op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων - Ο.Φ.Π.Ι.

Ορθοπεταλιές, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία


Ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στα Ιωάννινα. Ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων – οφπι ιδρύθηκε το 1983.

"Σκοποί του είναι:

η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου άσκησης, ψυχαγωγίας και καθημερινής μετακίνησης, 


η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του για τη συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες,

η ευαισθητοποίηση των πολιτών να χρησιμοποιούν το ποδήλατο στις καθημερινές τους μετακινήσεις εντός και εκτός πόλεων σε κοντινές αποστάσεις, 


η ευαισθητοποίηση των αρχών , ώστε να κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι και μέσα στις πόλεις για ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατιστών, 


η διοργάνωση ποδηλατικών εκδρομών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών εκδηλώσεων, για την επίτευξη των σκοπών του.
Ο πρώτος πρόεδρος του Ομίλου, ο κ. Αλέξανδρος Καρδάκης, καθώς και οι επόμενοι πρόεδροι, ο κ. Αθανάσιος Γιαραλής και η κα Ανθή Μαρέττα - Παπακώστα που τον ακολούθησαν, έδωσαν στον Όμιλο μια πολιτιστική και κοινωνική διάσταση με πολλές εκδηλώσεις και ποδηλατικές διαδρομές - εκδρομές. 

Ο οφπι συνεργάζεται με όλους τους φορείς και σιγά – σιγά καταξιώνεται. Γίνεται γνωστός στην πόλη των Ιωαννίνων και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και αποκτά μια αναγνωρισμένη πολιτιστική οντότητα.

Από το 1997 είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και ανήκει στην Τοπική Επιτροπή Ποδηλασίας Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος (Τ.Ε.Π.Π.-Δ.Ε.). 


Το 2005 κατέλαβε την 37η  θέση στη βαθμολογική κατάταξη της Ε.Ο.Π.

Το 2006 κατέλαβε την 31η θέση.
Το 2007 κατέλαβε την 36η θέση.
Το 2008 κατέλαβε την 34η θέση από 75 Σωματεία.Το 2009 κατέλαβε την 44η θέση. Το 2010 κατέλαβε την 34η θέση με 21 αθλητές. Το 2011 κατέλαβε την 47η θέση με 18 αθλητές. 
Το 2012 κατέλαβε την 48η θέση με 19 αθλητές και πήρε 85 βαθμούς. 
Το 2013 έχει 19 αθλητές, οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες της Ε.Ο.Π,, σε Τοπικά Πρωταθλήματα και διασυλλογικούς Σωματείων της Ε. Ο. Π. καθώς και σε άλλους αγώνες που διοργανώνουν διάφοροι φορείς.
 

Ο Όμιλος διοργανώνει σχεδόν κάθε μήνα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς μια ποδηλατική εκδήλωση με ελεύθερη συμμετοχή για τα μέλη του και τους φίλους του ποδηλάτου στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, μεταξύ αυτών και  2 διασυλλογικούς ποδηλατικούς αγώνες, έναν αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας (Κύπελο ΜΤΒ Λύγγου) και έναν αγώνα δρόμου (Ανάβαση Μιτσικελίου).  

Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής."


"Ποδηλατοπορεία Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων 24/11/2013... 


Κάθε χρόνο η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στα θύματα τροχαίων. 

Φέτος λόγω της επετείου του Πολυτεχνίου (17-11-1973) οι εκδηλώσεις για την "Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων" σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα κ.λπ. θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου. Στα Ιωάννινα είχαμε στις 11-07-2013 παράσυρση - εγκατάληψη και θάνατος του Γιώργου Ζήση στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά και παράσυρση-τρυματισμός-εγkατάληψη θύματος μιας 15χρονης ποδηλάτισσας στην Πλατεία Ομήρου στις 21-10-2013. Σας καλούμε και φέτος να συμμετάσχετε στο Πανελλαδικό κάλεσμα του σωματείου μας για μαύρη ποδηλατοπορεία, κάλεσμα μνήμης για τα θύματα τροχαίων, αλλά και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε σχέση με τα τροχαία εγκλήματα - κι όχι τροχαία ατυχήματα-, όπως τα χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος SOS.
Tροχαία Eγκλήματα. Γιατί .... - η εγκατάλειψη θύματος δεν είναι ατύχημα... - οι χιλιάδες ετήσιοι θάνατοι από τροχαία δεν είναι όλοι ατυχήματα... - οι δρόμοι ανήκουν σε όλους... - οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου έχουν προτεραιότητα... - η αντίληψη περί παντοκρατορίας του Ι.Χ. πρέπει να εκλείψει... - η ασφαλής κυκλοφορία είναι δικαίωμα.
Συγκέντρωση ώρα 11:30' στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία). Εκκίνηση: ώρα 12:00'. Στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου θα γίνει στάση και θα κρατήσουμε 1 λεπτό σιγή στη μνήμη του Γιώργου Ζήση.

Ελάτε μαζί μας για να διεκδικήσουμε: Δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη για ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο.Σημείωση: Ο οφπι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για απώλεια, τραυματισμό ή οιποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, μπορεί να προκύψει στον ποδηλάτη ή στον εξοπλισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. 


Ανήλικοι ποδηλάτες συμμετέχουν με γραπτή συγκατάθεση του κηδεμόνα, ενώ οι ηλικίας κάτω των 13 ετών να συνοδεύονται. Πληροφορίες: 6974083835."

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ποδηλατοπορεία που διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων – ΟΦΠΙ σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Μόνο που η δική μας πόλη όχι μόνο δεν ήταν χωρίς αυτοκίνητο, αλλά είχε εντελώς απρόσμενα και αυξημένη κίνηση (ουσιαστικά έκλεισε μόνο η οδός έξω από την Περιφέρεια - πρώην Νομαρχία από ώρα 11.00 μέχρι 13.00). 

Φαίνεται οι οδηγοί αυτοκινήτων ή δεν άκουσαν, δεν έμαθαν τίποτα για τη συγκεκριμένη μέρα, ή αγνόησαν πλήρως και την έκκληση του Δήμου, «να αποφύγουν το κέντρο τις πρωινές ώρες του Σαββάτου».

Οι ποδηλάτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Πάργης από ώρα 09.30. Γύρω στις 10.20 ο Πρόεδρος του ΟΦΠΙ έδωσε το σύνθημα της εκκίνησης και πάνω από 300 (τριακόσιοι) ποδηλάτες, μικροί και μεγάλοι, ποδηλάτησαν την προγραμματισμένη διαδρομή: Σακελλαρίου, Σουλίου, Πλατεία Ομήρου, Δόμπολη, Δωδώνης, Κεντρική Πλατεία, Μιχ. Αγγέλου, Χαρ. Τρικούπη, 28ης Οκτωβρίου, πλατεία Δημαρχείου, Αβέρωφ, Ανεξαρτησίας, Φιλικής Εταιρείας, Γ. Παπανδρέου, Κουντουριώτη, Καραμανλή, Γύρω του Κάστρου, Αβέρωφ, με τερματισμό στην Πλατεία Δημαρχείου και συνέχεια στην Κεντρική Πλατεία. 

Η διαχείριση ενός τόσο μεγάλου όγκου ποδηλατιστών όλων των ηλικιών (3 – 75 ετών) σε ποδηλατοπορεία μέσα στους δρόμους της πόλης φάνηκε αρχικά δύσκολη. 

Όμως με τη μεγάλη προσπάθεια των Τροχονόμων και τον αποτελεσματικό συντονισμό των μελών της Ένωσης Ράδιο – Ερασιτεχνών Ιωαννίνων, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, η πορεία ήταν ομαλή και  δεν συνέβη κανένας τραυματισμός.

Οι πολίτες υποδέχονταν τους ποδηλάτες με χαμόγελα και ενθουσιασμό, ενώ οι περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτων περίμεναν υπομονετικά, αφού ενημερώνονταν με φυλλάδια που μοίραζε ο ΟΦΠΙ. 

Οι ποδηλάτες με την παρουσία τους στέλνουν διπλό μήνυμα.

Πρώτον  καλούν τους  πολίτες να χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους μετακίνηση σε κοντινές αποστάσεις το ποδήλατο και δεύτερον καλούν το Δήμο να φτιάξει ποδηλατοδρόμους μέσα στην πόλη.

Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής. 

Επόμενη εκδήλωση του ΟΦΠΙ:  Διασυλλογικός Ποδηλατικός αγώνας δρόμου 9η Ανάβαση Μιτσικελίου την Κυριακή 30-09-2012.
 
Επόμενη διαδρομή: Ποδηλατάδα από το γεφύρι της Άρτας μέχρι την Κορωνησία την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012." 


Στοιχεία επικοινωνίας:
Μέλανδρα, Ιωάννινα, Ελλάδα
info@ofpi.gr Χρήστος Σιώζος Κινητό : 6974083835 Τηλ./Φαξ : 2651037522
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×