op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Τράπεζα Τροφίμων - Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας

Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ταμεία Αλληλεγγύης


"Ο σκοπός του  Ιδρύματος της  Τράπεζας Τροφίμων  είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού  άπορων ατόμων, η καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων, και η συνεργασία  μέ προγράμματα,συντεχνίες και αναγνωρισμένες οργανώσεις που μοιράζονται το ίδιο όραμα.

 
Ο ρόλος τού Ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων είναι 

Α) η αποδοχή δωρεών μη εμπορεύσιμων τροφίμων (κοντόληκτα, με αλλοιωμένη ετικέτα η συσκευασία) από την βιομηχανία τροφίμων.

Β) η αποδοχή χρημάτων εταιρειών η ιδιωτών με τις οποίες αγοράζονται τα τρόφιμα όπου στην συνέχεια διατίθενται στις φιλανθρωπικές οργανώσεις, τα συσσίτια και τις κοινωνικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν τους απόρους.

Γ) η διαχείριση Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας,


 


Το Ιδρυμα Τράπεζα Τροφίμων 

1) Αναπτύσσει την αξία των αναλώσιμων προϊόντων.

2) Βοηθά στην αποφυγή τού κόστους διάθεσης για τις επιχειρήσεις.

3) Μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

4) Μεταφέρει τις ανάγκες των φιλανθρωπικών οργανώσεων στούς προμηθευτές.

5) Αποθηκεύει σε ασφαλές περιβάλλον τις προμήθειες για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις , οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να επικεντρωθούν στην άμμεση παροχή βοήθειας σε ανθρώπους με ανάγκη για σίτιση.

6) Πραγματοποιεί ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με τα απόβλητα των τροφίμων και την καλή διατροφή.

7) Ενθαρρύνει την κοινωνική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη με την κλήση για τον εθελοντισμό και τις δωρεές.

 


To Iδρυμα Τράπεζα Τροφίμων εξειδικεύεται με τούς εξής τρόπους στην οργάνωση - διαχείριση αποθήκευσης,διάθεσης και διανομής τροφίμων.


ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

1) Διαλογή και αποθήκευση.

2) Ποιοτικός έλεγχος.

3) Παρακολούθηση της ψυκτικής αλυσίδας.

4) Διαχείριση των αποθεμάτων.ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

1) Τα τρόφιμα διανέμονται στις εγκαταστάσεις των συλλόγων

2) Τα γεύματα σερβίρονται στο καλωσόρισμα σε Ορφανοτροφεία,Γηροκομεία,Κέντρα απεξάρτισης,Κέντρα ΑΜΕΑ, Κέντρα φιλοξενίας απόρων,Κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, και συσσίτια."

ΙΣΤΟΡΙΑ


Η "Τράπεζα Τροφίμων - 'Ιδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας" έρχεται να φέρει μία νότα αισιοδοξίας με μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Είναι το πρώτο κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό 'Ιδρυμα στην Ελλάδα με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης.

Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου και η ίδρυσή του εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα τον Ιούνιο του 1995.

Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων που αριθμεί 247 περίπου Τράπεζες Τροφίμων σε 21 χώρες της Ευρώπης.


Για την εκπλήρωση του σκοπού της συγκεντρώνει δωρεάν τρόφιμα, αναψυκτικά και είδη καθαριότητας από εταιρείες και ιδιώτες τα οποία στην συνέχεια τα μοιράζει δωρεάν σε ιδρύματα (οίκους ευγηρίας, ορφανοτροφεία, κλπ) και συσσίτια αστέγων – απόρων οι οποίοι τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Κ. Διονυσόπουλε έχετε ως λογότυπο - σύνθημα «Ας σβήσουμε την πείνα απ' το χάρτη». Έχετε κατακτήσει τον στόχο αυτό;

Με την βοήθεια των δωρητών, υποστηρικτριών Εταιρειών και εθελοντών το 2012 μοιράσαμε 1418 τόνους τροφίμων, αναψυκτικών και απορρυπαντικών σε 218 συσσίτια απόρων και Ιδρύματα (ορφανοτροφεία, γηροκομεία κλπ) στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. 'Εχουμε λοιπόν επιτύχει ένα σημαντικό μέρος του στόχου μας αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι εξαλείψαμε την πείνα από τον χάρτη. Προσπαθούμε για κάτι καλύτερο.

Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε ποιός είναι ο τρόπος λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων;

Δεχόμαστε δωρεές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και απορρυπαντικά τα οποία στη συνέχεια διανέμουμε στους έχοντες ανάγκη μέσω των οργανωμένων συσσιτίων και Ιδρυμάτων. Προϋπόθεση της διανομής και της ένταξης στο πρόγραμμά μας ενός συσσιτίου - αποδέκτη είναι ο έλεγχος του τρόπου λειτουργίας του έτσι ώστε τα δωριζόμενα προϊόντα να διατίθενται σ' αυτούς που έχουν ανάγκη.

Σε πόσους ανθρώπους παρέχετε βοήθεια τα τελευταία χρόνια; Πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτός στην περίοδο της οικονομικής κρίσης;
Το 2012 ενισχύσαμε τα συσσίτια 32.000 περίπου απόρων σε καθημερινή βάση. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των συσσιτούντων που κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή από 30 έως και 100%.

Με ποιό τρόπο χρηματοδοτείται η Τράπεζα Τροφίμων;

Βασικά από το καταπίστευμα του Ιδρυτή της Γεράσιμου Βασιλόπουλου και από δωρεές φίλων του Ιδρύματος. Δεν επιβαρύνουμε το Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ.

Σήμερα οι εταιρείες έχουν μειώσει την παραγωγή τους; Πόσο έχει δυσκολέψει το έργο σας;

Η προσφορά των εταιρειών είναι συγκινητική. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι προσφορές των εταιρειών το 2008 ήταν περίπου 900 τόνοι και το 2012 ανήλθαν στους 1418 τόνους. Αύξηση περίπου 60%. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες μας λόγω και της αυξανόμενης ζήτησης. Εδώ θα πρέπει να τονίσω και τη σημαντική συνεισφορά των Ιδρυμάτων Ιωάννη Σ. Λάτση, Μποδοσάκη, Σταύρου Νιάρχου, ΤΙΜΑ, Λεβέντη, της Aegean Baltic Bank και των Ελλήνων του εξωτερικού που χρηματοδότησαν την κάλυψη σοβαρών επισιτιστικών αναγκών απόρων συνανθρώπων μας.

Η συμβολή της εθελοντικής εργασίας στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς είναι σημαντικός. Στην Τράπεζα Τροφίμων πόσους εθελοντές έχετε;

Βασικό ρόλο στην λειτουργία της Τράπεζας Τροφίμων παίζουν οι Εθελοντές που διαθέτουν το χρόνο τους με αγάπη και ανιδιοτέλεια. Επί καθημερινής βάσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 30 εθελοντές και περίπου 100 περιστασιακά.

Βρίσκεστε στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς, πιστεύετε ότι η προσφορά επιστρέφει και με ποιό τρόπο; Γίνονται μικρά θαύματα στην ζωή;

Ανεπιφύλακτα ναι, γίνονται θαύματα. Ο 'Ελληνας με την κρίση ξαναέφερε στην επιφάνεια το αίσθημα της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει, αισθήματα που είχε σκεπάσει η επίπλαστη ευημερία και η σπατάλη. Βλέπουμε και νοιώθουμε την ικανοποίηση της προσφοράς του δωρητή η οποία ασφαλώς δεν απαιτεί ανταπόδοση.


Το Ίδρυμα Τράπεζα Τροφίμων είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Λεωφόρος Κρυονερίου 124, Διόνυσος 145 68, Ελλάδα
Τηλ.Eπικοινωνίας: 210-6220025 & 210-6220059 Fax: 210-6221316 Email: traptrof@otenet.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×