op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Τράπεζα Xρόνου Κορίνθου

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες Χρόνου

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.


"ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Η τράπεζα χρόνου Κορίνθου, είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων, σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής: το χρόνο.Όλες οι υπηρεσίες έχουν ίση αξία, είτε είναι χειρονακτική εργασία είτε πνευματική, είτε απαιτεί εξειδίκευση είτε όχι και αυτό γιατί στόχος μας είναι να ανατρέψουμε την κυρίαρχη ιδεολογία του συστήματος που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και κατατάσσει τους ανθρώπους σε πνευματικά ανώτερους ή κατώτερους, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμους για την κοινωνία. 

Για όλες, όλοι μας, ξοδέψαμε τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργειά μας και όλες θεωρούνται εξίσου σημαντικές.ΑΔΕΛΦΑ ΔΙΚΤΥΑ
ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ :

Η οργάνωση αχρήματων συναλλαγών, μέσω της ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων.

Η καταπολέμηση της αποξένωσης και του ατομικισμού.

Η παράκαμψη της χρηματικής συναλλαγής που είναι βασικός παράγοντας δημιουργίας κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμoύ.

Η δημιουργία νέων δομών αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο με στόχο την κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών.

Η καταπολέμηση ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, αυτό της μοναξιάς και την δημιουργία δομών όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ασφαλείς και θα μπορούν  να γνωρίζονται και να δικτυώνονται.ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;
 
Σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κορίνθου!

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ :

Δημιουργούνται σταθερές – συνεχείς και πιστές σχέσεις αμοιβαιότητας που ενδυναμώνουν τα μέλη.

Δημιουργούνται δομές αλληλεγγύης.

Ενισχύουν το πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών.

Προσφέρουν έμπνευση στους συνανθρώπους και δημιουργούν σχέσεις σεβασμού μεταξύ τους.

Σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία βιώνονται ως ελεύθερες και όχι αλλοτριωμένες δραστηριότητες.

Είναι περισσότερο συναναστροφές, που έχουν ως βάση τους την καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών, παρά την «απασχόληση».

Βοηθούν τα άτομα να ανακαλύψουν ή να αναπτύξουν νέες ικανότητες και δεξιότητες.

Ενισχύουν την οικολογική συνείδηση.

Η Τράπεζα χρόνου λοιπόν μας επιτρέπει να αλλάξουμε. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Είμαστε άνθρωποι με σάρκα και οστά. Θέλουμε να διώξουμε το φόβο και να δημιουργήσουμε ζωντανά κύτταρα αλληλεγγύης αποτελούμενα από εμάς τους ίδιους. Όλοι μαζί, ο ένας για τον άλλον.

Εφόδιά μας είναι η αγάπη, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Εφόδια που καταστρέφουν κάθε διαστρέβλωση και δημιουργούν τις δομές εκείνες, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η εδραίωση μιας νέας κοινωνίας χωρίς ανισότητες και ανταγωνισμούς. Με εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, καλλιέργεια και επικοινωνία."


666 μέρες
Με τον
ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

"Με τα Κοινωνικά Δίκτυα της Κορίνθου
Ήταν ευχάριστη έκπληξη. Για μένα, τον συνάδελφό μου Χριστόφορο Κάσδαγλη, τον Βαγγέλη Αβδελά του Δικτύου για την διατήρηση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών «Πελίτι» και τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χαράλαμπο Κασίμη.Γέμισε από κόσμο, κυρίως νέους και νέες το Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου στην παρουσίαση του βιβλίου μου «Μπορώ και χωρίς ευρώ» (ΙΑΝΟΣ).
Την Κυριακή το βράδυ έγινε μια πολύωρη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Αλληλέγγυα, Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία.

Τα παιδιά απ’ τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «Σβούρα» ετοίμασαν σπιτικούς μεζέδες, κέρναγαν κρασί κι έκαναν την παρουσίαση, γιορτή!

Έχουν φτιάξει ένα στέκι στην οδό Σίνα 37, με μια υπέροχη αυλή και οργανώνουν εκεί καθημερινά εκδηλώσεις που θα ζήλευαν οι καλύτεροι πολιτιστικοί σύλλογοι της μεταπολίτευσης.
Κινηματογραφικές προβολές, θέατρο, κοινωνικά φροντιστήρια, δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά, μουσικές βραδιές, εργαστήρια, αυτομόρφωση. 

Δείτε το μηνιαίο πρόγραμμα στην σελίδα τους http://svourakorinthos.espivblogs.net/ και στο facebook http://www.facebook.com/svourakorinthos?ref=ts&fref=ts.Τα νέα ελπιδοφόρα Κοινωνικά Δίκτυα που δραστηριοποιούνται στην Κόρινθο έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ. 

Πρόσφατα, η Ολλανδική τηλεόραση παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην δράση τους. Στην εκδήλωση συμμετείχε κι ένας ερευνητής απ’ το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ο οποίος μελετά τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας Χρόνου.Η Τράπεζα Χρόνου Κορίνθου http://www.txkorinthou.gr είναι ένα Δίκτυο Ανταλλαγής προϊόντων, υπηρεσιών και γνώσεων που στηρίζεται στο δικό της Νόμισμα συναλλαγής: τον χρόνο. 

Καταπολεμά την μοναξιά και την ανασφάλεια, προσπαθεί να δημιουργήσει σταθερές δομές αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο και να σπάσει τον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Δίνει την δυνατότητα σε ανέργους και υποαπασχολούμενους να προσφέρουν ανταλλάξιμη εργασία με υπηρεσίες και προϊόντα, συνεπικουρούμενη από το Τοπικό Δίκτυο διάθεσης προϊόντων απευθείας απ’ τους παραγωγούς στους καταναλωτές, το Αλλότροπον: http://www.allotropon.gr/.Στο Αλλότροπον Κορινθίας συμμετέχουν κυρίως μικροί βιοκαλλιεργητές, επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. 

Προσπαθούν να δημιουργήσουν Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής χωρίς μεσάζοντες, προσφέροντας τα προϊόντα σε τιμές 30% φθηνότερες απ’ ότι οι λαϊκές αγορές. 

Πέρα απ’ τις ανταλλαγές μέσω της Τράπεζας Χρόνου Κορίνθου, το 5-10% των προϊόντων του «Αλλότροπον» διατίθεται δωρεάν απ’ την «Ομάδα Αλληλεγγύης» σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Στους στόχους του «Αλλότροπον» είναι και η δημιουργία οικοκοινότητας.Έναν καινούργιο χώρο ετοιμάζει στην Κόρινθο το Δίκτυο «Ανταλλάζω», όπου επίσης θα γίνονται καθημερινά ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών: «το σκουπίδι του ενός είναι το διαμάντι του άλλου». 

Στο όλο εγχείρημα της Εναλλακτικής Οικονομίας συνδράμει τα μάλλα η ανοιχτή συνέλευση «Τα Περιβολάκια» http://www.perivolakia.gr συνεχίζοντας το κίνημα της πλατείας.Με εντυπωσίασε ο «Κήπος της Αφθονίας», όπου πρωταγωνιστεί ο συνταξιούχος Γιάννης Βαρελάς. Πρόκειται για ένα ακόμη Δίκτυο από αγροκτήματα βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο οργανώνει κάθε χρόνο την γιορτή ανταλλαγής σπόρων από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, με χιλιάδες επισκέπτες. «Εφυραία Γη» έχει τίτλο το ηλεκτρονικό φυλλάδιο του «Κήπου της Αφθονίας»."

Στοιχεία επικοινωνίας:
Σινά, Κόρινθος 201 00, Ελλάδα
contact@txkorinthou.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×