op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ποδηλάτες Τρικάλων - critical mass

Ορθοπεταλιές, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία


"Οι Ποδηλάτες Τρικάλων αποτελούν δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στα Τρίκαλα. Οι “ποδηλάτες Τρικάλων” είναι μια νέα κίνηση ανθρώπων που αγαπάνε το ποδήλατο και δραστηριοποιούνται εντός κι εκτός των ορίων της πόλης τους.

Προτρέπουν την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου, η οποία πέρα από τη σωματική και ψυχική υγεία συμβάλλει στη μείωση των ρύπων, του θορύβου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, βοηθώντας τον καθέναν μας να ζει και να μετακινείται σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον.Τα Τρίκαλα είναι μία πόλη με μεγάλη παράδοση στο ποδήλατο. Τα ποδήλατα που υπάρχουν στην πόλη είναι αρκετές χιλιάδες’ παλαιότερα ,ωστόσο, η κυκλοφορία τους ήταν πολύ πιο έντονη. 

Σήμερα το φαινόμενο που παρατηρείται είναι θλιβερό. Μία πόλη παραδομένη στα ΙΧ με: ελάχιστα σταντ ποδηλάτου, ένα κατεστραμμένο και ανεπαρκές δίκτυο ποδηλατοδρόμων και ανισόπεδων διαβάσεων, παρκόμετρα αυτοκινήτων σε όλη την πόλη, παράνομη στάθμευση Ι.Χ. πάνω σε πεζοδρόμια, πλατείες και διαβάσεις για πεζούς και για Α.Μ.Ε.Α. κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλο το κέντρο της πόλης.Η ατιμωρησία και η ανοχή αυτής της κατάστασης έχει επιφέρει τη μείωση της ποιότητας της μετακίνησης των πεζών, των ποδηλατών αλλά και την περιθωριοποίηση των Α.Μ.Ε.Α., ενώ παράλληλα και δυστυχώς η έλλειψη του δέοντος σεβασμού και της απαραίτητης προσοχής, επιφέρει συχνά ατυχήματα, τραυματισμούς, μόνιμες αναπηρίες συνανθρώπων μας και θανάτους.


 

Στόχοι μας είναι : δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, δημιουργία κατάλληλων υποδομών για Α.Μ.Ε.Α., μείωση της χρήσης Ι.Χ., εγκατάσταση σταντ ποδηλάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς (ιδίως στις μεγαλουπόλεις) εφαρμογή Κ.Ο.Κ. που να προστατεύει ποδηλάτες, πεζούς και Α.Μ.Ε.Α. στις μετακινήσεις τους, ελεύθερη είσοδος ποδηλάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρένα, λεωφορεία, μετρό).

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ-ΙΣΣΕΣΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ CRITICAL MASS;

Το critical mass σαν ιδέα ξεκίνησε στο San Francisco το 1992 όταν οι ποδηλάτες αποφάσισαν να συγκεντρώνονται μία φορά το μήνα, κάνοντας βόλτα στους δρόμους, δείχνοντας το πόσο αφιλόξενη ήταν η πόλη για εκείνους. Παγκοσμίως το critical mass λαμβάνει χώρα σε πάνω από 400 πόλεις.Κάθε μήνα λοιπόν (συνήθως κάθε τελευταία Παρασκευή ) οι ποδηλάτες των πόλεων συγκεντρώνονται σε ένα καθορισμένο σημείο και ξεχύνονται στους δρόμους ακολουθώντας μία διαδρομή, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Σίγουρα το να βρεθεί μια ημερομηνία  το μήνα που να βολεύει όλους τους ποδηλάτες Τρικάλων να συμμετέχουν στις ποδηλατοβόλτες και στις συναντήσεις είναι δύσκολο, γι’ αυτό ίσως  οι ημερομηνίες συνάντησης δεν θα είναι σταθερές για κάθε μήνα, έτσι ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο οι οποίοι αγαπάνε το ποδήλατο και το χρησιμοποιούνε καθημερινά στις μετακινήσεις." 

Στοιχεία επικοινωνίας:
Κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, Τρίκαλα 421 00, Ελλάδα
podilatatrikala@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×