op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Θαλείν - Μη Κερδοσκοπικός Αστικός Συνεταιρισμός Καταναλωτών

Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Συνεταιριστικά / Συνεργατικά Εγχειρήματα

"Θαλείν - Μη Κερδοσκοπικός Αστικός Συνεταιρισμός Καταναλωτών (παρουσίαση)

Με στόχο να φέρει και πάλι ποιοτικά ελληνικά και φθηνά προϊόντα σε κάθε σπίτι, ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό µια οµάδα ενεργών πολιτών από τους δήµους Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Μεταµόρφωσης και Νέας Φιλαδέλφειας συστήνοντας το Θαλεῖν. Ενα µη κερδοσκοπικό συνεταιρισµό πολιτών, που σε πρώτη δήλωση επιθυµεί «να ξαναεισάγει την ηθική στο εµπόριο».

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι το καλοκαίρι του 2011, κουβεντιάστηκε, δουλεύτηκε, πλαισιώθηκε από εθελοντές και άρχισε σιγά – σιγά να παίρνει σάρκα και οστά στα τέλη του 2012. Μέσα σε 15 µέρες από την επίσηµη αναγγελία, στήθηκε και εξοπλίστηκε ο χώρος, ενώ τις επόµενες δύο εβδοµάδες γέµισε προϊόντα και... χαµόγελα!
Πώς δουλεύει ο Συνεταιρισμός;

Για να γίνει κάποιος/μία οικογένεια μέλος στον Συνεταιρισμό, πρέπει να αγοράσει την Συνεταιριστική Μερίδα του, που ορίζεται σε ένα ποσό (20 ευρώ στην περίπτωσή μας). Αυτό δίνει δικαίωμα συμμετοχής  στο Διοικητικό ή στο Εποπτικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού και ασφαλώς στο ανώτερο όργανο, τη Γενική Συνέλευση, που λαμβάνει και όλες τις αποφάσεις.


Τι μας οδήγησε στην δημιουργία του Συνεταιρισμού;

Ποιος άλλος μπορεί σε συνθήκες ελεύθερης διαμόρφωσης τιμών της Αγοράς να κατεβάσει τις τιμές, εκτός από τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς;

Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών, ως ένας εναλλακτικός τρόπος αγοράς που αναγκάζει και τους ιδιώτες να συνετιστούν στην πολιτική πωλήσεών τους, προσφέροντας ένα πρόσθετο σταθεροποιητικό σύστημα στην αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του 1983 από το βιβλίο «Αστικοί και Γεωργικοί Συνεταιρισμοί» του Γεωργίου Δασκάλου (Εκδόσεις Σύγχρονη εκδοτική), στην Ευρωπαϊκή Ένωση 16.000.000 (25.000.000 το έτος 2006 ) ή το 5% του πληθυσμού της είναι μέλη καταναλωτικών συνεταιρισμών. Αυτό το 5% είναι ικανό να οδηγεί και τα μη συνεταιριστικά καταστήματα τροφίμων να πωλούν φθηνότερα. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει και άλλη επιλογή, αυτή των καταναλωτικών συνεταιρισμών, οι καταναλωτές στην Ελλάδα, είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν μόνο από το σύστημα της ελεύθερης αγοράς σε όποια τιμή επιλέγουν τα καταστήματα, που είναι συνήθως στα όρια της οικονομικής αντοχής τους.


Γιατί ο Συνεταιρισμός μάς συμφέρει; 

Ο Συνεταιρισμός μάς συμφέρει διότι:

Μας προμηθεύει προϊόντα χωρίς την επιβάρυνση μεσαζόντων και καταστηματαρχών. Το κάθε προϊόν μάς έρχεται κατευθείαν από τον παραγωγό/ κατασκευαστή του. Έτσι δεν επιβαρυνόμαστε τα «ενδιάμεσα καπέλα» στην τιμή. 

Μας εξασφαλίζει αγαθά που έχουμε ελέγξει οι ίδιοι. Για κάθε παραγγελία έχουμε έρθει οι ίδιοι σε συνεννόηση και επαφή με τον παραγωγό/κατασκευαστή, έχοντας «εποπτεύσει» στα στάδια παραγωγής/κατασκευής, έχοντας επιβλέψει τις εγκαταστάσεις και υποδομές και έχοντας οι ίδιοι γευτεί ή δοκιμάσει τα προϊόντα. 

Εξάλλου ο κάθε προμηθευτής θα γνωρίζει ότι σε περίπτωση προμήθειάς μας με αγαθά δεύτερης διαλογής, δεν θα τον ξαναπροτιμήσουμε! Θα είναι άλλωστε και τακτική μας η επιλογή προμηθευτών έπειτα από σύστασή τους από κάποιο μέλος του Συνεταιρισμού μας.

Όλα τα προϊόντα θα είναι νέας εσοδείας. Ο Συνεταιρισμός δεν θα διαθέτει εγκαταστάσεις για αποθήκευση προϊόντων, καθώς θα παραγγέλνουμε ποσότητες αναλόγως της ζήτησης. 

Το σύστημα που θα αναπτύξουμε θα εξασφαλίζει την δυνατότητα στα μέλη μας να παραγγέλνουν κάθε φορά με ακρίβεια τις ποσότητες που χρειάζονται, ώστε να μην μένουν αδιάθετα αγαθά στα ράφια.

Όλα τα προϊόντα θα είναι ελληνικά. Διότι είναι τα καλύτερα και διότι θέλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό και κατασκευαστή.

Ο Συνεταιρισμός είναι μη κερδοσκοπικός. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε κέρδος αποφασίσουμε να λαμβάνουμε, θα πρέπει να δίδεται σε κοινωφελείς σκοπούς. 

Μπορούμε έτσι να σχηματίσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης, μοιράζοντας τρόφιμα σε άπορες οικογένειες ή σε άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η ομάδα Θαλείν - Μη Κερδοσκοπικός Αστικός Συνεταιρισμός Καταναλωτών είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική.


1. Κέντρο Διανομής Ν. Ηρακλείου  
Διεύθυνση: Αγίου Νεκταρίου 24
Τ.Κ. 14122, Νέο Ηράκλειο, Ελλάδα
Χάρτης: http://goo.gl/maps/lS6tT
Τηλέφωνο: 215 5401684

2. Κέντρο Διανομής Αγ. Αναργύρων 
Διεύθυνση: Ζακύνθου 1 & Κωνσταντινουπόλεως
Τ.Κ. 13562, Άγιοι Ανάργυροι, Ελλάδα
Χάρτης: http://goo.gl/maps/vpQGE
Τηλέφωνο: 211 4110331

Κέντρο Διανομής Καλλιθέας  
ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ !!"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Αγίου Νεκτάριου 24, Ηράκλειο 141 22, Ελλάδα
Tμήμα Επικοινωνίας & Δημ.Σχέσεων social@thalein.gr, Τμήμα Προμηθειών prom@thalein.gr, Τμήμα Αλληλεγγύης al@thalein.gr, Τμήμα Μηχανογράφησης & Ιστοσελίδας admin@thalein.gr, Τμήμα Γενικών Πληροφοριών info@thalein.gr, Τμήμα Παραγγελιών order@thalein.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×