op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Θεσσαλονίκη.Βοηθήστε ΕΔΩ για να μην κλείσει ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στην Ελλάδα. Γίνε εθελοντής - εθελόντρια ΕΔΩ!   


Ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στην Ελλάδα ( Καρανιβάλου 31 - Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκn, Τ.Κ.: 544 54 Τηλ.:2310 925 000, Fax: 2310 940 500 Email: down@hol.gr - info@down.gr) λόγω  οικονομικών προβλημάτων κυνδινεύει να κλείσει! Το δημόσιο του χρωστάει 14000 ευρώ, για ένα πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από το 2013-2014...

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος υποστηρίζει 400 οικογένειες από όλη την Ελλάδα και 80-100 παιδιά που είναι στην Θεσσαλονίκη. Όσοι είναι μακριά υποστηρίζονται μέσω τηλεφώνου, μέσω Internet, με αποστολή υλικού και μέσω των δράσεων. Τα παιδιά που είναι στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται καθημερινά με το λεωφορείο του Συλλόγου (Καλαμαριά-Εύοσμος) ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ΔΕΝ διενεργεί κανενός είδους έρανο αυτό το διάστημα. Οι δωρεές για την ενίσχυση του έργου μας γίνονται με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Συλλόγου ΕΔΩ ή στις εγκαταστάσεις ΤΟΥ. Στη συνέχεια εκδίδεται θεωρημένη απόδειξη και ευχαριστήριο, τα οποία αποστέλλονται ταχυδρομικά.

Απο το το 1990

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της κας Χαρίκλειας Χατζησεβαστού - Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα, για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνκής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό. 

Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία, όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Για το σκοπό αυτό οι αρχές των ίσων ευκαιρών και της ισότητας των ανθρώπων διέπουν τη λειτουργία του φορέα μας.

Αποστολή του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση και ψυχαγωγία των ωφελουμένων του.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε γονείς όσο και σε παιδιά. 

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου συνεργαζόμαστε με συμβούλους Ειδικής Αγωγής, με το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του ΠΑ.ΜΑΚ. και τα ΙΕΚ  (δημόσια και ιδιωτικά).


Ο σύλλογος σήμερα


380 Οικογένειες ατόμων με DS είναι ήδη μέλη

85 άτομα παρακολουθούν ειδικά μαθήματα

20 άτομα εργάζονται στο εργαστήριο μας

17 άτομα μεταφέρονται καθημερινά με το ιδιόκτητο λεωφορείο μας

13 έμισθοι εξειδικευμένοι συνεργάτες

50 εθελοντές
Μελλοντικά σχέδια

Ολοκλήρωση κατασκευής Κέντρου ημερήσιας φροντίδας και υποστηριζόμενης διαβίωσης

Δημιουργία νέων τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης

Συνεργασία με άλλους φορείς κοινωνικής φροντίδας

Δημιουργία φυτωρίου στο οποίο θα εκπαιδεύονται ενήλικες με σύνδρομο Down

Δημιουργία εργαστηρίου προ-επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα  ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευασμάτων


Οι πόροι του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος


 • Οι πόροι του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του, από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος ή φίλοι και συμπαραστάτες του και από δωρεές και χορηγίες.
 • Με τα χρήματα αυτά καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. Κυρίως, όμως, υποστηρίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την πρόοδό τους.

 • Τα προγράμματα του Συλλόγου


Πρόγραμμα Δεξιοτήτων Ζωής και Αυτόνομης Διαβίωσης


Η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων αποτελεί έναν τομέα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς περιλαμβάνει δραστηριότητες μέσα στο σπίτι (πχ. μαγείρεμα, συμμάζεμα, σιδέρωμα), αλλά και έξω από αυτό (πχ. μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μαθήματα συναισθηματικής αγωγής, ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης, του αυτοελέγχου κλπ.

Οι στόχοι είναι εξατομικευμένοι, ενώ πραγματοποιούνται αξιολογήσεις των συμμετεχόντων στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους με τη χρήση της κλίμακας AAMD.

Υπεύθυνες Υλοποίησης Προγράμματος: Γιαλαβούζη Μήλη, Παπαχρήστου Άννα


Πρόγραμμα Βασικών/Γενικών ΓνώσεωνΣτο πλαίσιο του προγράμματος αυτού οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν  μαθήματα μουσικής έκφρασης (με στόχο την ανάπτυξη μιας θετικής αυτοεικόνας και αυτοπεποίθησης, αλλά και τον αυτοσχεδιασμό), ιστορίας, θρησκευτικών, γεωγραφίας, γλώσσας και αγγλικών. Επιπλέον, γίνονται μια φορά την εβδομάδα και μαθήματα μαγειρικής.

Υπεύθυνος Προγράμματος: Στεργιούλας Γιώργος

Εργαστήριο Προεπαγγελματικής Κατάρτισης (Εργαστήριο Μπομπονιέρας)Στο Εργαστήριο του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδας εργάζονται άτομα με σύνδρομο Down ηλικίας 25-64 ετών. Εδώ μπορείτε να βρείτε μπομπονιέρες για τον αρραβώνα, το γάμο ή τη βάφτιση.Ο δειγματισμός γίνεται κατόπιν ραντεβού. 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 902615

Διεύθυνση: Καρανιβάλου 33, Κάτω Τούμπα, ΤΚ. 54454, Θεσσαλονίκη

Υπεύθυνη Παραγγελιών: Χατζηγιάννη Λίνα

Εκπαιδεύτριες Εργαστηρίου: Μαρινάκου Αγγελική & Τσολάκη Σοφία


Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Λειτουργικής ΜάθησηςΈνα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς ατόμων με αναπηρία και γενικότερα όσους ασχολούνται με την ειδική αγωγή είναι η αδυναμία ή η δυσκολία των ατόμων με νοητική ανεπάρκεια να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις με άτομα με και χωρίς αναπηρία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδιά και άτομα με σύνδρομο Down από 5 μέχρι 40 ετών, χωρισμένα ηλικιακά σε 4 ομάδες.

Γίνεται με τη συμμετοχή εθελοντών-ατόμων τυπικής ανάπτυξης. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των ατόμων, η γνώση και η εφαρμογή των κανόνων που διέπουν μια συζήτηση, ο σεβασμός στο συνομιλητή και η δημιουργία φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα παιδιά, αλλά και μεταξύ των ατόμων με σύνδρομο Down και των εθελοντών.

Επιπλέον, με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο γίνεται εξάσκηση σε δεξιότητες της καθημερινής ζωής των ατόμων, όπως η προετοιμασία μικρών γευμάτων, ζαχαροπλαστική, χρήση τηλεφώνου, διαχείριση συναισθημάτων, διαχείριση ελεύθερου χρόνου.

Ειδική Φυσική ΑγωγήΣτο Σύλλογο δίδεται ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα Ειδικής Φυσικής Αγωγής.  Ειδικότερα, υλοποιούνται τα ακόλουθα:

 • Ρυθμική
 • Παραδοσιακοί Χοροί
 • Ποδόσφαιρο
 • Μπάσκετ
 • Bowling
 • Floorball
 • Badminton
 • Μοντέρνος Χορός
 • Ψυχοκινητική Αγωγή
 • Ενδυνάμωση
 • Εισαγωγή στην άσκηση με παιγνιώδη μορφή
 • Στίβος
 • Bocce

Επίβλεψη Προγραμμάτων: Γιαγκουδάκη Φανή

Υπεύθυνοι Υλοποίησης Προγραμμάτων: Βουκάντση Σοφία - Μάντσος Βαγγέλης

Θεατρική ΟμάδαΤο θέατρο προσφέρει την δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να εκφραστούν με λεκτικούς και μη λεκτικούς τρόπους, να συνεργαστούν στα πλαίσια της ομάδας, να εξασκήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Συμβάλλει στη γλωσσική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών/ατόμων με σύνδρομο Down.

Υπεύθυνη Προγράμματος: Κουλούσια Γεωργία


Club ΦωτογραφίαςΜετά από τις διακρίσεις, που έλαβε η φωτογραφική ομάδα του Συλλόγου Συνδρόμου Down σε διαγωνισμούς φωτογραφίας του Αγγλικού Συλλόγου Συνδρόμου Down αποφασίστηκε η σύσταση αυτόνομου τμήματος Φωτογραφίας.

  Το Club Φωτογραφίας έχει σαν στόχο την εξοικείωση των ανθρώπων με σύνδρομο Down με τη φωτογραφική μηχανή και τη χρήση υπολογιστικών προγραμμάτων για την επεξεργασία των φωτογραφιών, τη δημιουργία ενός προσωπικού στυλ φωτογράφησης, τη συμμετοχή σε εκθέσεις φωτογραφίας που γίνονται στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Οι στόχοι είναι εξατομικευμένοι, ενώ στα πλαίσια λειτουργίας του τμήματος πραγματοποιούνται συναντήσεις με φωτογράφους και φωτορεπόρτερ της πόλης, επισκέψεις σε εξωτερικούς χώρους και εκθέσεις φωτογραφίας κλπ.

Υπεύθυνη Προγράμματος: Παπαχρήστου Άννα


Εργαστήριο ΔιατροφήςΣτόχος είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με την καθιέρωση ενός καθημερινού και θρεπτικού διαιτολογίου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται ανά δυο βδομάδες με τη συμμετοχή των μελών του πρωινού τμήματος.

Υπεύθυνη Τμήματος: Μαρούδα Κωνσταντίνα


Εργαστήριο ΚεραμικήςΤα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Στόχοι είναι η ανάπτυξη της γλωσσικής επικοινωνίας, η κοινωνικοποίηση, η αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως είναι η υποτονικότητα και η κατάθλιψη. Οι κατασκευές που γίνονται στο εργαστήριο αυτό τροφοδοτούν το Εργαστήρι Μπομπονιέρας, τα  παζάρια και άλλες εξωτερικές δραστηριότητες του Συλλόγου. Εργαστήριο Εικαστικών και Δημιουργικής ΑπασχόλησηςΜε την εικαστική έκφραση τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν την προσοχή τους, να αναπτύξουν την παρατηρητικότητά τους, να σχηματίζουν κρίσεις και να δραστηριοποιούνται. Το εργαστήριο  γίνεται μια φορά την εβδομάδα και συμμετέχουν άτομα από 18-64 ετών.

Υπεύθυνος Προγράμματος: Γιαλαβούζη ΜήληΕργαστήριο Παραδοσιακών Αρτοσκευασμάτων και ΓλυκώνΤα μέλη του Πρωινού Τμηματος εκπαιδεύονται στην παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων,όπως κέηκ, κουλουράκια και άλλες σπιτικές συνταγές. Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ αποτελεί κέντρο παρασκευής προϊόντων τα οποία τροφοδοτούν το Εργαστήριο Μπομπονιέρας με στόχο τον εμπλουτισμό της παραγωγής του, αλλά και διάφορες δραστηριότητες του Συλλόγου (πχ.παζάρια και εξωτερικές συνεργασίες με φορείς και καταστήματα).

Υπεύθυνη Προγράμματος: Γιαλαβούζη Μήλη


Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη και Υποστήριξη Μαθησιακών Δεξιοτήτων Παιδιών/Ατόμων με σύνδρομο DownΣτο Πρόγραμμα αυτό επιχειρείται μια καταρχήν θεωρητική προσέγγιση της ανάπτυξης των μαθησιακών δεξιοτήτων των παιδιών και των ατόμων με σύνδρομο Down. 

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ανά 15-20 μέρες και η θεματολογία είναι η εξής:

 • Πρώτη ανάγνωση και γραφή
 • Ενίσχυση της κατανόησης (για παιδιά που έχουν αναπτύξει τη ανάγνωση και τη γραφή, αλλά χρειάζονται βοήθεια για να γίνουν αυτόνομοι αναγνώστες).

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού σχεδιάζονται:

 • Η "μετεγγραφή" κλασικών λογοτεχνικών κειμένων
 • Η οργάνωση λέσχης "φιλαναγνωσίας" με παιδιά - αναγνώστες με σύνδρομο Down
 • Εργαστήρι "ζωντανής" γλώσσας για παιδιά-άτομα με σύνδρομο Down


Κατασκηνωτικό ΠρόγραμμαΣκοπός του Ειδικού Κατασκηνωτικού Προγράμματος είναι η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία, η ανακούφιση της οικογένειας, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίες από νέους επαγγελματίες.

Πρόγραμμα Υπολογιστών "Επεξεργασία Κειμένου - Διαδίκτυο (ΙIΙ)"Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των ανθρώπων με σύνδρομο Down με τη χρήση του υπολογιστή και η ασφαλής περιήγηση στο διαδίκτυο.

 

 Υλοποίηση Προγράμματος: Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη

Υπεύθυνος Προγράμματος: Γαλανόπουλος Βασίλης


"Ακούμε, Μιλάμε, Μοιραζόμαστε: Επικοινωνία μέσω SKYPE"Η τεχνολογία μειώνει τις αποστάσεις και χτίζει γέφυρες επικοινωνίας. Σας περιμένουμε να μοιραστούμε μαζί προβληματισμούς και προτάσεις σας σε θέματα που σχετίζονται με το σύνδρομο Down.

Μπορείτε να μας κάνετε ερωτήσεις και να σας απαντούμε άμεσα. Και όλα αυτά ζωντανά μέσω σύνδεσης SKYPE κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα. Απλά αφήστε το μήνυμά σας στο 6977 538322 για να κλείσουμε ένα διαδικτυακό ραντεβού.Πρόγραμμα Αλληλεγγύης ΟικογενειώνΤο πρόγραμμα αλληλεγγύης έχει σαν στόχο:

 • την υποστήριξη γονέων που βρίσκονται σε δυσχέρεια
 • την παρακολούθηση προβλημάτων που προκύπτουν σε οικογένειες που ζουν στη Θεσσαλονίκη ή στην επαρχία και την αντιμετώπισή τους
 • την υποστήριξη ατόμων με σύνδρομο Down και των γονιών τους σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας
 • την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε γονείς που μένουν στην επαρχία και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης
 • την παροχή υπηρεσίων συμβουλευτικής σε άτομα με σύνδρομο Down, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή ιδρύματα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Καρανιβάλου 31, Πυλαία 544 54, Ελλάδα
Τηλ.:2310 925 000, Fax: 2310 940 500 Email: down@hol.gr - info@down.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×