op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού

Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

"Ιστορικό της Πρωτοβουλίας - Επισήμανση κινδύνων για τον Υμηττό
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

«…κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ…»

Εμείς οι πολίτες του Βύρωνα αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε για την προστασία του Υμηττού. Αφορμή μας έδωσαν μια σειρά από εκδηλώσεις που αφορούσαν τις απειλές που δέχεται το δάσος του Υμηττού. Συνειδητοποιώντας το πλήθος και το μέγεθος των ζητημάτων, εκφράστηκε αυθόρμητα από την πλειοψηφία των πολιτών που παραβρέθηκαν σε αυτές, η επιθυμία να μην μείνουμε μόνο στην απαρίθμηση των προβλημάτων αλλά και να προβούμε σε ενέργειες που θα προωθούν την επίλυσή τους. 


Έτσι, συγκροτήθηκε η συλλογικότητά μας που αρχικά ονομάστηκε «Συντονιστική επιτροπή». Γρήγορα όμως αποφασίσαμε να μετονομαστούμε σε «Πρωτοβουλία Πολιτών», επειδή δεν συντονιζόμαστε ως οργανωμένοι φορείς αλλά ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Στις μέχρι τώρα συναντήσεις μας, διαπιστώνουμε τους ακόλουθους σοβαρότατους κίνδυνους που απειλούν τον Υμηττό:


1. Η απειλή μεταφοράς όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα, μέσα στο δάσος του Υμηττού και ειδικότερα στην περιοχή του υπό αναχώρηση στρατοπέδου Σακκέτα.


2. Η κατασκευή της περιφερειακής Υμηττού, μέσα από την κύρια δασική περιοχή με συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους του δάσους.


3. Σχετική με την περιβαλλοντική καταστροφή του Υμηττού και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, είναι η πιθανότητα ανέγερσης 5 υπέργειων και μάλιστα πολυώροφων πάρκινγκ μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, ενώ υπάρχει απόφαση προηγούμενων δημοτ. συμβουλίων για την κατασκευή αποκλειστικά υπόγειων πάρκινγκ. Αυτό το γεγονός εκμηδενίζει τα ελάχιστα περιθώρια για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής που τόσο έχει ανάγκη η τσιμεντούπολη Βύρωνας.


4. Η απειλή ανέγερσης από την εκκλησία συνοδικού μεγάρου στην ευρύτερη περιοχή Καρέα (διεκδικώντας εκτάσεις 16.000 στρεμμάτων, οι οποίες ουδέποτε της ανήκαν).


5. Η καταπάτηση δασικών εκτάσεων από ιδιωτικές εταιρείες (νταμάρια Πολύδωρα, χωματουργικές εργασίες της εταιρείας «Λιοσάτος», αυθαίρετη χρήση της περιοχής «πικ-νικ» από την εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων «Φιλοσίδης»).


6. Η συνέχιση των δραστηριοτήτων του δήμου Βύρωνα (σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών, εναπόθεση παλαιών αυτοκινήτων κ.λπ.) μέσα στη δασική περιοχή.


7. Η απειλή κατασκευής παιδικού σταθμού στην δασική περιοχή Ζωοδόχου Πηγής.


8. Η βαμβακίαση που απειλεί τα πεύκα και η σχεδόν ανύπαρκτη συντήρηση του δάσους που το αφήνουν να αργοπεθαίνει.


9. Η δημοπράτηση για την κατασκευή πτέρυγας της μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού στο μοναστήρι του Άη-Γιάννη και η απειλή ανέγερσης από την Ιερά Σύνοδο συνοδικού μεγάρου στην ευρύτερη περιοχή του Καρέα.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή θεωρούμε ότι μόνο με την ενεργό συμμετοχή όλων μας μπορεί να προωθηθεί η επίλυση όλων των προβλημάτων προς όφελος της ποιότητας ζωής μας, καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να δράσουμε από κοινού. Επίσης συμμετέχουμε στη «Διαδημοτική συντονιστική επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού» και βλέπουμε θετικά οποιαδήποτε ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας Δικτύων για τα κινήματα της πόλης.

Ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πόλης μας με κίνητρο τη λαχτάρα να δούμε την περιοχή μας να ομορφαίνει. Ας συνειδητοποιήσουμε την αξία αυτού του πολύτιμου δώρου που έχουμε δίπλα μας, ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να το διατηρήσουμε ανέπαφο!

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6972616773, 6972414920, 6937954916"


Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική.


Στοιχεία επικοινωνίας:
Βύρωνας 162 31, Ελλάδα
prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×