op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συνεργατικό Παντοπωλείο Μπεγίρι

Χωρίς Μεσάζοντες, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Συνεταιριστικά / Συνεργατικά ΕγχειρήματαΓια την ίδρυση του συνεταιρισμού εμπνευστήκαμε από πρωτοβουλίες ανθρώπων και κοινοτήτων που σε συνθήκες κρίσης αντί να βυθιστούν στην εξαθλίωση και στην εξατομίκευση επέλεξαν το δρόμο της συλλογικής απάντησης στο πρόβλημα της καθημερινής επιβίωσης. Την προσπάθεια αυτή επεκτείνει το αυτοδιαχειριζόμενο μανάβικο-μπακάλικο «Μπεγίρι», δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, ακριβώς απέναντι από το χώρο του καφενείου.Το Μπεγίρι εμψυχώνεται από μέλη του συνεταιρισμού και της αγροτικής τους κολεκτίβας. Η οριζόντια συνέλευση του Κιβωτίου διευρύνεται συμπληρώνοντας τους κρίκους μιας αλληλέγγυας αλυσίδας αυτοδιαχείρισης στο Ρέθυμνο. Ο συνεταιρισμός και η διάχυση … Το Μπεγίρι έχει κάποιες βασικές αρχές: οριζόντια οργάνωση και λήψη αποφάσεων, ισότιμες σχέσεις, ίση αμοιβή χωρίς αφεντικό, και προσπάθεια διεκδίκησης μιας όσο γίνεται μεγαλύτερης αυτονομίας.Τα παιδιά που βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, ξεκίνησαν από την ανάγκη για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για δικτύωση και αλληλοστήριξη με παραγωγούς που –έτσι για αλλαγή- σέβονται τόσο τον άνθρωπο, όσο και την ίδια τη φύση. 


Έτσι, στο Μπεγίρι θα βρεις προϊόντα που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπων: ζαρζαβατικά και όσπρια, ρύζι, φρούτα, σπιτική «μερέντα», βιολογικό κρασί και ρακή, αποξηραμένα φρούτα, χειροποίητα καλλυντικά και πολλά άλλα. Όλα προέρχονται από επιλεγμένους παραγωγούς, τους οποίους τα παιδιά στο Μπεγίρι γνωρίζουν προσωπικά ώστε να «πιστοποιήσουν» ακριβώς ότι είναι πιστοί στις αρχές τους. 


Για να μάθεις ακόμη περισσότερα, αλλά και για
 να εφοδιαστείς με υγιεινά καλούδια, τρύπωσε
στα στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου,
 βγες στον γραφικό πεζόδρομο της Κατεχάκη,
στη σκιά του φρουρίου της Φορτέτσας και
 αναζήτησε το «Μπεγίρι» με σήμα το αλογάκι,
 που τρώει «μόνο» του το καρότο – χωρίς μαστίγια.


Τι σημαίνει η λέξη Μπεγίρι και ποιος ο συμβολισμός; Μπεγίρι στην κρητική διάλεκτο σημαίνει άλογο. Τούρκικες οι ρίζες και αυτής της λέξης, για να μην ξεχνάμε ότι οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.Οι ερμηνείες που βρήκαμε είναι: το νεαρό άλογο, ή γενικά το άλογο, ή το νεαρό άλογο που δεν έχει ζευτεί ακόμα. Η τελευταία εκδοχή μας άρεσε περισσότερο και γι΄αυτό και το λογότυπο μας είναι ένα άλογο που κρατάει μόνο του το καρότο χωρίς καβαλάρη με μαστίγιο και ψευδαίσθηση αμοιβής.


Πώς επιλέγετε τους προμηθευτές σας; Και πώς ελέγχετε και διασφαλίζετε ότι είναι πιστοί στις αρχές σας ως προς τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής των προϊόντων τους; Κατ’ αρχήν επιλέγουμε να έχουμε πρωτίστως προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες. Οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι άνθρωποι που ό,τι παράγουν το παράγουν με σεβασμό και ευαισθησία προς τη φύση και το περιβάλλον στοχεύοντας ταυτόχρονα σε καλή ποιότητα.


Επίσης τόσο ως προς τα οικονομικά όσο και ως προς τις σχέσεις με τους εργαζόμενούς τους και τη γενικότερη στάση τους προς την κοινωνία είναι άνθρωποι που βάζουν ως προτεραιότητα τον άνθρωπο λειτουργώντας με ειλικρίνεια, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Θα λέγαμε ότι το 80% των παραγωγών μας είναι άνθρωποι που τους γνωρίζουμε προσωπικά και έχουμε επισκεφτεί τον χώρο παραγωγής τους ή μας τους γνώρισαν φίλοι που εμπιστευόμαστε. Ένα 20% είναι καινούργιες γνωριμίες τις οποίες ελπίζουμε να χτίσουμε με τον καιρό και να αποδειχτούν ότι εφαρμόζουν τις ίδιες αρχές με εμάς.

 Ποια η ανταπόκριση του κοινού του Ρεθύμνου μέχρι στιγμής; Υπάρχει απήχηση, ακούμε θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια και προσπαθούμε από την πλευρά μας να επικοινωνούμε όσο περισσότερο μπορούμε με τους ανθρώπους που έρχονται να μας βρουν τόσο για να διαδίδεται η ιδέα πίσω από το εγχείρημα όσο για να μπορεί το Μπεγίρι να καλύπτει όσες περισσότερες ανάγκες γίνεται καλύτερα. Ξέρουμε ότι ο χώρος του εμπορίου δεν είναι εύκολος, παρόλα αυτά παραμένουμε αισιόδοξοι. Γεγονός που πηγάζει και από την προσέλευση ανθρώπων τους οποίους δε γνωρίζαμε κάτι το οποίο μας χαροποιεί πολύ και ελπίζουμε να συνεχιστεί! Σε τι άλλους τομείς θα θέλατε να δείτε τέτοιες οριζόντιες μορφές δομής & οργάνωσης; Σε όλους!


 Πιστεύουμε ότι οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαχειρίζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους , έτσι θα μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες όλων μέσω της ίδιας της εργασίας τους. Σε κάθε τομέα λοιπόν οι χώροι εργασίας θα αποτελούν και σημεία κοινωνικής ζύμωσης και δημιουργίας. Σε έναν ιδανικό κόσμο… Θα επικρατεί η ισότητα, η δημιουργία, το «εμείς» και ο έρωτας. Πηγή:http://cretazine.com/"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Κατεχάκη 16 (Πεζόδρομος Φορτέτσας), Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα
mpeyiri@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×