op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου

Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Άμεση Δημοκρατία - Λαϊκές Συνελεύσεις, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Πρωτοβουλίες ενάντια σε χαράτσια, κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία


Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, στις 12.00, συνέλευση και πρωινός καφές στο άλσος.

"Ο Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Άλσους Παγκρατίου είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική. Πρωτοσυναντηθήκαμε στο Άλσος Παγκρατίου το καλοκαίρι του 2008. 

Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, έχοντας ο καθένας και η καθεμιά μας διανύσει τη δική του/της υπαρξιακή και πολιτική διαδρομή, με κοινές, παράλληλες, κάποτε και αποκλίνουσες βιω­ματικές παραστάσεις, διαμορφώσαμε μια συγκλίνουσα πορεία.

Με αρχική αφορμή την αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη τότε από τον Δήμο Αθηναίων κατασκευή κλειστού θεάτρου και καφετέριας μέσα στο Άλσος, ξεκίνησε η λειτουργία της ανοιχτής συνέλευσης.

Χωρίς καταστατικά, προεδρεία, επιτροπές, εκπροσώπους και διαμεσολαβητές, ενάντια στη λογική της εμπορικής “αξιοποίησης” των δημόσιων χώρων – αλλά με την ισότιμη συμ­μετοχή όλων μας. Με συλλογικές, αντιιεραρχικές και αδιαμε­σολάβητες διαδικασίες και με σαφή την αντιρατσιστική μας θέση. Χρη­σιμοποιώντας όλα τα μέσα αγώνα που είχαμε στα χέρια μας και επινοώντας διαρκώς καινούρια.

Αισθανθήκαμε από την αρχή ότι η συνάντησή μας ξεπερνούσε το ζήτημα της αντίθεσης στα σχέδια αλλοίωσης του χαρακτήρα του Άλσους.

Προχωρήσαμε με αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις και πα­ρεμ­βάσεις και σε άλλα τοπικά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήμα­τα.Οργανώσαμε και υλοποιήσαμε δημόσιες συζητήσεις, κινημα­τογρα­φικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες και παιγνίδια για μικρούς και μεγάλους, συλλογικά χειροποίητα φαγοπότια και έπεται συ­νέχεια…

Στην κοινή αυτή διαδρομή συναντηθήκαμε και συντονιστήκαμε με συλλογικότητες και πρωτοβουλίες από άλλες γειτονιές, διευρύναμε το πεδίο των αναζητήσεων, των παρεμβάσεων και των δράσεων στα κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά προτάγματα που καθημερινά αναδεικνύονται. Είναι αυτονόητο να πούμε πως οι καιροί της κοινωνικής απομόνωσης το απαιτούν. Με αφορμή τα πέμπτα γενέθλια της συνέλευσης, είπαμε να το γιορτάσουμε αλλά και να κάνουμε ξανά μια κουβέντα για όλα. 

Να θυμηθούμε σημεία της διαδρομής αυτών των πέντε χρόνων, να δούμε πού βρισκόμασταν τότε, πού βρισκόμαστε τώρα και τι αφήσαμε πίσω, να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που μας κρατάει στα άλση, τις πλατείες και τους δρόμους. Να συναντηθούμε όπως πάντα με τους γείτονες για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κοινή μας ζωή στο Άλσος και αλλού. 

Και βέβαια να μιλήσουμε για τις συλλογικές αντιστάσεις στους δημόσιους χώρους σήμερα, αυτές τις αντιστάσεις που, με τη δυναμική και τη φαντασία τους, καθιστούν τους χώρους δημόσιους.

 Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου"Στοιχεία επικοινωνίας:
Άλσος Παγκρατίου, Αθήνα 116 35, Ελλάδα
alsospagkratiou@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×