op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πρωτοβουλία για τον συντονισμό σωματείων βάσης, εργαζομένων, ανέργων και συλλογικοτήτων

Εναλλακτικές Συλλογικότητες

"Το κακόγουστο θέατρο της “σκληρής” διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα δεν πείθει κανέναν. Τα νέα σκληρά μέτρα που ζητούν να επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας φέρουν ήδη φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της Κυβέρνησης, καθώς συμπεριλαμβάνονται στους όρους των μνημονίων που έχουν προυπογράψει την τελευταία τριετία.

Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι παρά ένα κουρελιασμένο σεντόνι με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την γύμνια της υποταγής της στα συμφέροντα του κεφαλαίου και να περισώσει ότι μπορεί από την καταρράκωσή της στα μάτια της κοινής γνώμης. 

Η Πρωτοβουλία για τον συντονισμό σωματείων βάσης-εργαζομένων-ανέργων-συλλογικοτήτων είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Θεσσαλονίκη.Η διάλυση των τομέων Υγείας και Παιδείας, το λουκέτο και στις τελευταίες παραγωγικές μονάδες της χώρας -όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΕΛΒΟ και η ΕΑΣ, η απελευθέρωση των απολύσεων, των ωραρίων και η επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας, είναι το μόνα λιθαράκια που απομένουν ώστε ο οδοστρωτήρας της κεφαλαιοκρατικής επίθεσης να μπορεί να συνθλίψει και τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει και μαζί με αυτά ολόκληρη την εργατική τάξη. 

Παράλληλα η κρίση όχι μόνο δεν εκτονώνεται, αλλά μετά την Ελλάδα και τις χώρες της περιφέρειας χτυπά πια ολοφάνερα και τον κεντρικό πυρήνα της καπιταλιστικής οικονομίας όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, κάτι που διαψεύδει τους μύθους περί “ανάπτυξης” και προδικάζει πως η μοίρα των ασθενέστερων ετοιμάζεται ακόμη πιο σκληρή. 

Έτσι, το μέλλον που διαγράφεται για την “μετά δανειακής σύμβασης εποχή” όχι μόνο δεν θα είναι ευοίωνο, αλλά θα είναι ακόμη πιο μαύρο από σήμερα που ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας είναι άνεργο και το υπόλοιπο φυτοζωεί με μισθούς πείνας. Αυτή είναι η πραγματικότητα του σαμαραϊκού success story: “ανάπτυξη” και κερδοφορία για μια απειροελάχιστη μειοψηφία εκμεταλλευτών, πάνω στα πτώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. 


Σε αυτές τις συνθήκες η μόνη διέξοδος σωτηρίας που μας δίνεται είναι αυτή του αγώνα. Η κλεψύδρα της κοινωνικής ανοχής απέναντι στο αδηφάγο σύστημα πρέπει να αδειάσει όσο γρήγορα αδειάζουν οι μισθοί και συντάξεις από τα πορτοφόλια των εργαζομένων. 
Τον αγώνα αυτό όμως δε μπορούν να ηγηθούν οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστικοί γραφειοκρατικοί μηχανισμοί της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι με την προδοτική στάση τους έχουν αναγκάσει την εργατική τάξη να “φάει” τον γάιδαρο των αντιλαϊκών μέτρων. Αυτοί που προκηρύσσουν 24ωρες απεργιακές μπαλωθιές για να τηρηθούν τα “αγωνιστικά” προσχήματα, αφού πρώτα διασφαλίσουν την ήττα όσων μαχητικών αγώνων πάσχιζαν να αποκτήσουν διαρκή χαρακτηριστικά (όπως π.χ. τις απεργίες Καθηγητών και Διοικητικών Υπαλλήλων) και αποτρέψουν κάθε προοπτική κλιμάκωσης τους. 


Σήμερα συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο προκηρύσσουν άλλη μια μεμονωμένη απεργία, ώστε να φαγωθεί και η ούρα των μέτρων και να γραφτεί μαζί με αυτή και με την θέσπιση των ατομικών συμβάσεων το κύκνειο άσμα του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Η απεργιακή κινητοποίηση της 6ης Νοέμβριου όσο και αν φαντάζει ανεπαρκής με βάση τις ανάγκες της εποχής μπορεί να γίνει σπίθα και να αποτελέσει την αρχή για κάτι καινούριο, αρκεί από υπόθεση των γραφειοκρατών να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Για έναν αγώνα από την βάση, χωρίς διαμεσολαβητές, που θα παλέψει να μετατραπεί αυτή η απεργιακή μπαλωθιά σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας μέχρι την ολική ανατροπή του συστήματος εκμετάλλευσης που επιβάλλει μέτρα και μνημόνια και των κυβερνήσεων του. 


Για την δημιουργία σωματείων βάσης, απεργιακών επιτροπών και εργατικών κέντρων αγώνα, σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά, οργανωμένα από τα κάτω, χωρίς γραφειοκράτες και διαμεσολαβητές, για να περάσει επιτέλους ο πλούτος στα χέρια αυτών που τον παράγουν με εργατική αυτοδιαχείριση και άμεση δημοκρατία στους χώρους δουλειάς."

Η Πρωτοβουλία για τον συντονισμό σωματείων βάσης-εργαζομένων-ανέργων-συλλογικοτήτων είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Θεσσαλονίκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Φιλίππου 16-18, Θεσσαλονίκη 546 31, Ελλάδα
protovoulia@mail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×