op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πρόγραμμα για το προσφυγικό Camp Σκαραμαγκά

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Αλληλέγγυα Παιδεία , Συνεργατισμός, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα

To Πρόγραμμα για το προσφυγικό Camp Σκαραμαγκά αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική.Το British Council ολοκληρώνει στο τέλος Μαΐου τις εργασίες του στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Σκαραμαγκά που φιλοξένησε παιδιά από την προσφυγική δομή από τον Οκτώβριο του 2016. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα του προγράμματος στην έκδοση (PDF, 1 MB) που επιμελήθηκε η εξωτερική συνεργάτις κα. Marie Delaney.
Το πρόγραμμά μας

Η συνεργασία μας με τη UNICEF  στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Σκαραμαγκά, με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO) , έχει σαν στόχο να διασφαλίσει την ψυχολογική σταθερότητα των παιδιών προσφύγων, το αίσθημα συνέχειας στην εκπαίδευσή τους και την ένταξή τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία, μέσω διαφορετικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.

Από το Νοέμβριο του 2016, το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Σκαραμαγκά έχει υποστηρίξει συνολικά πάνω από 500 μαθητές στις τρεις φάσεις υλοποίησής του:

    Νοέμβριος 2016–Ιούλιος 2017
    Το Εκπαιδευτικό Κέντρο παρείχε μαθήματα αγγλικής γλώσσας για παιδιά από 12 έως 17 ετών, δραστηριότητες δεξιοτήτων ζωής για παιδιά από 12 έως 17 ετών και προσχολική αγωγή για παιδιά από 3 έως 6 ετών και τους γονείς τους.
    Αύγουστος–Σεπτέμβριος 2017
    Το Εκπαιδευτικό Κέντρο παρείχε μαθήματα αγγλικής γλώσσας και δραστηριότητες δεξιοτήτων ζωής για παιδιά 12 έως 17 ετών ενώ προσέφερε και δραστηριότητες σχετικές με τις δεξιότητες ζωής στην ελληνική γλώσσα για παιδιά 6 έως 11 ετών.
    Δεκέμβριος 2017–Μάιος 2018
    Το Εκπαιδευτικό Κέντρο παρέχει μαθήματα αγγλικής γλώσσας για παιδιά από 12 έως 17 ετών και δραστηριότητες δεξιοτήτων ζωής και μαθησιακή υποστήριξη για παιδιά από 12 έως 17 ετών.


Ο κύριος σκοπός αυτού του προγράμματος μη τυπικής εκπαίδευσης είναι να δημιουργήσει ένα πιο σταθερό περιβάλλον για τα παιδιά πρόσφυγες παρέχοντας τους ψυχοκοινωνική στήριξη όπως επίσης πρόσβαση και συνέχεια στην εκπαίδευση. Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει να προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν απαραίτητες δεξιότητες ζωής που θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες διαβίωσής τους και να διευκολύνουν την ένταξή τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αποτελέσματα

Στην αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά, παρατηρήθηκε ότι όλα τα παιδιά έχουν αναπτύξει σε αξιόλογο βαθμό την χρήση της αγγλικής γλώσσας, τις δεξιότητες επικοινωνίας και παρουσίασης καθώς και τις ηγετικές τους ικανότητες. Το πρόγραμμα επίσης έχει εστιάσει στη σημασία της πολυπολιτισμικότητας, της μη διάκρισης και της κατανόησης ζητημάτων σχετικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά αυτά βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικού συστήματος για 2,5 χρόνια ενώ κάποια από αυτά δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο. Η επανένταξη στο οικείο περιβάλλον μιας τάξης για τα μεγαλύτερα παιδιά – ή η πρώτη μαθησιακή εμπειρία για τα μικρότερα – έχει θετικό αντίκτυπο στη ψυχοκοινωνική τους σταθερότητα και ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τις δυνατότητες τους.
Παράλληλες δραστηριότητες

Πρόκειται για δραστηριότητες που συμπληρώνουν το πρόγραμμα και ενισχύουν το σκοπό του μέσω των οποίων παρέχεται στην ευρύτερη κοινότητα τόσο επαγγελματική ανάπτυξη όσο και εργαλεία για την ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τα εξής:

    World Voice: Το «World Voice» είναι ένα πολυσχιδές μουσικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εμπλουτίζει τις ζωές των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, συνεργαζόμαστε με πληθώρα εκπαιδευτικών με διαφορετικό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο, από σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι κοινότητες προσφύγων στην Μέση Ανατολή και απομακρυσμένες περιοχές στο ορεινό Κασμίρ της Ινδίας. Το «World Voice» παρέχει σε εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν ειδικότητα στη μουσική, παιδαγωγικό υλικό και μεθόδους ώστε να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι στην τάξη τους, όχι μόνο για να βοηθήσουν την μουσική ανάπτυξη των μαθητών, αλλά και για να ενισχύσουν την διαδικασία της μάθησης σε ένα ευρύ θεματικό πεδίο. Η φωνή είναι ένα εργαλείο διαθέσιμο σε κάθε παιδί και δάσκαλο ανεξαρτήτως άλλων πόρων.
    Ζώντας Όλοι Μαζί : Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάπτυξη δεξιοτήτων για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτές νέων και βασίζεται στη διαδραστική μάθηση. Η μεθοδολογία αυτή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο να κινητοποιεί ομάδες και άτομα να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης και να βελτιώσουν σημαντικά δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για την κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών ανά τον κόσμο. Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες ενημερώνονται, ανταλλάσουν ιδέες και αναπτύσσουν δεξιότητες σχετικά με την προστασία του παιδιού, ενημερωμένες πρακτικές για το παιδικό τραύμα και για το πώς να δημιουργήσουν διαπολιτισμικές και ανθεκτικές τάξεις για όλους τους μαθητές και μαθήτριες.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Μιλήση 3, Παλλήνη 153 51, Ελλάδα
Email Eirini.Kareta@britishcouncil.gr Τηλέφωνο 210 369 2342, +30 210 369 2333, +30 210 666 6117
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×