op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οργάνωση Γη Κέντρο της Γης

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

Η Οργάνωση Γη είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στο Ίλιο, όπου είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε για να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς που αφορούν στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ο πρώτος σπόρος της οργάνωσης «φυτεύτηκε» στα τέλη του 2008. Το ενδιαφέρον των μελών της διατηρήθηκε αμείωτο ως τη θεσμοθετημένη ίδρυσή της τον Ιανουάριο του 2010 με έδρα στον Δήμο Ίλιου επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 67, εντός του Κτήματος Βασιλίσσης. Τα σαράντα (40) μέλη της προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, καλύπτοντας σχεδόν όλους τους αναγκαίους τομείς για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.
Στην πορεία πραγματοποίησης του οράματος της οργάνωσης, άμεση στρατηγική επιδίωξη ήταν η δημιουργία μιας νέας περιβαλλοντολογικής υποδομής στην Αττική η οποία λειτουργεί από το φθινόπωρο του 2011. Σκοπός της είναι η διάδοση της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης (Environmental Social Intelligence – ESI), δηλαδή της ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πάνω στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον αλλά και των τρόπων που μπορούν, μέσα από την καθημερινή δράση και πρακτική, να συνεισφέρουν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και τελικά στην καλύτερη διαβίωση και ανάπτυξη της κοινωνίας. Αυτή η υποδομή φέρει την ονομασία Κέντρο της Γης και λειτουργεί ως ορμητήριο για τη συνολική δραστηριότητα της Οργάνωσης Γη.Οι στόχοι του Κέντρου της Γης, χωρίς σειρά σημαντικότητας ή προτεραιότητας, είναι οι παρακάτω:
α. Δυνατότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μεγάλου μέρους του συνολικού πληθυσμού της Αθήνας πάνω στα σύγχρονα αστικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
β. Δημιουργία μιας πρότυπης, οικονομικά και ενεργειακά βιώσιμης μονάδας η οποία θα προβάλλεται και ως μοντέλο ανάπτυξης.
γ. Ανάδειξη της πρώτης συλλογικής μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας.
δ. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με άξονα το περιβάλλον και τις βιώσιμα αναπτυσσόμενες κοινωνίες.ε. Δημιουργία προϋποθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.
στ. Δυνατότητα εξοικείωσης του πολίτη με μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση.
Σύμφωνα με μελέτη που έκανε η Media Communications, στην Ελλάδα ο πολίτης δεν γνωρίζει τι κάνουν επί της ουσίας οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ενας από τους σημαντικότερους λόγους είναι ότι οι εν λόγω οργανώσεις συνήθως δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις που το κοινό μπορεί να επισκεφτεί.


Σύμφωνα με την ίδια μελέτη: «Τα τελευταία χρόνια, στη συνείδηση των πολιτών, το Κράτος και η Πολιτεία φαίνεται να χάνουν συνεχώς έδαφος ως κατάλληλοι φορείς άμεσης ανταπόκρισης στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους προσδοκίες και απαιτήσεις».
ζ. Δυνατότητα για τους επισκέπτες κατανόησης της κοινωνικής διάστασης του «περιβάλλοντος».
η. Η επίσκεψη στο Κέντρο της Γης έχει σκοπό να προσπαθήσει να κάνει τον επισκέπτη να αναλογιστεί τη μοναδικότητα του κάθε όντος και το μέλλον του πολιτισμού μας.

Οικοβιβλιοπωλείο & Οικοκατάστημα


Η πρώτη σημαντική δράση της Οργάνωσης Γη ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου 2010 με την έναρξη λειτουργίας ενός πολυχώρου για το οικολογικό βιβλίο, το «Βιβλιοπωλείο της Γης». Με την έναρξη του Κέντρου της Γης, το βιβλιοπωλείο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αίθουσας υποδοχής του κέντρου και σημαντική ψυχαγωγική δραστηριότητα των επισκεπτών του. Συγχρόνως, η λειτουργία του εμπλουτίστηκε με αντικείμενα που έχουν σκοπό την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής και ψυχικής εμπειρίας του Κέντρου της Γης. Έτσι λοιπόν, εκτός από βιβλία κοινωνικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου, το Οικοβιβλιοπωλείο & Οικοκατάστημα της Γης διαθέτει παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους που ξεχωρίζουν για τη μακρά δυνατότητα χρήσης τους, εργαλεία για την περιποίηση των φυτών του κήπου ή της βεράντας, χαρτικά για παιδιά, φοιτητές αλλά και επαγγελματίες, είδη ρουχισμού από οργανικά ή ανακυκλώσιμα υλικά και πολλά άλλα στην ίδια λογική και φιλοσοφία ως προς την χρήση ή/και την ποιότητά τους.
Αντικείμενο του Οικοβιβλιοπωλείου & Οικοκαταστήματος είναι η συγκέντρωση και παρουσίαση στο ευρύτερο κοινό αντικειμένων, βιβλίων και περιοδικών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους σύγχρονους κοινωνικούς και οικολογικούς προβληματισμούς. Μαζί θα βρει κανείς και συγγράμματα σχετικά με την ιστορία, τη φιλοσοφία και την ψυχολογία αλλά και γενικότερα τομείς και θέματα που απαλύνουν την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου και δίνουν την αισιοδοξία και την ώθηση που χρειάζονται για να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ίδιο και τις κοινωνίες που μπορεί να δημιουργήσει.

Μαγειρέματα στο Κέντρο της ΓηςΗμέρες της Γης κάθε Κυριακή

Συλλογική Κουζίνα στο Κέντρο της Γης

Never eat alone

Η διατροφή στις σύγχρονες ”γρήγορες” κοινωνίες έχει καταντήσει μια βιομηχανική διαδικασία: τα τρόφιμα καλλιεργούνται/αναπτύσσονται βιομηχανικά σε φάρμες και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής παραγωγής, επεξεργάζονται ξανά και ξανά βιομηχανικά, παρασκευάζονται βιομηχανικά, καταναλώνονται βιομηχανικά. Σε κάθε μεταφορά της αλυσίδας από την παραγωγή στην κατανάλωση χάνονται σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, απαραίτητες για την καλή υγεία και ευεξία. Το ερώτημα γιατί κρυολογούμε συχνά έχει την απάντησή του στα φτωχά θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε με την μαζικά παραγόμενη τροφή και … τα αντιβιοτικά με τα οποία ταΐζονται σε μεγάλες ποσότητες τα εκτρεφόμενα ζώα για να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη παραγωγή από τη βιομηχανική κτηνοτροφία.

Ανισότητες και διοξείδιο του άνθρακα

Το γρήγορο και κακό φαγητό επικρατεί στην καθημερινότητα, με ανυπολόγιστες συνέπειες στις φυσικές δεξαμενές του πλανήτη. Ο βασικός πυλώνας της μαζικής διατροφής, δηλαδή το βοδινό κρέας αποτελεί μία από τις πιο καταστροφικές επιλογές για το περιβάλλον και την σιτιστική επάρκεια στον πλανήτη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
Για να παραχθεί ένα κιλό βοδινό χρειάζονται 15.500 λίτρα νερό. Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού απαιτεί κατανάλωση 6,8 κιλών δημητριακών. Ας αναλογιστούμε πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια πεινασμένοι σήμερα άνθρωποι θα μπορούσαν να τραφούν με αυτές τις ποσότητες δημητριακών όταν η παγκόσμια παραγωγή βοδινού κρέατος είναι πάνω από 60 εκατομμύρια τόνοι!

Στην αναζήτηση χαμηλότερου κόστους με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, οι βιομηχανίες τροφίμων αγοράζουν πρώτες ύλες κυριολεκτικά από την άκρη του κόσμου και να τις μετατρέπουν σε «ταξιδιώτες μακρινών αποστάσεων», προσθέτοντας εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Γιαούρτια που παράγονται στην Ελλάδα πωλούνται στην Αμερική, σαν να μην υπάρχει εκεί παραγωγή γάλακτος, βοδινό και αρνίσιο κρέας που παράγεται στην Αργεντινή διασχίζει έναν ωκεανό για να φτάσει στην Ευρώπη… στην Ελλάδα μεταφέρονται ντομάτες από το Βέλγιο. Ο κατάλογος του παραλογισμού των μεταφορών τροφίμων δεν σταματάει πουθενά.
…της Γης οι ποικιλίες
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες ομάδες πληθυσμού στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν αντιδράσει σε αυτό το αδιέξοδο μοντέλο. Σημαντικά κινήματα, όπως το «Slow Food», πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση τοπικά παραγόμενων τροφίμων, αναπτυσσόμενα δίκτυα εστιατορίων που μαγειρεύουν εναλλακτικά μενού και ανήκουν σε κοινωνικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από ηθικές τράπεζες, δημιουργούν ένα διεθνές ρεύμα αλλαγής των κακών διατροφικών συνηθειών.
Το «Κέντρο της Γης», με την καθιέρωση της «Συλλογικής Κουζίνας» κάθε Κυριακή, συμβάλλει στην αλλαγή αυτή.
Επιλέγουμε την ελληνική διατροφή. Οι μυρωδιές και οι γεύσεις που αναδύουν τα εποχικά προϊόντα και οι παραδοσιακές ποικιλίες, οι συνδυασμοί των υλικών στην ελληνική κουζίνα, οι ποσότητες, ο χρόνος που αφιερώναμε παραδοσιακά για το γεύμα μας και γενικά ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκειά του, είναι μέρος του πολιτισμού και της παράδοσης μας, κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μαγειρεύουμε υγιεινά, δίκαια για τον παραγωγό, φιλικά προς την γη και απολαυστικά!.

Λειτουργεί και "ψυγείο σπόρων"

Η Οργάνωση Γη ξεκίνησε μια ακόμη συνεργασία, αυτή τη φορά με το εργαστήριο Βελτίωσης Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συμμετοχή μας αφορά στην ανανέωση των σπόρων της συλλογής από την τράπεζα γενετικού υλικού του εργαστηρίου και πιο συγκεκριμένα στις ντόπιες ποικιλίες των παρακάτω φυτών:
 
Από τη Λέσβο αγγουράκι άσπρο και μελιτζάνα
Από την Αττική ασπροφάσουλο
Από τη Λήμνο ασπροφάσουλο, σουσάμι, καλαμπόκι, πράσινο ξηρικό στρογγυλό καρπούζι, σφιχτοπέπονο και πρασινόλευκο ξηρικό κολοκυθάκι
Από το Μούδρο καυτερή πιπεριά
Από τη Σάμο τομάτα
Από την Κεφαλονιά τομάτα
Από τον Έβρο τομάτα
Από τη Θάσο τομάτα
Από τη Δράμα τομάτα
Από την Αριδαία τομάτα
Από τη Κάρπαθο τομάτα

Με αυτό τον τρόπο ανανεώνεται η βλαστικότητα των σπόρων και διαφυλάσσεται η βιοποικιλότητα. Με τον πολλαπλασιασμό των ντόπιων ποικιλιών κηπευτικών διασπείρεται επίσης το μήνυμα της χρήσης τους στις εκάστοτε περιοχές ως πλέον προσαρμοσμένες στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
Τέλος, η Οργάνωση Γη έχει ξεκινήσει την καλλιέργια πολλές ντόπιες ποικιλίες και άλλων κηπευτικών/λαχανικών έχοντας πάρει σπόρους από την τελευταία συνάντηση ανταλλαγής που πραγματοποιήθηκε στο Παρανέστι Δράμας υπό την αιγίδα του οργανισμού «Πελίτι».

Αίθουσα «Κοινωνία»

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου της Γης, στον αίθριο χώρο Natura, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, μακριά από τους ήχους της πόλης, λειτουργεί αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων η οποία μπορεί να φιλοξενήσει επαγγελματικές ή εκπαιδευτικές συναντήσεις, συνέδρια, workshops, σεμινάρια ή εκθέσεις. Ο χώρος έχει ιστορική σημασία, καθώς αποτελούσε μέρος του κτιριακού συγκροτήματος του Πύργου Βασιλίσσης και έχει ανακατασκευαστεί διατηρώντας την λιτή αρχιτεκτονική του.
Αποτελείται από συνεδριακό χώρο 194τ.μ., βοηθητικό πατάρι 106τ.μ. και μπορεί να φιλοξενήσει έως 120 άτομα. Παρέχεται η δυνατότητα control room και back stage, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλου τύπου πολιτιστικές ή εικαστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις. Η τοποθέτηση των καθισμάτων μπορεί να γίνει σε μορφή συνεδρίου, αμφιθεατρική ή στρογγυλών τραπεζιών. Η αίθουσα διαθέτει ποιοτικές οπτικοακουστικές υποδομές και διακριτικό λειτουργικό φωτισμό.
Ο προαύλιος χώρος έχει υπόστεγο κεραμοσκεπής και βλέπει σε έναν καταπράσινο κήπο για περιήγηση όπου υπάρχει και η δυνατότητα παροχής ελαφρού γεύματος και καφέ. Μέρος από τα υλικά που χρησιμοποιούμε προέρχονται απ’ ευθείας από το βιολογικό περιβόλι του Κέντρου της Γης. Αν υπάρχει χρόνος, ενδείκνυται μια βόλτα στα παρακείμενα καταστήματα βιολογικών προϊόντων υπό τους ήχους κελαηδίσματος πουλιών, καθώς η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως το μεγαλύτερο φυσικό καταφύγιο πουλιών της Αττικής. Τσαλαπετεινοί, μεγάλοι πράσινοι παπαγάλοι, καρακάξες και άλλα μεταναστευτικά και μη πουλιά αποτελούν καθημερινό θέαμα για τους επισκέπτες.
Συμπληρωματικά λειτουργεί παρακείμενη αίθουσα για χρήση υποδοχής και γραμματείας στην οποία παρέχονται οι βασικές συνεδριακές υποδομές, όπως τηλεφωνική & διαδικτυακή σύνδεση, φωτοτυπικό μηχάνημα και άλλες υπηρεσίες.

Σε κάποιο διάλειμμα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στο Κέντρο της Γης.
 
Για μία εξειδικευμένη πρόταση ή για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες φιλοξενίας μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα: 210 23 25 380.


«Θερμοκήπιο» νεοφυών επιχειρήσεωνΜπαίνουν τα θεμέλια για 10 επιχειρηματικές ιδέες, όπως φύκια ως πρώτη ύλη, εκσυγχρονισμός περιβολιού, «πράσινα» βιοκαύσιμα, εκτροφή μυγών για ανακύκλωση απορριμμάτων κτλ.
  
Δέκα καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, δέκα φιλόδοξες ομάδες και 6+6 μήνες για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε προϊόντα, υπηρεσίες ή εφαρμογές που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα σε ένα ιδιότυπο θερμοκήπιο. Το Aephoria.net Greenhouse αποτελεί το τέταρτο και πιο ουσιαστικό στάδιο του πρωτότυπου προγράμματος εκκίνησης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων Aephoria.net, την ομάδα του οποίου αποτελούν η Οργάνωση Γη, το ελculture και το Ιδρυμα Κ2.

Οι δέκα ομάδες που θα οδηγηθούν στο Aephoria.net Greenhouse στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 δεν επελέγησαν τυχαία αλλά πέρασαν από μια διαδικασία τριών σταδίων, η οποία και ολοκληρώθηκε εορταστικά στις 4 Ιουλίου 2013 στο Κέντρο της Γης στο Ιλιον. Οι αιτήσεις συμμετοχής ήταν συνολικά 38 και από αυτές στο δεύτερο στάδιο, το λεγόμενο «σπορείο», προχώρησαν 26 ομάδες, οι οποίες είχαν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να μετατρέψουν την ιδέα τους σε βιώσιμη επιχειρηματική πρόταση.

«Στο "σπορείο" παρουσιάστηκε στις ομάδες η 3bl ανάλυση (ανάλυση των τριών πυλώνων) η οποία βασιζόμενη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης βοηθά στην κατάρτιση ενός business plan το οποίο να περιλαμβάνει και το κοινωνικό - περιβαλλοντικό όφελος μιας επιχειρηματικής ιδέας» εξηγεί στο «Βήμα» η κυρία Αναστασία Πενταγιώτη, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Οργάνωσης Γη. Στη διάρκεια της εβδομάδας επιτυχημένοι επαγγελματίες μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις απόψεις τους για τον τρόπο με τον οποίο μια ιδέα γίνεται χρηματοδοτικά ελκυστική και ενσωματώνει περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.Ανοιχτές παρουσιάσεις, φαγητό και κρασί

Στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου της Γης μέσα στο Κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης στο Ιλιον οι 26 ομάδες μπροστά σε ένα κοινό περίπου 400 ατόμων παρουσίασαν τις επιχειρηματικές  προτάσεις τους. Οι τέσσερις επιτροπές που έκριναν τελικά ποιες είναι οι δέκα ιδέες που θα προχωρήσουν στο Greenhouse ήταν η μόνιμη επιτροπή του Aephoria.net και τρεις ακόμη εναλλασσόμενες συμβουλευτικές επιτροπές που αποτελούνταν από ακαδημαϊκούς και ανθρώπους της αγοράς με δικαίωμα ερωτήσεων για την πληρέστερη παρουσίαση των ιδεών των ομάδων.

Ανάμεσα στα κριτήρια της επιλογής ήταν φυσικά η αναφορά στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η διείσδυση στην αγορά και η καινοτομία της ιδέας. «Φυσικά έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες στην τελική επιλογή, οι οποίοι σχετίζονται και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ομάδων και τον βαθμό ολοκλήρωσης της ιδέας τους» συμπληρώνει η κυρία Πενταγιώτη.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση σε όλους τους ανθρώπους του προγράμματος και τους εισηγητές ήταν η αλληλεγγύη που επέδειξαν και οι 26 ομάδες σε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας αλλά και το ευχάριστο κλίμα που επικράτησε στην εκδήλωση της Demo Day. Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησαν μουσική και φαγητό, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων της Γης με jazz-funk μουσική, φαγητό με βιολογικά υλικά που μαγειρεύτηκε την ώρα της εκδήλωσης και πολύ κρασί από το Κτήμα Βασιλίσσης.


Οι σπόροι μπαίνουν στο θερμοκήπιο

Τα αρωματικά φυτά της ελληνικής γης, τα φύκια ως πρώτη ύλη, ο εκσυγχρονισμός του παραδοσιακού περιβολιού, τα «πράσινα» βιοκαύσιμα, το οικολογικό scooter-sharing, η εκτροφή μυγών για ανακύκλωση απορριμμάτων αλλά και η εντατική αξιοποίηση άδειων ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων βρίσκονται στη βάση μερικών από τις 10 επιχειρηματικές ιδέες που προκρίθηκαν στο επόμενο στάδιο. «Στο Αephoria.net πιστεύουμε ότι οι πιο πετυχημένες επιχειρήσεις του 21ου αιώνα καλούνται να συνδυάσουν την επιχειρηματική καινοτομία με την τεχνολογία και να συμπεριλάβουν στον στρατηγικό σχεδιασμό τους τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις» επισημαίνει η υπεύθυνη Επικοινωνίας.

Το πρόγραμμα του Aephoria.net Greenhouse περιλαμβάνει για ένα εξάμηνο - με δυνατότητα παραμονής για ακόμη ένα, αν κριθεί απαραίτητο από τις δύο πλευρές - παροχή χώρου εργασίας, νομικών και λογιστικών υπηρεσιών, συμβουλευτικών υπηρεσιών από δίκτυο μεντόρων, υπηρεσιών επιχειρηματικού σχεδιασμού, ανάδειξη περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστιθέμενης αξίας και παροχή συμβουλών για εύρεση χρηματοδότησης.

Οι ομάδες που επελέγησαν και τα projects που «τρέχουν» είναι τα εξής:

Daphnis & Chloe. Νεοϊδρυθείσα επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων επιλέγοντας αυτοφυή και καλλιεργούμενα αρωματικά φυτά από όλη την Ελλάδα με στόχο τη διάθεσή τους στο εξωτερικό.

Ελληνικό Περιβόλι. Δημιουργία θεματικού πάρκου με κέντρο το ελληνικό περιβόλι με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Ballast Water Treatment. Ανάπτυξη συστήματος για τον καθαρισμό του έρματος πλοίων για την αποφασιστική εξάλειψη μικροοργανισμών οι οποίοι μεταφέρονται από λιμάνι σε λιμάνι κατά τις διαδικασίες ερματισμού και αφερματισμού. Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν την τάση να διαταράσσουν το οικοσύστημα της περιοχής και να προκαλούν οικολογικές αλλαγές.

Πράσινα βιοκαύσιμα. Παραγωγή του biodiesel με βιολογικούς - άρα φιλικούς προς το περιβάλλον - καταλύτες με προφανή οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και τον άνθρωπο.

Προϊόντα από φύκια. Παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με πρώτη ύλη το φύκι και άλλα υλικά τα οποία έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

SCOOTe. Συνδυασμός της τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης - ηλεκτροκίνητα σκούτερ - με την πλατφόρμα του car sharing για την παροχή μιας φιλικής προς το περιβάλλον λύσης στο πρόβλημα της αστικής κινητικότητας.

The Gaia Sisterhood. Διεθνές, διαδραστικό, οικολογικό web media site με virtual ομάδα μαμάδων, γιαγιάδων και θείων ως κεντρικούς ήρωές του που έχει στόχο να κάνει απλά και με χιούμορ κατανοητές μερικές συχνά «πολύπλοκα» παρουσιασμένες οικολογικές πραγματικότητες που πιθανώς φοβίζουν, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάλειψη φυσικών πόρων και η υπερεντατική αλιεία. Στόχος του είναι να παρουσιαστούν οι έννοιες αυτές με τρόπο που θα ενδυναμώσουν, θα εμπνεύσουν και θα συνδέσουν το κοινό με ένα κίνημα θετικής αλλαγής πορείας προς ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο.

Beewise. Εναλλακτικός και ευέλικτος τρόπος ενοικίασης που στηρίζεται στο γεγονός ότι από τη μια μεριά πολλοί πολίτες - κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης - αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλά άδεια ή/και εγκαταλελειμμένα σπίτια/κτίρια.

Flyfarms. Βιομηχανική εγκατάσταση εκτροφής μυγών που ανακυκλώνουν απορρίμματα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι προνύμφες των μυγών σε κατάλληλο στάδιο του βιοκύκλου τους συλλέγονται και αποξηραίνονται ώστε να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για παραγωγή βιοκαυσίμων και ζωοτροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες.

Radiki.com. Συνδυάζοντας τη λαϊκή σοφία με τη σύγχρονη τεχνολογία αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της βρώσιμης χλωρίδας που διασφαλίζει τη μέγιστη ποιότητα των χόρτων που φτάνουν στο τραπέζι μας.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Οικολογικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, Ίλιον 131 22, Ελλάδα
info@organizationearth.org τηλ. 210 2325380 https://www.facebook.com/www.ogi.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×