op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συριανό Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων - Συριανό Aνταλλακτικό Νόμισμα (Σ.Α.Νο)

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια


Τι είναι το Σ.Α.ΝΟ.

"Γεννήθηκε μέσα από τις  κινητοποιήσεις στο Δήμο Ερμούπολης…

Έχει βαπτιστεί ως Σ.Α.ΝΟ. και ήδη κάποιοι το χρησιμοποιούν… 

Το Συριανό Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στη Σύρο. Ο λόγος για την ανταλλακτική οικονομία που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν στο νησί, ώστε να ανταλλάξουν προϊόντα ή υπηρεσίες χωρίς να χρησιμοποιούν ευρώ.

Το αρτικόλεξο Σ.Α.ΝΟ. προέρχεται από το αρχικά της λέξης Συριανό Ανταλλακτικό
Νόμισμα και ήδη, όπως βλέπουμε στο site www.sanosyros@wordpress.com η προσπάθεια αυτή είναι αρκετά αξιόλογη ώστε να μπορέσει να καρποφορήσει.

Το Συριανό Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων είναι μια δημιουργία που έχει ως αφετηρία τις ιδέες της αλληλέγγυας οικονομίας.

Η ισορροπία ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό συμφέρον, η συμφωνία ότι κανείς και καμμιά  δεν επιδιώκει την εκμετάλλευση αλλά μόνον την εξυπηρέτηση αναγκών, η λειτουργία της συνέλευσης ως μοναδικού τρόπου επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν, είναι μερικά από τα σημεία εκκίνησης.

Οι υπηρεσίες καταχωρούνται σε λίστες προσβάσιμες στον(-ην) καθένα(-μία) που θέλει να προσφέρει ή να λάβει μια υπηρεσία. Στους πίνακες αναγράφονται οι υπηρεσίες και τα στοιχεία του(-ης) συναλλασσόμενου(-ης) καθώς και οι μονάδες ανταλλαγής.

Η μονάδα ανταλλαγής είναι το Συριανό ανταλλακτικό νόμισμα (σ.α.νο ).

Ορίζεται σαν κάτω όριο τα -10 σανο και σαν πανω όριο τα +50 σανο. 

Προς το παρόν η ισοτιμία ορίζεται 1 σανο=1 ώρα.

Η ισοτιμία είναι ένα θέμα που εγείρει πολλά ερωτήματα, πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο των σχέσεων εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και καλών προθέσεων στο οποίο όλοι(-ες) θα λειτουργούμε στη συνέλευση του Δικτύου.

Οι λίστες υπηρεσιών και προϊόντων ενημερώνονται ανά δεκαπενθήμερο.

Αν θέλετε να εγγράψετε ή να αλλάξετε μια υπηρεσία, στείλετε e-mail στο sanosyros@yahoo.gr.


Συχνές Ερωτήσεις

Πως μπορώ να γίνω μέλος του δικτύου;

Στέλνοντας ενα μειλ με τις υπηρεσίες που προσφέρετε και ζητάτε στο sanosyros@yahoo.gr γίνεστε αυτόματα μέλος.

Πως μπορώ να προσφέρω ή να λάβω μια υπηρεσία;

Κάνοντας κλίκ σε αυτό το  σύνδεσμο βλέπετε τους καταλόγους των υπηρεσιών που προσφέρονται ή ζητούνται. Στο κατάλογο υπάρχουν και τα στοιχεία επικοινωνίας της (-ου) συναλλασσομενης (-ου). Επικοινωνείτε μαζί της(-ου) για να λάβετε ή να προσφέρετε την υπηρεσία.

Πως γίνεται η ενημέρωση του λογαριασμού μου;

Οταν λάβετε ή προσφέρετε μια υπηρεσία στέλνεται ένα μειλ στο διαχειριστή στη διεύθυνση sanosyros@yahoo.gr  Ο διαχειριστής αναλαμβάνει να ενημερώσει το λογαριασμό σας.

Όταν λάβετε ή προσφέρετε μια υπηρεσία και στείλετε μειλ στο διαχειριστή παρακαλούμε ακολουθείστε το παρακάτω πρότυπο.

Ελαβα σανο (από ποιον-όνομα και email) ή Εδωσα σανό (σε ποιον-όνομα και email).

Το e-mail το στέλνει ένας από τους δυο συναλλασσόμενους αλλά για να είναι έγκυρο πρέπει να υπάρχει κοινοποίηση προς το μέλος του δικτύου που έχει γίνει η συναλλαγή.

Που μπορώ να βρω σανο;

Οποιος (-α) βρίσκεται στις λίστες του δικτύου θεωρείται αυτόματα μέλος του και εχει μηδέν σανο. Προσφέροντας μια υπηρεσία αυξάνει το ποσό των σανό και λαμβάνοντας μια υπηρεσία μειώνει το ποσό των σανό.

Υπάρχει όριο συναλλαγής;

Ναι. Δεν μπορείτε να κατέχετε πάνω από 50 σανο και να οφείλετε πάνω από 10 σανο.

Πως μπορώ να εγγράψω να αποσύρω ή να τροποποιήσω τις υπηρεσίες που προσφέρω ή ζητάω;

Η ενημέρωση της λίστας προσφοράς και ζήτησης γίνεται στα μέσα και στο τέλος κάθε μήνα. Στέλνετε ένα μειλ στο διαχειριστή στη διεύθυνση sanosyros@yahoo.gr  για να ενημερωθούν οι λίστες.

Ποιος είναι ο διαχειριστής;

Ο διαχειριστής ορίζεται από την συνέλευση του δικτύου και εναλλάσσεται.

Ποιος παίρνει τις αποφάσεις για αλλαγές ή τροποποιήσεις;

Η συνέλευση φυσικά. Γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε συγκεκριμένο τόπο. Τα μέλη του δικτύου ειδοποιούνται έγκαιρα για την μέρα και την ώρα της συνέλευσης."

Παζάρι με Συριανό νόμισμα!"Την ερχόμενη Τετάρτη 4 Ιουλίου από τις 18:00-22:00 θα πραγματοποιηθεί παζάρι προϊόντων και αντικειμένων με σ.α.ν.ο (Συριανό ανταλλακτικό νόμισμα).

Το ανταλλακτικό σανοπαζάρι θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μιαούλη, έξω από το χώρο των προσκόπων, κάτω από το δημαρχείο (μπροστά στην πρώην παιδική βιβλιοθήκη).

Μπορείτε να φέρετε τρόφιμα, αντικείμενα, ρούχα, βιβλία και οτιδήποτε άλλο νομίζετε, χρησιμοποιώντας σαν ανταλλακτικό μέσο το σ.α.ν.ο.

Αν δεν είστε μέλος του δικτύου μπορείτε να γίνετε επί τόπου. Η διαδικασία είναι απλή και απαιτεί το e-mail σας και τις υπηρεσίες- προϊόντα που προσφέρετε ή ζητάτε.

Σας περιμένουμε!!!"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Σύρος, Ελλάδα
sanosyros@yahoo.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×