op
×

Για να σταματήσει να είναι φάντασμα, η κοινωνική οικονομία, πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας. Του Ευάγγελου Σπινθάκη

Το φάντασμα της γραφειοκρατίας παρουσιάζεται ως κοινωνική οικονομία. Εκατομμύρια για κοινωνική επιχειρηματικότητα EQUAL, Κοινωφελής εργασία, ΤΟΠΣΑ, ΤΟΠΕΚΟ, με μηδαμινό αντίκρισμα
Περισσοτερα...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μπλουζάκι που θα φορεθεί πολύ το 2016 (φωτο)

Στην αυταπάτη της, ως διά μαγείας ανάπτυξης που θα φέρει ο αθέατος "κελεμπίας" μεγαλοεπενδυτής με τα πετροδόλαρα και τους πρόθυμους δουλοπάροικους, αντιτάσσουμε την κοινωνική οικονομία η οποία αντιπροσωπεύει το 9-10% του Ευρωπαϊκου ΑΕΠ και αποτελεί τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και την επανεκκίνηση από τα κάτω.

Δίκτυο Ανταλλαγών. Του Γιάννη Μακριδάκη

Έχω να σας πω ότι όποιος γευτεί πρώτη φορά, όχι αριστερά, αλλά μαντΕρίνι χιώτικο, αποφαίνεται με θλίψη ότι ναι, δεν είχε ξαναφάει μανταρίνι μέχρι τώρα στη ζωή του. Επίσης δεν μπορεί στο εξής να φάει άλλο μανταρίνι πια διότι από τη στιγμή που έγινε κοινωνός της γεύσης του μαντΕρινιού της Χίου, όλα τα άλλα τού φαίνονται και είναι τελείως άνοστα.

Ένα παράδειγμα αυτοδιαχείρισης: Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Καταλονίας. Του Κώστα Νικολάου

Ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Καταλονίας (Cooperativa Integral Catalana) αποτελεί ένα πρωτότυπο συνεργατικό εγχείρημα σε παγκόσμια κλίμακα και συνίσταται σε μια μεταβατική πρωτοβουλία για τον κοινωνικό μετασχηματισμό από τα κάτω, διαμέσου της αυτοδιαχείρισης, αυτοοργάνωσης και δικτύωσης.

Κοινωνική Οικονομία: Ο Συνεργατισμός είναι ο τρόπος για μια ισχυρότερη οικονομία, για την ευημερία

Όπως εξηγεί η Marjorie Kelly (link is external), οι συνεργατικές μορφές ιδιοκτησίας επιτρέπουν την ευημερία των ανθρώπων, του πλανήτη και οι μελλοντικές γενιές να έχουν την προτεραιότητα έναντι των κερδών, για τους μετόχους και για τα στελέχη τους.

Ο Μινώταυρος, η γραφειοκρατία, τα εκατομμύρια και η κοινωνική οικονομία. Του Ευάγγελου Σπινθάκη

Ένα φάντασμα της γραφειοκρατίας, χωρίς να έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, παρουσιάζεται ως κοινωνική οικονομία. Ποιος ταΐζει με πολλά εκατομμύριααυτόν τον Μινώταυρο; Ποιος φοβάται την ανάπτυξη χιλιάδων μικρών αυτόβουλων κοινοτήτων κοινωνικής οικονομίας; 

Τα 11 κατά συνθήκη ψεύδη. Τα ψευδεπίγραφα της κοινωνικής οικονομίας. Του Ευάγγελου Σπινθάκη

Πολλές φορές έχουν στοχοποιηθεί οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΜΚΟ, ως αμαρτωλές εταιρείες που απομυζούν δημόσιο χρήμα εις βάρος της κοινωνίας. Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψεύδος; Σε ένα άθροισμα σκανδάλων 20 δις, οι ΜΚΟ υπολογίζεται ότι ενοχοποιούνται για 500 εκατ., ενώ ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας για τα υπόλοιπα 19,5 δις. 

Εγχειρίδιο Συνεργατικού Εργαστηρίου - Εισαγωγή στην Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία

Από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφερειακής Ανάπτυξης: Εισαγωγή στην Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία Παραδείγματα και καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο

Δείτε ΕΔΩ το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τον Σκόρο στα Εξάρχεια: "Αντι-κατανάλωση στην κρίση"

Αλληλέγγυο εμπόριο σαν αντιπρόταση στον καταναλωτισμό. Ένα ενδιαφέρον και καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ 19 λεπτών με θέμα την αντικαταναλωτική συλλογικότητα "Σκόρος".

10 συνεργατικά καφέ που αξίζει να κάνεις στέκια

Ομάδες ανέργων που δεν πτοήθηκαν από την κρίση φτιάχνουν συνεργατικές δομές και προσπαθούν να ζήσουν αξιοπρεπώς χτίζοντας ένα νέο εργασιακό μοντέλο με βάση τις αρχές του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας. 

Συνεργατισμός για τροφή και νερό στις Σταγιάτες Βόλου

Η 6η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου πραγματοποιήθηκε στις Σταγιάτες Βόλου από την Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης - Α.Π.Ο. Δράσης και τον Αιγίλοπα – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα.

Σταγιάτες Πηλίου: 6η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου - Μπαξέ 2015

Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης - Α.Π.Ο. Δράσης και  Αιγίλοπας (Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία), Παναγιώτης Μανίκης, Κώστας Νικολάου, Γιάννης Μακριδάκης, ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων και φυτών, εργαστήρια, συναυλία για το Νερό με τους "Ζωή Τάχα." 

Ανάπτυξη και προοπτική μέσω συνεταιρισμών | Βίντεο

Ο Κώστας Νικολάου μιλάει για την ανάπτυξη και προοπτική μέσω συνεταιρισμών με βάση το παράδειγμα του κοινωνικού καταναλωτικού συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης "Βίος Coop" στην εκπομπή "Τα λέμε" με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα, 1.4.2015, Βεργίνα TV.

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας με έπαθλα 50.000 ευρώ!

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας για το 2015 είναι γεγονός. Στις 23 Μαρτίου 2015, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλληλεγγύης στο Γκντανσκ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε την επίσημη έναρξή του.

Κατασπατάληση Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Πόρων, αναγκαίες τομές για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία. Του Χρήστου Καραζούπη

Οι διαθέσιμοι πόροι από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις διατέθηκαν περισσότερο ως λάφυρο του πελατειακού κράτους και λιγότερο προς τους αντικειμενικούς σκοπούς διάθεσης των κοινοτικών πόρων, με υπευθύνους

Περί της οικονομικής πολιτικής του Ποδέμος. Του Γιώργου Καλλή

Είναι ένα κόμμα 20άρηδων και 30άρηδων τροφοδοτούμενο από τα πανεπιστήμια και το κίνημα των πλατειών που προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία ανατρέποντας το πολιτικό σκηνικό. Η συγγραφή του οικονομικού προγράμματος ανατέθηκε στον Βινσέντς Ναβάρο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο John Hopkins

Αλληλέγγυα οικονομία. Μια απάντηση από τα κάτω…

Παραδείγματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας από την Κρήτη και όχι μόνο παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στο Ρέθυμνο. 

Η αστυνομία συνέλαβε εργαζόμενους του "Βίος Coop" σε ώρα εργασίας χωρίς καμιά δικαιολογία!

Του Κώστα Νικολάου -  Συνέλαβαν εργαζόμενους του μη κερδοσκοπικού Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης "Βίος Coop",  την ώρα που μετέφεραν προϊόντα  στο παντοπωλείο!
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×