op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πόλεις για ποδήλατο

Ορθοπεταλιές

"Καταγράφουμε την ποδηλατική πραγματικότητα 10 ελληνικών πόλεων παρουσιάζοντας την καθημερινότητα του ποδηλάτη. Εντοπίζουμε προβλήματα στην υποδομή και ανοίγουμε τη συζήτηση για ένα καλύτερο αύριο.

Το project προβλέπει:

α) Έρευνα Ερωτηματολογίου α) σε ποδηλάτες και β) σε εκείνους που διστάζουν να το χρησιμοποιούν.

β) Καταγραφή πολεοδομικών, κυκλοφοριακών και άλλων χαρακτηριστικών όπως: εμβληματικών σημείων της πόλης (πλατειών, πόλων έλξης, ποιοτικών διαδρομών κ.λπ.), ποδηλατοδρόμων, οδικής υποδομής, καταστημάτων που απευθύνονται στο ποδήλατο κ.λπ.

γ) Συνεντεύξεις με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής σχετικά με ασκούμενες πολιτικές που επηρεάζουν το ποδήλατο.

δ) Δημιουργία «καρτέλας» της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη. ε) Ορισμό στην πόλη «ανταποκριτή» ο οποίος θα εξασφαλίζει την επικοινωνία του ‘Πόλεις για Ποδήλατο’ με την πόλη και με εκείνους που προσπαθούν να την κάνουν διαφορετική.

Τα αποτελέσματα αυτής της καταγραφής θα είναι συνεχώς διαθέσιμα on line ώστε να τροφοδοτούν και να εμψυχώνουν τη συζήτηση για την ανάδειξη των προβλημάτων της ελληνικής πόλης και την προώθηση ρεαλιστικών λύσεων.O ΜΚΟ “ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ” προσβλέπει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσεων, κοινών δράσεων και εθελοντισμού για το ποδήλατο, που αποτελεί αναπόσπαστο παράγοντα της βιώσιμης κινητικότητας. Ζητούμενο είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος, της οικονομίας και το να γίνουν οι πόλεις μας πιο όμορφες, πιο ευχάριστες και πιο υγιείς.

Οι ειδικότεροι στόχοι του είναι:

Η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη από την χρήση του ποδηλάτου όπως η ανέξοδη μετακίνηση, η μείωση των εξόδων για την υγεία, η άνετη στάθμευση, η εύκολη παράκαμψη κυκλοφοριακών και άλλων εμποδίων κ.λπ.

Η ανάδειξη του ποδηλάτου ως μέσου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε τομείς όπως η ποδηλατική βιομηχανία, η συναρμολόγηση, το λιανικό εμπόριο, η επισκευή, η διάθεση και οι υποδομές για το ποδήλατο.

Η εκπαίδευση των παιδιών, των νέων αλλά και των ενηλίκων σχετικά με το ποδήλατο, τη σωστή χρήση των υποδομών και τα οφέλη από τη χρήση του ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης στην σύγχρονη πόλη.

Η ευαισθητοποίηση της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου και με την ανάγκη πολιτικών για αυτό.Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών για την πόλη και την μετακίνηση.

Η συνεργασία με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς, τόσο ελληνικούς όσο και άλλων χωρών, ώστε η υπόθεση ποδήλατο στην Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερους συμμάχους.

Η προώθηση της έρευνας σε θέματα σχετικά με το ποδήλατο.

Η βελτίωση των συνθηκών στο οδικό περιβάλλον ώστε το ποδήλατο να χρησιμοποιείται με άνεση και ασφάλεια.

Η προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού και κατ’ επέκταση η διατήρηση της αυθεντικότητας και της φυσιογνωμίας του ελληνικού τοπίου ώστε να είναι ελκυστικό για τον ποδηλάτη και τον επισκέπτη γενικότερα.

Η λειτουργία του ΜΚΟ ως αξιόπιστου κοινωνικού εταίρου στο διάλογο με τους πολίτες και την πολιτεία."

Οι Πόλεις για ποδήλατο είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική και αποτελεί project  για την ποδηλατική πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Λεωφόρος Γαλατσίου 59, Αθήνα 111 41, Ελλάδα
210 2016500 info@citiesforcycling.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×