op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠοδηΛάτρεις

Ορθοπεταλιές


"Τι είναι οι ΠοδηΛάτρεις;

Οι ΠοδηΛάτρεις, ως πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, είναι ένα δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στα Χανιά και δημιουργήθηκε στις 22/9/2004 με σκοπό να βγάλει τους ποδηλάτες στους δρόμους. H 22α Σεπτεμβρίου είναι «μέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατ’ ευφημισμόν, βέβαια
Δεν είμαστε αντίπαλοι του αυτοκινήτου· τα χρησιμοποιούμε κι εμείς. Πιστεύουμε ότι όλα τα μέσα μετακίνησης πρέπει να έχουν ισότιμα τον χώρο τους σε μια σύγχρονη πόλη. Γι’ αυτό διεκδικούμε το χώρο που μας ανήκει ως ποδηλάτες και ως πεζοί.
Προσπαθούμε να κάνουμε συνείδηση την ανάγκη για πολλές ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, για ημέρες ποδηλάτου και για ημέρες πεζών.


Τι έχουμε κάνει έως τώρα.

Εκδηλώσεις (όπως η Ημερίδα Ποδηλάτου της 6/6/2005, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβαλ Ταινιών για το ποδήλατο που έγινε 8-10/12/2005)
Ποδηλατικές πορείες ευαισθητοποίησης στην πόλη. Έχουν πραγματοποιηθεί δέκα έως τώρα.
Η μεγαλύτερη ήταν στις 22 Σεπ 2005 με συμμετοχή 180 ποδηλατών στους δρόμους της πόλης.Τελευταία ήταν η πορεία της 9ης Μαρτίου 2006


Παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και ένσταση στην πρόσφατη κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Χανίων. Καταφέραμε επιτέλους να συμπεριληφθεί μελέτη για τους ποδηλατόδρομους στην γενικότερη κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης η οποία ήδη κατατέθηκε! Κείμενα (παρεμβάσεις, καταγγελίες, κ.ά.) στον Τύπο ενώ παράλληλα αρθρογραφούμε στην ιστοσελίδα μας (www. podilatreis.gr) Εκδρομές με ποδήλατα στην εξοχή.


Τι ώθησε σε αυτή την κινητικότητα;

Οι ποδηλάτες δεν νιώθουμε ασφαλείς. Απρόσεκτοι οδηγοί και οδοστρώματα απίστευτης κακοτεχνίας βάζουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα και την ίδια μας την ζωή. Στην πόλη μας το κυκλοφοριακό συνεχώς επιδεινώνεται. Ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ενώ οι ελεύθεροι χώροι, οι πεζόδρομοι, τα μνημεία και το πράσινο ασφυκτιούν από τις τα σταθμευμένα ΙΧ. Οι εκδηλώσεις και οι πορείες μας είναι ανοιχτές για όλους και συγκεντρώνουν άτομα διαφόρων ηλικιών και ποικίλων πολιτικών αποχρώσεων και ιδεών. Εκεί μπορεί να μας συναντήσει κανείς και να συμμετάσχει στην προσπάθεια μας.  Όλοι οι συμμετέχοντες μοιραζόμαστε την ίδια κοινή διεκδίκηση: να κυκλοφορούμε με άνεση και ασφάλεια στον δρόμο.Πώς μπορεί να μετέχει κανείς στους ΠοδηΛάτρεις;
 
Το Φεγγάρι στη ρόδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/5 ήταν κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. Με συμμετοχές που ξεπέρασαν τους 900 παίχτες ήταν ένα βροντερό παρόν του ποδηλάτου στην πόλη των Χανίων. 


Ήταν και μία απόδειξη ότι η συμμετοχικότητα και η αυτό-οργάνωση καταφέρνει τα πάντα και μάλιστα χωρίς χορηγούς, ούτε κέρδος. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορούσε, επαγγελματίες και απλοί λάτρεις του ποδηλάτου προσέφεραν τις γνώσεις, τα υλικά και τον χρόνο τους για αυτή τη γιορτή του ποδηλάτου. Ο Γιάννης Κτιστάκης ήταν η ψυχή των ποδηΛάτρεων. Ένας άνθρωπος ευφυέστατος και ευαίσθητος. Στο βίντεο αποτυπώνονται κάποιες στιγμές από τις δράσεις του μέσα από την συλλογικότητα ΠοδηΛάτρεις (και όχι μόνο). Από τις λίγες φορές που και τα λόγια και η εικόνα είναι πολυ φτωχά για να μιλήσουν για κάποιον..."Στοιχεία επικοινωνίας:
Χανιά, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×