op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Stray.gr

Φιλοζωϊκές Οργανώσεις


"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ STRAY.GR
To “Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr” είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, με σκοπό την προσφορά βοήθειας στα αδέσποτα ζώα της Ελλάδας.

Η ομάδα αποτελείται από 30 ενεργά μέλη και περίπου 20 περιστασιακούς εθελοντές.

Τα μέλη και οι εθελοντές του Stray.gr, ηλικίας 17 έως 50 ετών, φοιτητές και εργαζόμενοι, έχουν κοινό παρονομαστή την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα αδέσποτα ζώα.Το Stray ξεκίνησε το 2002 και από τότε έχει αναλάβει και βοηθήσει πάνω από 2000 αδέσποτα ζώα, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, και ενίοτε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Το Stray.gr δεν λαμβάνει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση ή άλλη βοήθεια από την Πολιτεία και συντηρείται αποκλειστικά από τις συνδρομές και τις δωρεές από μέλη, φίλους και τις λίγες επιχειρήσεις που περιστασιακά προσφέρουν κάποια χρήματα ή άλλα είδη.

ΠΩΣ  ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ STRAY.GR 
Το Stray.gr ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που γνωρίστηκαν μέσω ενός φιλοζωικού forum. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ήδη φιλοζωική δράση και η αγάπη τους για τα ζώα σε συνδυασμό με την ανάγκη για μια πιο οργανωμένη προσπάθεια τους οδήγησε στην απόφαση για την ίδρυση του Stray.gr.

ΣΚΟΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Σκοπός του σωματείου μας είναι η ευζωία των αδέσποτων ζώων, η στείρωσή τους, η υιοθεσία τους και η εφαρμογή και βελτίωση των σχετικών νόμων προς όφελος των αδέσποτων ζώων.

Ειδικότεροι στόχοι:

1. Αύξηση του αριθμού των στειρώσεων αδέσποτων ζώων (σκύλων και γατών).

2. Αύξηση του αριθμού των ζώων που μπορούμε να περιθάλψουμε παρέχοντάς τους ιατρική φροντίδα (ορθοπεδικά χειρουργεία, θεραπείες μεσογειακών ασθενειών.

3. Παροχή προσωρινής στέγης σε αδέσποτα ζώα σε σπίτια εθελοντών ή σε πανσιόν με τελικό στόχο την υιοθεσία τους.

4. Αύξηση των υιοθεσιών στην Ελλάδα.

5. Οργάνωση και συμμετοχή σε δραστηριότητες που σκοπό έχουν την άσκηση πίεσης στους κρατικούς φορείς για την εφαρμογή του νόμου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ
Το Stray.gr προσφέρει περίθαλψη, στειρώσεις, εμβολιασμούς, θεραπείες, φιλοξενία και υιοθεσίες στα αδέσποτα ζώα.

Περίθαλψη και φιλοξενία αδέσποτων ζώων:
Η περίθαλψη και φιλοξενία αδέσποτων ζώων αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος του έργου μας. Από τη στιγμή που το σωματείο μας θα ενημερωθεί για ένα ζώο που χρειάζεται βοήθεια, είτε από κάποιο μέλος μας, είτε από άλλο σωματείο, είτε από κάποιον φιλόζωο, είτε από το ευρύτερο κοινό, σπεύδουμε στο χώρο προκειμένου να παράσχουμε βοήθεια στο ζώο. Στα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά, απαιτείται μεταφορά του ζώου στον κτηνίατρο. Αφού παρασχεθεί η αναγκαία ιατρική φροντίδα στο ζώο, φροντίζουμε να του εξασφαλίσουμε στέγη, είτε σε μέλη του σωματείου είτε σε άλλους φιλόζωους ή σε πανσιόν. Στην περίπτωση της πανσιόν, το κόστος βαραίνει το σωματείο.

Χειρουργεία και ιατρική φροντίδα:
Ως σωματείο, το Stray.gr αναλαμβάνει επίσης βαριά ορθοπεδικά περιστατικά με δύσκολη και υψηλού κόστους αντιμετώπιση, που ένας φιλόζωος είναι δύσκολο να επωμιστεί μόνος του.

Παροχή υποστήριξης σε φιλόζωους:

Το Stray.gr παρέχει υποστήριξη σε φιλόζωους που εντοπίζουν ή αναλαμβάνουν περιστατικά αδέσποτων ζώων με τους εξής τρόπους:

α. καθοδήγηση και παροχή πληροφοριών και συμβουλών·

β. ανάληψη περιστατικών, είτε σε συνεργασία με τον φιλόζωο που εντόπισε το περιστατικό είτε εξολοκλήρου·

γ. προώθηση ζώων μέσω του ιστοτόπου μας για την εύρεση οικογενειών για υιοθεσία.

Άλλες δραστηριότητες:

Το σωματείο μας ασχολείται επίσης με την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο καθένας να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα και την εξάλειψη του προβλήματος στη χώρα μας.

Συνεργαζόμαστε με άλλα σωματεία με σκοπό να πιεστεί το κράτος για την εφαρμογή και βελτίωση των νόμων σχετικά με τα αδέσποτα ζώα.

Το Stray.gr είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Pan-Hellenic Animal Welfare Federation - PFO), η οποία είναι η μοναδική ομοσπονδία του είδους στην Ελλάδα. Η PFO έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στον Συνήγορο του Πολίτη και στο Συμβούλιο Επικρατείας προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη στην Ελλάδα και να βελτιωθεί η νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα, η οποία συστηματικά καταπατείται ή δεν εφαρμόζεται από τις αρχές.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Το έργο του Stray.gr μέχρι σήμερα στον τομέα της παροχής βοήθειας στα αδέσποτα ζώα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και ως προς την ποσότητα και ως προς την ποιότητά τους και υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να κριθεί ως επιτυχημένο. Ωστόσο, το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και γενικότερα της κακομεταχείρισης των ζώων στην Ελλάδα είναι τόσο εκτεταμένο, ώστε χωρίς την κινητοποίηση του κράτους και την αλλαγή της στάσης της κοινωνίας, αυτό δεν είναι δυνατόν να λυθεί.

Συγκεκριμένα επιτεύγματα:
α) Κλείσιμο δύο παράνομων εκτροφείων ζώων με πρωτοβουλία του σωματείου, το οποίο ανέλαβε επίσης εξολοκλήρου την περίθαλψη των ζώων και τους δικαστικούς αγώνες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
β) Στειρώσεις. Το 2009 πραγματοποιήθηκαν 110 στειρώσεις σκύλων και 40 στειρώσεις γατών·
γ) Ορθοπεδικά χειρουργεία. Το 2009 αναλάβαμε δύο πολύ σοβαρές περιπτώσεις ορθοπεδικών χειρουργείων και έξι σχετικά ηπιότερα περιστατικά.

Τυχόν πρόσθετοι πόροι θα μας βοηθήσουν να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο στους παραπάνω τομείς, καθώς οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η έλλειψη οικονομικών πόρων μας έχει οδηγήσει πολλές φορές στη δύσκολη απόφαση να μην αναλάβουμε περιστατικά, κάτι που αποτελεί μεγάλη απογοήτευση για κάθε πραγματικό φιλόζωο, όσα ζώα και αν έχει βοηθήσει.

Aν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του Stray.gr, αν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι ή να βοηθήσετε με οποιοδήποτε τρόπο, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stray.gr όπου υπάρχουν και αγγελίες ζώων. "

Το Stray.gr είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική με σκοπό την προσφορά βοήθειας στα αδέσποτα ζώα της Ελλάδας.
 

Στοιχεία επικοινωνίας:
Κριτίου 4-6, Αθήνα 11744, Ελλάδα
Facebook: www.facebook.com/stray.gr Εmail: info@stray.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×