op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας

Αλληλέγγυα Υγεία , Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Εθελοντικές Οργανώσεις, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα

"Το "Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας"αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη, είναι μια οργάνωση που εργάζεται από το 2006 με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων ατόμων που εμπλέκονται στο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την προώθηση εναλλακτικών μη-ψυχιατρικών τρόπων αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου.

Το Παρατηρητήριο λειτουργεί με τη μορφή ενός δικτύου προσώπων που εμπλέκονται στο σύστημα της ψυχικής υγείας, δηλαδή χρηστών ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, συγγενών των χρηστών, επαγγελματιών ψυχικής υγείας και εργαζόμενων στο χώρο αυτό. Είναι ανοιχτό να εντάξει στους κόλπους της δράσης του οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμμερίζεται τη φιλοσοφία και τους στόχους του.

Η έδρα του βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά δέχεται αιτήματα και καταγγελίες και από την υπόλοιπη Ελλάδα, και οργανώνει αντίστοιχες δράσεις, συχνά σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.

Οι κυριότερες δράσεις του Παρατηρητηρίου είναι:

• Συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με καταπατήσεις δικαιωμάτων και σύνταξη σχετικών καταγγελιών

• Καταγγελία για καταπατήσεις δικαιωμάτων σε ιδιωτικές κλινικές

• Υποστήριξη ατόμων στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους

• Πλαισίωση του Γραφείου για την ενημέρωση του κοινού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

• Προώθηση της ψυχιατρικής διαθήκης

• Δίκτυο υποστήριξης για ανθρώπους που θέλουν να διακόψουν τα ψυχοφάρμακα

• Ελληνικό Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές

• Υποστήριξη για σύσταση και λειτουργία ομάδων αυτοβοήθειας

• Προώθηση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου μέσω ενημερωτικού υλικού και οργάνωσης εκδηλώσεων

Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να διαβάσετε για τους στόχους και τις δράσεις μας και να βρείτε σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για πληροφορίες ή/και υποστήριξη στο τηλέφωνο6949500133 ή μέσω e-mail στη διεύθυνση paratiritiriopsy@yahoo.com

ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΔΙΑΡΡΗΓΝΥΟΝΤΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΑΣ
 
Ζούμε σε δύσκολες και συναρπαστικές εποχές. Είναι εποχές που τα κίβδηλα πυροτεχνήματα των δήθεν
κοινωνικών παροχών από έναν καλπάζοντα καπιταλισμό πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι.

Η ποιότητα ζωής μας υποβαθμίζεται σταδιακά στο επίπεδο που ήταν πριν το αμερικάνικο όνειρο.

Ο τομέας της Υγείας υπαναχωρεί τραγικά σε συνθήκες της δεκαετίας του ‘70 και η ψυχική υγεία μετακινείται στο μοντέλο της απλής χορήγησης ψυχοφαρμάκων, που είναι φθηνά, παρεχόμενα παρόλ΄αυτά (γιατί άραγε;) από τα, αιμορραγούντα κατά τα άλλα, ταμεία υγείας, και προγραμματίζουν την περαιτέρω παθητικοποίηση και την εξάρτηση του πληθυσμού από χημικές ουσίες, που απλά βοηθούν στην τήρηση της σιωπής και της «υπομονής» χωρίς όρια.

Σ’ αυτό το τοπίο ερχόμαστε να διαδηλώσουμε, με γνώση και συνείδηση, την αντίθεσή μας στην παθολογικοποίηση και το φαρμακο-κουκούλωμα της θλίψης, του άγχους και της οργής όλων μας και να προτείνουμε άλλους τρόπους συνύπαρξης με τον εαυτό μας.

Η θλίψη, η οργή και το άγχος σε συνθήκες διάλυσης της ζωής μας δεν είναι αρρώστια, αλλά υγιής αντίδραση επιβίωσης κάθε ζωντανού συστήματος.

Ως εκ τούτου η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αποδυνάμωση μέσω ουσιών, αλλά η ενδυνάμωση των ανθρώπων που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

Η ενδυνάμωση αυτή σημαίνει νέες ιδέες, νέα οράματα, νέες εμπειρίες, νέες αξιολογήσεις και
άντληση θετικών αποθεμάτων από το παρελθόν μας και τις γύρω μας σχέσεις.

Η ενδυνάμωση αυτή περνάει μέσα από τον προσωπικό αναστοχασμό, την αλληλεγγύη μεταξύ μας και το μέτρημα των δυνάμεών μας μέσα από αυτά τα δύο, για να βρούμε νέες μορφές οργάνωσηςτης ζωής μας.Μ’ αυτή τη λογική και αντιπαρατιθέμενοι-ες με το φαύλο μοντέλο της απλής φαρμακολογικής καταστολής του ψυχικού πόνου, το Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας, προτείνει τη δημιουργία Ζώνης Ψυχικής Υγείας Πολιτών στα πλαίσια των αλληλέγγυων οργανώσεων στην πόλη μας, στην οποία συμπολίτες μας με κάθε είδους ψυχολογικά θέματα θα μπορούν:

Να συζητούν τρόπους αντιμετώπισης των ψυχικών δυσκολιών και αξιοποίησης των δυναμικών που ήδη έχουν.

Να παίρνουν μια επαγγελματική γνώμη για το πού μπορούν να απευθυνθούν για παραπάνω
βοήθεια, χωρίς να καταλήξουν κατευθείαν και μόνο στα ψυχοφάρμακα όπου αυτό μπορεί να γίνει, να παίρνουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική από επαγγελματίες ψυχικής υγείας – στελέχη του Παρατηρητηρίου.

Η κίνηση αυτή του Παρατηρητηρίου έρχεται καταρχήν ως κίνηση πρόληψης στην επερχόμενη κατάρρευση πολιτών που νομίζουν ότι δεν έχουν άλλον τρόπο να ανταπεξέλθουν εκτός από τα φάρμακα και την ψυχιατρική.

Έχουμε όλοι μας πολύ περισσότερες δυνάμεις από αυτές που νομίζουμε να τις εντάξουμε
δημιουργικά στο συνολικό όραμα μιας κοινωνίας που μέσα από την κρίση θα ξαναβρεί την ποιότητα στις σχέσεις της με το περιβάλλον, την τροφή της, τους ανθρώπους της. Θεωρώντας ότι όλα αυτά πάνε μαζί και
υπόσχονται μια όμορφη ζωή σε όλους μας παρά και μέσα από τις δυσκολίες της, δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας στην παραπάνω δράση.ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ

Ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συνταχθεί μια νομοθεσία που εμφανίζεται να προσπαθεί να προστατέψει τους ψυχικά πάσχοντες από πράξεις κοινωνικής βίας, στην καθημερινή πρακτική αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Ο ψυχικός πόνος και οι αποκλίνουσες από το μέσο όρο ψυχικές εμπειρίες ανάγονται κοινωνικά σε μια ιδιάζουσα μορφή ασθένειας, η οποία, αντίθετα με τις άλλες, θεωρείται ότι δεν υπόκειται στο νοητικό έλεγχο αυτού που την έχει και η διαχείρισή της ανατίθεται από την πολιτεία σε συστήματα κοινωνικού ελέγχου και καταστολής, ασυμβίβαστα με την έννοια της νόσου και της θεραπείας.

Αυτή η πρακτική, βασισμένη στην αναπαραγωγή της σχετικής νοοτροπίας στους κύκλους των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και στην άγνοια και το φόβο των πολιτών, οδηγεί στο να θεωρείται η ψυχική ασθένεια αδίκημα, για το οποίο ο πάσχοντας τιμωρείται με μια σχεδόν αυτονόητη ακύρωση του λόγου, της προσωπικότητάς του, των ικανοτήτων, των επιθυμιών, των ονείρων του, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του, του ελέγχου πάνω στην ίδια του τη ζωή.Οι βασικές αρχές της δράσης μας είναι:

Ηέννοια των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων πολιτών, είτε αυτοί γίνονται κάποια στιγμή της ζωής τους χρήστες ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών είτε όχι, έχει ισχύ ανεξάρτητα από τις επιστημονικές ή άλλες ερμηνευτικές θεωρίες, και αυτό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης
η καταπάτηση αυτών των δικαιωμάτων συνιστά βία, ατομική και κοινωνική, κατά των ανθρώπων, των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται το υπάρχον σύστημα ψυχικής υγείας είναι δομημένο στο μεγαλύτερο μέρος του με τρόπο που παράγει και αναπαράγει τέτοιες μορφές βίας μέσα από την πρωταρχική πολιτική και υπαρξιακή ακύρωση των χρηστών του, αλλά και μέσα από συγκεκριμένες καθημερινές πρακτικές, μέσα και έξω από νοσηλευτικά ιδρύματα
το πλαίσιο αυτό συντήρησης της βίας πλήττει αναπόφευκτα, αν και με διαφορετικά προσωπεία, όχι μόνο τους χρήστες των υπηρεσιών, αλλά και τις οικογένειές τους, καθώς και τους εργαζομένους στους αντίστοιχους θεσμούς, όταν αυτοί εξαναγκάζονται από το πλαίσιο εργασίας τους να καταπατήσουν δικαιώματα συνανθρώπων τους, που βρίσκονται σε κρίσεις ζωής. 

Με αυτήν την έννοια πλήττεται και ολόκληρη η κοινωνία, η οποία τρέφει στους κόλπους της θεσμοποιημένα δείγματα βίας, άγνοιας και αποκλεισμού των πιο αδύναμων μελών της.

Αυτό θεωρούμε ότι θίγει άμεσα το ήθος και το επίπεδο πολιτισμού όλων μας
ως ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες δεν θέλουμε να μείνουμε θεατές αυτής της κατάστασης, ξορκίζοντας το κακό και ελπίζοντας ότι αυτό θα «αφορά πάντα κάποιους άλλους»

ΣΤΟΧΟΙ

Η έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης σε σχέση με την κοινωνική  διαχείριση του ψυχικού πόνου.

Η αλλαγή της κρατούσας κοινωνικής άποψης σχετικά με την ψυχική υγεία και τη λεγόμενη ψυχική διαταραχή.

Η ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα δικαιωμάτων των χρηστών και των εργαζομένων στο σύστημα ψυχικής υγείας.

Η αντίσταση στη λογική της ιδρυματοποίησης, του κοινωνικού αποκλεισμού, της άσκησης βίας κάθε μορφής και της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Η συμβολή στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών κοινωνικής διαχείρισης του ψυχικού πόνου.

Η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων μέσα και έξω από τις δομές του συστήματος ψυχικής υγείας.

Η προώθηση της συμμετοχής των χρηστών ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων που αφορούν τη ζωή τους.

Η προώθηση της πεποίθησης ότι τα μέλη των οικογενειών των αναφερόμενων ως «ψυχικά πασχόντων» είναι άτομα άμεσα ενδιαφερόμενα και χρήζουν ίσης προσοχής, υποστήριξης και συνυπολογισμού της άποψής τους με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με καταπατήσεις δικαιωμάτων: 

Συγκεντρώνονται πληροφορίες σχετικά με περιστατικά κακοποίησης νοσηλευόμενων σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές ψυχικής υγείας, περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των συγγενών τους καθώς και εργαζομένων στο χώρο αυτό, περιστατικά και προβληματισμοί γύρω από δεοντολογικά ζητήματα, καθώς και ελλείψεις του συστήματος ψυχικής υγείας.

Με βάση τα αιτήματα και τις καταγγελίες που κοινοποιούνται σε αυτό, το Παρατηρητήριο μπορεί κατά περίπτωση να δράσει είτε συλλογικά, μέσω της σύνταξης έγγραφων καταγγελιών, είτε ατομικά, μέσω της υποστήριξης του άμεσα ενδιαφερόμενου ατόμου στην προάσπιση των δικαιωμάτων του. 

Προϋπόθεση για ανάληψη δράσης κάθε είδους είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να συναινούν, να συμμετέχουν ενεργά, να συνδιαμορφώνουν και να συναποφασίζουν σε κάθε στάδιο διαχείρισης της πληροφορίας.


Καταγγελία για καταπατήσεις δικαιωμάτων σε ιδιωτικές κλινικές: 

Τον Απρίλιο του 2008, με βάση διαμαρτυρίες από ενδιαφερόμενα πρόσωπα, το Παρατηρητήριο έκανε έγγραφη αναφορά με θέμα «Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές» προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας Δικαιωμάτων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές ζητώντας την εξέταση και κατά περίπτωση διόρθωση των εκεί αναφερόμενων περιστατικών ή συνθηκών.

Η Επιτροπή διενέργησε σχετικό έλεγχο και διατύπωσε συστάσεις προς τις αναφερόμενες κλινικές. Ωστόσο, οι πληροφορίες μας από νοσηλευόμενους στις εν λόγω κλινικές είναι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις καταπατήσεις δικαιωμάτων που είχαμε καταγγείλει. Συνεχίζουμε τις σχετικές πιέσεις προς το Υπουργείο και έχουμε ξεκινήσει καμπάνια δημοσιοποίησης του ζητήματος στον Τύπο.Υποστήριξη ατόμων στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους: 

Σε περιπτώσεις ατόμων που απευθύνονται στο Παρατηρητήριο με καταγγελίες σχετικά με καταπάτηση των δικαιωμάτων τους στα πλαίσια της εμπλοκής τους με υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή εκφράζοντας βούληση για άσκηση δικαιωμάτων τους, το Παρατηρητήριο υποστηρίζει τους άμεσα ενδιαφερόμενους μέσω


(α) της ενημέρωσής τους για τα δικαιώματά τους και τις νόμιμες διαδικασίες για να τα προασπίσουν 

(β) της διασύνδεσης με νομικούς ή άλλους επαγγελματίες που μπορούν να κινήσουν τις νόμιμες διαδικασίες εκ μέρους τους.


Πλαισίωση του Γραφείου για την ενημέρωση του κοινού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης:

Εθελοντές μέλη του Παρατηρητηρίου πλαισιώνουν το Γραφείο Ενημέρωσης που λειτουργεί ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία της Θεσσαλονίκης στο χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας νοσηλευόμενους, συγγενείς και άλλους ενδιαφερόμενους που προσέρχονται σε αυτό σχετικά με τα δικαιώματά τους και υποστηρίζοντάς τους σε περιπτώσεις καταπατήσεών τους.
Το Γραφείο είναι ανοιχτό όλες τις καθημερινές 10.00-13.00.Προώθηση της ψυχιατρικής διαθήκης:

 Η ψυχιατρική διαθήκη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες ως μέσο διαφύλαξης του αυτοκαθορισμού του ατόμου κατά την αναγκαστική του νοσηλεία σε ψυχιατρικές μονάδες.

Σε αυτό το κείμενο, που υπογράφεται ενώπιον συμβολαιογράφου ή δικηγόρου, διατυπώνονται οι αποφάσεις του ατόμου σε περίπτωση ενδεχόμενου ακούσιου ή εκούσιου ψυχιατρικού εγκλεισμού σχετικά με το τι επιτρέπει και τι απαγορεύει να ασκηθεί ως θεραπεία ή άλλος χειρισμός πάνω στο σώμα και το πνεύμα του, σύμφωνα με το συνταγματικό δικαίωμα περί προσωπικής ελευθερίας και αυτοδιάθεσης. 

Ο υπογράφων έχει επίσης τη δυνατότητα να ορίσει συγκεκριμένα πρόσωπα εμπιστοσύνης, στα οποία αναθέτει να φροντίσουν για την τήρηση της εκπεφρασμένης βούλησης του με όλα τα νόμιμα μέσα σε περίπτωση ακούσιας ή και εκούσιας προσαγωγής του σε ψυχιατρική μονάδα.

Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει οποιονδήποτε το επιθυμεί στη σύνταξη της ψυχιατρικής διαθήκης μέσω 

(α) παροχής σχετικών πληροφοριών 

(β) παροχής προτύπου ψυχιατρικής διαθήκης στην ιστοσελίδα του

 (γ) διασύνδεσης με νομικούς επαγγελματίες για την υπογραφή της ψυχιατρικής διαθήκης.


Δίκτυο υποστήριξης για ανθρώπους που θέλουν να διακόψουν τα ψυχοφάρμακα:

Στο Δίκτυο συμμετέχουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας και πρόσωπα με ψυχιατρική εμπειρία που θέλουν να υποστηρίξουν  άλλους ανθρώπους στη σταδιακή απεξάρτησή τους από χημικά ψυχοφάρμακα και την απόκτηση ή διατήρηση της ψυχικής τους υγείας χωρίς χημικά μέσα. 

Το Δίκτυο δεν παροτρύνει κανέναν στη διακοπή ψυχοφαρμάκων, αλλά αποσκοπεί στη διευκόλυνση αυτών που έχουν ήδη αποφασίσει να το κάνουν, ώστε να το επιτύχουν μειώνοντας κατά το δυνατόν τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους από μια ξαφνική και χωρίς πληροφόρηση διακοπή.


Ελληνικό Δίκτυο Αυτών που Ακούνε Φωνές: 

Μέλη του Παρατηρητηρίου συμμετέχουν στο Ελληνικό Δίκτυο Αυτών που Ακούνε Φωνές, το οποίο λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο από το 2010 και αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικτύου Αυτών που ακούνε Φωνές, του Intervoice. 


Υπό την αιγίδα του Παρατηρητηρίου λειτουργεί ομάδα αυτοβοήθειας/υποστήριξης ατόμων που ακούνε φωνές ή/και έχουν ασυνήθιστες ιδέες στη Θεσσαλονίκη (τηλ. επικοινωνίας 6983 097850). 

Παράλληλα προγραμματίζονται εκδηλώσεις και μεταφράζεται σχετικό υλικό (δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου) με στόχο την προώθηση μιας εναλλακτικής προσέγγισης στην εμπειρία των φωνών και των ασυνήθιστων ιδεών. 

Τέλος, προγραμματίζεται εκπαίδευση στην ατομική υποστήριξη ατόμων που ακούνε φωνές ή/και έχουν ασυνήθιστες ιδέες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παροχής τέτοιας υποστήριξης σε όσους τη ζητήσουν.
Υποστήριξη για σύσταση και λειτουργία ομάδων αυτοβοήθειας:


 Ήδη λειτουργεί ομάδα αυτοβοήθειας για ανθρώπους που ακούνε φωνές ή/και έχουν ασυνήθιστες πεποιθήσεις, υποστηριζόμενη από το Παρατηρητήριο, στα πλαίσια του Δικτύου Αυτών που Ακούνε Φωνές. 

Το Παρατηρητήριο μπορεί να υποστηρίξει τη σύσταση και λειτουργία ομάδων αυτοβοήθειας μέσω

 (α) της παροχής ενημερωτικού υλικού σχετικά με την αυτοβοήθεια

(β) της παροχής χώρου και υποδομής για τη λειτουργία της ομάδας.


Προώθηση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου: 

Με στόχο την προώθηση της ελευθερίας επιλογής, που συνιστά θεμέλιο λίθο της άσκησης των δικαιωμάτων των χρηστών ψυχιατρικών υπηρεσιών, το Παρατηρητήριο αναζητεί και προωθεί εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου μέσω

(α) συλλογής σχετικού ενημερωτικού υλικού και ανάρτησής του στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου

 (β) οργάνωσης εκδηλώσεων

 (γ) αναζήτησης και προώθησης διαθέσιμων εναλλακτικών πρακτικών στον Ελλαδικό χώρο."


"Tο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στο ΧΩΡΟ της ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ αναζητά χώρο για τη φιλοξενία της ζώνης δύο ώρες εβδομαδιαίως στην Καλαμαριά. Όποιος μπορεί να βοηθήσει ας επικοινωνήσει... 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στο ΧΩΡΟ της ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι δύο από τις τέσσερις Ζώνες Ψυχικής Υγείας Πολιτών στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν: Οι συμπολίτες μας με κάθε είδους ψυχολογικά θέματα θα μπoρούν: 

 * Να συζητούν τις ψυχικές δυσκολίες τους και τρόπους αξιοποίησης των δυναμικών που ήδη έχουν. 

 * Να παίρνουν μια επαγγελματική γνώμη για το που μπορούν να απευθυνθούν για παραπάνω βοήθεια. 

 1) Ζώνη Ψυχικής Υγείας Πολιτών Κέντρου και Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης:Ημέρα: (κάθε) Τρίτη Ωρα: 18.30μμ έως 20.30μμ Χώρος_

Διεύθυνση: Κοινωνικός Χώρος “Μικρόπολις” Βασ. Ηρακλείου 18 και Βενιζέλου γωνία (Κέντρο) 3ος όροφος στον χώρο του ραδιοφώνου 

Υπεύθυνη: Σταυρούλα Παπαβλασίου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος Συν-Συντονίστρια Ομάδων Αυτοβοήθειας και μέλος του ΠΔΧΨΥ Τηλ. Επικοινωνίας: 6948 041 324

2) Ζώνη Ψυχικής Υγείας Πολιτών Ευζώνων – Φαλήρου – Σχολής Τυφλών στην Θεσσαλονίκη:

Ημέρα: (κάθε) Πέμπτη Ωρα: 18.30μμ έως 20.30μμ Χώρος_Διεύθυνση: Γραφείο Ένωσης Τυφλών, Κολοκοτρώνη 4, Ισόγειο. 

Υπεύθυνος: Τάσος Σταματάκος Επί πτυχίω Φοιτητής Ψυχολογίας ΑΠΘ και Μέλος του ΠΔΧΨΥ Τηλ. Επικοινωνίας: 6981 601 864

 Σε λίγο καιρό και δύο άλλες Ζώνες Ψυχικής Υγείας κοντά στους πολίτες και άλλων περιοχών της πόλης μας: 

Ζώνη Ψυχικής Υγείας Πολιτών Τούμπας και
 
Ζώνη Ψυχικής Υγείας Πολιτών Καλαμαριάς (αναζητείται χώρος) 

 * Οι Ζώνες Ψυχικής Υγείας Πολιτών παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και είναι μια Πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας (http:// mentalhealthhellenicobservatory.wordpress.com/) https://www.facebook.com/notes/mai-self/ζώνη-ψυχικής-υγείας-πολιτών/538579799545456ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι μορφές διαχείρισης της ψυχικής, κοινωνικής ή άλλης απόκλισης, αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους δείκτες πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Στο σύγχρονο δυτικό πολιτιστικό μοντέλο, στο οποίο θεωρούμε ότι εντάσσεται και η ελληνική κοινωνία, η ψυχική και κοινωνική απόκλιση αντιμετωπίζεται με φόβο, καχυποψία, αντιδράσεις βίας και αποκλεισμού των προσώπων που αποκλίνουν, από τα κοινωνικά αγαθά, στα οποία έχουν πρόσβαση οι υπόλοιποι πολίτες.

Ο ψυχικός πόνος και αποκλίνουσες από τον μέσο όρο ψυχικές εμπειρίες ανάγονται κοινωνικά σε μια ιδιάζουσα μορφή ασθένειας, η οποία, αντίθετα με όλες τις άλλες, θεωρείται ότι δεν υπόκειται στον νοητικό έλεγχο αυτού που την έχει, και η διαχείρισή της ανατίθεται σε συστήματα κοινωνικού ελέγχου και καταστολής, ασυμβίβαστα με τις έννοιες τόσο της νόσου, όσο και της θεραπείας. 

Μετατρέπεται έτσι συχνά στην πράξη σε αδίκημα, για το οποίο το πάσχον υποκείμενο “τιμωρείται” από την κοινωνία και το αντίστοιχα οργανωμένο σύστημα ψυχικής υγείας, με μια σχεδόν αυτονόητη ακύρωση του λόγου, της προσωπικότητάς του, των ικανοτήτων, των επιθυμιών, των ονείρων του, των ατομικών και κοινωνικών του δικαιωμάτων, του ελέγχου του πάνω στην ίδια του τη ζωή.

Ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συνταχθεί μια νομοθεσία, που εμφανίζεται να προσπαθεί να προστατεύσει τα πρόσωπα αυτά από ακραίες μορφές κοινωνικής βίας, στην πράξη αυτό δεν επιτυγχάνεται."

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ανδρέα Παπανδρέου 74, Κορδελιό Εύοσμος 563 34, Ελλάδα
paratiritiriopsy@yahoo.com τηλ: 6949500133
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×