op
×

Πολιτιστικός Ακτιβισμός

Κοινωνική Αυτοδιαχειριζόμενη Τέχνη - Πολιτιστικός Ακτιβισμός


Εντυπωσιάστηκαμε όταν πρωτοείδαμε, πριν απ’ την κρίση, σε μια διαδήλωση το πολυπληθές μπλοκ του «Κενού Δικτύου». Ξυλοπόδαροι, τύμπανα και ένα πανό που έγραφε «εφήμερη τέχνη ενάντια στην κακιστοκρατία». Δεν αναφέρονταν στους φελλούς που μας κυβερνούσαν. Αυτοί ούτως ή άλλως έχουν το ειδικό βάρος που τους επιτρέπει να επιπλέουν σε όλες τις καταστάσεις. Πόσ δίκιο είχαν τα παιδιά του «Κενού Δικτύου»! Η δικτατορία των μετρίων μετεξελίχθηκε σε κακιστοκρατία και κατέστρεψε την Ελλάδα.

Ηταν η απαρχή ενός νέου πολιτιστικού ακτιβισμού. Το άγριο θεριό της νιότης ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2008. Εγινε θεριό εν-ήμερο και κατέβηκε στις πλατείες των αγανακτισμένων με happenings, ευρηματικότητα, φαντασία. Θεατρικές και εικαστικές ομάδες ακτιβιστών, νέα μουσικά γκρουπάκια, ανοιχτές συνελεύσεις. Εκεί μάθαμε να συζητάμε, να αποφασίζουμε, να δρούμε. Εκεί ανακαλύψαμε την άμεση δημοκρατία. Μια νέα μετα-πολιτική γενιά που προσπαθεί να οργανώσει τη δική της ουτοπική πραγματικότητα έρχεται αθόρυβα στο προσκήνιο.
Αυτό το νεανικό κίνημα μετεξελίχθηκε και έφτιαξε σταθερές δομές: 200 και πλέον Αυτοδιαχειριζόμενους Κοινωνικούς Χώρους σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές. Απέκτησε... βίλες, κατέλαβε και ξαναέδωσε ζωή σε δημόσια κτίρια που είχαν ρημάξει, σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, αποθήκες, ερειπωμένα στρατόπεδα, όπως του Καρατάσιου στη Θεσσαλονίκη. Μέσα στην κρίση και την καταστροφή γεννιέται ένα νέο πολιτιστικό κίνημα σημαντικότερο από αυτό που ζήσαμε τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Παντού φτιάχνονται θεατρικές ομάδες, κινηματογραφικές λέσχες, γίνονται μαθήματα χορού, μουσικής, φωτογραφίας, εικαστικών, οργανώνονται κουκλοθέατρα και δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά. Στεγάζονται ομάδες γιόγκα, τάι-τσι, πολεμικών τεχνών.
Το enallaktikos.gr παρουσιάζει περισσότερες από 500 ομάδες πολιτιστικού ακτιβισμού και θα προσπαθήσει να καταγράφει τις εκατοντάδες ακόμη θεατρικές, μουσικές, εικαστικές κολεκτίβες που δημιουργούνται και προς το παρόν δεν έχουν νομική μορφή και λειτουργούν άτυπα.


Ολα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία παρουσιάζουν συνεχώς με εκτενή ρεπορτάζ αυτά τα νέα ελπιδοφόρα εγχειρήματα. Τα ελληνικά ΜΜΕ, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθούσαν να αποσιωπήσουν αυτό που συμβαίνει εδώ, άρχισαν τώρα να δείχνουν κάτι αποσπασματικά και ακατάληπτα.


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έστησε το πρώτο Κοινωνικό Θεατροπωλείο. Αντί να πληρώνεις εισιτήριο, αφήνεις τρόφιμα μακράς διαρκείας ή φάρμακα και τα δίνουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ακολούθησαν η Χαλκίδα και ο Κορυδαλλός και ο θεσμός αυτός επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.


Εκατοντάδες είναι οι ομάδες με προχωρημένα site και σελίδες πολιτισμικού-πολιτικού ακτιβισμού στο facebook. Αυτές οργανώνουν παντού τόσα πολιτιστικά δρώμενα και happenings που δεν γίνονταν πριν απ’ την κρίση. Αν σερφάρεις στις σελίδες τους, που παρουσιάζουμε, θα διακρίνεις τις καινοτόμες ιδέες, τις ριξηκέλευθες απόψεις, την εναλλακτική οπτική, το ανήσυχο πνεύμα. Θα συνειδητοποιήσεις ότι κάτι καινούργιο κυοφορείται.

Βρέθηκαν: 904 δίκτυα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×