op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

SKOUZE3 Εικαστική Κολεκτίβα

Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Εργασιακές Κολεκτίβες, Εικαστικές Κολεκτίβες

"Η SKOUZE3 Εικαστική Κολεκτίβα αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Η εικαστικός Εύα Μαραθάκη μας μιλάει για τη λειτουργία του χώρου της καθώς και για τα projects και τις εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε το τελευταίο διάστημα.

Λίγο πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, η εικαστικός Εύα Μαραθάκη μάς μίλησε για τη λειτουργία του χώρου της SKOUZE3, καθώς και για τα projects και τις εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε το τελευταίο διάστημα. Αρχικά, τη ρωτήσαμε πώς ακριβώς λειτουργεί το SKOUZE3 και τι άλλο ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο συγκεκριμένο χώρο.

«Το SKOUZE3 (Σκουζε 3, Μοναστηράκι) είναι χώρος εργασίας, δημιουργίας και διαμονής, ο οποίος φιλοξενεί εκθέσεις, performances και ομιλίες. Προσφάτως συμμετείχαμε στο “Hosted in Athens” και συν-οργανώσαμε το “343 Art Project”.

Μεσα στο φθινόπωρο σκέφτομαι να οργανώσω μια σειρά διαλέξεων-συζητήσεων όπου θα εμπλέκονται καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, οικονομολόγοι και περιβαλλοντολόγοι».
Το καλοκαίρι η καλλιτέχνιδα έλαβε μέρος και στην έκθεση “Boiling Point” στο Künstlerhaus στη Βιέννη σε επιμέλεια Γιώργου και Δημήτρη Γεωργακόπουλου. Σχετικά με την παρουσία της εκεί μας είπε: 

«Συμμετείχα με μία τρίπτυχη σύνθεση -έμμεση αναφορά στην εικονογραφία της δυτικής και της βυζαντινής τέχνης- και κάνω τρία σχόλια πάνω στη διαχρονική σχέση υποκειμένου και κοινωνίας. Τα έργα παραπέμπουν σε πολιτικά βασανιστήρια, σε βεβηλώσεις βυζαντινών εικόνων, καθώς και στη διαχείριση των δυνητικών ενόχων από τα ΜΜΕ στη σύγχρονη μιντιακή κοινωνία.

Κοινός παρονομαστής και στα τρία έργα είναι το κρύψιμο ή η καταστροφή των ματιών, μία ενέργεια που δημιουργεί αμφίδρομα αισθήματα άγχους, αβεβαιότητας, ανησυχίας, φόβου και αποτροπιασμού και παράλληλα σχολιάζει το θέμα της απώλειας ταυτότητας».Σχετικά με την πρόσφατη συμμετοχή της στο project “UN/INHABITED” σε επιμέλεια Σωζήτας Γκουντούνα, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το ακατοίκητο νησί της Δήλου, όπου και έλαβε χώρα, μας είπε: «Το ‘UN/INHABITED’ εξετάζει το δίπολο κατοίκησης-ακατοίκητου (inhabited-uninhabited) σε σχέση με την κατοικία και τη συνήθεια (habitation-habit). 

Στη Δήλο βρισκόταν επίσης ένα από τα πρώτα και αρχετυπικά θησαυροφυλάκια της Ευρώπης, κάτι σαν την Κεντρική Τράπεζα. Οι καλλιτέχνες στοχάζονται στους τρόπους με τους οποίους η ταυτότητα, η κοινότητα και η αξία δομήθηκαν και αναπαραστάθηκαν και τους τρόπους με τους οποίους οι οικονομικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν σε ένα δίκτυο οικονομικής συνοχής.

Τέλος, την περίοδο αυτή η Εύα Μαραθάκη παίρνει μέρος και στην έκθεση “Unanswered Prayers”, η οποία θα παρουσιάζεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στην CAN Gallery (Αναγνωστοπούλου 42, Αθήνα). «Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το τελευταίο -ημιτελές- διήγημα του Τρούμαν Καπότε ‘Answered Prayers / Οταν οι προσευχές εισακούονται’ και διαπραγματεύεται την έννοια της αποτυχίας ως δημιουργικής διαδικασίας. Στην έκθεση συμμετέχω με δύο σχέδια που αναφέρονται στην ποιήτρια Εμιλι Ντίκινσον και την επιθυμία απεγκλωβισμού από την κανονισμένη συμπεριφορά»."


(πηγή)

Στοιχεία επικοινωνίας:
Σκουζέ 3, Αθήνα 105 60, Ελλάδα
email: skouze3@gmail.com / τηλ. +306942511877
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×