op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Thessaloniki Pride

Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα

"Η Thessaloniki Pride αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Θεσσαλονικη. Με το διεθνή όρο Pride (ελληνικά: Φεστιβάλ Υπερηφάνειας) είναι γνωστή μια σειρά εκδηλώσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν από απλές συγκεντρώσεις μέχρι παρελάσεις, άρματα και πάρτυ.

Αφορούν το ΛΟΑΤ πληθυσμό (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλους, Αμφιφυλόφιλους, Τρανσέξουαλ) οι οποίοι διεκδικούν δημόσια την αξιοπρέπεια που κάθε άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται για τη σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ γιορτάζεται ανοιχτά η διαφορετικότητα και η κουλτούρα τους.


Παράλληλα αποτελούν και μια μορφή διεκδικήσεων από τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα με κύριο στόχο την εξουδετέρωση των αρνητικών στερεοτύπων, στα οποία είναι εγκλωβισμένη η σκέψη και η πρακτική πολλών ανθρώπων."
Γιατί να συμμετέχω στο Thessaloniki Pride;

Συμμετέχω στο Thessaloniki Pride, γιατί:

 
Διεκδικώ:

 ✔ ίσα δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια

✔ την κατάργηση των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και το κοινωνικό φύλο

✔ την αξιοπρέπεια που αξίζει κάθε gay, λεσβία, bi και τρανσέξουαλ μέσα στην κοινωνία

✔ τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

 ✔ νομική προστασία από κηρύγματα μίσους θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών

 ✔ την εξάλειψη της ομοφοβίας-τρανσφοβίας

 purpledot Τιμώ:

  ✔όσους αντιστάθηκαν και πάλεψαν κατά της βίας σε βάρος τους στο Stonewall το 1969

 ✔όσους έχουν αγωνιστεί για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα παγκοσμίως

purpledot Ενημερώνομαι:

✔για το Stonewall και την απαρχή του ΛΟΑΤ κινήματος

 ✔για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στον τόπο μου

 ✔για τα κρούσματα ομοφοβίας-τρανσοφοβίας στην πόλη μου και τι μπορώ να κάνω για αυτό

 ✔για το πώς να προφυλάσσω την υγεία μου

 purpledot Στέλνω το μήνυμα:

 ✔ότι η σεξουαλική διαφορετικότητα είναι αποδεκτή όχι μόνο μέσα σε τέσσερις τοίχους, αλλά και στο δημόσιο χώρο

 ✔ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ανοιχτή και ανεκτική σε κάθε είδους μειονότητα

 ✔ότι κανένας δεν πρέπει να ντρέπεται για τη σεξουαλική του ταυτότητα

 purpledot Γιορτάζω:

 ✔την ετερότητα και τον κοινωνικό πλούτο που αυτή προσφέρει

 ✔την αρμονική συνύπαρξη όλων των σεξουαλικών ταυτοτήτων στον κοινωνικό ιστό

 ✔και γνωρίζομαι με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα

 ✔και φλερτάρω και διασκεδάζω στο πάρτυ και τα καλλιτεχνικά events

"Αναγνωρίζοντας τη σημασία της παιδείας, το ThessalonikiPrideξεκινάει φέτος δράση από τον χώρο της εκπαίδευσης εγκαινιάζοντας υπερήφανα την καμπάνια RainbowsAfterRain (theR.A.R. campaign) ενάντια στον παιδικό εκφοβισμό (bullying).

Δεν είναι τυχαίο ότι το ThessalonikiPride αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία, αφού σύμφωνα με έρευνες ο παιδικός εκφοβισμός στο μεγαλύτερο μέρος του καταφέρεται κατά της διαφορετικής έκφρασης ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Το R.A.R. είναι ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, αλλά και των κηδεμόνων τους και των εκπαιδευτικών, γύρω από τον παιδικό εκφοβισμό, ειδικά στο σχολικό περιβάλλον. Στόχος του είναι η εξάλειψη  της άγνοιας και να γίνει κοινή συνείδηση ότι ο παιδικός εκφοβισμός δεν είναι κάτι αθώο και φυσικό, αλλά κάτι στο οποίο όλοι και όλες πρέπει να εναντιωθούμε.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους μη τυπικής μάθησης, όπως διαδραστικά εργαστήρια και βιωματικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες κι οι συμμετέχουσες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ποια περιστατικά συνιστούν εκφοβισμό, γιατί πρέπει αυτό να εκλείψει και πώς μπορούν να αντιδρούν σε περιπτώσεις που γίνονται αποδέκτες εκφοβισμού ή μάρτυρες περιστατικού εκφοβισμού σε τρίτον ή ακόμα και που παρουσιάζουν οι ίδιοι κι οι ίδιες εκφοβιστική συμπεριφορά προς τους/τις γύρω τους.

Στο στόχαστρο της καμπάνιας R.A.R. τοποθετείται κάθε διάσταση εκφοβισμού, όποια μορφή κι αν λαμβάνει (λεκτική, φυσικής βίας, ηλεκτρονική…) και όποια ιδιαιτερότητα κι αν στοχοποιεί (έκφραση έμφυλης ταυτότητας, εθνικότητα, κοινωνική θέση…).

Η καμπάνια R.A.R. είναι μια πρωτοπόρος προσπάθεια, γιατί όχι μόνο αγγίζει αλλά και δίνει έμφαση σε θέματα που στο σχολείο μέχρι τώρα θεωρούνταν ταμπού, αυτά των έμφυλων ταυτοτήτων και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το ξεκίνημά της τοποθετείται συμβολικά σήμερα, 16 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν από την παγκόσμια ημέρα στήριξης των ΛΟΑΤ παιδιών και νεαρών που έχουν υποστεί εκφοβισμό γνωστή κι ως SpiritDay.

Σε αυτήν την πρώτη απόπειρα το ThessalonikiPrideευχαριστεί το Pinewood College Θεσσαλονίκης που άνοιξε τις πόρτες του και εμπιστεύτηκε τους μαθητές και τις μαθήτριές του και ελπίζει στην προώθηση της καμπάνιας R.A.R. σε περισσότερα σχολεία και φυσικά στη συνεργασία με περισσότερους φορείς στο εγχείρημα αυτό."


Στοιχεία επικοινωνίας:
Ερμού 23, Θεσσαλονίκη 546 24, Ελλάδα
socialcenter@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×