρτησία των εμπλεκόμενων μελών. Τα ενδιαφέροντα της ομάδας δεν άργησαν να επεκταθούν και προς την κατεύθυνση της γεωργίας με γνώμονα την οικολογική ευαισθησία και συνείδηση. Το πανεπιστήμιο επιτρέποντάς μας τη χρήση μέρους των εκτάσεών του στις Βούτες, στέκεται δίπλα μας και στεγάζει αυτήν την προσπάθεια (Απόφαση Συγκλήτου 304ης/19-07-2012). 


Η ομάδα δημιουργήθηκε από φοιτητές του ΠΚ με κοινούς προβληματισμούς και ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα ζωής στο σύγχρονο, ανεπτυγμένο κόσμο. Εμπνέεται από την ανάγκη για την προώθηση της κοινωνικής και επιστημονικής συνεργασίας, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με βάση το κοινό όφελος και όχι το ατομικό συμφέρον. Με διάθεση παιδευτική και εξερευνητική πειραματίζεται με μεθόδους και τεχνικές, ευελπιστώντας πως η παραγόμενη πρακτική και θεωρητική της γνώση, θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο μοντέλο, το οποίο θα δύναται να υιοθετηθεί εύκολα από την κοινωνία. Σκοπός της ομάδας Βασικός σκοπός είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτά επαρκή γνώση και εμπειρία σε οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας, ώστε να μπορεί να ορίζει ο ίδιος τη διατροφή του. 

Επιδιώκουμε, παράλληλα, να προάγουμε την οικολογική συνείδηση, τόσο στις πρακτικές καλλιέργειας όσο και στην καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας. Πέραν αυτού, δεν παύουμε να οραματιζόμαστε και να επιδιώκουμε τη διάνοιξη ενός διαύλου ανταλλαγής μεταξύ των ανθρώπων της πόλης και αυτών της υπαίθρου, ο οποίος ξεπερνά τα στενά όρια της ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών. Αντιλαμβανόμαστε ότι το να βρούμε και πάλι τον τρόπο να συζητάμε, να μοιραζόμαστε και να συνυπάρχουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στην ομάδα, δεν αποτελεί μόνο προσωπικό στοίχημα για τον καθένα αλλά και απαραίτητο συστατικό για να αναδυθεί ο αληθινός κόσμος που επιθυμούμε. Δραστηριότητες 

Οι τρέχουσες ασχολίες μας περιλαμβάνουν: Δημιουργία τράπεζας σπόρων για τη διατήρηση ντόπιων ποικιλιών Οικολογική καλλιέργεια με γνώμονα τη διατροφική ανεξαρτησία και τον πειραματισμό με ποικίλα είδη Πειραματισμός με μεθόδους αστικής καλλιέργειας (όπως κατασκευή παρτεριών από ανακυκλώσιμα υλικά, διαμόρφωση χώρων, κομποστοποίηση κ.ά.) Διαμόρφωση ανοιχτού χώρου συναντήσεων για συλλογικότητες στις Βούτες Διενέργεια σεμιναρίων Ανάπτυξη ενός δικτύου επικοινωνίας παραγωγών και καταναλωτών βασισμένου στο διαδίκτυο. Περισσότερες λεπτομέρειες Πειραματισμός με την κατασκευή οικολογικών μέσων για τις καθημερινές μας ανάγκες (όπως ηλιακοί φούρνοι, ανεμογεννήτριες, κλπ.) Φυσική δόμηση Διευρευνητικές πεζοπορίες στη φύση. Επανασύνδεση με την ζωή στην ύπαιθρο. Συμμετοχή σε σεμινάρια και δραστηριότητες άλλων ομάδων.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Ανδρέα Καλοκαιρινού και Νικολάου Πλαστήρα, Ηράκλειο 715 00, Ελλάδα
zizania.uoc@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×